Парламентът ще изслуша двамата кандидати за шеф на новата антикорупционна комисия

Пламен Георгиев

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен ГеоргиевПарламентарната комисия за борба с корупцията ще изслуша днес двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия - Пламен Георгиев, номиниран от ГЕРБ и Обединени патриоти и Николай Николов, издигнат от БСП.


Очаква се още до края на тази седмица, депутатите да са дали своя вот. За да има избран ръководител на комисията, който впоследствие ще предложи на депутатите и останалите четирима членове, е необходимо обикновено мнозинство. Което означава, че изборът изглежда по-скоро предизвестен в полза на Пламен Георгиев - ГЕРБ и Обединени патриоти имат достатъчно гласове.


Според приетите правила двамата кандидати ще имат по 15 минути да представят концепциите си, след което към тях ще могат да бъдат задавани въпроси от народните представители, включително и такива постъпили от неправителствени организации. Номинираните ще имат две минути време за отговор.
"По правилник въпросите, които са получени в комисията, могат да бъдат "припознати" само от членове на комисията и да бъдат зададени през тях. Аз съм помолил всеки от колегите да прочете въпросите, да се запознае и онова, което сметне, че е интересно, важно да го зададе като въпрос. Аз самият ще задам някои от по-актуалните въпроси. Но според правилата, които Народното събрание прие,


само депутатите ще могат да задават въпроси


- свои и тези, които са поставени от обществени организации, медии и други", коментира пред "Дневник" председателят на ресорната комисия в парламента Борис Ячев (Обединени патриоти), който е и сред вносителите на номинацията на Пламен Георгиев.


Комисията трябва да излезе с решение, че допуска двамата кандидати, но няма да гласува за единия или другия, с което да изрази предпочитание към някой от тях.


"Ние не можем да спрем кандидатите, освен ако не стане някой грандиозен провал по време на изслушването. Но по принцип след него трябва да подготвим доклад, който да предложим на Народното събрание да избере един от двамата. Ние най-вероятно ще допуснем и двамата до гласуване в зала", заяви още Ячев.Сред въпросите към Пламен Георгиев може би най-належащият за отговор е този, заради който антикорупционният фонд сезира прокуратурата в петък. Той е свързан с ръководената от Георгиев в момента комисия - тази за незаконно придобито имущество. А именно какви са причините комисията да освободи през 2015 г. обезпечения на подсъдимата за пране на пари у нас Елизабет Елена вон Месинг 23 млн. лева.


В петък от прокуратурата твърдяха, че сигналът все още не е пристигнал при тях. Не става известно и дали някой депутат ще се ангажира да зададе въпроси, свързани с казуса, описан в "Капитал".


Новата комисия беше създадена със специален закон,


изработен от управляващите от ГЕРБ и приет в края на миналата година. Текстовете, с които на новото звено бяха дадени силови правомощия, "оцеляха" и след президентско вето, наложено в началото на 2018 г.


Антикорупционният орган ще е с мандат шест години (само една по-малко от продължителността на мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища). Избраният председател ще предложи на парламента останалите четирима членове, които обаче няма да преминат през процедура по изслушване в ресорната комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK