Нова директива на ЕС може да доведе до цензура в интернет, алармират организации (допълнена)

Нова директива на ЕС може да доведе до цензура в интернет, алармират организации (допълнена)

© Цифрова републикаНова проектодиректива за авторското право в Европейския съюз може да доведе до широка цензура в интернет, алармират от сдружение "Цифрова република". Зад безпокойството и кампанията им "Спри робополицията" стоят над 10 организации, включително Националната библиотека "Кирил и Методий", "Уикимедия" и Българският хелзинкски комитет.


Става дума за чл. 13 от проекта за Директива относно авторското право в единния цифров пазар, който предвижда онлайн платформите, които работят с потребителско съдържание, да прилагат алгоритми, които автоматично да филтрират и предотвратяват публикуването на материали, които нарушават авторските права.


Докато регулацията е насочена към гиганти като YouTube и цели справедливо възнаграждение за автори и изпълнители, тя е формулирана твърде общо и би могла да засегне най-базови употреби на интернет - например публикуването на любителски запис от караоке или от детски рожден ден, озвучен от попмузика, дават за пример от "Цифрова република".
В предложения му вариант чл. 13 би могъл да засегне платформи като блогове, университетски портали, хранилища за свободен софтуер и сайтове като "Уикипедия". Платформите ще носят пряка отговорност, ако допуснат публикуването на защитено съдържание. Според "Цифрова република" не е ясно доколко алгоритмите ще могат да различават между различните правни режими и законосъобразното ползване на защитени произведения.


Всичко това ще принуди компаниите силно да ограничат онова, което може да се публикува онлайн, и да наложат своеобразна "частна цензура", смятат от сдружението. То инициира подписка срещу приемането на чл. 13 в настоящия му вид, както и информационна кампания за спорния текст в директивата.


България трябва да търси баланс по въпроса


Опозицията срещу чл. 13 не е само на българска почва - през октомври 56 международни организации, включително "Хюман райтс уоч" и фондацията Electronic Frontier, протестираха с открито писмо срещу планираните промени. След като естонското европредседателство не успя да намери консенсус между страните, сега топката е в полето на България, която освен председател на съвета на ЕС има двама депутати във водещата комисия в Европейския парламент, български е и ресорният еврокомисар - Мария Габриел.


Българското председателство вече предложи два компромисни варианта, вторият от които е бил обсъден вчера в Брюксел. Той среща подкрепата на френската музикална и филмова индустрия, но носи риск за софтуерните компании, смятат от "Цифрова република". Предложението запазва изискването за задължителни филтри, изключвайки от полето на действие "онлайн енциклопедии", както и научните и образователни платформи.


От организацията обаче смятат, че и в този вид то ще блокира обмена на голямо количество легално съдържание, включително в хранилища за свободен код като GitHub и сайтове, споделящи снимки и видео. Това изискване е особено вредно за софтуерната индустрия, която е добре развита в България, вярва Димитър Димитров, директор по европейските политики във фондация "Уикимедия". Потърсени за мнение в сряда, от българското Министерство на културата, което работи по варианта заявиха, че предпочитат да говорят след конференцията на тема интелектуална собственост, насрочена за 15 март в София.


Но подробности от работната среща в Брюксел вчера, изнесени от "Политико" тази сутрин сочат, че компромисът е далеч от постигнат - и представителите на страните-членки са "недоволни от българското председателство" след крайно "турбулентната" среща. Според източници на изданието текстът, предложен от България, е "твърде общ" и е било възложено изцяло пренаписване на текста на проблемния член, което трябва да стане до края на месеца. Половината държави, сред които Чехия и Холандия, искат директивата да засегне само гигантите като YouTube, а страни като Испания, Италия и Португалия искат тя да обхване всички платформи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK