Цацаров иска подслушване и данни от мобилните оператори за бегълците от правосъдието

Сотир Цацаров (вдясно) разговаря с председателя на комисията Данаил Кирилов преди началото на заседанието.

© Анелия Николова

Сотир Цацаров (вдясно) разговаря с председателя на комисията Данаил Кирилов преди началото на заседанието.Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред правна комисия, че една от трудностите да вкарват осъдените в затвора е, че прокуратурата не може да използва специални разузнавателни средства, не могат да се искат данни от мобилните оператори и не могат да се следят електроните комуникации на бегълците от правосъдието. Според него работата по задържане на осъдените и привеждането им в затвора трябва да се поеме само от МВР, тъй като дуализмът на вътрешното с правосъдното министерство не работи.


В момента след влязла в сила ефективна присъда спрямо някого служители на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство го издирват на посочения от него в хода на делото адрес, за да го отведат в затвора. Ако той не бъде открит там, те уведомяват МВР, което го обявява за общодържавно издирване.


Държавното обвинение още предлага на вътрешното министерство да изработи сайт, в който да се публикуват имената и снимките на всички издирвани (бегълци от правосъдие, но и изчезнали, загубени деца, психично болни и др.) и в който всеки да може да направи справка.
Цацаров беше поканен от депутатите за т.нар. парламентарно изслушване по две теми – бягствата от правосъдието и ефекта от последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември 2017 г. В дневния ред на комисията то бе обявено като обсъждане (диалог) и единственият, който не се притесняваше да го нарече "изслушване", беше главният прокурор. За разлика от председателя на комисията - Данаил Кирилов (ГЕРБ), който за пореден път внимаваше с всяка дума към Цацаров и когато някой депутат му зададеше въпрос, Кирилов се обръщаше към Цацаров с: "отговорете, ако прецените".


По тази причина и депутатът от БСП Крум Зарков отправи критика към Кирилов, че въпросите, по които Цацаров ще представи информация, са получени от депутатите вечерта преди заседанието на комисията. Зарков се оплака, че Кирилов не е предоставил възможност на опозицията да зададе своите въпроси. Главният прокурор се оправда, че статистиката е подготвена по изпратените от комисията въпроси и прокуратурата не е диктувала по никакъв начин дневния й ред. Зарков уточни, че забележката му е само към Кирилов.


След всички политически спорове и неразбории как точно могат депутатите да "разговарят", "диалогират" или "изслушват" главния прокурор, той представи пред тях резултатите от разпоредената от него проверка в цялата страна за броя на осъдените на затвор, които обаче не са задържани и засега са успели да избегнат наказанието си.


Данните показват, че в момента


бегълците от правосъдието са 905.


Те са били 925, но докато е траела проверката на прокурорите 24 души са били задържани, а междувременно други четирима са се укрили. 62 от тях са били с чуждо гражданство.


"Изключително ниска е ефективността на оперативно-издирвателните мероприятия на територията на страната. Трудностите произтичат от липсата на възможности за използване на СРС, а и за проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори", заяви Цацаров. И допълни: "Промените в Закона за специалните разузнавателни средства и в Закона за електронните съобщения не са панацея, но невъзможността да бъдат използвани за издирвани бегълци е неадекватна във време на информационен обмен. Абсурд е в днешно време да не можем да проследим електронната комуникация на лице с 10 годишна присъда, а да го издирваме на последния му известен адрес".


Данните на прокуратурата показват, че 700 от бегълците от правосъдието всъщност се укриват в чужбина. Попитан от Крум Зарков от БСП дали те имат предпочитана дестинация, Цацаров посочи, че не може да бъде направена географска карта, но има много укриващи се в държави от ЕС, както и в бивши съветски републики.


Интересен факт е, че няма укрили се от правосъдието след присъди в Трън, Брезник, Кула, Благоевград, Сливница, Пирдоп, Етрополе, Поморие, Средец, Царево, Котел, Трявна, Тервел, Тутракан и Попово.


Освен това изненадващо


най-често бягат хора, осъдени на до една година затвор.


Сред незаловените има трима с доживотни присъди.


Най-често бягат извършителите на престъпления, свързани с транспорта (198 от всички издирвани, за да влязат в затвора). Това най-често са катастрофи, както и когато извършителят е повредил подвижен железопътен състав или железен път, въздухоплавателно средство, автомобил, електротранспортно средство - тролейбус, трамвай и др. Към тези престъпления се добавят случаите на поставяне на бомба в самолет или кораб, както и отвличане на самолет или кораб. Към престъпленията срещу транспорта спадат и нарушенията на правилата за движение на транспортните средства. Следват крадците – 168 души, и осъдените за престъпления срещу половата неприкосновеност – 153-ма избягали.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Кирилов: "Отговорете, ако прецените.... " .... Егати охлюва, егати мекотелото..

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  Ако от съда ги вкарват направо в затвора, няма да могат да се укрият.Могат да обжалват и от затвора. Няма държава, дето осъдените се разхождат по улиците, след произнасяне на присъда.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 361 Разстроено

  Цацата имитира активност

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Думите му са към всички осъдени, които през няколко месеца отскачат до близките си и после пак се връщат - във Великобритания, Испания, Гърция, Италия и т.н. Това са хора ниски наказания лишаване от свобода или с пробации. Тях Европейска заповед за арест не ги лови. Може и да не сме съгласни с подслушването, но тогава трябва да го търпим това положение. А осъдените, поради кратката изпълнителна давност, да изчакват кротко в чужбина с прибежки 2-3 в годината до страната ни. И после пак - карай пил, хулиганствай, кражбички и т.н. За едрите риби не говоря - за повечето от тях няма мрежа.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3045 Весело

  До коментар [#3] от "PisnaMi":

  лош Цацаров

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  За бегълците? Или за бегълците които не са си платили?

 7. 7 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ако от съда ги вкарват направо в затвора, няма да могат да се укрият.Могат да обжалват и от затвора. Няма държава, дето осъдените се разхождат по улиците, след произнасяне на присъда.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Не всяко осъждане е на лишаване от свобода, а повечето от наказанията лишаване от свобода са условно (с изпитателен срок). От осъдените с наказание лишаване от свобода ефективно - голяма част не са с мярка за неотклонение "задържане под стража". Няма правно основание да задържиш някой, ако няма влязла в сила присъда или не е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Стандарти са това. Проблемът е сложен. Нещата са като на паланци - може да вземеш от едната страна, но ще се наклони от другата. Ние избираме колко да вземем и колко да оставим. Задържането на първа инстанция ще донесе много несправедливост за отделните хора, ако впоследствие бъдат оправдани; а за обществото - ще трябва да е готово да плаща хиляди левове като обезщетения.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5449 Неутрално

  Първо ги пускат, после ги слушат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5411 Неутрално

  Все от някъде трябва да се започне.

 10. 10 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Преди 5 години Цацаров даде пресконференция пред голяма екран с обвинения за извършени 900 неправомерни Подслушвания!
  Още чакам резултатите.

 11. 11 Профил на Lubomir Toshev
  Lubomir Toshev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Абсолютно, трябва да се промени законът и да ги вкарват директно в затворът, в деня на четенето на присъдата!

 12. 12 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 332 Весело

  И какво, защото МВР и прокуратурата не си вършат работата, законът им бил виновен. Прокуратурата с години бави разследвания, после не доказва обвинения, а МВР с десетки години „издирва” безследно изчезнали, отвлечени, осъдени.

  Пример - набедения убиец в Нови Искър. Издирват го 10 години, той си започнал работа, има си жилище, телефон, интернет, гаджета и прочее, а МВР не могло да му подслушва телефона, та затова не го хваща .... Законът бил крив, не МВР - то работи като швейцарски часовник, само дето върти стрелките назад.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3293 Весело

  Бошлаф Цацаров, и адресите им да ти дадат все тая!

  klimentm
 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Ако най сетне успеят да доставят гривни за лицата с наложени ограничения, проблемът ше се редуцира в пъти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Онзи Росен беглеца нямаше на негово име нито телевизия, нито телефон. Всичко беше на чуждо име. Дори незаконната му къща, която не съществува на хартия, не беше писана никъде като негова. Как тогава Цацата мисли да използва услугите на електронните комуникации? Как щеше да намери Росен?

  Като цяло подкрепям искането на Цацата, защото това е още едно оръжие срещу бегълците. Но не и цяр, който ще излекува проблема. Другаде е заровено кучето.

  Случаят Роден е еднакъв със случая Избегалеви, както и с останалите 1000 души. Съдилищата пускат на свобода в изчакване на присъдите доказани рецидивисти, които нямат и един ден трудов стаж, нито постоянен адрес, на който да живеят от години. Пускат се на свобода и чужди граждани, които абсолютно ясно мислят да избягат, защото нищо не ги задържа тук в България - нито работа, нито семейство, нито имоти. Нищо.

  И аз отново да дам за пример американската съдебна система, където обвинените в тежки престъпления - сексуални посегателства, убийства, опити за убийства, обири на банки, отвличания лежат в затвора до произнасяне на присъдата. Ако е невинен, излиза на свобода след присъдата. Ако не е - директно във федералния затвор. Но ние сме по-католици от папата. Най-демократичната държава държи апашите в кауша, а ние сме по-демократични, пускаме ги да бягат, когато пожелаят. Дори не ги търсим след присъдата.

  Изключително грешна е системата да потъват едни пари, с които обвинените си плащат големите гаранции. Някой си измамник бизнесмен краднал един милион, осъдили го да плати двайсет и пет бона гаранция и той после духва с останалите пари. Когато го осъдят - той вече си пече дупето на Карибите. Колко пъти сте гледали този филм? Щото аз вече знам дори репликите вътре наизуст, толкова често го гледам - всеки ден в новините. Не знам как някой автоджамбаз или обирджия на апартаменти с 2-3 излежани присъди и още толкова висящи може да бъде пускан на свобода до присъдата. Че той си е абсолютен рецидивист, никакво превъзпитателно действие не е помогнало при него. После отива в Сърбия или Румъния, купува си сим карта с фалшиво име и ходи го търси, щом се покрие.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Прочетете Странникът на Джон Туелв Хокс.

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  ако всичко беше стриктно и точно , трябваше да съкратят половината МВР ,съд и прокуратура , и кво ще правят тогава наште кадри ,без работа и далаверка ,затова трябва да има оборот на престъпността , че иначе пари няма , я колко бе ударена от това ,че маргиналите са на запад и престъпленията намаляха в пъти по места.

 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Г-н Цацаров, с интерес следя действията Ви, какакто и тези на цялата прокуратура в България.

  Опитвам се да гледам нещата обективно, макар, че чета основно Дневник и Капитал.

  Имам следното просто предложение: преди да получите средства и правомощия за излавяне на престъпниците в неизвестност имате ли нещо против да фокусирате вниманието си върху операцията, при която подчинени на Вас кадри свалиха на колене бивш министър на България и му заявиха, че е престъпник, качиха видеото в телевизиите и мрежата и трупаха дивиденти, след което бяха безпощадно размазани от всички съдилища, които приеха да гледат иска на въпросния министър.

  Та тази операция струва на българския данъкоплатец...е, Вие със сигурност ще знаете по-добре от мен.

  Та въпросните лица, които са причинили тези вреди - както на министъра, така и на всички данъкоплатци - са на Ваше директно подчинение или най-малкото са били, а там, вярваме, случайни и измъкващи се хора няма - всички са проверени и налични.

  Кога, г-н Цацаров, ще подведете тези известни вам лица нанесли морални и материални щети в особено големи размери, под наказателна отговорност?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 332 Весело

  Има някои неща, които са добре известни на прокуратура и МВР, но се мълчи.

  Когато съдят един човек, докато не го осъдят с влязла в сила присъда, той се смята за невинен. И ако стои в ареста 3-4-5 и нагоре години, и го оправдаят накрая, то държавата (ние) му дължим обезщетение за това задържане.

  От друга страна, в България има немалко поръчкови обвинения или некачествени обвинения - ще се съберат доста обезщетения, доста хора и на семействата им ще им бъде провален живота, а съответните прокурори и полицаи ни лук яли, ни лук мирисали.

  Какво е нужно и какво се прави в нормална държава:
  1. Качествени, в разумни срокове и обективни обвинения.
  2. По-бързо, но качествено правосъдие.
  3. Задържане в арест само за най-тежки престъпления и при добри доказателства, опасност от укриване или друго престъпление.
  4. Следене на обвиняемите чрез полиция, гривни, мерки да не минават граница.

  Тези неща не дават 100% гаранция, но биха минимизирали задържане на невинни хора, увреждане на семейството им, плащане на обезщетение от нас. Разбира се, изисква се полицията и прокуратурата да си вършат качествено и обективно работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK