Българките успяват в ИТ сектора заради наследството на социализма, пише "Файненшъл таймс"

Българките успяват в ИТ сектора заради наследството на социализма, пише "Файненшъл таймс"

© Associated PressЖените в технологичния сектор в България са забележително много на фона на останалите държави в Европейския съюз – факт, който се дължи на наследеното от социалистическата епоха силно образование по математика и приложни науки. Това пише в. "Файненшъл таймс" в статия, озаглавена "България се възползва от наследения си женски инженерен елит".


Почти половината от технологичната работна сила в България се състои от жени благодарение на силните ролеви модели и обучението, пише авторитетното издание. България е на второ място в ЕС (след Литва) по дял на жените в сектора – 44.6%, при средно ниво 32.4%, показват данните на Евростат.


Причината - наследството от съветската ера, когато най-добрите ученици са били в специализирани математически гимназии, казва Румяна Тренчева, управляващ директор за Югоизточна Европа на германската софтуерна фирма SAP. "Математиката и приложните науки винаги са били на високо ниво в тези училища, които избират равен брой момчета и момичета. Учителките правят математиката разбираема и окуражават момичетата да учат компютърни науки в университета".


ФТ дава за пример Саша Безуханова като първата българка, заела висша мениджърска позиция в глобална компания за информационни технологии, и я нарича "пример за поколение жени". Изданието е забелязало и компанията Majio, която използва изкуствен интелект, за да свързва търсещи работа със съответните работни места. Съоснователката ѝ Екатерина Михайлова казва, че срещу жените, управляващи технологични компании, има "леки предразсъдъци", но те изчезват с времето и очаква следващото поколение предприемачи да не се сблъскват с тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK