И президентът сезира Конституционния съд за частната охрана

Румен Радев беше призоваван от работодатели да наложи вето на законопроекта.

© Юлия Лазарова

Румен Радев беше призоваван от работодатели да наложи вето на законопроекта.Няколко часа, след като от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане до Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на текстове от закона за частна охранителна дейност, подобно съобщение дойде и от президентството.


От него се разбира, че държавният глава Румен Радев, който беше призоваван да наложи вето на закона, е поискал от Конституционния съд да отмени същите членове от приетия в края на януари закон, които и прокуратурата оспорва.


Става въпрос за текстовете, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност. Мотивите за искането до КС на държавния глава са сходни с тези на прокуратурата.
В обръщението си до Конституционния съд от президентството посочват, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.


"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва още президентът Румен Радев.


Законът предвижда кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места. Освен това бяха записани отново правомощията на частните охранители да задържат и да използват помощни средства за това. Какви бяха реакциите на общините във връзка с промяната вижте тук.


Ето и останалата част от съобщението от пресслужбата на държавния глава.


В мотивите си президентът посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт. "Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва Румен Радев в обръщението си към Конституционния съд.


Конституцията натоварва с функции за осигуряването на общественото спокойствие и обществената безопасност изрично Министерския съвет и областния управител, а осигуряването на обществения ред е част от ръководенето и осъществяването на вътрешната политика на страната, напомня държавният глава.


Президентът посочва още, че в обновения ЗЧОД не е поставено изискване служителите, които се грижат за опазването на обществения ред, независимо от длъжността, която заемат, да са политически неутрални и да се ръководят единствено от закона. Такова изискване въвеждат чл. 116, ал. 1 от конституцията, чл. 9 ал. 1 от Закона за политическите партии и чл. 146, ал. 3 от Закона за МВР. "Министерството на вътрешните работи е строго йерархична структура с присъщата й субординация, отчетност и контрол. Поверяването на функции по опазване на обществения ред на частноправни субекти, спрямо които са неприложими посочените принципи, поражда риск при осъществяване на тази дейност", посочва още държавният глава в мотивите си.


Между аргументите на президента за сезирането на Конституционния съд са и липсата на специфични изисквания и конкретика относно патрулирането и комплекса специфични дейности, които ще бъдат прилагани за защита на имуществото и населението в урбанизираните територии, както и ограничаването на конституционната защита, която получават гражданите под формата на отговорност на държавата за вредите, причинени от собствените ѝ органи и лица, поставяйки охраната на урбанизираните територии във формата на частната охранителна дейност.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Родната полиция абдикира ли вече?

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Разумни разсъждения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Много са комични чиновниците като почнат да преписват и преразказват проблем. Сега остава да се обадят Мая Манолова и КПКОНПИ.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Айде, ново 20.

  На ГЕРБ опита да ни върнат към мутренските времена на 90-те години, когато 'охранителите' бяха паралелна структура на държавата, май удариха на камък.

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Президента може и да го няма, но и съобщение от президентството е нещо. Като няма риба и рака е риба.Появи се все пак.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Боже, бях се притеснила, че с Радев се е случило нещо. Колко дена не се показа, след като го нахока Кирил. И не само него, но и всичко живо в тази държава.

 7. 7 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Любопитно

  А, дженерала тук ли бил?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Дъртите пъдари и мутреещите сотаджийчета ще ми са вживяват на милиционери.

 9. 9 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Подкрепям искането и мотивите на Президента.
  Не на мутрите във властта !

  Stupid people make me sick
 10. 10 Профил на Trevor
  Trevor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Самоотбрана не може.
  Частна охрана не може.

  Значи мирните граждани да останем свободен дивеч за свободно отстрелване, само и само някой да не разбере колко лесно и евтино може да се замести дебелото ни МВР.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Този път разумът може и да надделее. Баце се опитва да напълни гушите на старите си приятели от СИК!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#10] от "Trevor":

  Представи си за момент, че в някое малко градче местният фео..., кмет де, си направи "фирма за охрана на общетвения ред". Галиче и подобни ще ни се видят като рай на земята...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  ГЕРБ си има частна армия , търси узаконяване на статуквото!

 14. 14 Профил на буден гржданин
  буден гржданин
  Рейтинг: Неутрално

  Има си Полиия, чиято роля е да ни пази. Просто трябва да изберем политици, които да заповядата на полицията да бъде полиция.
  Това казват и мои приятели полицаи. "Спират ни, забраняват ни да ви пазим" , "като изберете такива които да ни наредят отново да бъдем полиция, бързо ще се справим"

 15. 15 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Мхм. А същевременно НЕ СЕЗИРА, обаче, КС за Закона на #СВИН. За дооглозгването на КТБ. Quo vaids, г-н Генерал? Да не би #Дебелият и Вас вече да страхува? Нали уж казахте, че този закон бил противоконституционен? При положение, че Главният Сотир се "погрижи" за частните гардове, Вие можехте да се погрижите за това, нали? Но не го сторихте. Нито за това, нито за про-корупционната бухалка на прокурор сламен-пламен. И пак питаме - защо?!? И отговор не ще получим...

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Боят настана

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Любопитно

  Полицията не може, частни охрани пък не искаме.

 18. 18 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Има си Полиия, чиято роля е да ни пази. Просто трябва да изберем политици, които да заповядата на полицията да бъде полиция. Това казват и мои приятели полицаи. "Спират ни, забраняват ни да ви пазим" , "като изберете такива които да ни наредят отново да бъдем полиция, бързо ще се справим"
  —цитат от коментар 14 на буден гржданин


  Точно тази полиция е на кметовете.
  Охранителите искат 40 лв на месец.
  За какво по напред?

 19. 19 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#4] от "shisharko":
  Разбира се, кой друг ако не ГЕРБ!, ви е виновен за хаоса по селата и курортите?
  Но пък високоморалният Цацаров и родолюбецът, немарионетка на масква пРезидент Радев са на своя боен пост и ни бранят от злите и корумпирани герберя!
  А корнелия защо мълчи? Защо??? Нима е съгласна с това мракобесие?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 20. 20 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Гневно

  Има си Полиия, чиято роля е да ни пази. Просто трябва да изберем политици, които да заповядата на полицията да бъде полиция. Това казват и мои приятели полицаи. "Спират ни, забраняват ни да ви пазим" , "като изберете такива които да ни наредят отново да бъдем полиция, бързо ще се справим"
  —цитат от коментар 14 на буден гржданин

  До коментар [#14] от "буден гржданин":
  Аз съм от тия, дето паметта им служи повече от три минути. Помня и за какво ви служеше полицията, по времето на Орешарски, че да ни бутате да ви изберем пак - служеше ви за репресии срещу гражданите цели 14 месеца. Толкова колкото удържахте на ДАНС with me! Оградата и полицаите заобикалящи Народното събрание и стотиците полицаи разположени по периметъра на цетралната зона на София са ми и сега пред очите. Така и Йовчев не посмя да докладва колко струваха тези мероприятия и командировките на хиляди униформени от цялата страна, ангажирани единствено с това, да им пазят задниците в бели автобуси! Пфу! Продажни безродници! Тогава синдикатите ви не се надигаха за ниски заплати и неплатени продоволствени начисления! Плащаха ли ви ги? А днес ги били спирали да ни пазят?! Ти като си идиот и всички останали Българи ли сме идиоти бе?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 21. 21 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Ще разкажа реален случай. Вече съм го разказвал тук, но явно някой не е разбрал поуката.

  В едно малко село в провинцията /около 250-300 души/ със смесено население българи и роми /вътре в селото и в региона като цяло/ редовно стават кражби в домовете на хората. Кметът организира нощни патрули на доброволни начала. Бригади по двама човека - един въоръжен /ловец или бивш военен/ и един от ромската общност. Изведнъж кражбите в селото спират. На се намесват МВР и властите. Било незаконно, пълно самоуправство, бригадите нямали лиценз за охранителна дейност, нито законно право да охраняват. Под напора на закона кметът прекратява доброволните бригади. Малко след това кражбите започват отново. И до днес не спират. Разкриваемост на тези престъпления от полицията: 0% . Толкова за дейността на обществените власти по селата.

  Сега питам: законът попречил ли е на публичната сигурност, забранявайки бригадите, или е помогнал?

  Друг случай. В друго село от региона 50 % от местните са наели с лични индивидуални договори СОТ и нощен патрул на охранителна фирма. Плащат си по 20-25 лв на къща. Всяка вечер обикаля служител на фирмата с патрулната кола в цялото село. Там вече от години кражбите са рядкост. Да не кажа, че почти ги няма. Местните трудно си спомнят кога за последно са ги обирали.

  В задачата се пита. Кое село е по-сигурно и в кое Вие бихте си купили къща - в това с фирмена охрана и нулева престъпност, или в онова със забранените доброволни патрули, където всяка вечер обират по една къща? Кое село избирате?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Ебати манипулациите от твоя страна...както Орешарски служеше на ДПС, сега същото прави и сикаджията Бойко Борисов. Няма никакви промени нито в службите, нито в ДАНС откакто лицето Борисов се върна на власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK