Комисия по академична етика ще проверява за плагиатство и конфликт на интереси професорите

Комисия по академична етика ще проверява за плагиатство и конфликт на интереси професорите

© Цветелина Белутова, КапиталКомисия по академична етика към Министерството на образованието и науката (МОН) ще проверява за плагиатство, конфликт на интереси и недостоверни научни данни кандидатите или придобилите научна степен, съответно доктор, доктор на науките, доцент и професор. Това предвижда новият Закон за развитието на академичния състав в България, който бе приет на второ четене от ресорната парламентарна комисия днес.


Съставът на комисията ще е от петима членове - председател, юрист и трима членове със степен доктор. Не е известно как ще се избират те.


При доказване на плагиатство по време на кандидатстване за научна степен министърът на образованието ще може да спира процедурата. При доказване на такова след придобиването й ректорът на съответния университет ще я отнема, както и ще отстранява лицето от съответната академична длъжност.
За наличие на конфликт на интереси ще се смята частен интерес между кандидат за научна степен и член на научното жури. При доказването му изпадналите в конфликт на интереси няма да могат да участват в научно жури в следващите три години.


Комисията ще проверява и за използването на недостоверни научни данни в научните трудове. При системни нарушения на процедурите за присъждане на научна степен и назначаване на академична длъжност ще се отнема програмната акредитация на съответната докторска степен на университета.


Текстовете за създаването на Комисия по академична етика бяха последните от новия Закон за развитието на академичния състав у нас, които ресорната комисия в парламента прие на второ четене днес. Оказа се, че останалите текстове са приети на изнесено заседание на комисията във Велинград. От думите на депутатите се разбра, че са одобрени дългоочакваните единни критерии за професори и доценти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK