Българките успяват в ИТ сектора заради наследството на социализма, пише "Файненшъл таймс"

Българките успяват в ИТ сектора заради наследството на социализма, пише "Файненшъл таймс"

© Associated PressЖените в технологичния сектор в България са забележително много на фона на останалите държави в Европейския съюз – факт, който се дължи на наследеното от социалистическата епоха силно образование по математика и приложни науки. Това пише в. "Файненшъл таймс" в статия, озаглавена "България се възползва от наследения си женски инженерен елит".


Почти половината от технологичната работна сила в България се състои от жени благодарение на силните ролеви модели и обучението, пише авторитетното издание. България е на второ място в ЕС (след Литва) по дял на жените в сектора – 44.6%, при средно ниво 32.4%, показват данните на Евростат.


Причината - наследството от съветската ера, когато най-добрите ученици са били в специализирани математически гимназии, казва Румяна Тренчева, управляващ директор за Югоизточна Европа на германската софтуерна фирма SAP. "Математиката и приложните науки винаги са били на високо ниво в тези училища, които избират равен брой момчета и момичета. Учителките правят математиката разбираема и окуражават момичетата да учат компютърни науки в университета".


ФТ дава за пример Саша Безуханова като първата българка, заела висша мениджърска позиция в глобална компания за информационни технологии, и я нарича "пример за поколение жени". Изданието е забелязало и компанията Majio, която използва изкуствен интелект, за да свързва търсещи работа със съответните работни места. Съоснователката ѝ Екатерина Михайлова казва, че срещу жените, управляващи технологични компании, има "леки предразсъдъци", но те изчезват с времето и очаква следващото поколение предприемачи да не се сблъскват с тях.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Така е, това е един от малкото хубави ефекти на тоталитарния социалистически период.

  Инфограф вчера имаха интересна статистика: https://www.infograf.bg/article/1517838392000

  Няколко интересни неща:
  1) Жените, работещи в създаване и разпространение на информация и творчески продукти (далекосъобщения), обичайна класификация за IT позиции, в България са 39% от всички заети. По този показател България е на 2-ро място в ЕС след Литва (49%).
  2) Жените, работещи във финанси и застраховане са 69% от всички заети. По този показател България е на 3-то място в ЕС след Литва (75%) и Латвия (74%).
  3) Жените, работещи в образование са 82% от всички заети. По този показател България е на 2-ро място в ЕС след Латвия (83%) и заедно с Естония (82%).
  4) Жените ръководители са 38% от всички ръководители. По този показател България е на 7-мо място в ЕС след Латвия (47%), Полша и Словения (41%), Унгария, Швеция и Литва (39%).
  5) Жените специалисти са 67% от всички специалисти. По този показател България е на 3-то място в ЕС след Литва (70%) и Латвия (68%).

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Или може би атрактивното заплащане :)

  Нали ако стане учителка, мед сестра или касиерка в банка, счетоводителка - то ще взема 2-3-4 пъти по-малко.

 3. 3 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Аз съм учител по математика и ви казвам , че това са пълни глупости. Успеха на българския ИТ сектор се дължат на това , че има математически гимназии и профилирани класове..... Другото образование в България е на ниско ниво ЗАЩОТО добрите ученици отиват в математически или специализирани гимназии.....

 4. 4 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Исках да кажа ,че причината не е в наследеното от социализма силно образование... защото, сега образованието ни е под всякаква критика и не е, като наследство от социализма

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Като ръководители на фирми в този сектор в България жените се представят по-добре от мъжете. Точно поради наблюденията си в сектора не гледам с предубеждения на купувачката на ЧЕЗ.

  подпис
 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "borismt":
  Цитат:
  "Причината - наследството от съветската ера, когато най-добрите ученици са били в специализирани математически гимназии, казва Румяна Тренчева, управляващ директор за Югоизточна Европа на германската софтуерна фирма SAP. "Математиката и приложните науки винаги са били на високо ниво в тези училища, които избират равен брой момчета и момичета. Учителките правят математиката разбираема и окуражават момичетата да учат компютърни науки в университета". Край на цитата.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Аз имам други спомени от комунизЪма.
  Тогава за пример се даваше жената доячка, кранистка, тъкачка, звеноводка.
  Ако някой оспорва, да каже колко жени завършили математически гимназии са станали Герой на социалистическия труд и колко тъкачки?

 8. 8 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Една статия, която няма да видите в Doičе Веле.

  Winora forever
 9. 9 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Оф, ама много обичам някой, дето не е виждал социализъм, да ми го хвали.
  Не, господа от ФТ, българките са добри в ИТ сектора ВЪПРЕКИ социализма.
  "Добре, че беше той", че иначе щяха да пасат кравите на село.
  Винаги съм се питал, как е възможно в държавите, в които никога не е имало социализъм, да има рок, пътища, образование, здравеопазване, заводи... КОЙ по дяволите, им ги е построил?!?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 10. 10 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  рок = ток... електричество, демек.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Колко прав е бил Тодор Живков
  През 20 век полупроводници!
  През 21 век - цели!

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Форумните специалисти продължават да громят соца, но западните медии му отдават дължимото. Ако питате днешните мениджъри на ИТ компании у нас (като Светлин Наков, например) откъде имат тази подготовка, много ми е интересно какво ще разкажат. Апропо, тъкмо днес прочетох, че родните управници собственоръчно са затрили комбината за автобуси "Чавдар" (въпреки че е имало възможност производството да се съхрани, дори да бъде купен от американска компания) - сакън някакво солидно производство от соца да не продължи в тяхната демокрация. И така с хиляди други предприятия (както и образование, здравеопазване, земеделие), поради което имаме картината на държава като след война, макар че тук такава не е водена от десетилетия. Колкото и да ревете срещу соца, суровите факти са налице, като сравняваме 29 години криминален преход и онова време.

 13. 13 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Оф, ама много обичам някой, дето не е виждал социализъм, да ми го хвали.
  —цитат от коментар 9 на Athanatos


  Совите не са това, което са! По едно време в соца разбраха, че без ИТ и без таланти ще им свършат парите още по-бързо. Затва измислиха линейното програмиране, сбогуваха се от уеднаквяване, въведаха приемни изпити итн. Т.е. пълна противополжност на сегашния развит западноевропейски соц.

  Winora forever
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#9] от "Athanatos":

  Я разкажете, колега, като толкова се възмущавате от соца, колко космонавта имаме в момента? И защо при лошия соц, каквито са повечето коментари под тази статия, вкл. и Вашият, населението на страната ни порасна тогава с 2 млн., а сега спадна с 4 млн.? Като имате предвид, че по времето на хубавото османско присъствие сме били и в началото, и в края около 2 млн. и тогава хората са могли да пътуват навсякъде в империята, вкл. до Западна Европа, а по времето на соца емиграцията е била почти невъзможна.

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Българките успяват в ИТ сектора заради наследството на социализма, пише "Файненшъл таймс""

  Българките, както и българите, успяват въпреки наследството на социализма.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 217 Неутрално

  българките просто са много умни

  Руски трол. https://мвд.рф/
 17. 17 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Работя от доста години в индустрията и наблюдението ми е, че наистина има много жени, но те са предимно QA, дизайнерки или човешки ресурси. Просто тази индустрия в България в момента дърпа от всички останали защото е по-добре платена. Познавам десетки добри програмисти мъже и нито една жена на тяхното ниво. Ако в следващите 10 години се появи нещо по-добре платено, тези жени ще са първите които ще сменят областта.

 18. 18 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  ама чакайте бе - нали вчера любимата ви посланичка от Англия каза другоо.., че българките не искали да стават инженери и п и други специалисти и вие си мълчахте ?

  Нали българките били изостанали? Сега се оказва че социализма бил хубав...

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  Ако беше казал обратното щяха да те линчуват, но в днешно време е признак на прогресивност да стереотипизираш мъжет а за жените или са по-добри във всичко от мъжете или трябва да си мълчиш.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Идва за пореден път да покаже, че ако една жена е способна и върши работа колкото мъжа, нищо не и пречи да е на същата позиция и да получава същите пари.
  А това за доброто социалистическо образование съм гу чувал и преди от западни държави, явно хората на запад наистина са ценяли това образование, за съжаление в момента нещата в образованието са доста по-зле.

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  причината е, че много от мъжете в ИТ сферата са емигрирали...

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 217 Весело

  Е, стига ве, тъкмо ви похвалих, че се научихте на мега базисната стереотипностандартна, обичайнонеобходима практика да линквате източника, и вие преразказвате нещо от финенциъл тимез без линкаж :D

 23. 23 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 217 Весело

  Ей гу, ако не знаятe как инги се прескача пейвола - опитайте пак :) :
  https://www.ft.com/content/e2fdfe6e-0513-11e8-9e12-af73e8db3c71

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#3] от "borismt":

  Не искам да ви розочаровам но като човек завършил математическа гимназия, завършил технически университет (и то с отличие) и работещ в ИТ сферата от много години мога да твърдя че математика няма нищо общо с приложното ИТ'то което го работим 99.99% от заетите в този бизнес. Чисто статистически е така поради широкорпространените митове но на практика това са две различни и не особенно свързани неща.
  И междо другото една лична статистика - интервюирал съм и съм работил с десетки "шампиони" от всякакви математизески състезания дори няколко гросмайстори от ученически състезания. Всичките се справяха на средно ниво спрямо масата. А моя личен шампион за компетентност е един младеж завършил японска филология, оказа се абсолютен гений.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#17] от "Carrera Panamericana":

  Много сексистко, аз пък съм подбирал доста програмистки и повечето се оказаха машини и супер компетентни. Признавам че много жени-програмистки си имат особенности но като цяло са доста продуктивни.

 26. 26 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 276 Неутрално

  " Успеха на българския ИТ сектор се дължат на това , че има математически гимназии и профилирани класове"

  Напълно съм съгласен. Но тези математически гимназии и профилирани класове бяха създадени и изградени до голяма степен по времето на комунизма. В САЩ, Англия и пр. страни няма математически гимназии. А от своя страна профилираните гимназии бяха част от образователния модел на времето.

  Та общо взето нещата не са станали съвсем случайно, и ако от време на време сме направили нещо като хората е добре да се гордеем, а не само да го плюеме.


 27. 27 Профил на blagat
  blagat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На колко години са работещите в ИТ сектора, бе хора? И откога се развива секторът с такива темпове? Последните 20- 25 години. Къв социализъм, кви пет лева?

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":

  То затова СОЦА се наричаше социалистически лагер, щото бяхме лагерници. И ако можеше да се напуска доброволно, нямаше един човек да остане в България. Не слузчайно стреляха при пресказане на гранизанта ограда от вътре навън, няма един застрелян да е влизал !!! А тия лафове за космонавти, космически храни и сие глупости може да си ги заврете ... Добре си спомням как БНТ ми говори за космически храни пък аз дъвча купон за хляб !!!

 29. 29 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 655 Неутрално

  работещ в ИТ сферата
  —цитат от коментар 24 на m17


  да позная, нещо микрорбско, вижуъл бейсик ... Щото интересно защо напр. "Теория на категориите" е билет за директен вход в най-добре платените ИТ сектори.

  Winora forever
 30. 30 Профил на maxwell
  maxwell
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Последното нещо ,което искам е комунизмът да се върне (и смятам соц-носталгиците и съвременните комунисти за увредени хора). Но има голяма доза истина в статията. Обективно погледнато образованието е в упадък след падането на комунизмЪт.Съветската математическа школа беше силна.
  А това ,че има много жени в ИТ-то се дължи до голяма на това ,че сме бедни а в ИТ-то заплатите са добри. Ситуацията е като в Инидия - където не е имало комунистическа образователа система - жените просто се насочват към програмирането за да могат да печелят достатъчно за поддържат някакъв приличен стандрат на живот.

 31. 31 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Форумните спецове са 5 човека с няколко акаунта и на издръжка от грантове. Не са важни те.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#29] от "_plamen_":

  Стига бе, дори в Хаос има 5'ма дето разбират 3Д, още 5'ма дето чиракуват. Разбрете че приложното програмиране и ИТ като цяло няма абсолютно никаква нужда от задълбочени познания по математика. Взел съм с отличие 4 висши математики и за 20 години нито веднъж не ги употребих. Най-силното което съм ползвал е цифрово филтриране, диференциране и интегриране и малко векторни транформации. Това е ниво 12 клас + 1 месец от МЕИто. И съм от 0.01% от ИТ'та които въобше са ползвали математика !!!

 33. 33 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз съм жена, която от 15 години работи в ИТ сектора и мога да кажа, че тезата в статията е абсолютно погрешна.
  Дори само преди 10 години за момичетата беше изключително трудно да успеят да спечелят интервю в ИТ сектора, камо ли след това да се издигнат кариерно. Наследство няма, извоювахме си правото да работим в ИТ и да печелим на равна нога с мъжете!
  Само жена минала през това може да ви каже на какви подигравки, подхилквания и подмятания сме били подлагани само пристъпвайки прага на офиса, без дори да сме казали още дума! "Ти защо не ходиш да станеш манекенка?", "Дай ѝ да седне на твоето ПЦ да направи задачата, спокойно, тя сигурно не знае и от къде да го пусне", "Пешооо, ето я мацката, нали искаше да дойдеш да гледаш сеир, идвай!", "Ела да те интервюирам в колата ми, не ти ли е все едно дали сме в кола или в офис?!" Мачкаха ни самочувствието жестоко, наистина. Причината за това бяха дълбоко загнездените предразсъдъци и стереотипи. Слава богу с времето работодателите видяха, че жените не отстъпват по нищо на мъжете и съотношенията жени:мъже в ИТ доби по-нормален вид.

 34. 34 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Напълно те разбирам и си прав. Просто мнението ми е, че с твоята квалификация имаш потенциал за много по-добро място.

  Winora forever
 35. 35 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Бе к'о общо имат двете. Едното борави с цифри, другото с букви.... Таа статийка май е за Сашка...Това пък за изкуствения интелект накрая кърти мифки....

 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Образованието ни беше на ниво, но след 30 години преход всичко си дойде на мястото. Станахме донор на евтина работна ръка за страните от ЕС. Сега и това няма, работният добитък е на свършване. Нямаме кадри и за собствената си икономика.

 37. 37 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дано наследим нещо полезно и от сегашното време!

  5ar8
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  Да, математическите гимназии са наследство от социализма, но вече поколенията отдавна се смениха. Аз се занимавам с автоматизация, която включва и програмиране на ПЛС-та. И да, по мое време също жените-инженери и ИТ специалисти бяха подценявани.
  Дъщеря ми работи в ИТ сектора на висока позиция и се справя отлично. Внучката ми е още много малка, но може и тя да се насочи към ИТ след като и двамата й родители са там.
  Странното е, че аз не бях много съгласна дъщеря ми да учи във ВМЕИ, защото дойдоха промените и имаше голяма безработица сред инженерите. Още повече жена-инженер... Исках да учи някаква икономика, но никога не съм налагала мнението си. Тя сама избра такава специалност и ми каза: "Щом ти можеш да се справиш и аз мога!"
  Може да се каже, че и двете имаме успешна реализация.

 39. 39 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Според мен връзка между математиката (математическите гимназии) и програмирането има. Не защото в програмирането се използва математика (някъде все пак се използва), а защото и двете изискват аналитично мислене.

 40. 40 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#17] от "Carrera Panamericana":

  Подобно е и моето наблюдение като програмист във фирма с 200+ човека. На 10 програмисти-мъже се пада една жена-програмист. Няма дискриминация при подбора, всъщност HR отдела споделя, че даже се опитват да вкарват повече жени ("позитивна дискриминация"). QA отделът ни е предимно жени обаче.

 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Аз имам други спомени от комунизЪма.Тогава за пример се даваше жената доячка, кранистка, тъкачка, звеноводка.Ако някой оспорва, да каже колко жени завършили математически гимназии са станали Герой на социалистическия труд и колко тъкачки?
  —цитат от коментар 7 на 4ort


  Така де. Ние тъкмо завършвахме кога падна комунизма. 90% от момичетата бяха някакви специалности в МЕИ-то като леярство, метало не знам си кво, и после всички учиха счетоводство като второ висше. :)

 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Да, образованието в соца е било на добро ниво.
  От него са останали математическите гимназии.
  За съжаления няма техникуми, които да подготвят квалифициран персонал за производството.

  Но според мен основната причина е нашите дами са доста умнички.
  Както и повечето източно-европейки.
  На какво се дължи това не знам, но е факт.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  И ролята на медиите. Успяла жена беше наложила се в професията си със знания и авторитет. Не със силикон, плейметстване и брадърски простотии.

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "m17":
  До коментар [#26] от "shisharko":

  Нищо конкретно, учено в училище няма решаващо значение, в тази работа, но има значение за оформянето на човек, според мен математиката помага повече отклолкото свиренето на цигулка или руската класическа литература. А човек ако има нужната нагласа, може и музикално училище да е завършил и да стане програмист.
  Все пак, в мат. гимназия, по мое време имаше компютърна зала а в останалите училища не бяха виждали компютър, нито имаха учител коит да е виждал или чувал нещо подобно. Така че ако искаше някой да се занимава с това, трябваше да отиде там.
  В града имаше и техникум, но там като цяло бяха по-зле, основната причина родителите да натискат децата си в МГ беше почти 100% сигурното пориемане в университет с математика.

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на Stan
  Stan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На колко години са работещите в ИТ сектора, бе хора? И откога се развива секторът с такива темпове? Последните 20- 25 години. Къв социализъм, кви пет лева?

  На колко години са работещите в ИТ сектора, бе хора? И откога се развива секторът с такива темпове? Последните 20- 25 години. Къв социализъм, кви пет лева?
  —цитат от коментар 27 на blagat


  Даже бих казал, че супер активно в България, сектора започна да се развива преди 8-10 години. Преди това не беше такъв бум, а повечето програмисти бяха в силициевата долина.
  За другия спор в коментарите - също смятам, че математиката и програмирането са две отделни неща.Да не говорим, както също е спрягано и че финансистите са страшни математици. Абсурд. Събиране, изваждане, умножение, деление, %-тно съотношение, средна ст-ст и още 2-3 математически неща. Втори клас.

 46. 46 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело


  2) Жените, работещи във финанси и застраховане са 69% от всички заети. По този показател България е на 3-то място в ЕС след Литва (75%) и Латвия (74%).
  3) Жените, работещи в образование са 82% от всички заети. По този показател България е на 2-ро място в ЕС след Латвия (83%) и заедно с Естония (82%).
  —цитат от коментар 1 на J.J.

  Това не е ли ужасно??
  Мъжете почти са изхвърлени от тези професии.
  Ако разглеждаме тези данни в светлината на равенството на половете, не трябва ли да се стремим към 50те % и да се борим срещу отклонението в една или друга посока?
  Лично на мен не ми пука - всеки трябва да бачка нещо, в което е добър, и за което има желание.
  Обаче ако на всяка цена се търси количествено равенство между половете - тогава тая статистика е ужасна.
  Между другото не чувам никой да осъжда недостатъчния брой зидаро-мазачки, кофражистки, кранистки, електротехнички, миньорки ... :-))))

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 47. 47 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  За образованието е вярно.
  Също и за здравеопазването.
  Е, и в спорта, разбира се.
  За армията е ясно.
  В културната сфера пък, да не говорим. Тя беше на особена почит.

  А !?!
  Ми..., то май ....

  Не ща да влизам у затвора!
 48. 48 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Неволно тук се повтаря по особен начин казаното във вчерашна статия от посланичката на Великобритания.

  Не ща да влизам у затвора!
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Тези жени които сега работят в ИТ сектора са били или малки деца ,или не са били родени при социализма.

 50. 50 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Това, че не си ползвал нещата от 4-те висши математики, не означава, че те не са ти помогнали като са ти развили мисленето по определен начин. :) В това е разковничето..

 51. 51 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Неутрално

  .. смятам, че математиката и програмирането са две отделни неща.
  —цитат от коментар 45 на Stan

  Точно така!
  Заниманията с програмиране може да са функция от интерес към електроника и автоматика, не само от интерес към математика.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Това няма нищо общо със социализма, а с отличния модел за обучение по математика (впрочем и благодарение на Благовест Сендов) и по-безболезненото преминаване от средното училище във висшето образование. Спомням си при нас във ФММ на СУ в първи курс отпадаха около 30% от хората.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#14] от "Читател":

  "Я разкажете, колега, като толкова се възмущавате от соца, колко космонавта имаме в момента?"

  А във Венецуела техния космонавт вече са го забравили...

 54. 54 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 728 Неутрално

  ИТ индустрията няма лукса да си позволи стереотипи.

 55. 55 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#14] от "Читател":

  и кво като сме имали някаква дресиран военен в космоса... хората москвич не можеха да си купят или цветен телевизор по това време, а като кажех дискета, ме гледаха все едно съм не космонавт, а марсианец. И не, гъвкав магнитен диск не им звучеше по-разбираемо ...

  Birds of a feather flock together.
 56. 56 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1153 Весело

  "..половината от технологичната работна сила в България се състои от жени благодарение на силните ролеви модели ... "

  Глей, начи, още бай Тошо заложил таз Джендърска бомба, та требе да са борим ся, и с таз Стамбулска компликация ли, и с кво ли не...
  Добре, чи мойта женка редовно я шамаря и ма слуша, а малката напрао я заключиф у детската.... Пазя я, Путин да я оноди, та да е правоправна...
  И тъй, ша са оттърва ут сички сороски евругейови и прочие......

 57. 57 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "Читател":

  Дори в Русия ги няма, и ракетите падат!!! Хахаха!

 58. 58 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Ами, то преди 20-ина години във ФМИ стандартно си имаше повече бройки за жени.
  Влизаха с оценка "среден 3,28".

  Много не се дипломираха, но и доста изкласиха- основно с "пищови".
  Вече с ИТ диплома + някои други "качества" (според, както дойде- от финикииски до натура плюс) започнаха в дътжавната администрация и подопечните и ведомства и комисии.

  Сега всички генерират отчети, по съществуващи заявки (написани от мъже).

  И преди да ме разпънете- разбира се, има и 5% изключения, лично познавам такива.

 59. 59 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това е една от на тъпите статии но няма нищо изненадващо взимайки в предвид социалнистиечските симпатии на западните медии. Социализма падна преди 30 години и в образованието ни отдавна няма нищо общо с това, което е било тогава. Причината поради която има толкова много жени в ИТ сектора е чисто и просто заради заплащането.И това не е феномен който се наблюдава само в България ами и в другите ..." бедни " страни. Колкото по богата е държавата, толкова повече се увеличава разликата в заплащането м-у мъже и жени, тъй като хората имат свободата да изберат ниско заплатена професия и пак да си позволят висок стандарт на живот. Тук положението не е такова затова и всичко се бута към работа за бюро.

 60. 60 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако статията се отнася за жените над 50 то може би е вярно. Образователната система бе на високо ниво, особено средното образование. А ако е за жените на 25-30 статия е пълна глупост. Сега образованието и най вече преподавателите са на ниско ниво. Просто високото заплащане е фактора. Пазар на труда е все пак. А и може би е нужно в тези форуми за има изискване за проверка на ЕГН. Не може лица захранени информативно от ТВ екрана да дават мнения за неща които нито са виждали нито чували , а познанията идват от Холивуд.

 61. 61 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":

  Браво на българките. Това са у нас умните и красивите. Респект!
  И да не чувам повече някой да говори зле за тях!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#42] от "Molossian":

  Така са възпитани, да имат амбиции. Сега медиите пропагандират модела на кифлата (в по-голяма или по-малка степен), който от време оно е, както изглежда, достатъчен по други места.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#9] от "Athanatos":Я разкажете, колега, като толкова се възмущавате от соца, колко космонавта имаме в момента? И защо при лошия соц, каквито са повечето коментари под тази статия, вкл. и Вашият, населението на страната ни порасна тогава с 2 млн., а сега спадна с 4 млн.? Като имате предвид, че по времето на хубавото османско присъствие сме били и в началото, и в края около 2 млн. и тогава хората са могли да пътуват навсякъде в империята, вкл. до Западна Европа, а по времето на соца емиграцията е била почти невъзможна.
  —цитат от коментар 14 на Читател


  Ами противоречиш си бе, Читателю.
  Населението ни е растяло единствено и само тогава, когато границите са били затворени - просто никой не можеше да емигрира навън. Не и без сериозни негативни последствия за близките му. Ако комунистите не бяха ни вкарали в кошара и ни стреляха по границите, дали щеше да расте населението на социалистическия рай, а?!?

  Не ми говори ни за косми, ни за нафти...
  Много елементарно човек може да си направи сравнение между социализма и капитализма като сравни двете Германии. Стартът и на двете беше от нулата - разгромената Германия през 2СВ. През 1989, едната беше световна икономическа сила - другата произвеждаше Трабант.
  От по-ново време може да се направи сравнение между Северна и Южна Корея.
  Едните произвеждат единствено ядрени бомби със съмнителен успех, а другите са световни лидери във всяко отношение.
  Космонавти бил имал! Смешник!
  Произвеждахме лоши и стари копия на Епъл, лоши и стари копия на автобуси Сетра, некачествени и непродаваеми никъде стоки, освен за размяна срещу суровини от СССР.
  Какво българско се е ползвало някъде по света по времето на социализма?!?
  Мотокарите ни ги купуваха, за да ги разглобят и да им вземат метала. Двигателите им бяха английски (Перкинс). Кажи нещо, дето нашата "световна" индустрия е произвеждала и се е ползвало по предназначение по света!?
  В момента България изглежда много по-добре от по времето на социализма.
  Нашата индустрия в момента работи и износът на стоки е по-голям от този през социализма, при това не се изнася за СССР по план, а се бори на световните пазари със свободна конкуренция. Всеки който твърди обратното просто е лъжец.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 64. 64 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Сигурно е вярно. Тогава родителите и обществото поощряваха децата да учат, учител беше престижна професия. Демократичния модел изигра някои лоши шеги в България. Процъфтяха корупция, престъпност, чалго-мутро простотия. Разбира се и сициалистическия модел беше ужасно уродлив. Кара те да се замислиш как така всеки модел става уродлив в български условия? Дали е само да модела?

 65. 65 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Следното:колко от пишещите имат изобщо понятие от ИТ сектора и жените, работещи там? Аз съм жена и работя в този сектор от много години. Когато не ни се бъркат всезнайковци, с мъжете имаме много добър синергиен ефект. Те пипат по-смело, ние чоплим по-упорито. И се допълваме идеално! Само всезнайковците да млъкнат, ако обичат. Ама не обичат!

  Мърфи е оптимист!
 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#47] от ""Литекс" стана ЦСКА":
  Кльона. Той беше отвратът. Не можеш да живееш в държава затвор. И простаците партийни секретари. Гледаш ги днес. Евроатлантиците. Комунизмът беше отвратителна система. Затвор. Държава, опасана с телена мрежа.

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#64] от "Таралеж":

  и двата модела бяха рожба на родените под червеното знаме. ти как мислиш внезапно се появиха организирани банди от мутри, на почвата на уж безгрешното соц. общество :)

  Birds of a feather flock together.
 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1925 Разстроено

  Сигурно има и още един важен фактор днешните деца да не са особено вдъхновени от точните науки. Обществената памет, паметта на родителите им, на бабите и дядовците. Паметта че сервитьорите и комсомолските секретари станаха мастите и не толкова мастити бизнесмени, а инженерите изгладуваха годините на прехода.

 69. 69 Профил на anrieff
  anrieff
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Според мен статията си е в основната част вярна.

  1) От едно 30 момичета в ИТ, които познавам, май само една не е завършила математическа гимназия. Това си е директно наследство от соца;
  2) Първолак съм бил в началото на демокрацията, учеха ни програмиране В ПЪРВИ КЛАС, на Правец 8. Ако това не е наследство от соца, то не знам кое е;
  3) Да, математиката не е точно ИТ (общото), и дори не еквивалентна на програмиране (частното), но иска сходен начин на мислене и много от най-добрите програмисти са и математици;
  4) Част от славата на българския ИТ сектор е от олимпийските успехи и състезателната информатика. България е ОСНОВАЛА международната олимпиада по информатика, през '89-та в Правец. Отборите ни традиционно са в топ-10 за света. И до ден днешен най-силните състезатели са от Русия, Украйна, Полша и Беларус, т.е. съветската школа. Пак наследство от соца. България има много повече олимпийски успехи от сходните по размер западни страни, като Швейцария, не защото швейцарците са глупави, а защото са ни били различни държавните политики в образованието.

  Апропо, много ми се иска някога пак да имаме някаква такава, дългосрочна държавна политика и план за бъдещето. Сега нямаме или е нещо като "магистрали, ремонти и саниране", което е няколко порядъка по-малко вдъхновяващо... :(

 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#69] от "anrieff":

  по времето когато "изобретихме" правец 82, 10% ота американските смейства са имали домашен компютър, а по времето когато ти си учил на правец 8 вече е имало i386, а над 1/4 от домакинствата там са имали компютър в къщи.
  Иначе, блаогдарен съм на партията че ни дадоха компютри, щото можеше и да не го правят, примермо можеха да направят като Червените Кхмери в Камбоджа...

  Birds of a feather flock together.
 71. 71 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#69] от "anrieff":по времето когато "изобретихме" правец 82, 10% ота американските смейства са имали домашен компютър, а по времето когато ти си учил на правец 8 вече е имало i386, а над 1/4 от домакинствата там са имали компютър в къщи.Иначе, блаогдарен съм на партията че ни дадоха компютри, щото можеше и да не го правят, примермо можеха да направят като Червените Кхмери в Камбоджа...
  —цитат от коментар 70 на Xumpomo name


  ++++++++++ Явно си по млад и не знаеш че , България бе определена от СИВ за страна в която ще се развиват тези науки и технологий и поради това Бае ти Тошо си избра родното село Правец за развитие на микропроцесорната технология , така през '78г.се пръкна 8битовия ''Правец 8 ''. Още тогава си беше абсолютно порно .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  между другото май наскоро даваха репортаж, че искат да съкратят бройките в мат. гимназии, понеже нямало деца за техникумите... на новоизпчените капиталисти им трябват квалифицирани бачакатори, явно

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#71] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  не му ли викаха 82 щото е направен тогава, н експерименталните май са им викали имко1 и имко2

  Birds of a feather flock together.
 74. 74 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#71] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  аз 83 някъде почнах да се уча на Паскал :) но само на хартия, нямах достъп до компютър, щото живеех на село. Чак като отидох в МГ видях това чудо

  Birds of a feather flock together.
 75. 75 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#71] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":аз 83 някъде почнах да се уча на Паскал :) но само на хартия, нямах достъп до компютър, щото живеех на село. Чак като отидох в МГ видях това чудо
  —цитат от коментар 74 на Xumpomo name


  +++++ Да бе чудо си беше особено екрана , тежеше колкото един лампов ''Средец'' а като му вкараш програма на '' Бейсиг '' за сметне 2+2 = 4 чакаш около 7-8мин. за да ти покаже резултата .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 76. 76 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#75] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  преувеличаваш или съм бил чко хлапе :) за монитор ползваха нещо като телевизор без тунер, на базата на "преносим" телевизор София 31, но май можеше във всякакъв телевизор да се включи във входа за антена така че може и на цветен телевизор да си го гледал :)
  Тръгва директно в интерпретатор на бейсик, така че може да напишеш директно ? 2+2, веднаага. Това беше хубавото като бяха прости нещата, сега едно хлапе ако иска да напише проста програма, трябва да се мъчи цял ден с инсталации на среди за програмиране и библиотеки :)
  Иначе първите години ползвахме още ... аудио касетофон, и беше доста тегаво да си заредиш нещо от него...

  Birds of a feather flock together.
 77. 77 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#75] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":преувеличаваш или съм бил чко хлапе :) за монитор ползваха нещо като телевизор без тунер, на базата на "преносим" телевизор София 31, но май можеше във всякакъв телевизор да се включи във входа за антена така че може и на цветен телевизор да си го гледал :)Тръгва директно в интерпретатор на бейсик, така че може да напишеш директно ? 2+2, веднаага. Това беше хубавото като бяха прости нещата, сега едно хлапе ако иска да напише проста програма, трябва да се мъчи цял ден с инсталации на среди за програмиране и библиотеки :)Иначе първите години ползвахме още ... аудио касетофон, и беше доста тегаво да си заредиш нещо от него...
  —цитат от коментар 76 на Xumpomo name


  ++++ аааа ..... то това стана по късно , за София 31 си прав , но в димитровската стая на даскалото ми имаше руски Юност и лампов ''Средец'' и само пионерчетата от кръжока по математика имахме достъп до него ..... ти да видиш .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 78. 78 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#77] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  лол "димитровска стая" бях позабравил за този ценен социалистически опит :)

  Birds of a feather flock together.
 79. 79 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#77] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":лол "димитровска стая" бях позабравил за този ценен социалистически опит :)
  —цитат от коментар 78 на Xumpomo name


  +++++ еееее...... как бе човек , тя си беше един ценен инструмент за обезличаване на личноста и да ни вкарат в правия път на Партията кърмилница . При мен не успяха ..... бях луд по техниката и особенно компютрите ми повлияха на собственото и свободно мислене .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 80. 80 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Затова ли, когато почнах да правя сайт с лицензиран софтуер, който трябваше да се превежда код по код, не намерих нито един програмист, всичките искат да бачкат с готови платформи и всяка новост ги ужасяваше. Особено да работят с кодове, пък и да превеждат.
  И когато питам кое как става, ми се отговаря - ами зависи.
  Уау, баси тврочеството, срещу мен не Гоген или Пикасо, ами не знам кой стоеше.

 81. 81 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Затова ли, когато почнах да правя сайт с лицензиран софтуер, който трябваше да се превежда код по код, не намерих нито един програмист, всичките искат да бачкат с готови платформи и всяка новост ги ужасяваше. Особено да работят с кодове, пък и да превеждат. И когато питам кое как става, ми се отговаря - ами зависи.Уау, баси тврочеството, срещу мен не Гоген или Пикасо, ами не знам кой стоеше.
  —цитат от коментар 80 на еко


  Та намерих немски специалисти и всичко направиха точно за две седмици яко работа. Доакто тука се правеха на важни и адски заети пичове.
  Айде у лево.

 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Лично на мен не ми пука - всеки трябва да бачка нещо, в което е добър, и за което има желание.
  —цитат от коментар 46 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Всъщност в пазарната икономика повечето се стремят да бачкат това дето има кинти. Затова и има доста жени в ИТ сферата. Ако направят заплатите на учителите колкото на ИТ-то, то знаеш ли колко млад народ ще се засили да става учител.

 83. 83 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 246 Весело

  До коментар [#36] от "proza":

  Е, през соца бяхме донор на евтина работна ръка за Близкия изток и Северна Африка

 84. 84 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#33] от "tegripa":

  Да, напълно съм съгласна!!

  Евгения Христова
 85. 85 Профил на anrieff
  anrieff
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#69] от "anrieff":по времето когато "изобретихме" правец 82, 10% ота американските смейства са имали домашен компютър, а по времето когато ти си учил на правец 8 вече е имало i386, а над 1/4 от домакинствата там са имали компютър в къщи.Иначе, блаогдарен съм на партията че ни дадоха компютри, щото можеше и да не го правят, примермо можеха да направят като Червените Кхмери в Камбоджа...
  —цитат от коментар 70 на Xumpomo name


  О, аз не отричам фактологията (PC е измислен и въведен от американците), наблягам само на това колко отривисто соца е възприел тази млада наука - информатиката - че даже да я внедри в училищната програма от най-ранна възраст (с респективното обезпечение откъм машини и специалисти). Че идеята не е наша заслуга и е спусната "отгоре" - окей, обаче реализацията си беше на ниво. Примерно имаше компютър за всяко дете и това в относително скромно начално училище, което дори не беше "пришито" към някое МГ. И действието се развива в среден по големина областен град! Всичко се е развило много бързо и с визия - примерно учителят ми в първи клас беше страхотен специалист, който да са го били преквалифицирали от учител по математика само отпреди няколко години.

  Мисълта ми е, че това не става просто ей така, с "айде да видим к'во правят американците и да копираме".

  Погледнато от разстоянието на годините ентусиазмът към информатиката изглежда съвсем логичен, но тогава надали е било така. Ти как би реагирал, ако 7-годишният ти син, дето още не може да пише, на един от първите часове му покажат Z-cash копачка с 6 GPU-та и почнат: "това, деца, дето ви дават джобни родителите Ви, е fiat валута. А днес ще ви разкажем що е то блокчейн..."

  Стряскащо, нали? :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK