Агенцията за електронно управление предлагала все повече услуги, но гражданите не се възползвали

Атанас Темелков

© Държавна агенция

Атанас ТемелковПредседателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Атанас Темелков призова за по-активни действия от страна на гражданите при използването на наличните електронни услуги, за да започне по-бързо дигитализирането на останалите. По време на 19-ата годишна конференция по електронно управление той призна, че агенцията трябва да работи още повече с гражданите и администрациите, за да постигне набелязаните си цели.


"В България има близо 4.6 млн. потребители на мобилен интернет и около 1.5 млн. на стационарен. Делът на активните потребители на услуги през интернет не надвишава обаче 7%, а над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочитат да получават услуги на гише. Каквито и системи да създадем и каквито и нови технологии да внедрим, ако не работим с гражданите и с администрациите, трудно бихме могли да постигнем сериозни постижения в областта на електронното управление", заяви Темелков.


Той посочи като основно предизвикателство самите процеси на внедряване на информационни и комуникационни технологии, както и управлението на жизнения цикъл на внедряваните системи. В разработването на електронното управление се предвиждат необходимите координационни механизми за адекватно планиране, надграждане и внедряване на информационни ресурси в администрацията, уточни Темелков.
Неговият заместник Александър Йоловски добави, че "използването на наличните и реално работещи компоненти на електронното управление е въпрос и на личното желание и необходимост на гражданите". По думите му няма как да се направи е-управление без надеждни средства за идентификация. Затова до въвеждането на национална схема за електронна идентификация гражданите и бизнесът могат да използват наличните средства за идентификация в електронна среда - ПИН, ПИК и др.


"Не отговаря на истината твърдението, че българските граждани нямат на разположение средства за електронна идентификация. Но освен тях, изисква се и активно гражданско участие", добави Йоловски пред участниците в конференцията.


Темелков допълни, че ще бъде обособена и специална длъжност - главен информационен мениджър (CIO), в публичните администрации, който да има лидерска функция в планирането, координирането и развитието на информационните ресурси.


Очаква се през април да бъдат представени частично или цялостно ключови моменти от архитектурната рамка на електронното управление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK