Енергийната независимост е имунитет срещу руските амбиции

Президентът Румен Радев и руският патриарх Кирил на срещата им в София

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев и руският патриарх Кирил на срещата им в СофияС право се възмутихме от думите на руския патриарх Кирил, който се опита да ни налага безцеремонно на кого точно да сме благодарни за Освобождението. Ясно е, че там великоимперските амбиции никога не са преставали и ни гледат като троянски кон в ЕС и НАТО или като Задунайска губерния.


Това, разбира се, не е добре за нас, но по-важното е да видим как можем да си повдигнем самоуважението извън кръчмарските лозунги на вицепремиера Симеонов. Защото те не ни решават проблема, който е, че все още сме зависими от Русия. А нашите управляващи като вицепрезидента Йотова предпочитат да коленичат пред господарите си, вместо да се опитат да направят по-трудното - да намалят енергийната ни зависимост, като по този начин се освободим и от политическата. Балтийските страни свършиха немалко в тази посока, макар изходната им позиция да беше по-тежка от нашата.
Така че ако трябва да сме гневни към някой, то това са правителствата през последните поне 15 години, които само говориха за преодоляването на зависимостта ни, а вече и това не правят. С което се превръщат в


най-големите поддръжници на имперските амбиции
на Путин.


Откога се обсъждат проектите за интерконектори, които биха ни осигурили алтернативни доставки на газ. Свършената работа по тях е минимална. Пазарът на електроенергия е изцяло затворен за нови производители, дори и ако те могат да предлагат конкурентно ниски цени на произведена продукция. Една от причините е, че плащаме данък корупция за безотговорното и направо престъпно отношение на властта към проекта АЕЦ "Белене", който трябваше да бъде окончателно прекратен преди много години.


Да не говорим за схемите с участието на депутати и министри в практически всички сфери от енергийния отрасъл, които доведоха в крайна сметка до загробването на държавната енергетика и невъзможността да бъде реформирана така, че да осигури прилив на свежи капитали, които да осигурят диверсификация и съответно увеличаване на алтернативите.


Не трябва да си гений,


за да можеш да де възползваш от слабостта на противника в тази игра. И руснаците, за които бизнесът е и геополитика, както и обратното, го правят умело. За тях цената на това е изключително приемлива, защото не търсят непременно пряката икономическа изгода, а в допълнение и политическо влияние. Затова и корумпирането на наши политици не им представлява проблем. Виждаме, че всички правителства най-много да говорят, че ще направят нещо в посока на енергийната ни независимост, но от приказките не следват никакви действия. Защото на власт са все тарикати на дребно с хоризонт от максимум един мандат.
Това, което би трябвало едно отговорно правителство да направи, са няколко прости неща, за които обаче се


изисква определена доза характер


А те са:


- Спешно изграждане на газови и енергийни връзки със съседите.
- Освобождаване на частната инициатива за строеж на нови местни мощности за чиста енергия на конкурентни цени.
- Отказ от АЕЦ "Белене", който ще ни зароби финансово и геополитически за десетилетия, а екологично и за много повече време.
- Контрол върху това какво влиза и какво излиза от страната през пристанище "Росенец", сега контролирано изцяло от "Лукойл".
- Приватизация на 10-20% от държавните енергийни компании на фондовата борса, които да осигурят прозрачност на управлението им и да подобрят финансовите им показатели. В Румъния такава мярка свърши чудеса. Всичко това, за което трите кабинета на Борисов само говорят (а напоследък и това не правят). В очите на Кремъл, а и на много от нашите управляващи,


ние сме силно зависими


И ако чакаме на сегашното ни правителство да свърши работа, леко сме се объркали. То с нищо не показва, че възнамерява да го направи.
Напротив, само за последния месец страната ни напуснаха редица реномирани чуждестранни инвеститори в стратегически отрасли, които често биват заместени от анонимни такива. Веднага се сещаме за ЧЕЗ, но към списъка можем да добавим и "Теленор", и бившия шведски собственик на Нова ТВ MTG. Това говори повече от красноречиво за лошия инвестиционен климат в страната.
А иначе


няма какво толкова да рискуваме


Необятният руски пазар отдавна е мит. Износът ни за тази страна е минимална част от общия. Руските туристи са добре дошли и те няма да спрат да идват, доколкото според министър Ангелкова 400 хиляди от тях са си купили имоти в България (силно съмнително число според мен).


Така че единствената ни слабост остава енергетиката и тя може да бъде преодоляна с целенасочени действия. След което въобще няма да ни пука какво говори патриарх Кирил или друго държавно лице на wannabe империята. По-скоро ще е тема от забавните рубрики на медиите, отколкото политически спектакъл.


Авторът е съпредседател на партията "Зелените".

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 953 Разстроено

  За съжаление нашите политици нямат топки за такива действия. Или пък много яко ги държат за топките и затова нищо смислено не се прави по въпроса.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Енергийна независимост не може да се постигне от хора, които само мислят как да изградят безперспектвивната АЕЦ Белене и колко виско да паднат пред патриарха на КГБ.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на iko15357786
  iko15357786
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чудя се понякога толкова ли изтъпя българина, че във власта да няма нито един политик, който има сходни виждания. Как се гласува, че сме избрали само продажни тъпоумни политици, които основно ни загробват последните 15 години. Зелените имат моя глас на следващите избори!

 4. 4 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 662 Разстроено

  Твърде голям е процентът на безродните политици в Бъклгария, които дължат кариерата и положението си на Кремъл, за даискат да спасят България и българския народ от руските имперски зависимости !

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хайде сега да направите анализ как се прокарват руско влияние и интереси в България.

 6. 6 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Абсолютно точен анализ подкрепям.

 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Истина е, но тези анализи са вече в повече. Няма какво повече да се каже. Време е вече президента да мъцне нещо, другото вече е ясно.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  НЕ на рубладжиите в политическите среди в България- те са позор за нацията!
  НЕ на комисионерите на големите руски проекти, които правят България завинаги зависима и наведена пред Кремъл!
  ДА, на българските политици, които имат "гръбнак" и отсояват националните интереси на Майка България пред ВСИЧКИ!!!

 9. 9 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 263 Неутрално

  И така в приказки и закачки изминаха 27 години откакто баeТодор/по колегата Norman Granz/ си отиде. Вярвам че не си мислете че е случайно. Крайно време е да изискваме от политиците и правителствата ни да си свършат работата.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Когато руснаците "отрязаха" Украйна, поляците още същия ден й подадоха газ.

  Защото руснаците знаят как да си създават врагове, а Полша - как да печели приятели.

  🙂

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Да де, ама тия наглед простички неща, така добре описани в статията срещат непреодолими трудности при изпълнението. Даже и "десните" от ГЕРБ, губят говори и картина стане ли въпрос за действия с, които биха разбутали руските интереси...! :)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Точен и обективен анализ, адекватни изводи, .... остава да се направи нещо смислено по изводите и препоръките!
  .... за целта е необходимо жестока чистка ... по върховете на “елита“ ни и “управленските“ етажи!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5235 Неутрално

  Анализът и препоръките са точни, но нашите политици са ЗАВИСИМИ и кое е най-добро за страната не ги интересува

 14. 14 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Браво на автора,браво на Владислав!За много от тезите му съм си мислел да напиша по някой ред,но той ги е синтезирал,подредил в статията.Но това са общо взето всеизвестни истини,които си повтаряме от незнам кога.Остана да се обединим и прогоним от властта тия,които пречат на независимостта и развитието на България.

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Май трябва да влезем отново в режим за тока, както в 89-та. Тогава на всички политици, които се страхуват да не разсърдят мечката, ще се изясни какво означава енергийна зависимост. Ама ще е късно.

  До това води поставянето на политическия интерес на управляващите над националния интерес.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 464 Неутрално

  В България има ТОЧНО ТРИ партии които ги казват тия неща и това са ДаБГ, ДСБ и Зелените...

  Няма как да се оправим докато на изборите въпросните партии не успяват да прескочат 4 процентната бариера

  Но докато има хора които вярват на ТВ Атака или четат "Брадва", те ще си гласуват за ПатрЕотете, БКП, ДПС или най-много за ГЕРБ. А в дългосрочен план тези партии ни водят (с различна скорост и методи) към едно и също- към сферата на влияние на Кочината

  Единственият механизъм който работи за България все още, е че българите започнаха да пътуват по Европа и по света и виждат разликите между държавите под руско влияние и норланите държави и с времето процентът на тези хора само ще расте.

  В следващите 5-10 години ще се изясни дали Кочината ще ние погълне отново или ще успеем да оцелеем...

  Порусначен народ- слаба държава
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  И с кои съседи да изградим връзки и от тях какъв не-руски газ ще получаваме?

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Какви политици, на тези нашите предатели е трудно човек да каже политици. Някои са страхливи, други зависими, трети купени. Един читав няма.

 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1248 Разстроено

  Един протест не можем да спретнем като хората, затова всяко едно правителство в последния четвърт век прави какво му се каже от Москва, промяна няма и да има, докато си седим на топло пред телевизора и чакаме някой друг да дойде и да ни свърши работата...

 20. 20 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Друго мнение:
  - Освобождаване на частната инициатива за строеж на нови местни мощности за чиста енергия на конкурентни цени.
  По тази точка какво точно да направи държавата ?! Мисля достатъчно паразити със слънчеви и ветро централи имаме вече на гърба си. Ако някой иска да си сложи панел в двора, никой не го спира. Аз например, имам 30 броя за топла вода и си топля басейна още от края на март. Но ток да си правя не ми излиза сметката при сегашните технологии.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Е ми правителствата не откриха нефт и газ. И желязо няма. То май нищо няма. И на морето дупка не откриха. Едно конекторче направиха, ма ръждясва празно. Другите май не бързат да ги правят. Щото съседите и те нямат ресурси. Евроатлантиците не се притесняват да си теглят ресурси и стоки от Америка. И да продават там всичко. Без да се притесняват, че това ги прави зависими и може да им корумпира политиците и чиновниците. Толкова налазиха Америка, че Тръмпи иска да ги гони. И ще ги изгони. А ние трябва да се пазим от Русия като от огън. Да стоим далече и постоянно да сме бдителни. Разбирам що го иска Западът от нас. И защо некои другаре са се увлекли. Но отговорни индустриалци, политици и медии защо го правят? Режат клона на кого, на мене ли?

 22. 22 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#21] от "Judjuk":

  ,, Толкова налазиха Америка, че Тръмпи иска да ги гони. И ще ги изгони. А ние трябва да се пазим от Русия като от огън. Да стоим далече и постоянно да сме бдителни. Разбирам що го иска Западът от нас. И защо некои другаре са се увлекли. "

  Ти по-добре обясни на себе си, защо това ,,безкористно "приятелче Русия го иска,струва ми се не ти е съвсем ясно.

 23. 23 Профил на jasentcho
  jasentcho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "fzj53311090":

  Излиза, бе човек. Един киловатчас при 25 години работа на панелите и 1350 часа годишно електропроизводство излиза под 4 стотинки. Енергото го продава над 20 стотинки. Ще ти кажа откъде да си вземеш евтини панели с 10 годишна стандартна гаранция за 1.11 ст на ват. Само питай. И аз все гледам, че хората се заблуждават, че това е скъпо. Напротив, в момента по-евтина електроенергия от слънчевата няма. До няколко години и акумулацията и ще поевтинее до под 5 стотинки на киловатчас.

 24. 24 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Авторът е пил газ когато е писал този материал.Само да го питам като се направят тези газови връзки откъде ще се вземе тази газ.В ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА сме сключили най -малко пет меморандума за доставка на газ от незнам къде си. Най -накрая ние не сме Калифорния дето слънцето грее целогодишно и духат ветрове от океана--другото е бош лаф.

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Енергийна независимост! Затова безродниците правят протести при всеки опит за сондиране за нефт и газ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поздравления!Всеки мислещ българин е убеден в описаните неща!Но едно е мислещ българин,друго е "български политик"!

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Неутрално

  Напълно съм съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  Добри попадения. Само втората точка за "освобождаване на частната инициатива за строеж на нови местни мощности за чиста енергия на конкурентни цени" какво точно означава не е много ясно. Звучи като свободна конкуренция на ветро-соларите без задължителното изкупуване на безбожни цени. Ако това е вярно, авторът ще бъде низвергнат от зеленчуковата партия тутакси.

 29. 29 Профил на coc33555576
  coc33555576
  Рейтинг: Неутрално

  Енергийна независимост като купуваме руска газ през Турция и Германия, вместо директно с тръба през Черно море. Браво, само тако!

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Има само два достъпни за България региона, откъдето могат да идват стабилни доставки на природен газ - Русия и Египет. Нищо като "базова мощност" не може да се предложи от слънцето и вятъра, но главите на зелените не узряват...

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Съгласен съм с автора и при това не става думна за някаква особена новост - всичко това е известно, но ръководството на държавата и на Булгаргаз са купени и само говорят, а реално нищо не се прави.
  И доколкото Русия освен у нас имат влияние и в Сърбия и Гърция, нещата стават още по-сложни. прехвърля се топката и от десет години само се говори за интерконектори, а на практика нищо не е направено.

 32. 32 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "jasentcho":

  Ами дай ми пример как ще се върже сметката ми ? Но ако става въпрос за 3-4% годишна възвращаемост, ме губиш автоматично. Аз съм търговец, докарвам си 30% на капитала си(всеки истински търговец го прави).

 33. 33 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Леко съм потресен не толкова от статията, с глупостта и навика на журналистите да избягват да влагат капка мисъл в коментарите си съм свикнал но от това че 95 % от коментарите показват тотално непознаване на енергийната система на България и въпреки това коментират.
  Стигам до извода че или голяма част от коментиращите са тип журналисти - не влагат капка мисъл за да осмислят прочетеното или са платени (то па кой ли ще им плати за такова нещо) клакьори.

  Не му е мястото в подобен форум да ви ограмотявам но вземете да прочетете как е изградена Българската енергийна система.
  Ще се изненадате, че нашата система а планирана като една от най добрите в света и дори 25 години некадърност не успяха да я съсипят до края.
  Ще коментирам само няколко точки в статията.
  1. Не на ВЕИ то в сегашния му вариант не само че не е екологично (няма тук да се аргументирам) не само че е скъпо но и с сегашния начин на ползване вреди на вече изградената енергийна система и цялостния ефект, за който ние плащаме е покъртителен.
  Ако ВЕИ то се изгражда по правилния начин съм с 2 ръце за но в сегашния му вариант в БГ по скоро ще взема дъска с пирон и ще почупя къде що видя фотоволтайк.
  2. Ядрената енергетика е рентабилна и много доходоносна, нови мощности ще има каквото и да правите, въпроса е кой ще плати за тях, няма и да коментирам, че ядрената енергия е и най евтина и най екологична(за който иска сам да си намери материали) Лично аз съм МНОГО против аз да плащам неколкократно за едно и също нещо и за съпътстващите го грешки а след това друг и печалба да събира от мен.
  Дали Белене или нови блокове на Козлодуй няма значение но нови мощности ще има въпроса е кой ще плаща и кой ще дои кравата.
  И за автора - Като съпредседател на Зелените вземете да се образовате и почнете да си вършите работата.

 34. 34 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#23] от "jasentcho":

  Абсолютно точна и абсолютно невярна информация :)

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  "Ядрената енергетика е рентабилна и много доходоносна, нови мощности ще има каквото и да правите..."
  До коментар [#33] от "cqo33546357":

  Не се коси приятелю! На тях не им пука за енергетика, мощности и доходност. Те са наети да вият против Русия. Другото им го втълпяват под формата на опорни точки. Нали знаеш за кучетата и кервана.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Чисто нов “зелен” и зелен енергиен експерт.

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#33] от "cqo33546357":

  Написал си толкова лъжи и глупости, че или си Таско Ерменков или Богомил Манчев!

 38. 38 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#33] от "cqo33546357":

  Все едно баща си слушам. Енергетик с почти 50 годишен стаж, внедрил ВЕИ разработки в НРБ в един куп заводи, когато на запад не се и почесваха по темата, професор и преподавател, макар и вече пенсионер.
  Предполагам, че и Вие сте в същия ресор?

 39. 39 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#38] от "anarhochristian":

  В малко по различен сектор се подвизавам.
  Имам базовите познания от Техническия университет, останалата информация е публична и може да се намери с малко повече ровене, изводите всеки би могъл и сам да ги направи.
  Не знам как е с останалите но лично аз се опитвам да правя изводите и на база факти а не на база мода.

 40. 40 Профил на jasentcho
  jasentcho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#32] от "fzj53311090":

  Давам пример. Годишната възвръщаемост при мен е 20-25%. Последната група панели ги сложих на 20 юли 2017 година, а са купени на 19 юли 1017 година. В твоя случай примерно топлим вода в бойлери. Разработил съм специална правотокова микроенергийна система без акумулация на електроенергия. Състои се от няколко групи панели (колкото имаш пари да сложиш) и мигновено превключване от прав на променлив ток от мрежата. Енергото пак си е свързано с консуматора, но при наличие на слънце постояннотоковата електроенергия от панелите измества променливотоковата чрез табло, състоящо се от напреженови релета, контактори, малък кондензаторен блок и предпазители. Сметката за електроенергия януари пада с около 10%, май,юни и юли с около 90%. Трябва много точен разчет на потреблението, като летните месеци са определящи - колкото се произвежда, трябва и да се потреби. Зимата енергията от панелите е винаги в недостиг.
  Айде като точни цифри, за да е ясно - панели плюс посочената постояннотокова система - цена 15000 лева. Изкарва електроенергия за между 3000 и 3500 лева годишно, според самата година- облачна, слънчева, дъждовна.
  Ако има още въпроси, питай.

 41. 41 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  И да уточним. ЧЕЗ намалиха разходите за "консултации и консумаиви," които бяха много завишени, вид скрита печалба и корупция за шефовете НЕ поради държавния "конторл," а след като МИНОТАРНИ собственици купиха акции на борсата.
  И взеха да идват на събрания и да питат "а, това какво е?" "а, това защо е толкова?" И хората в дружеството наистина треперят и се съобразяват.
  Така че проватизация на 10% съвсен не е 'козметична" мярка.

  Никола Йорданов
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#40] от "jasentcho":

  "Айде като точни цифри, за да е ясно - панели плюс посочената постояннотокова система - цена 15000 лева. Изкарва електроенергия за между 3000 и 3500 лева годишно"

  Ама ние нали се борим за енергийна ефективност: като измря предишното поколение, сметката за ток падна на 60 лв. месечно; като хванем и ние с жената пътя на енергийната ефективност, щерката ще плаща 30 лв. месечно.
  Със сметка от 360 лв. годишно, тая инвестиция, 15000 лв. се изплаща след 40 години в някой друг задгробен свят. И то, ако някое "Гаранти Коза" (небоподпирач) не засенчи фотопанелките на къщата.
  И сте пропуснали да отчетете водата в басейна - цената й е увеличена с 17%. Или Вие не я сменяте изобщо, както и филтрите на помпите.

 43. 43 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "jasentcho":

  Колко панела трябва да сложа, щото все пак това е място ? Двора е голям : 2дка,но не навсякъде мога да ги сложа. Ако няма акумулация, значи ще имам през деня ток.Пак ме устройва : имам помпи в басейните, 3 компютъра, 3 плазми, 2 климатика. Вечер лятото климатици не ми трябват, дори през юли, вечер става под 15 градуса(околностите на София). Но аз сега имам 200лв средно месечно потребление.АКо половината е през светлата част на деня(активен съм от 10 до към 02 часа лятото), то бих спестявал 100лв на месец лятото от април до август или 500лв на година. Това е моята сметка, поправи ме , ако бъркам ?

 44. 44 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "jasentcho":

  Да спестиш нещо е по лошо отколкото да излъжеш.
  Да лъжеш като казваш чистата истина се нарича манипулация.

  Ако нямате нужда от постоянно токово потребление всичко изписано от вас губи смисъл.
  Да го кажа направо за 99 % от домакинствата е безсмислено и пълна набутвация откъм средства.
  Ако имате постоянно потребление на ток примерно за 20 м^2 панели 1.5 кВч тогава всичко написано е вярно.
  Та много убаво ама безсмислено.
  Не че няма начин да се направи по правилния начин и за всякакви домакинства, има просто не е това.

 45. 45 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 814 Неутрално

  А обявяването, през 1990 г., на 3 март за национален празник напълно разрушава имунитетът.

 46. 46 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  КАРАКАЧАНЕВ ТРЯБВА ДА СЕ ОПАКВА С ТИКСО И ДА СЕ ПРАТИ В СИБИР.
  НЕЗАБАВНО!ЗАВИНАГИ!

 47. 47 Профил на milakali
  milakali
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "jasentcho":

  Здравейте, моля ви, как да се свържа с вас, от години искам да изградя фотоволтаична централа, момента веè дойде...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK