ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Три нови туристически комплекса предвижда Общият устройствен план на Шабла

Морският бряг край Шабла

© Спас Спасов

Морският бряг край ШаблаТри нови зони за строителство на туристическа инфраструктура ще бъдат обособени на територията на община Шабла. Те ще се намират североизточно от Дуранкулак, в района на с. Крапец и на изток от Шабла. Това предвижда проектът за общ устройствен план на общината, чието обществено обсъждане се състоя днес.


Изготвянето на предварителния проект на плана беше възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството още през октомври 2008 г. Положителната оценка на екологичната част към него обаче бе дадена почти 8 години по-късно. Като основна причина за това от екоминистерството бе посочено обявяването на защитените зони от европейската мрежа "Натура 2000".


В обхвата на общия устройствен план на Шабла попадат части от
осем защитени зони


– "Шабленски езерен комплекс", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра" и "Било" за опазване на дивите птици, и "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра" и "Крайморска Добруджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. По тази причина още в началото на тази година, когато проектът беше публикуван. екологични и граждански сдружения възразиха срещу предложения вариант.


Той предвижда почти


двойно нарастване на застроените зони


по крайбрежието в сравнение със съществуващите в момента. Според заложеното в него урбанизираните територии трябва да се увеличат от близо 2 хил. ха до почти 3.2 хил. ха. Това означава, че от 5,6% от територия на общината в следващите години те ще могат да достигнат почти 10%. С други 66 ха трябва да нараснат и жилищните територии в района на Шабла.


Морето край Крапец

© Спас Спасов

Морето край Крапец


Докладът за оценка за съвместимостта на общия устройствен план предвижда земеделските терени да намалеят с 641 ха. "Това е свързано основно с трансформирането им в урбанизирани структури, предимно курортно-туристически и незначителна площ за нуждите на транспортната инфраструктура", пише в доклада. За разлика от обработваемата земя обаче защитните гори би трябвало да нараснат с 82 ха.


Планът предвижда международният път през Дуранкулак до Констанца да се развие като магистрала, като заобиколи населените места, през които минава в момента.
Според Екатерина Гюлеметова, ръководител на екипа, работил върху доклада за екологична оценка, който е неразделна част от общия устройствен план,


четирите най-тежки проблема на общината


са сериозна замърсената вода в Дуранкулашкото езеро, загубата на над 70% от питейната заради зле поддържана водопроводна мрежа, както и фактът, че Шабла е единственото населено място на територията на общината, в което има канализация. Към всичко това трябва да бъде добавена и фактическата липса на пречиствателни станции в района.


Дуранкулашкото езеро

© Спас Спасов

Дуранкулашкото езеро


По време на обсъждането Гюлеметова каза, че докладът, изготвен от екипа й, предвиждал 24 мерки за недопускане на нежелани въздействия върху околната среда при реализацията на общия устройствен план.


Веднага след публикуването на проекта му обаче граждански и екологични организации предупредиха, че приемането му в предложения вариант ще доведе до небалансирано инфраструктурно развитие на територията на общината и до създаването на нови
мащабни урбанизирани територии в близост до крайбрежието.


Според Българското дружество за защита на птиците в обхвата на плана се намират едни от най-чувствителните зони по отношение на уникалното биологично разнообразие, характерно за района. От сдружението твърдят също, че проектът за общ устройствен план на Шабла предвижда над 46% от бреговата ивица между Тюленово и границата с Румъния да бъде застроена, докато в момента там урбанизираните територии заемат едва 16 км от бреговата ивица.


"Общият устройствен план


не е съобразен с нормативните изисквания


за опазването на влажните зони, застрашените и уязвими видове и природни местообитания, произтичащи от националното и международното законодателство", се казва още в становище на Българското дружество за защита на птиците, публикувано през януари.


Според защитниците на природата териториите, предвидени за курортно строителство, се намират в 500-метровата зона със специфична защита около Дуранкулашкото езеро и Шабленската тузла, което е в нарушение на нормите за разработване на общия устройствен план на общината.
"От доклада за екологична оценка не става ясно как при реализацията на плана ще бъде защитено


единственото местообитание на качулат корморан


по Черноморието, което се намира край Дуранкулак", каза по време на обсъждането днес Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Според нея без отговор остава и въпросът каква част от местообитанията на червеногушата гъска в района ще бъдат унищожени при разгръщането на строителни дейности в района, свързани със създаването на нови курортни селища.


Плажът край Шабла

© Спас Спасов

Плажът край Шабла


От друга екоорганизация - ,,За да остане природа в България", предупредиха, че


планът открива пътя към застрояването


на терените около къмпинг "Космос", плажа "Анна Мария", нивите между шосето и Дуранкулашкото езеро, южния му бряг, северно от къмпинг "Крапец", около Шабленска тузла".


Според Ирина Матеева дори и след представянето на проекта за общ устройствен план на община Шабла, няма никаква яснота как ще се развива оттук нататък дейността на компанията "Проучване и добив на нефт и газ".
Свързаното със собствениците на "Химимпорт" дружество от години изследва залежите в района.


А през 2009 г. община


Шабла влезе в съдружие


с други две дружества от същата група – "Рост инвест" и "Бългериън голф съсайъти", за строителството на голф игрища и яхтено пристанище.


По време на обсъждането днес обаче стана ясно, че проектът за общ устройствен план на Шабла не предвижда изграждането на комплекси за голф. В него обаче е залегнал строежът на основен газопровод с високо налягане, който обхваща Тюленово, Шабла, Езерец, Крапец и Дуранкулак, както и изграждането на мрежи с ниско налягане със съответни газорегулаторни пунктове в населените места и бъдещите курортни комплекси.


Проектът за общ устройствен план на Шабла е разработен от дружеството по Закона за задълженията и договорите "Модул студио 2 8 и партньори", в което с 50% от дяловете участва друго дружество, свързвано със собствениците на "Химимпорт" - "ТПО-Варна-център за проектиране, проучване и бизнес осигуряване".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK