ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Цацаров прати текстове за частната охрана в Конституционния съд

Сотир Цацаров, главен прокурор

© Велко Ангелов

Сотир Цацаров, главен прокурорГлавният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционни текстове от Закона за частната охранителна дейност. Искането, за което съобщават от пресцентъра на държавното обвинение, е за четири члена от закона, приет в началото на годината.


Според Цацаров с тези текстове


се нарушава принципът на правовата държава.
Освен това в становището на главния прокурор е отбелязано, че oпaзвaнeтo нa oбщecтвeния peд, ĸoйтo вĸлючвa и зaщитaтa oт пpecтъпни пoceгaтeлcтвa cпpямo гpaждaнитe и тexнитe имyщecтвa, e ĸoнcтитyциoнeн и зaĸoнoв aнгaжимeнт нa Министерския съвет и MBP.


Текстовете, за които работодатели поискаха президентът Румен Радев да наложи вето, предвиждат кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места.


Освен това бяха записани отново правомощията на частните охранители да задържат и да използват помощни средства за това. Какви бяха реакциите на общините във връзка с промяната вижте тук.


От съобщението на прокуратурата, се разбира, че сред мотивите на Цацаров да сезира Конституционния съд е, че с въвеждане на частна дейност за охрана на урбанизирани територии се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет, уредена в конституцията – да осигурява обществения ред.


"Наред с това недопустимо се засягат (прехвърлят се) правомощия на държавата, реализирани от Министерския съвет и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци. Предвидената в чл. 28 ЗЧОД възможност за сключване на договор за охрана на урбанизирана територия от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място", пише още в искането на Цацаров.


Според него това


обективно ограничава възможността на държавните органи по конституция,


съобразно техните законови задължения, да гарантират обществения ред.


"Допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да договарят извършването на различни видове частна охранителна дейност, свързани с личната им неприкосновеност и неприкосновеността на тяхното имущество, намиращи се в обхвата на същата урбанизирана територия. Още повече и сега съществува възможност по ЗМВР да се изграждат звена "Общинска полиция" за опазване на обществения ред, охраната на обекти и т.н. (чл. 94 ЗМВР), които функционират при ясна законова уредба", става известно още от съобщението.


В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява


неограничено въздействие от страна на частни охранители


върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.


Според главния прокурор се създава непропорционална, заради което според него и недопустима зависимост на поддържането на обществения ред в населените места от преценката и активността на частноправни субекти, а не от предвидените по конституция и съответните закони държавни органи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK