Парламентът ще прекрати мандата на Георги Гатев като член на Бюрото за контрол на подслушванията

Георги Гатев

© Красимир Юскеселиев

Георги ГатевПарламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и използването на специалните разузнавателни средства /СРС/ реши да предложи на парламента да прекрати мандата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ Георги Гатев. Основанието - че му е отнет достъпът до класифицирана информация, а без такъв той не може да бъде член на бюрото.


Решението беше взето с гласовете на депутатите от управляващото мнозинство, а депутатите от БСП Филип Попов и Славчо Велков се въздържаха. По информация на сайта lex.bg в началото на заседанието Славчо Велков е предложил да бъдат изслушани Георги Гатев и председателят на НБКСРС Бойко Рашков, които са се намирали в парламента, но комисията отказала. Председателят на комисията Димитър Лазаров обяснил, че има влязло в сила решение на Върховния административен съд, потвърждаващо отнемането на достъпа до класифицирана информация на Гатев, и това решава въпроса.


Офанзивата срещу Георги Гатев започна през лятото на 2017 г.
след съобщение на прокуратурата, че според справка на ДАНС Георги Гатев съдействал на трима обвиняеми магистрати да подадат в бюрото заявления за проверка дали са подслушвани незаконно. Гатев възрази, че бюрото не само има право, но е и длъжно да съдейства на всички податели на заявления да осъществят правата си. Въпреки възраженията му скоро след това ДАНС реши да бъде отнет допускът до класифицирана информация на Гатев. А Държавната комисия за сигурност на информацията /ДКСИ/ потвърди решението на ДАНС и Гатев обжалва пред ВАС.


Според мотивите на ДАНС Гатев е оценен като ненадежден за сигурността и опазването на тайната и дори имало данни, че осъществявал дейност срещу обществения ред.


Гатев категорично възрази, а председателят на НБКСРС Бойко Рашков в публични изявления, подкрепени с подробна документация заяви, че в България има кръгове и сред тях е прокуратурата и ДАНС, които не желаят да има контрол над дейността им по използването на СРС и че атаката срещу заместника му Гатев и всъщност атака срещу бюрото.


В жалбата си до Върховния административен съд Гатев посочи, че ДКСИ не е извършила въобще проверка за законосъобразност на решението на ДАНС. А що се отнася до хипотезата на ДАНС, че е
той извършвал действия насочени срещу обществения ред, Гатев заявява, че такова твърдение може да съществува само в случаите на нарушения на закона, в каквито той никога не е бил уличаван. Въпреки това ВАС потвърди отнемането на допуска му до класифицирана информация, което доведе до днешното решение на парламентарната комисия за изваждането му от НБКСРС.


Председателят на комисията Димитър Лазаров е обяснил днес, цитиран от lex.bg, че след като парламентът освободи Гатев, трябва до един месец да бъде избран друг на негово място за член на бюрото, но разговори с политическите партии не били водени. Дотогава работата на НБКСРС, което се състои от 5-има членове, нямало да бъде блокирана, тъй като бюрото може да взема решения и в състав от 4-има души.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Така прави всяка уважаваща себе си диктатура. Другомислещите вън. Подмазвачи, угодници и откровенни дебили са за предпочитане. Няма да ви помогне.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 360 Неутрално

  "Георги Гатев съдействал на трима обвиняеми магистрати да подадат в бюрото заявления за проверка дали са подслушвани незаконно" - това е на повърхността и за подобно твърдение вероятно има сигурни доказателства, които да издържат в съда. Всъщност само това твърдение дори не е укоримо в значителна степен. Въпросът е, че вероятно имат доказателства за "нещо друго" - напр. общественоопасно деяние, за което обаче в съда само доказателства, събрани със СРС, не са достатъчни; или дисциплинарно нарушение, за което данни от СРС въобще не може да се ползва; или надеждни оперативни данни, които не са доказателство и т.н. Но при всички случаи няма да издържат в съда или въобще не могат да се ползват. Затова го пуснаха по пързалката - никой не търпи двойни агенти.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Концентрира се много власт в мутро милиционерите и това е притеснително. Ето дойде и Гинка. Този човек е интелигентен, той е известен адвокат, те на тях такива не им трябват. Техният идол е оня с тефтерчето, дето го изяде или какво стана , ама и ние дебили, търчим да гласуваме за тях. Борисов завладял държавата купува всички наред, досега не се е сетил за Президента, но той е следващият, да знаете. Ще го купи чрез Деса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK