Най-богатите 20% от българите получават 8 пъти повече от най-бедните 20 на сто

Най-богатите 20% от българите получават 8 пъти повече от най-бедните 20 на сто

© Георги КожухаровНай-богатите 20% от населението в България получава средно 8 пъти повече пари от най-бедните 20 на сто. Това показват данните на Евростат за 2016 г., цитирани от "Сега". Европейската статистическа агенция уточнява, че неравенството става все по-голямо, като припомня, че през 2015 г. разликата в доходите е била седем пъти, а през 2012 г. - шест пъти.


От Евростат подчертават, че резултатите идват на фона на сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите, както и на спада на безработицата до предкризисни нива.


Най-тежко е положението с населението, което живее в риск от бедност и социално изключване. През 2012 г. 49% от българите са били в такава опасност, през 2016 г. те са около 40%, като според Евростат това е доста малък спад за толкова години.
Като критична е определена и ситуацията с високия процент младежи на възраст от 15 до 24 г., които нито учат, нито работят. В края на 2016 г. те са 18% от населението. Незавидното ниво на дигиталните умения на българите също е взето под внимание – близо един на всеки трима българи на възраст между 16 и 74 г. може да работи с компютър.


Отчита се повишаване на тенденцията на рано напускащи училище деца и младежи. Общо 13.8% деца са напуснали училище преждевременно, докато този процент преди 6 години е бил 12.5.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Бедните имат право на избор.
  Парите за църквата и бог да им помага или да се инвестират в техните перспективи.
  Изборът е важен. Изборът е всичко.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  От Евростат подчертават, че резултатите идват на фона на сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите, както и на спада на безработицата до предкризисни нива.
  ___________________
  Пак някаква стъкмистика защото растежа за да е реален то трябва да се отразява в доходите на населението или бюджета да има приходи (ама не от дране) на малки фирми или семейства в риск.
  То и средно богатите с по 50-100х. лв заплати вдигат средно-аритметично средната заплата която иначе средно е около 600лв!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 242 Неутрално

  България ще остане без хора. Тогава да видим каквоще правят всичките там "анализатори", "работодатели", "бизнесмени", "предприемачи", "умници", "тарикати"...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Не обичам левичарски глупости и миражи за"равенство-ТО", но не може да не признаем, че драстичното социално разслоение е сред причините за голяма част от проблемите в обществото ни!
  Трябва повече образование, дуално образование,1 гражданско образование и пак образование...

 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Средната заплата нето в България е 800 лв, 400 евро.
  И се водим държава от ЕС. Ами те в Африка взимат повече.

 6. 6 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Проблемът не е, че някой получава повече и че има неравенство в доходите.

  Проблемът е, че доходите като цяло са ниски.

 7. 7 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 332 Неутрално
 8. 8 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Държаавата е абдикирала от задълженията си. Нормално е при много вакантни места за дадена специалност и много безработни да се организират курсове за преквалификация и селекция, а не да се внасят от чужбина.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  В нормалните държави мне се прави статистика за СРЕДНИ доходи, а за МЕДИАНА на доходите. Т.е. за сумата, която разделя хората на 50% полочаващи повече и такива под тази граница.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Получаващи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 629 Неутрално

  .. това са изводите на европейската статистика, с подадени от родната стъкмистика данни ;)
  Всъщност , реалностите са доста различни! ... да не изреждам купчината аргументи по тая теза ....

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Не знам що за изсмукани от пръстите са тези стъкмистики, но милионерите и милиардерите в България получават много над 8 пъти средства спрямо най-бедните - тоест при тези без доходи или с минимални такива. А и кел файда от подобни данни, след като управляващите не правят нищо, за да свият ножицата в доходите?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 13. 13 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Така е, когато БСП фалира три пъти държавата и открадна пенсионния фонд на българите, а БСП-арите по високите етажи на партията станаха милионери включителни и с приватизации като тази на Техноимпекс. За това никога повече БСП на власт.

 14. 14 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Еми раждайте деца тогава? Какво чакате? Бойко да дойде да ви оплоди жените? Стига сте се оплаквали.

 15. 15 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#6] от "razor":

  Като са ниски доходите, защо не поискате увеличение от шефовете ви? Говорете с тях. Правителството не може да ги накара на сила да ви плащат по-високи заплати. Но може би не ви плащат повече пари, защото нямате необходимите умения, за да изисквате по-високо заплащане. И аз искам заплата като за мениджър, но нямам уменията, квалификациите.

 16. 16 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "korc":

  Държавата даваше заплати преди близо 30 години , сега заплатите ги дават тези които си заделят осем пъти повече за себе си - народопсихология !

 17. 17 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#16] от "aboto":

  Комунизма ли си искате? Станете предприемач и тогава и вие ще давате заплати. Или пък си подобрете уменията, научете се как да програмирате, научете чужди езици, придобиите още квалификации и тогава претендирайте за високи заплати. Живеем в демокрация. Свободни сте да правите каквото си поискате с живота ви. От вас зависи.

 18. 18 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Шуробаджанащината при "богатите" е проблемът. Създава се усещане за безнаказаност и неспазване на закона,който така или иначе не се спазва много много(сиреч корупция). Което като резултат повлиява на конкуренцията и имаме едни люде които са шефове(Шиши например), но в една реална икономика и за чистачи не биха ги взели(ако трябва да съм реалист сигурно биха били най-обикновени работници,колкото и да е уреден човек пак требе акъл за да се задържи). Та когато има едни такива хора било то в държавата или под закрила на държавата в частния сектор, се пилеят финанси за глупости. Например милионите които във Варна дадоха за система за билети в градския, която не работеше и накрая един софтуерен стартъп направи за 20 000лв ( и да работеше). Та ето затова сме бедни.

  This is the place where puddings die.
 19. 19 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Нека народът продължава да гласува за представители, които разбират само от рекет върху бизнеса и от отблъскване на всякакви чужди инвеститори, и после да реве, че заплатите били ниски.

 20. 20 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#19] от "Locke":

  Какъв рекет над бизнеса? Рекет ли е да те задължават да си плащаш данъците и да не ги укриваш? Рекет ли е органите да те хващат, че източваш ДДС? Това ли е рекет? Аз му викам разкриване на престъпления.

 21. 21 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "VivaLaVida":

  Искате да кажете , че който не е работодател , той трябва да е роб ?
  Само за момент си представете , една държава само от работодатели !?
  Между другото , нашите хора не бягат в чужбина за да стават , а за да получават достойно заплащане от РАБОТОДАТЕЛИ !
  Както казах - народопсихология !!!

  ПП Доколкото разбирам , Вие сте български работодател ?

 22. 22 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#20] от "VivaLaVida":

  Не, рекет е определени кръгове да дърпат проценти от всякакви бизнеси или направо да си ги присвояват целите, и да използват медии и държавни институции като бухалка срещу всеки който им се опъне. Опитът ти да отклониш темата не върви.

 23. 23 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#22] от "Locke":

  Дай пример и доказателство за това, което казваш? Иначе и аз мога да си измисля лъжи за теб

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#17] от "VivaLaVida":

  Ма много ги разбирате нещата! Има такивс неща, като данъчна и социална политика, които са в приоритетите на държавата! В България данъчната тежест между труда и капитала е разпределена в съотношение 80:20, а в нормалните държави е 50:50, да не говорим за скандинавските!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#20] от "VivaLaVida":

  Рекет е да ти правят по 75 рввизии в година, докато не дадеш 5 тона суджук.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#14] от "VivaLaVida":

  Това ли беше смисълът на казаното от мен?

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#17] от "VivaLaVida":

  Финландия, Швеция, Германия, Чехия, Франция, Словения комунистически държави ли са? Ето в каква престижна компания сме ние по показателя семеен Gini индекс.
  77 TANZANIA 37.6 2007
  78 BULGARIA 37.0 2015
  79 EL SALVADOR 37.0 2015 EST.
  80 MAURITANIA 37.0 2014
  81 INDONESIA 36.8 2009
  82 UZBEKISTAN 36.8 2003

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#23] от "VivaLaVida":

  Защо?! На френския посланник не вярваш ли?
  Поседният пример е Стефан Шарлопов.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Ако приемем, че най-бедните са на минимална заплата от 400 лева ( пенсиите са по-ниски) то за среден доход на най-богатите идва 3200 лева, което като знам, че истински богатите получават десетки хиляди на месец... сметай

 32. 32 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#22] от "Locke":Дай пример и доказателство за това, което казваш? Иначе и аз мога да си измисля лъжи за теб
  —цитат от коментар 23 на VivaLaVida


  На това му се вика гузен негонен бяга. Спокойно, не съм назовал конкретни лица и няма и да го направя. Друг път отклони към някоя партия опонент вместо да поемаш абсурдната позиция, че такива неща не се случват изобщо.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Познавам и богати и бедни и ми се струва, че разликата е дори още по-голяма. Ако се вземе една минимална заплата в северозапада и се сравни с една висока заплата в София, разликата става очевидна. Не знам тия стъкмистики как ги правят.

 34. 34 Профил на Александър Игнатов
  Александър Игнатов
  Рейтинг: 8 Гневно

  Абе форумци, защо нямате ясна оценка за съотношението на доходите на човеците? Оценка на тъпаци : "ихааа, 8 пъти повече ядат богатите...."
  Такова понятие равенство не съществува. Който е на дъното на таблицата до голяма степен се дължи на самия него. Необразован, нямащ и най- елементарни професионални умения, мързелив (15% младежи които не работят), готовановец чака за 150 лв социална помощ, или друг без капка милост към родителите си, които го хранят, приютяват и дават последните си 5 лева за "детето".
  Ако приемем че 20% скърпват месеца с 200-250 лв., то другите 20% разполагат с 200х8пъти=1600лв. на месец (АХ какво НЕРАВЕНСТВО!!!). Който е предприемчив, умен, образован (не двойкаджия) и работлив, организиран,нека да получава 16000, 160000, 1000000 на месец, заслужава ги. Не гледайте в неговата паница, опитайте да го настигнете. Той създава благата и осигурява приходи за стотици дуги.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  И по-зле ще става, щото 20% най-бедни разчитат на държавата. А 20% най-богати определено не разчитат на държавата, въпреки че сигурно има от тях на държавна хранилка.

 36. 36 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Това съотношение ИЗОБЩО не е високо.
  За сравнение: 8 най-богати хора в света имат състояние колкото най-бедните 3 500 000 000 - три и половина милиарда. Приблизително половината човечество.

 37. 37 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Ами заминавай за Африка. Какво правиш тук?

 38. 38 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  доста популизъм и левичарство лъха в това изследване.

  зад голяма част от ниските доходи може да се крие друга статистика:
  - липса на адекватни (съвременни) трудови умения
  - липса на продължаващо обучение
  - липса на трудова мобилност
  - липса на трудови навици
  - скрит доход
  - ...

  стига с това "дайте да дадем", щото накрая все взимат от тоя дето работи, за да дадат на бай мангау.

 39. 39 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#20] от "VivaLaVida":

  Рекет е батко и братко да имат фирма и да фалират твоята за да има за тяхната. Прочети ми коментара. Проблемът е системен и който да е на власт, ако не се справи или не предприеме действия за отрицателно време става или част от проблема или неспособен да се справи заради ороненото обществено доверие... както е междувпрочем с всички политически партии в България. И не и да излезе нов месия а-ла ГЕРб хората спряха да вярват вече.. Справка Марешки,Бареков,СДС. И да Костов е виновен,че не успя да се справи с маймуните който се оцоцаха по време на приватизацията и сега си цоцат при Бойко. И преди някой да почне яростно да цъка минуси, не съм против политиките на Костов, но неспособността му да си подбере инвеститори(такива които да реабилитират предприятия, не да разпродават и без това старата техника,дефакто подарена заради задлъжнялостта на въпросните предприятия) и обкръжението му от калинки на по-долни нива които не изгониха себеподобните си от администрацията(там където се краде най-много). Та дори при добри политики и евентуален резултат срещу корупция и прочие при липса на доверие каквато има в обществото(дърти комунисти,гербери,либерали,националисти няма значение те са част от това общество) Костов или политик като него(всъщност всеки) не би имал така наречения кредит на доверие за да управлява,поне не и на командно дишане(купуване на гласове, върл популизъм/80те процента на доцента, връзки с олигарси.. и все едни такива неща които са ЧАСТ от ПРОБЛЕМА) като Баце(или Сергей или пак някой индивид който би попаднал в тая графа).

  Накратко и без локуми: Имаме сериозни проблеми с манталитета,корупция и правосъдие. Като всички са взаимно свързани.(може този локум да се разтяга много)

  This is the place where puddings die.
 40. 40 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#14] от "VivaLaVida":

  Остави човека на мира,тъкмо оправи Западните Балкани....Нека и кръвното да си оправи.....После и Министърката ....Лилето...Както ,колега бе написал-"На Боко Биволицата"....пък тогава ...ЩЕ ГО ПУСНЕМ ПОД НАШИТЕ ЮРГАНИ....

 41. 41 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#15] от "VivaLaVida":

  Моите доходи не са ниски и няма от кого да поискам увеличение.

  Доходите в България като цяло са ниски, защото това съответства на равнището на развитие на икономиката. Какво пречи да се развие икономиката, мисля че на всички ни горе-долу е ясно.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8251 Неутрално

  И какво се предлага. Да изравним всички ли.

 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  България ще остане без хора. Тогава да видим каквоще правят всичките там "анализатори", "работодатели", "бизнесмени", "предприемачи", "умници", "тарикати"...
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  Да, умниците и тарикаите, които ни грабят, потискат, унижават и поучават, ще останат с пръст в уста, Защото народът се топи, държавата се циганизира и скоро ще разполагат само с цигани като работен добитък. А и те ще избягат, като видят, че няма кой да ги хрантути. "Кадрите решават всичко", както е казал един умен човек, а тук кадровата политика е чисто безхаберие.

 44. 44 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Това съотношение ИЗОБЩО не е високо.За сравнение: 8 най-богати хора в света имат състояние колкото най-бедните 3 500 000 000 - три и половина милиарда. Приблизително половината човечество.
  —цитат от коментар 36 на timtim


  Бъркате състояние и доходи. Това, че 8-те най-богати хора в света имат бизнес струващ милиарди, не значи, че получават същите милиарди като доход всяка година. Освен това сравнявате жители на държави които имат по-малък БВП, от колкото бизнес оборота на тези 8 най-богати хора на света.

  Dosis sola facit venenum!
 45. 45 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Дори 30 години след падането на комунизма, продължаваме да наричаме парите, които ИЗКАРВАМЕ, пари, които "ни дават".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK