"Монд": България е един от най-лошите примери за свобода на словото в ЕС

"Монд": България е един от най-лошите примери за свобода на словото в ЕС

© ReutersСлед убийството на словашкия журналист Ян Куцяк и приятелката му в дома им миналия месец започват да изникват сериозни въпроси, свързани със свободата на словото и условията, при които журналистите упражняват професията си, пише френският вестник "Льо Монд" (Le Monde).


Заплахите за журналистите


"Никога не е било лесно да се правят разследвания в моята страна, но мисля, че сега ще е по-трудно от всякога", казва колега на убития журналист, който също работи в новинарския сайт Aktuality.sk. Това е първият случай на убийство на журналист в страна - членка на ЕС, от бившия комунистически блок или Югославия от включването им в съюза през 2004 г.


Ян Куцяк е разследвал корупцията и връзките между бизнеса и политическия елит в страната. Полицията заяви, че смъртта му "най-вероятно е свързана с неговата работа". Последният текст на Куцяк, на 9 февруари, е свързан с подозрения за данъчни измами, свързани с луксозен жилищен комплекс в Братислава. Този случай миналата година предизвика протести с искане за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк заради връзките му с разследвания строителен предприемач Ладислав Бащернак (в понеделник, 12 март, Калиняк обяви, че ще подаде оставка - бел. ред).
Този прецедент е шок, който разтърси целия регион, предизвиквайки гняв и тревога. Това се случва на фона на рязък спад на свободата на медиите и докато Русия все още оказва влияние върху тази енергийно зависима зона.


Влошаването на условията


"Влошаването на условията, при които журналистите работят, е особено ясно през последните десет години", каза Паулин Адес-Мевел, ръководител на дейността на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите. "Политиците все повече се стремят да развият враждебна реч пред медиите, която има отражение, когато репортери се намират на място. Също така има концентрация на пресгрупи в ръцете на олигарси, които ги поставят в служба на своите интереси или тези на управляващата власт", добави тя.


В Чехия например германските инвеститори, които навлязоха на пазара след 1989 г. и държаха до 80% от печатните медии в страната, постепенно бяха заменени от местни бизнесмени след финансовата криза през 2008 г.


Владимир Севела може да свидетелства за конкретните последици от тези промени. Той е бил на срочен договор във вестник "Млада фронта днес", когато през 2013 г. вестникът е купен от Андрей Бабиш, вторият най-богат чех и настоящ министър-председател на страната.


"В една статия повдигнах въпроса за конфликтa на интереси и корупцията", обяснява той. "Бабиш притежаваше вестника от шест месеца, основа партия, която постигна добър резултат на парламентарните избори, и стана финансов министър в тогавашното правителство, като постави няколко души от личната си компания на ключови позиции в изпълнителната власт. Аз писах за това. Дни по-късно ми беше казано, че вестникът оценява моята работа, но договорът ми няма да бъде удължен."


През декември 2017 г. Бабиш става министър-председател, като същевременно притежава два вестника, една от най-големите частни радиостанции в страната и музикалния телевизионен канал Ocko.
"Влошаването на условията, при които журналистите работят, е особено ясно през последните десет години."
Паулин Адес-Мевел, ръководител на операциите на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите


Положението в България е катастрофално


Един от най-лошите примери за свободата на словото несъмнено е България, която ръководи ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз до края на юни. "Положението на пресата в моята страна е катастрофално", казва Теодор Захов, председател на Съюза на издателите (съсобственик на "Икономедиа" - издател на "Капитал" и "Дневник", бел. ред.). "Работата ни беше по-лесна, преди да се присъединим към Европейския съюз."


След 2007 г. над 80% от пресата в страната се контролира от олигарси. Между 2006 г. и 2017 г. страната е била понижена със 77 позиции в класацията за свободата на медиите в класацията на "Репортери без граници" - от 36-о през 2006 г. до 113-о място през 2017 г.


Ситуацията в Будапеща


В Будапеща първият закон за реорганизация на обществените медии беше гласуван от парламента през 2010 г. Правителството на Виктор Орбан съществено промени правилата на медийната игра и си навлече много предупреждения от ЕС. Нови закони принудиха на теория всички медии да се регистрират пред държавата и да предлагат "балансирани" теми. Създаден беше и медиен съвет, който да отговаря за санкционирането на нарушенията.


"В медиите всички са либерални", заяви унгарският премиер. "Ако не искате да сте зависими от образа, който медиите създават, тогава трябва да изградите свои собствени структури", добави Орбан.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  Не може всяка овца да пасе където ще!
  Един трябва да мисли и говори, а останалите да повтарят.
  Иначе ще стане бъркотия.
  Ако някой се отцепи, той ще да е безбожник.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Българските медии са най-свободни!
  Пишат си каквото искат и никой не им държи сметка.

 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Що бе - медиите държани от и ухажващи тримата Шишковци са свободни да пишат каквото си поискат... за всички, които не ги харесват...

  Stef
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До тук ни докараха политиците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абсурд! Оня ден имахме Конграчулейшънс, потупване, и ни казаха, че сме най-добрите в Европата! Тия от МОНД клатят стабилността, и искат да свалят правителството! И те ли са от ГАДовете?

 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Българските медии са най-свободни!Пишат си каквото искат и никой не им държи сметка.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Затова изпоуволниха и спряха предванията на всички, които посмяха да не подкрепят безусловно и безвъзмездно кралят Слънце и компания...

  Stef
 7. 7 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Мисленето е важното в обществото, защото то определя действието. Всеки може да си говори всичко, но това не променя нищо!

 8. 8 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Не било Монд, най ми било издателя на Дневник.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "Един от най-лошите примери за свободата на словото несъмнено е България"
  Това от Европа със сигурност не го знаят. Всички потупват Борисов и хихикат зад гърба му, щото той е момче за всичко.

 10. 10 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Германия наскоро вкараха една възрастна жена на около 70г. в затвора, защото била казала, че в Аушвиц нямало газови камери. Зъболекар в Швеция губи работата си и има шанс да изгуби и дома си, защото прави собствено проучване, в което установява, че над 85% от всички сексуални нападения в Швеция се извършват от "бежанци" от Близкия Изток и Африка. Ако "България е един от най-лошите примери за свобода на словото в ЕС", тогава какво можем да кажем за останалите страни в Европа?

 11. 11 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Дори стана по зле от социализма когато слушахме Свободна Европа за да разберем истината. Тогава налагаха силово нещата, сега просто купуват журналисти, вестници, медии. Доказано по ефективно е. Дори и държава може лесно да си купиш вече. Сега като гледам БНТ БТВ Нова трябва сума ти чужда преса да прочета или гледам за да разбера истината.

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 894 Весело

  Монд не беше ли параван за кагебе пропаганда в Европа? Не че е изненада сътрудничеството ама прекалено явно господа автентични, в един момент и най-фанатичните умнокрасивци ще се усетят

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това не е вярно. Във Великобритания, Франция, Германия и останалите западноевропейски държави са осъдени и хвърлени в затвора хиляди хора във всяка от тези страни. Във Великобритания са 4 хиляди, в Германия и Франция са повече. И тези хора са осъдени за изразено мнение в интернет, в нясой форум, във фейсбук страницата си или просто са препостнали нещо от Ютуб. Ако бяхме в Германия, половината от този форум щяхме да сме в затвора. В България няма нито един осъден за изразено мнение в интернет или в пресата.
  Не вярвайте на тези сороски и глобалистки организации!

 14. 14 Профил на block
  block
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ама разбира се, че сорос му е виновен на гозамбото. нема кой друг да е. те горките понеже си немат костов там.. хахаха

 15. 15 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз не мога да разбера кой спира журналистите в България да си клеветят Борисов и да пишят всякакви лъжи и клевети за него. Постоянно се пишат такива. Ако наистина нямаше свобода на словото, то такива долни лъжи и клевети нямаше да бъдат позволени и всеки, който ги пише, щеше да си понесе съдебна отговорност за тях. Но в България имаме свобода на словото и то се казва свободия. И е абсолютна лъжа, че някой притиска журналистите да критикуват власта. Вижте как Диков, Кулезич, Полина Паунова, и други анти-ГЕРБ журналисти си критикуват (а даже понякога и клеветят без никакви доказарелства за твърденията си) Борисов на свобода.

 16. 16 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Липсата на свобода на словото в БГ се дължи на самоцензура. Медиите, журналистите и дори много хора се принуждават да се самоцензурират защото знаят че закона не ги защитава. Примерно, ако един журналист напише нещо негативно за някой, този някой може да осъди журналиста за ''накърняване на достойнството'' или ''убида'' или нещо подобно, и затова журналиста го е страх да пише свободно.

  Всякакви регулации или закони свързани с медиите трябва да се премахнат, от там идва целият проблем, ако няма закон който да се използа от хора които не искат някой да пише негативно за тях, нямаше да имат инструменти с които да претискат или плашат медиите, и журналистите щяха да са свободни, а сега ги е страх, и с право.

  В Щатите примерно, можеш да усъдиш журналист или медия само ако докажеш че това което е написал не е вярно и е причинило финансови загуби на тебе или на фирмата ти, тоест това е много трудно, и всеки го знае това, затова там единствените пъти когато някой съди журналисти или медии е когато найстина има основание.

 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Присмял се хърбел на щърбел. Вие борите "фалшивите" новини, а сте дошли на нас акъл да давате. Цензорите ни поучават, как да няма цензура!?! Наглост на квадрат!!

 18. 18 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 458 Весело

  Това не е вярно. Във Великобритания, Франция, Германия и останалите западноевропейски държави са осъдени и хвърлени в затвора хиляди хора във всяка от тези страни. Във Великобритания са 4 хиляди, в Германия и Франция са повече. И тези хора са осъдени за изразено мнение в интернет, в нясой форум, във фейсбук страницата си или просто са препостнали нещо от Ютуб. Ако бяхме в Германия, половината от този форум щяхме да сме в затвора. В България няма нито един осъден за изразено мнение в интернет или в пресата. Не вярвайте на тези сороски и глобалистки организации!
  —цитат от коментар 13 на gozambo


  С тия изсмукани от пръстчетата тезички си тук - вече те виждам раиран с червено петно на дупето ;)

  Stef
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  А в УК имат и онлайн полиция - която следи какво пишеш у Туитър или Фейсбук и те арестуват, ако случайно нещо не им хареса.

  А иначе УК си е едно голямо меме. Швеция също с тази политкоректнос. :)

  https://twitter.com/BadIdeasVs/status/972712091390902272

 20. 20 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 458 Весело

  Аз не мога да разбера кой спира журналистите в България да си клеветят Борисов и да пишят всякакви лъжи и клевети за него. Постоянно се пишат такива. Ако наистина нямаше свобода на словото, то такива долни лъжи и клевети нямаше да бъдат позволени и всеки, който ги пише, щеше да си понесе съдебна отговорност за тях. Но в България имаме свобода на словото и то се казва свободия. И е абсолютна лъжа, че някой притиска журналистите да критикуват власта. Вижте как Диков, Кулезич, Полина Паунова, и други анти-ГЕРБ журналисти си критикуват (а даже понякога и клеветят без никакви доказарелства за твърденията си) Борисов на свобода.
  —цитат от коментар 15 на VivaLaVida


  Така така - тия от ПИК, Телеграф и т.н - журналисти та дрънкат, дума не обелват за кралят Слънце, че да не вземат да объркат нещо, че каквито са списвачи, работа няма да видят повече...

  Stef
 21. 21 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Медиите на Пеевски и на Прокопиев всъщност си пишат каквото им падне било то в защита или срещу власта и то в много злучай прекалено тенденциозно и без всякаква капка политческа неутралност.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Па ако бяхме в Швеция щяхме да имаме посещения от журналисти доброволци от форума на вестника, които ще ни задават въпроси защото изразяваме такива крайни мнения. :)

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Във Великобритания, Франция, Германия и останалите западноевропейски държави са осъдени и хвърлени в затвора хиляди хора във всяка от тези страни. Във Великобритания са 4 хиляди, в Германия и Франция са повече...... Ако бяхме в Германия, половината от този форум щяхме да сме в затвора.
  ============
  Хи хи .... :).....а въпросните държави открай време се мъчат да дават на Турция, лекции по демократичност в медиите ..... ♡
  Днес вали от бомбастични бисери на евро демократизъм .....!!!

  Bukalemun
 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Значи от статията разбрах, че следващият министър-председател на България трябва да е по според плановете Дебелото Прасе (Дебелян Прасевски).
  Щом в Чехия се е получило.
  Но тук веднъж опитаха да го пробутат във властта и не им се получи, народът 1 година излизаше всеки ден на улицата.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#16] от "happystory":

  В Щатите примерно, можеш да усъдиш журналист или медия само ако докажеш че това което е написал не е вярно
  ========
  Не думай !
  Тогава защо CNN още работят ?
  В такъв случай , те са за неколкократен доживотен.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  В България няма нито свобода на словото, нито журналистика. Сашо Диков само се опитваше, когато беше в Канал 3.
  Извинете, но да сравнявам примерно турските медии с българските, ами не става.
  Въпреки, че там винаги е имало проблеми с медиите, но... примерно те публикуват, съдят те, вкарват те в затвора и от там пишеш и пак ти се издава. Тук за да ти публикуват нещо... Нали се сещате, няма как да стане.
  Става нещо в Турция и на място веднага има камери на CNN Turk, HABERTURK, aHaber, NTV (частни медии). А в Бълагрия става нещо и няма камери. Затова казвам, че Диков беше пряко на мястото.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 28. 28 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "Положението в България е катастрофално"

  Ами какво друго да очакваме? Като още ни управляват БКП-то и ДС-то като наследсвени васали, никой не бива да се учудва, че категорията Свобода На Словото бавно, но сигурно клони към нивата в Северна Корея.

  Сега само остава медиите на Пеевски/Кремъл да почнат да се обръщат към Баце с титлата "Великия Лидер"/"Бащата Вожд" или нещо от този род, и трансформацията ще е готова.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#27] от "anonim440":

  Въпреки, че там винаги е имало проблеми с медиите, но... примерно те публикуват, съдят те, ....
  =========
  Медиите в Турция са без имунитет .....
  Има специални тв програми , в които се коментира и анализира "вчерашния брой" на даден вестник. И ако се засече някоя новина под съмнение ....веднага тръгват подир нея .....мърдане няма .....
  Затова ....в турските медии , да се прави фейк , е доста опасна , а понякога и подсъдима работа. ....
  Затова имунизирани медии от типа CNN , в Турция , не могат да живеят.

  Bukalemun
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  То не че и в Дневник има голяма свобода на словото!А си казал нещо обидно за Плевненлиев, а са те баннали. Виж Радев всеки си го плюе на воля и модераторите ръкопляскат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Във въпросните западноевропейски държави се въведе цензура от китайски тип и законодателство от болшевишки тип. Хиляди или десетки хиляди са осъдени,вкарани в затворите и лишени от права заради изразено мнение в интернет. Но еврейските медии и монополните интернет платформи цензурират и налагат информационно затъмнение. В България няма осъдени. А в САЩ Тръмп няма да позволи да бъде осъден нито един човек,въпреки натиска.
  Спомняте си дипломатическия скандал когато Тръмп препостна видеоматериал за безчинство на ислямисти в европейските градове. За абсолютно същото деяние британска политическа активистка бе вкарана в затвора. Тръмп им даде урок по свобода на словото и да се види разликата между свободата на словото в САЩ и Западна Европа.

 32. 32 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Не само в България, но и по света, свободата на словото често излиза скъпо и прескъпо. Понякога журналистът плаща с живота си. Но най-често свободата на словото зависи от доста елементарна и прозаична причина. Ако използвам закачката от една телевизионна реклама - "Ядеш сега или гориш!", свободното слово може да се свърже с "Пишете, каквито опорки ви спущам или бъдете свободни на пазара на труда".
  Няма вече свободни медии. Най-свободно остана пространството на форумите, независимо, че съдържание им е доста отвратително понякога. Предполагам, че скоро ще бъдат взети мерки, сериозно надхвърлящи конвенциалната намеса на модераторите.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#31] от "gozambo":

  Тръмп няма да позволи
  =======
  Тръмп е временна инстанция. Говоря ти за друго.
  Ако на една медиа и се даде "открит чек" за свобода на словото , едва ли тя , медията би защитила тази привилегия за постянно !
  Като доктрина , може би. ....но като субективна инстанция , едва ли !
  Ако ти си журналист ,а аз ти давам две чанти с пари , за да публикуваш някаква новина на първа страница ......един , два , три пъти можеш да ми откажеш ,но на четвъртия ....не се знае !
  Ако нищо професионално не те заплашва , все някога би се поддал на изкушението. Защото както и да е ....свободата на словото ....си го имаш в кърпа вързано !

  Bukalemun
 35. 35 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Монд колко читатели загуби? 20% или повече? Как е на френски “не плачете на чужди гробища”?

  Мърфи е оптимист!
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#31] от "gozambo":

  в кърпа вързано !
  ========
  Не е грешка. ...
  Вързано ....словото ....а не свободата !

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Ми що бе? Нали Габриел каза, че няма да има министерство на истината. Пък и да има, кво от туй? На кого му пука за истината?

 38. 38 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За съжаление коментарите под новините в сайтовете са единственият изблик на свободно слово защото тук сме анонимни. Иначе всяка медия си държи някаква определена линия и определена "теза" за нещата и малкото журналисти които кривнат от нея рано или късно изхвърчат. Ако пък си неанонимен и засегнеш нечии интереси, в бананова държава като България всичко може да ти се случи.

 39. 39 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И кой се е оплакал от България? Представителят на Прокопиев, който е със замразени авоари и собственост за видими кражби от приватизацията, а и особено след нея. Намерил кой да плюе по свободата на медиите. Тук всяка медия се ползва дори от слободия. Друг е въпросът, че журналистиката е на най-ниско ниво, като изключим владеенето на демагогията и лансирането на лъжливи новини.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 371 Весело

  Знаем за свободата на изразяване и как в цяла Европа се потулваха и не се даваше гласност на престъпленията на новите гости на Меркел.
  А относно статията , никакъв Монд, а някаква дружка на Прокопи се оплаква от олигарси

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "За съжаление коментарите под новините в сайтовете са единственият изблик на свободно слово защото тук сме анонимни. "
  До коментар [#38] от "Carrera Panamericana":
  Ама ти наистина ли си мислиш, че си анонимен? Да не пишеш от друга планета? Не са те потърсили, не са те намерили. Виж, тук става дума за друго. Във форума всеки казва своето мнение. В пороя от мнения и желания статистически може да се прави извод за нагласите на обществото. Което управляващите би трябвало да имат предвид, ако уважават правилата на демокрацията. Отделно мнение е без практическо значение.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  А в УК имат и онлайн полиция - която следи какво пишеш у Туитър или Фейсбук и те арестуват, ако случайно нещо не им хареса. А иначе УК си е едно голямо меме. Швеция също с тази политкоректнос. :)https://twitter.com/BadIdeasVs/status/972712091390902272
  —цитат от коментар 19 на realguru


  ако пишеш за алахакбар със сигурност ще те приберат.

 43. 43 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Не било Монд, най ми било издателя на Дневник.
  —цитат от коментар 8 на Обществен деятел


  Интересно,че някак си не се забелязва кой е цитираният председател на издателите и съсобственик на Икономедия..Тъй де.В купа от думи,кой ще обърне внимание,че това са думите само на един изказал се.

 44. 44 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 347 Неутрално

  вие от Дневник сте за посмешище вече!

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 45. 45 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не се спряха да клатят стабилността. Тия са платени 100%...на заплата към монд.

 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "... от 36-о през 2006 г. до 113-о място през 2017 г."

  Когато фактите говорят, управляващите и политиците да замълчат!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#7] от "venelingeologia":Чарли, от къде го извади това? Какво мислехме ние едно време, но не можехме да мръднем. Трябваше Горбачов да ритне колибата, та да дойдат нови чорбаджии. Пък ти си мисли, Конфуций!

 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#12] от "saint evlampi":Нещо си се объркал. В началото на 80-те Монд фалира. Журналистите му откупиха дълговете му и станаха собственици. Тогава Монд стана първият наистина независим вестник. Сега не зная кой го издава.
  Юманите беше орган на ФКП , ако ти върши работа за КГБ глупостите. Продаваше се в България.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  "Положението на пресата в моята страна е катастрофално", казва Теодор Захов, председател на Съюза на издателите... на Дневник!
  Америка за България се оплаква? Посланикът на САЩ в българската преса? Какво да кажат другите?
  Не можах да разбера кое е от Монд, кое е наснаждано.

 50. 50 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  В Германия наскоро вкараха една възрастна жена на около 70г. в затвора, защото била казала, че в Аушвиц нямало газови камери. Зъболекар в Швеция губи работата си и има шанс да изгуби и дома си, защото прави собствено проучване, в което установява, че над 85% от всички сексуални нападения в Швеция се извършват от "бежанци" от Близкия Изток и Африка. Ако "България е един от най-лошите примери за свобода на словото в ЕС", тогава какво можем да кажем за останалите страни в Европа?
  —цитат от коментар 10 на lfj51540323


  Това на английски се нарича "уотабаоутъри" ...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutery
  ...и се ползва за ситуации в които критикувана страна внезапно казва "а вие защо мъчите негърчета".
  В Германия и Япония който почне да се преструва че те не са били престъпни военни режими е за затвор или за клиника, а иначе свобода е да можеш да кажеш на своето правителство всичко което мислиш за тях.
  Това е мерилото.
  Иначе е "арабска свобода" дето "имаш правото" да кажеш че евреите са лоши, че гейовете и траверсите са изроди, и да изгориш американското знаме, обаче ако кажеш копче на собствените мутри и ченгета--веднага го отнасяш. И затова никой, освен 3-4 човека, ако държавата още не е е съвсем путинизирана, не смее публично да каже че прокурора е мафиот а премиера е агент, примерно.

  Та тази арабска свобода да напсуваш гей но да се снишаваш пред местните ченгета и мутри я има и в Русия, и не, не това е свобода по европейски. Свобода по европейски е журналист да разследва премиера и да не почне да получава заплахи и бомби. Свобода по европейски е да по телевизията хуморист да избъзика президента че е получва мозъчни вълни от КГБ (или ЦРУ) и да не се задействат някакви странни закони за "обида срещу длъжностно лице".

  А който вместо това радее за свобода по арабаски, дори няма нужда от чемодан и вокзал--може директно да пресече границата за Турция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK