България финансира опазването и поддръжката на бившите концлагери "Аушвиц" и "Биркенау"

България финансира опазването и поддръжката на бившите концлагери "Аушвиц" и "Биркенау"

© Associated PressНа днешното си редовно заседание Министерският реши да отпусне 15 хил. евро на полската фондация "Аушвиц - Биркенау", чиято цел е да опазва историческото наследство от някогашните едноименни концентрационни лагери. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на външното министерство.


Тази година България отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Борбата с днешните прояви на ксенофобия и антисемитизъм пък е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.


Още 37 държави са се включили във финансовата подкрепа за фондацията, сред които са Германия, Полша, Франция, Австрия, Обединеното кралство, Швейцария, Италия, Белгия, Чехия, Финландия, Унгария, Люксембург, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Лихтенщайн, Литва, Малта, Монако, Португалия и Словакия.


Вноските ще осигурят 120 млн. евро за създаването на фонд, който ще бъде използван за поддръжката на постройките на бившите нацистки концентрационни лагери, както и съхраняването на вещите, принадлежали на техните жертви.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK