Три нови туристически комплекса предвижда Общият устройствен план на Шабла

Морският бряг край Шабла

© Спас Спасов

Морският бряг край ШаблаТри нови зони за строителство на туристическа инфраструктура ще бъдат обособени на територията на община Шабла. Те ще се намират североизточно от Дуранкулак, в района на с. Крапец и на изток от Шабла. Това предвижда проектът за общ устройствен план на общината, чието обществено обсъждане се състоя днес.


Изготвянето на предварителния проект на плана беше възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството още през октомври 2008 г. Положителната оценка на екологичната част към него обаче бе дадена почти 8 години по-късно. Като основна причина за това от екоминистерството бе посочено обявяването на защитените зони от европейската мрежа "Натура 2000".


В обхвата на общия устройствен план на Шабла попадат части от
осем защитени зони


– "Шабленски езерен комплекс", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра" и "Било" за опазване на дивите птици, и "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра" и "Крайморска Добруджа" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. По тази причина още в началото на тази година, когато проектът беше публикуван. екологични и граждански сдружения възразиха срещу предложения вариант.


Той предвижда почти


двойно нарастване на застроените зони


по крайбрежието в сравнение със съществуващите в момента. Според заложеното в него урбанизираните територии трябва да се увеличат от близо 2 хил. ха до почти 3.2 хил. ха. Това означава, че от 5,6% от територия на общината в следващите години те ще могат да достигнат почти 10%. С други 66 ха трябва да нараснат и жилищните територии в района на Шабла.


Морето край Крапец

© Спас Спасов

Морето край Крапец


Докладът за оценка за съвместимостта на общия устройствен план предвижда земеделските терени да намалеят с 641 ха. "Това е свързано основно с трансформирането им в урбанизирани структури, предимно курортно-туристически и незначителна площ за нуждите на транспортната инфраструктура", пише в доклада. За разлика от обработваемата земя обаче защитните гори би трябвало да нараснат с 82 ха.


Планът предвижда международният път през Дуранкулак до Констанца да се развие като магистрала, като заобиколи населените места, през които минава в момента.
Според Екатерина Гюлеметова, ръководител на екипа, работил върху доклада за екологична оценка, който е неразделна част от общия устройствен план,


четирите най-тежки проблема на общината


са сериозна замърсената вода в Дуранкулашкото езеро, загубата на над 70% от питейната заради зле поддържана водопроводна мрежа, както и фактът, че Шабла е единственото населено място на територията на общината, в което има канализация. Към всичко това трябва да бъде добавена и фактическата липса на пречиствателни станции в района.


Дуранкулашкото езеро

© Спас Спасов

Дуранкулашкото езеро


По време на обсъждането Гюлеметова каза, че докладът, изготвен от екипа й, предвиждал 24 мерки за недопускане на нежелани въздействия върху околната среда при реализацията на общия устройствен план.


Веднага след публикуването на проекта му обаче граждански и екологични организации предупредиха, че приемането му в предложения вариант ще доведе до небалансирано инфраструктурно развитие на територията на общината и до създаването на нови
мащабни урбанизирани територии в близост до крайбрежието.


Според Българското дружество за защита на птиците в обхвата на плана се намират едни от най-чувствителните зони по отношение на уникалното биологично разнообразие, характерно за района. От сдружението твърдят също, че проектът за общ устройствен план на Шабла предвижда над 46% от бреговата ивица между Тюленово и границата с Румъния да бъде застроена, докато в момента там урбанизираните територии заемат едва 16 км от бреговата ивица.


"Общият устройствен план


не е съобразен с нормативните изисквания


за опазването на влажните зони, застрашените и уязвими видове и природни местообитания, произтичащи от националното и международното законодателство", се казва още в становище на Българското дружество за защита на птиците, публикувано през януари.


Според защитниците на природата териториите, предвидени за курортно строителство, се намират в 500-метровата зона със специфична защита около Дуранкулашкото езеро и Шабленската тузла, което е в нарушение на нормите за разработване на общия устройствен план на общината.
"От доклада за екологична оценка не става ясно как при реализацията на плана ще бъде защитено


единственото местообитание на качулат корморан


по Черноморието, което се намира край Дуранкулак", каза по време на обсъждането днес Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Според нея без отговор остава и въпросът каква част от местообитанията на червеногушата гъска в района ще бъдат унищожени при разгръщането на строителни дейности в района, свързани със създаването на нови курортни селища.


Плажът край Шабла

© Спас Спасов

Плажът край Шабла


От друга екоорганизация - ,,За да остане природа в България", предупредиха, че


планът открива пътя към застрояването


на терените около къмпинг "Космос", плажа "Анна Мария", нивите между шосето и Дуранкулашкото езеро, южния му бряг, северно от къмпинг "Крапец", около Шабленска тузла".


Според Ирина Матеева дори и след представянето на проекта за общ устройствен план на община Шабла, няма никаква яснота как ще се развива оттук нататък дейността на компанията "Проучване и добив на нефт и газ".
Свързаното със собствениците на "Химимпорт" дружество от години изследва залежите в района.


А през 2009 г. община


Шабла влезе в съдружие


с други две дружества от същата група – "Рост инвест" и "Бългериън голф съсайъти", за строителството на голф игрища и яхтено пристанище.


По време на обсъждането днес обаче стана ясно, че проектът за общ устройствен план на Шабла не предвижда изграждането на комплекси за голф. В него обаче е залегнал строежът на основен газопровод с високо налягане, който обхваща Тюленово, Шабла, Езерец, Крапец и Дуранкулак, както и изграждането на мрежи с ниско налягане със съответни газорегулаторни пунктове в населените места и бъдещите курортни комплекси.


Проектът за общ устройствен план на Шабла е разработен от дружеството по Закона за задълженията и договорите "Модул студио 2 8 и партньори", в което с 50% от дяловете участва друго дружество, свързвано със собствениците на "Химимпорт" - "ТПО-Варна-център за проектиране, проучване и бизнес осигуряване".

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2657 Разстроено

  Ще усер@т и там .После ще продадат на руснаците

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Разстроено

  "както и фактът, че Шабла е единственото населено място на територията на общината, в което има канализация. Към всичко това трябва да бъде добавена и фактическата липса на пречиствателни станции в района."
  =================
  Миналата година пообиколих там. Част от фекалните води на Тюленово се изсипваше в морето, като преди това се утаяваше в ръждива цистерна.
  При това точно до скалната арка, на която се тълпят туристи.

  Еретик
 3. 3 Профил на Teodor Markov
  Teodor Markov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да започна да обикалям повече България. Скоро няма да има какво да се види...

 4. 4 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ако осерат с бетон и този последен оазис от родното черноморие, ще се наложи да сменя морето.

  OCTAVIAN
 5. 5 Профил на Teodor Markov
  Teodor Markov
  Рейтинг: 8 Неутрално  Ако осерат с бетон и този последен оазис от родното черноморие, ще се наложи да сменя морето.
  —цитат от коментар 4 на OCTAVIAN


  Честно казано не ме е яд на управляващите - яд ме е на народа, че нехае. Не искам оставката на никого, искам народа да се изправи и да ги накара да си свършат работата и да поемат отговорноста за всичко.

 6. 6 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  А в този район ходят летовници точно заради липсата на туристическа инфраструктура. Направят ли тази дивотия и те ще спрат да ходят там, а нови няма да има. Ще си е чисто и просто унищожаване на района.

 7. 7 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Между къмпинг Космос и Крапец остана може би последната голяма девствена ивица. Не е така хубава, като на юг, но пък е дива. Скоро явно и там вече няма да е така.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Няма метър да оставят незастроени.

 9. 9 Профил на Teodor Markov
  Teodor Markov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мога да разбера за какво ги перат тия пари... То няма кой да ги разследва така или иначе. Да си ги харчат там и да не рушат поне.

 10. 10 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Чудесна новина. Където има туризъм има просперитет. Зеленищата разбира се са против.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1702 Разстроено

  До коментар [#5] от "Observer_11":

  Мене вече на никой не ме е яд.
  Мисля даже че това ни е нормалното състояние.
  Малкият но много прост народ след турското робство испосече де що имаше дърво.
  После комунистите не от грижа за природата а за да кипи безмислен труд с ангария залесиха голяма част от изсеченото.
  Сега просто кръгът се затвори.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на Teodor Markov
  Teodor Markov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесна новина. Където има туризъм има просперитет. Зеленищата разбира се са против.
  —цитат от коментар 10 на Български патриот


  Дефинирай просперитет.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Давайте, стройте! После ще извикаме 6-ти американски флот да си проведе занятията на Черноморието.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на ernesto75
  ernesto75
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Като не знаете за какво са цистерните,не пишете глупости.Как като няма канализация се изливат фекални води???

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7840 Любопитно

  Нищоне разбрах - североизточно от Дуранкулак е в Румъния , в района на с. Крапец се има предвид т,нар '' бивак'' ли и на изток от Шабла също не знам - къде е - да не е в морето!

  [email protected]
 16. 16 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Ако осерат с бетон и този последен оазис от родното черноморие, ще се наложи да сменя морето.
  —цитат от коментар 4 на OCTAVIAN


  Те вече го за..раха. Ходих за последно преди три години на Тюленово - построили директно на скалите във водата хотелче.

  И така спрях окончателно да си давам парите по нашето бетономорие. В Гърция сградите са на поне 50 метра от водата а тук:

  http://www.hotelroomsearch.net/im/hotels/bg/hotel-tyulenovo.jpg

  На 20 метра зад него се строи още едно бетонно 5-6 етажно чудо на модерния мутризъм, опа туризъм

 17. 17 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Сезонът там реално е два месеца, дори по-малко. Средата на юли - края на август. Ще го бетонират и там, а какъв е смисълът, не разбирам. Както гледах на Пампорово - хотели, хотели, няма хора, празни бетонни скелети, които стоят като обезпечение към някоя банка и унищожена природа, но на кой му пука.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Каварна, която е по южна от Шабла, е направо мъка да я гледаш. Празни недостроени сгради с ръждясали ламаринени огради и зли кучета, даже пазачи нямаше. На плажа празно. В Шабла ще е същото - ще вземат парите, ще построят някакви безсмислици и ще загубят и каквото са имали.
  В крайна сметка каквото сам си го направиш, никой не може да ти го направи. Като построят магистралата към Солун и българското Черноморие съвсем ще стане като Радомир, паметник на безсмислено строене.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Веднага след публикуването на проекта му обаче граждански и екологични организации предупредиха, че приемането му в предложения вариант ще доведе до небалансирано инфраструктурно развитие на територията на общината и до създаването на нови
  мащабни урбанизирани територии в близост до крайбрежието.
  --------------------
  Пак добре кат са изчакали публикуването на проекта. Не че са го ли де...

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Весело

  До коментар [#14] от "ernesto75":

  " Към всичко това трябва да бъде добавена и фактическата липса на пречиствателни станции в района."
  ===============
  Върху това акцентувах, ако забелязахте. Не наричам канализация 30 метра тръби, които заместват ямата. Ако ми обясните за какво служат цистерните с познатата миризма, ще прочета.

  Еретик
 21. 21 Профил на ernesto75
  ernesto75
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

  Там все още се добива мазут.Затова са цистерните.

 22. 22 Профил на ernesto75
  ernesto75
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

  Не знам дали знаете,но там е открит първия български нефт

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#22] от "ernesto75":

  За нефта знам. Още се въртяха едни смешно малки сондичики, като макетчета. Не мисля че вадят точно мазут, нефт си е, никъде не излиза гол мазут, а дестилация няма.
  Мисля, че едва ли бих объркал двете миризми, за които говорим.

  Еретик
 24. 24 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов"
  Лъжец или тъпанар все тая. Дъждовната цистерна до арката е за нефт. Има много такива там. Водата която се излива там е с мирис на развалени яйца, но това е от сярата.

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Защо не се споменава Яйлата, да не са я отписали вече?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#17] от "espresso":

  До коментар [#18] от "espresso":

  Толкова... Сезона е има-няма два месеца. Малко туристи, почти никаква инфраструктура. Района е беден и освен едното земеделие и малко зеленчукопроизводтво, друго почти няма. Зимата е пълно мъртвило. Като чета за голф игрища и подобни глупости, чак ми е смешно.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  Сезонът там продължава три месеца, а голф игрищата не бачкат само през зимата (останалото време са пълни със скандинавци).

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vendome":

  Пълни глупости... Сезона е максимум два месеца. Скандинавците си имат достатъчно зима и при тях. Търсят топли и добри дестинации, не да се забият около блато с комари и никаква инфраструктура... Понеже, често ходя към Дуранкулак знам, какво говоря. Тоест казвам, какво виждам.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 213 Гневно

  Значи дружество, което иска да строи в Шабла, само си пише екологичната оценка. Оставаше и да е отрицателна.

 30. 30 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ще се лее бетон! Класика!

 31. 31 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#27] от "Vendome":

  Три месеца дръжки. Дори в началото на юли там е все още мъртвило. На първи септември заприличва на Чернобил ( няма жива душа ) . Не е най- добрия район там за плажуване, но на феновете на дивата природа друго не им остана. Защо е нужно да се застроява и там? Водата е по- студена, няма залив, открито е и редовно има вълни, условията не са най- добрите. В близост няма нищо интересно освен Калиакра и Балчик, но дотам са си едни горе долу 60 км. Защо трябва да осират и това дествено кътче?

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  а бе нека да пупитаме исказалите се по нанагоре форумци кво толкоз имат против бетона та риват толкоз???? кво толкоз сме им напраили?? аз ли сме виновни че сме нужен за тиа нови три бардака? бетона туй бетона онуй ...писна ми вече ама кво ли се разпраям..

 33. 33 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Понятие си нямаш за какво са цистерните.Фекалиите са в главата ти.Тюленово няма канализация и няма фекалии.Минералната вода която излиза с нефта мирише.Колко пъти съм се къпал на тази цистерна.Вярно беше преди 20 години.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#31] от "zle_platen_trol":

  Като спомена за водата. Не е просто студена. Понякога е буквално ледена. През август, когато е над 30 градуса, водата може да е такава, че до коленете да не може да влезеш. Толкова е студена. Има някакво течение, което идва от север и завърта около Калиакра навътре в морето. Може да слезе и по-на юг но е рядко. Иначе, плажовете са широки и дълги с килиометри. Някъде са доста мръсни, за съжаление. Трудно може да се говори за плаж и почивка. Може да изкараш добре на къмпинг или палатка, ако нямаш много високи изисквания.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#25] от "korc":

  Да. До нея ще се строи също.

 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Нищо бе, Спасе, нали сега зеленчукови организации ще внесат поне 108 обжалвания.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Сбогом Крапец! Ще те последва съдбата на Созопол. Несебър вече не го броим. Преди 15 г писах, че срещу пари не се рита. Ще застроят всичко до последната песъчинка по морето. Към момента нй-важната задача е оставката на Нено и Валери и катурването на ГЕРБ. Ясно е, че ще ни победят, но не се предаваме без бой.

 38. 38 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Точно до шабленския фар е изникнало едно, дето го пишат "рибарско селище". Кария. Преди две-три лета минах оттам. Ама едни рибарски хижи по на три ката ви казвам, едни рибари със софийски джипове, едни рибарски невести, тунинговани със силикон...

 39. 39 Профил на M
  M
  Рейтинг: 226 Разстроено

  Любимото ми и всъщност единствено място на бг Черноморие, което посещавам. Много жалко!
  Сега ще праснат едни мастодонти с басейни пред тях, щото на клиентелата им и това им е много.

 40. 40 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Трагедия. Но смъртта беше предизвестена. Който бил бил

 41. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 953 Разстроено

  Последните останали диви плажове по Северното Черноморие бяха на Шабла, Езерец и Крапец-Дуранкулак. Е, това беше. Който ходил - ходил :(

 42. 42 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 953 Разстроено

  До коментар [#31] от "zle_platen_trol":Като спомена за водата. Не е просто студена. Понякога е буквално ледена. През август, когато е над 30 градуса, водата може да е такава, че до коленете да не може да влезеш. Толкова е студена. Има някакво течение, което идва от север и завърта около Калиакра навътре в морето.
  —цитат от коментар 34 на tww09306483

  Това лично го изпитах веднъж на плажа на Шабла. Въздухът беше 35 градуса, а в морето нямаше никой. Аз си казах "Гледай ги тези тюфлеци на плажа, мързи ги даже да поплуват" и влязох. Когато стигнах до малко над коленете, реших да обръщам обратно :) Но си казах "Ако сега не вляза, после след като обядваме съвсем няма да вляза" и продължих. Като стигнах до пояса пак обърнах обратно, толкова студена беше водата. Събрах обаче целия си кураж и свърнах пак навътре и плувах около половин час. Излязох с признаци на хипотермия. Единственото хубаво е споменът и това, че цял ден след това не ми стана горещо в тази жега. Не съм имал друг път такова усещане - да стоиш няколко часа на изпепеляващо слънце и да ти е трудно да се сгрееш :)

 43. 43 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Да ги видим добружанци какво ще направят ?!
  От 20 години само се оплакват, че тимаджии не им давали да строят. Но като ги попиташ искате да стане като слънчака ли ? Веднага ... НЕЕЕЕ !
  Тези планове за строежите са на мястото на забравени лагери и почивни станции.
  Иначе сезона е наистина кратък. Единствено събота и неделя е пълно с румънци на плаж и по-топло море.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 44. 44 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#42] от "Smoke":


  Пробвах във Вама вече - първото село след границата. Плажа и навсякъде пълно никой във водата. 10 километра по-на север от Дуранкулак е, а разликата във водата е 6-7 градуса

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Аз пък не виждам такава драма в такъв проект. Районът е страшно зле и определено има нужда от промяна на вида.
  Критично неверни са твърденията за два месеца сезон, и че районът няма никакъв потенциал, напротив. Цялото ни Черноморие спокойно може да стигне до сезон над 6 месеца, но за това е нужно и малко акъл.
  Проблем тук е, че няма опит да се облагородят съществуващите структури, а се залага на нови. Има безкрайно големи бази в района, които представляват змиярници, придобити от местни тарикати, които не ги развиват - всичко представлява запуснати бунгала, на които няма и една крушка кой да смени. Текущите собственици седят и събират пари и чакат всичко само да рухне.
  Та усилието трябва да започне първо от там - да се възстанови и осъвремени сегашната структура, ако се окаже недостатъчна - няма лошо, нека се застрои и натам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#43] от "Euronymous":

  Еми няма как плановете за строежите да са на тези места.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#38] от "Неизвестен извършител":

  Ами рибари са.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на пане бичев
  пане бичев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "tww09306483":

  Супер точно..плажовете са уникални!само за природолюбящи.инак водата някой път спира дъхът с леденностуденият вид на 30 и кусур градуса

  кошмарът на червените терористи
 49. 49 Профил на qem02555164
  qem02555164
  Рейтинг: 7 Неутрално

  Крайно време беше тая част от Черноморието да се облагороди. Наркоманите ще пищят, но на кой му пука ...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#42] от "Smoke":

  Абсолютно съм съгласна, и аз съм го изпитвала това усещане преди години. Лято, слънце грее, време за плаж, влязох в морето до коленете, замръзнах цялата, дадох назад казвайки си " Който иска да се къпе, аз не мога ". Повече не припарих до водата, само си се препичах.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 53. 53 Профил на vtg53555648
  vtg53555648
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Химимпорт= ТИМ,
  Химимпорт= ТИМ,
  Химимпорт= ТИМ,

  изкупиха и продадоха Варна, хората умират от глад там! Най-високи цени, най-ниско заплащане, убиха всичкия бизнес, бивши крадци на коли се превърнаха в мулти-милиардери!

  Държат цяла Варна и всичко на север от нея. Балчик, Каварна, Шабла, Добрич. Изкупиха всички земи покрай морето, всички курорти, хотели, магазини, барове, дискотеки, ветропаркове, голф игрища, всички складове, всичкото зърно, всичкиа хляб е техен!

  Ще изсекат всички гори, ще застроят всички плажове, ще уморят и последния човечец там.

  България се освободила от Турско робство, но така и не можа да се освободи от тиранията на групировките, по-зли от ТИМ няма. Макар и в космоса от пари, до ден днешен си служат със стари мутренски похвати, толкова е голяма октопода, че пипалата му стигат до земните недра.

  За ТИМ невъзможно няма! Палежи, убийства, политически натиск, каквото се сетите. общината е тяхна, държавата е тяхна, купуват и продават конституционни съдии,
  отдавна хората в Каварна плачат от тях, сега е ред и на Шабла.
  Жалко за този красив регион, единствения непокътнат останал.
  Жънаха Румънски туристи в Балчик, крадаха ги, биха ги, хората спряха да ходят там.
  Сега ще правят курорт в/у защитена територия, да ги привлекат пак, пак да жънат.
  Вече хора като Стефан Гълъбов шефа на оръжейния гигант КИНТЕКС си построи къща на апетитно място м/у езерото и морето в/у неприкосновената защитена от натура 2000 територия...

  групировката ТИМ в частност Марин Митев заедно с Петьо Панукво "Плевенския" известен Варненски бандит и бившия ни президент Плевнелиев са замесени в скандал, за който никъде никаква информация не остана и всичко се потули, а тези хора се опитаха да продадат част от Държавната ни граница на Румъния..

  Това са ВАМПИРИ, кръвопийци, които ще пресушат и последната капка кръв у вас.


  Сбогом Езерец, любим мой плаж!

 54. 54 Профил на xmw39515830
  xmw39515830
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Писнами от тази изродия! Всичко искат да изринат тия бетонени мозъци! #ОСТАВКА! Протестът ще е на 14.03.18. от 18.30ч. Площад Независимост, София!

 55. 55 Профил на Hector Ebacha
  Hector Ebacha
  Рейтинг: 8 Гневно
 56. 56 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някои хора пишат просто ей така, без да познават района. Да в Северното черноморие сезонът е по-кратък отколкото е на Южното ни черноморие, но в Румъния имат Мамая, а този курорт е на 100-на километра от Шабла и е пълен с туристи. Хората от севера на Европа са свикнали с по-ниски температури и не им пречи, че температурата на водата е 20 градуса. Дивокъмпингуващите паркират джиповете си на плажа, секат дървета от близкия пояс, около брега и вечер палят огньове, ползват за тоалетна гората и т.н. Я, кажете дали сте виждали такова безобразие някъде в Европа, дори в Гърция или Турция? Навсякъде има правила и не можеш да си паркираш колата в пясъка, а камо ли да сечеш гора. Има къмпинг и там има различни възможности- да си в едноетажна сграда със сервизни помещения, в обща сграда с общи баня и тоалети, на палатки в района или в кемперите. Избираш, но цивилизовано и си плащаш. Как искате България да е богата, да има хубави пътища, да е чиста, да има здравеопазване, образование , култура и т.н. като всички искат да ползват блага, ама без пари. Ами ще сме бедни. В Германия имат 50% от заплатата данъци, а тук и 10 % не се плащат. Както каза едно дете в едно детско преда- "Татко е адвокат и открива фирми, а мама е счетоводител и ги закрива". Хиляди умишлено фалирани фирми за да не се плащат данъци. Е, няма да сме богати.

 57. 57 Профил на vtg53555648
  vtg53555648
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някои хора пишат просто ей така, без да познават района. Да в Северното черноморие сезонът е по-кратък отколкото е на Южното ни черноморие, но в Румъния имат Мамая, а този курорт е на 100-на километра от Шабла и е пълен с туристи. Хората от севера на Европа са свикнали с по-ниски температури и не им пречи, че температурата на водата е 20 градуса. Дивокъмпингуващите паркират джиповете си на плажа, секат дървета от близкия пояс, около брега и вечер палят огньове, ползват за тоалетна гората и т.н. Я, кажете дали сте виждали такова безобразие някъде в Европа, дори в Гърция или Турция? Навсякъде има правила и не можеш да си паркираш колата в пясъка, а камо ли да сечеш гора. Има къмпинг и там има различни възможности- да си в едноетажна сграда със сервизни помещения, в обща сграда с общи баня и тоалети, на палатки в района или в кемперите. Избираш, но цивилизовано и си плащаш. Как искате България да е богата, да има хубави пътища, да е чиста, да има здравеопазване, образование , култура и т.н. като всички искат да ползват блага, ама без пари. Ами ще сме бедни. В Германия имат 50% от заплатата данъци, а тук и 10 % не се плащат. Както каза едно дете в едно детско преда- "Татко е адвокат и открива фирми, а мама е счетоводител и ги закрива". Хиляди умишлено фалирани фирми за да не се плащат данъци. Е, няма да сме богати.
  —цитат от коментар 56 на vnrad


  проблема е корупцията, не данъците и т.н. даваш за пример Германия, ами в Германия си пазят природа, не като тука всичко да се разсипва и залива с бетон, тези летовници дето ти отсичат по едно дърво на година нищо не са в сравнение с дървената мафия на бойко дето осакатява родопите ежедневно, все тая, големи сте умове всички глобално мислещи, блага без пари вика, да земята е създала този плаж, защо да не е без пари ?? предпочитам да ползвам него без пари от колкото налетия бетон на всякъде с пари......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK