Прокуратурата предаде на съд Петър Москов по три обвинения (допълнена в 16:15 ч.)

Прокуратурата предаде на съд Петър Москов по три обвинения (допълнена в 16:15 ч.)

© Анелия НиколоваБившият здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов Петър Москов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф, внос от Турция.


Това се разбира от съобщение на градска прокуратура, с което оповестяват внасянето на обвинителен акт в съда срещу Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Мярката към всички обвиняеми е подписка.


Разследването по този случай започна, малко след като вторият кабинет на Борисов подаде оставка през ноември 2016 година. Тогава на разпит в Столичното следствие бяха извикани няколко министри и дори премиерът.
Москов е обвинен в три престъпления. Първото е за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерството на здравеопазването на Турция - 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България.


Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, посочват от прокуратурата в съобщението до медиите.


Заключението на прокуратурата е, че от тези действия на министъра са настъпили вредни последици за министерството, оценявани на 325.2 млн. лв. и


неимуществени вреди, които се изразяват в създаване на недоверие


в авторитета на министерството. Това определя деянието като особено "тежък случай".


Второто престъпление, с което Москов отива на съд, е за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата бившият здравен министър в съучастие, като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 милиона дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.


Третото обвинение за бившия здравен министър е за безстопанственост. Според държавното обвинение периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, Москов не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.


"В резултат на престъпното бездействие на П.М. е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД", пишат още от прокуратурата. Според тях по този начин са осъществени


значителни разходи за производството на ваксината,


без да са спазени нормативните изисквания.


Заместникът на Москов - Адам Персенски ще бъде съдеб по две обвинения. Еднотот е че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на Петър Москов, умишлено го е улеснил да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б", като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС.


Престъпните действия на Персенски, пишат от прокуратурата, се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Република Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство у нас. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото споразумение.


На 19 юли същата година Персенски е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините у нас, се разбира още от съобщението на прокуратурата.


Второто обвинение на Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на управителя на "Бул Био" ЕООД да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на над 400 хиляди лева.


Управителят на "Бул Био" АД с инициали Л.Д. е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост по смисъла на чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК във връзка с производство на ваксина "Тетадиф", без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 – 1 юли 2016 г.


Второто престъпление е осъществено в периода 9 ноември 2015 – 27 ноември 2015 г., когато Л.Д. е допуснал разпиляване на имуществото на "Бул Био" ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.- престъпление по чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК.


Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина "Тетадиф" , предназначена за Република Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.


Управителят на "Бул био" ЕООД има и трето обвинение - за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – дарение на ваксини "БЦЖ" (250 000 ампули по 20 дози) в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.


На съд по обвинение в безстопанственост е предаден и Р.А. - завеждащ отдел в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД и Ю.Ц. - завеждащ отдел "Качествен контрол" в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи.


В една част от тях е отразявано, че партидите с ваксина "БЦЖ" отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.
В други е посочено, че определена хранителна среда, използвана при ин витро процедури, е отговаряла на изискванията за качество.


Тези документи са се използвали пред клинични микробиологични лаборатории в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Не им върви на нашите министри с ваксини.

 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 266 Неутрално

  325.2 млн. лв?!? Това е кажи речи 1/10 от бюджета на НЗОК. Доста ми изглежда за едни ваксини.

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Е това обвинение ли е? Приел дарение на ваксини неодобрени в България. Не е ли по - резонно да го обвинят, щото ваксините са ползвани? Ако не са ползвани ......Не се ли разколебава обвинението?

 4. 4 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Как пък веднъж Цацаратурата не обвини някой действащ висш чиновник, а все бивши, чудна работа...
  Тя властта винаги изрядна - като една "малка" Швейцария сме значи...

  Stef
 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Обвинението е правилно, защото Петър Москов внесе в България ваксини, които не са разрешени за употреба в ЕС и изнесе за Турция друга ваксина, което ощети бюджета, защото неразрешените за употреба ваксини, съдържащи живак няма да може да се използва.

 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Прокуратурата дали не обвинява пак предизборно?
  Не че далаверата с ваксините трябва да остане безнаказана.

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  А прокуратурата защо не провери по каква причина е нямало ваксини въобще и стоварва вина на д-р Петър Москов?

 8. 8 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Весело

  Обвинението е правилно, защото Петър Москов внесе в България ваксини, които не са разрешени за употреба в ЕС и изнесе за Турция друга ваксина, което ощети бюджета, защото неразрешените за употреба ваксини, съдържащи живак няма да може да се използва.
  —цитат от коментар 5 на voyko


  Ти какво - в далаверката ли си, че си толкоз наясно или Цацо ти шепне в ушето?

  Stef
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Че то само едното Пепи "опапало" близо един милиард за половин мандат...

 11. 11 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Любопитно

  1625 лева за 1 ваксина ми изглежда прекалено.Не живак,ами 20 гр злато трябва да има в нея.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Който се хване на мутренското хоро, така става. Май и Москов ще бъде използван и изхвърлен като употребявана салфетка от управляващите.

 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

  Щото не става дума за милиони, а за 325 233,87 лв. (за Дневник - триста двадесет и пет хиляди двеста тридесет и три лева и осемдесет стотинки)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Весело

  325 милиона са половин ЧЕЗ.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  опозори името си този налудничав десебар. дето беше в опозиция, ама министър.

 16. 16 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Пепи, Пепиииии, използваха те и те захвърлиха като парцал, ама така е- един път предател, завинаги предател

  от друга страна се носят слухове за усвоени доста повече пари от споменатите, така че какво са 2-3 дела ако си си оправил живота

  обаче срамът остава Пепи, завинаги остава !

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 861 Любопитно

  московски загази ,язък за унизителното му лазене пред милиционерите и техният вожд

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Когато доктори и министри се занимават с производство и търговия на лекарства,престъплението винаги е налице.

 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#8] от "stef":

  Още като се разшумя, достатъчно данни бяха изнесени в пресата за тази далавера. Друг е въпросът дали прокуратурата ще защити обвинението си в съда.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Еее, москов , нека сега Боко да те спасява ..Нали му беше солта..к.
  Освен че си правно неграмотен, ще разбереш ,че и никога не трябва да бъдеш слуга на ...мутра !!!
  А тя, мутрата , пак ще си пие кафето всяка сряда с цацата , за които , двамата , един Пеевски например - не съществува , няма го ...:)))
  А иначе = просто е :
  Всеки с висящо дело - НЕ може да бъде кандидат на изборите , които чукат на вратата ..:))- и вероятно с условна или друга присъда ...
  ТРЯБВА да е НЕосъждан - като другарят пеевски, например, Боко, Пашата, Цецо, Цецка, "руския" летец- с жената рускиня, и т.н...:)))
  Стар номер на боклуци , като Цацаров- и други вече имат висящи дела...
  А и всеки следствен, макр и НЕосъден-за него ще има пропагандни 'удари" - ако се кандидатира на избори ...
  Така че, да си го знаете - НЕ бъдете слуги на МУТРИТЕ !!! ::))))
  ЗАЩО сидеровчето ще крепи това Народно събрание , ли ??? Ами защото е с условна и трябва изтекат трите години - за да е пак депутат и т.н...:))

  BIG AL
 21. 21 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#2] от "xox55541929":

  Приел дарение от Турция, но има вреди за 325 милиона - може ли да обясните малко повече.

 22. 22 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 683 Разстроено

  Така е,който си играе с Баце,винаги е наказан...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Поредното доказателство, че статуквото държи доста хора "за топките", чрез прокуратурата и дела "на трупчета".

 25. 25 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На мен ми е интересно - като спряха турските ваксини, тогава с какви ваксини са ваксинирали децата по онова време?

 26. 26 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 823 Неутрално

  В исторически план на глобално ниво мафията (много рядко) е била наказателен отряд на властта. Сега, в България, държавата е наказателен отряд на мафията.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Така е, един "голям престъпник" като Москов - 3 обвинения. Един " почтен успял млад човек" като Пеевски - уважаван депутат !

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Ами..., така е...! Крепенето на стабилността е скъпо нещо. Във всеки един смисъл.
  Москов продаде ДСБ и РБ. Заедно с Кунева пълзяха в краката на Борисов. Сега дойде време, да им сервират сметката. Естествено, Борисов няма и да се замисли дали да се жертва Москов. Ще го разкарват сега по дела и следствия... Неприятно е да си изкупителна жертва. Но, да му е мислил Москов... Не се ходи с мечка в гората, че да ядеш мед с нея.

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":

  Проблемът всъщнст е, че едната се използва и въпросът за 10 милиона долара е защо никой не смее да го коментира! Може би защото има опасност д-р Живако да бъде линчуван от родители на ваксинираните деца

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "falkoneti":

  Ами не сте ли чували, че безплатен обяд няма!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Konstantin I Shishman
  Konstantin I Shishman
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не беше ли именно Москов любимият министър на Борисов? Интересно как се променят нещата. Харесвах някои качества на Москов, когато беше министър, защото поне се опитваше да внесе промени. Пръстовите отпечатъци звучат добре на теория, имаше възможност корумпираната практика с пациенти "фантоми" да се прекъсне. А и той като личност се открояваше, за разлика от повечето депутати и съпартийците му.

  Въпреки това не защитавам действията му с ваксините. Още повече, че не мога да коментирам до каква степен е достоверно. Най-вероятно е постъпил некоректно спрямо здравния бюджет.

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Ами не сте ли чували, че безплатен обяд няма!...:))))
  ......................................
  Има , има , но не за всеки ; За 300 червени фамилии, ограбили България - има !! За пеевски, боко, нинова , цецко и каракачанов - има ..Има и за другарите от ДС-БКП- олигарсите , Има и за .,.цяла плеяда червени и ГЕРБ другари - ограбили страната ..
  .По списъка на БКП- милиардерите ..даже и за Черепа - и за доган , и за сикаджии, изобщо, доста дълъг списък има - за които имаше и СЕГА има - безплатен обяд ....

  BIG AL
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Баце обича да се избърсва демонстративно със салфетките си, като използва услугите на Цацата за случая. Странното е, че има още салфетки, желаещи да бъдат в тази роля.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Не съм фен на Москов, но при сегашната ситуация в прокуратурата, му прави чест да бъде обвиняем.

  ALL IS WELL
 35. 35 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Баце се готви за избори на есен...

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#32] от "BIG AL":

  А също и за Москов, къдравата Сю, земеделецът с пагони, за областния управител на София дето шитна царските конюшни, за Боршош, за Славчо Христов готвачът банкер, за Георги Захариев дето фалира Кремиковци, Горубсо Мадан и ОЦК Кърджали

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#3] от "nema_labavo":

  Е айде стига, преди 10 години когато го слагаха на дъщеря ми, Пентаксима си беше съвсем регистиран и се ползваше широко, после влезе в имунизационния календар и е безплатен. За другото не знам ама подозирам че е подобно положението.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":

  Айде глупости, Пентаксима не само е разрешен ами дори е част от задължителните имунизации. И са си съвсем на ред ваксините и не са "турски" а са си произведени във франция от същия световен производтел дето ги произвежда и за България.

 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Обвинението на Москов идва от Илко Семерджиев - любимец на Костов и зам премиер на служебните недоразумения. До него винаги е бил Стефан Сираков - агент Страхил. Навързани са с комунета и десари като свински черва. Поствам едно разследване на "Тема" което изчезна от нета:

  "За "братството и честта" на Петко Сертов
  Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират."

 40. 40 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "stef":

  стефчо, не мислиш ли, че цацаратурата има и други задължения като да ги защитава докато са на договор например? как иначе ще съберат доказателствата, ако не се правят на техен приятел

  Руски трол. https://мвд.рф/
 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1570 Разстроено

  ........никога не съм го харесвал този "министър"........!!!!!.......мисля ,че ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА трябва да е ПРИОРИТЕТ на ВСЕКИ ДЪРЖАВНИК.....!!!!!?????......предвид КАК СЕ ТОПИМЕ КАТО НАЦИЯ/...и вече сме ИЗЧЕЗВАЩ ВИД.......!!!!!..../....а този "юнак"-гледаше само КАК ДА НАПЪЛНИ КАСИЧКАТА...........!!!!!!?????.....после не се ЧУДЕТЕ що като чуят ДЯСНО.....-ХОРАТА ГИ ВТРИСА........!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Весело

  за единия пост се хвана с ОПГ ГЕРБ, а после като същий жертвен агнец го похарчиха.

 43. 43 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  От Петър Москов днес:
  "Ако в този момент, без ясна политическа алтернатива, искат да се свали това управление – резултатът ще бъде по-лош, защото ще доведе до лявоцентристко управление, начело с БСП. Това каза в студиото на Би Ти Ви бившият здравен министър Петър Москов.

  Според него едва ли Реформаторския блок да влиза в състезанието кой повече мрази ГЕРБ е работеща тактика. Победител в тази кампания е БСП и тази палма няма да им бъде отнета, посочи реформаторът.

  По думите на Москов не вижда нищо парадоксално за това, че очевидно има разделителни линии в Реформаторския блок, но те са реципрочни на разделителните линии в обществото.

  Има големи разделителни линии в обществото, такива има и в партиите. Едната линия е геополитическа. Тя е около президента, БСП и Атака, които работят за излизането от ЕС и НАТО, срещу онези, които държат да останем в западния цивилизован свят – разделение, което се появяват дори в управляващата коалиция. Втората – е в лявото и дясното. И третата – в ляволибералното или дясноконсервативното. В този контекст ДБГ имат правото да замразят членството си, но РБ продължава дейността си и има ясен дневен ред. Но да викаме срещу управлението – не е добре. Защото задачата на опозиционните партии е да дават решения на проблемите. В България ще управляват коалиции – или лявоцентристки, или дясноцентристки. Ако трябва да говорим за кусурите на това управление, но без да предлагаме по-добра формула на управление, е несъстоятелно. Затова няма да говорим срещу ГЕРБ, за разлика от ДБГ, посочи Москов.

  Реформаторът коментира и скандала около президента Радев и руския патриарх Кирил. Според него президентът се е провалил пред руския патриарх, било е унижено българското национално достойнство. Това е голямата геополитечска линия, която разделя обществото и политиците. В този контекст когато говорим, че трябва да се преборим с корупцията у нас трябва да се спре Кремъл да влияе в българската икономика, както и да се спре създаването на проруски партии и агресивното поведение на партии като „Атака“, които искат да ни отклонят от нашата проевропейска и пронатовска ориентация, категоричен бе Москов."
  по Фактор

 44. 44 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Как пък веднъж Цацаратурата не обвини някой действащ висш чиновник, а все бивши, чудна работа...Тя властта винаги изрядна - като една "малка" Швейцария сме значи...
  —цитат от коментар 4 на stef


  Е, това че ги обвинява още нищо не значи.

 45. 45 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не беше ли именно Москов любимият министър на Борисов? Интересно как се променят нещата. Харесвах някои качества на Москов, когато беше министър, защото поне се опитваше да внесе промени. Пръстовите отпечатъци звучат добре на теория, имаше възможност корумпираната практика с пациенти "фантоми" да се прекъсне. А и той като личност се открояваше, за разлика от повечето депутати и съпартийците му. Въпреки това не защитавам действията му с ваксините. Още повече, че не мога да коментирам до каква степен е достоверно. Най-вероятно е постъпил некоректно спрямо здравния бюджет.
  —цитат от коментар 31 на Konstantin I Shishman


  С какво се е откроявал, същия хаос беше при него, какъвто и при предшествениците му. Това, че можеше да върже две изречения без да става смешен като разлика от Деси или Бабата от кръстовището не е толкова много.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Весело

  Не биваше да държи Бибитко за шлифера толкоз време!

  klimentm
 47. 47 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Нека се казваш Москов в държава освободена от Русия па си критикувай Москва колкото искаш

 48. 48 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  25 години безплатно образование и после държавата била лош стопанин

 49. 49 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Как може да изчислява вредите, включвайки ДДС?!? Това е огромна икономическа неграмотност!!

 50. 50 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Така е, един "голям престъпник" като Москов - 3 обвинения. Един " почтен успял млад човек" като Пеевски - уважаван депутат !
  —цитат от коментар 27 на samoedin


  Това, че Пеевски не става, съвсем не означава, че Москов не е престъпник.

  Stupid people make me sick
 51. 51 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  пепи готиното щеше да е най- желаната булка в пазарджишкият затвор ама знаем че ще се откупи някъде по веригата

 52. 52 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Не съм фен на Москов, но при сегашната ситуация в прокуратурата, му прави чест да бъде обвиняем.
  —цитат от коментар 34 на muad


  Ситуацията в Прокуратурата, не може и не трябва да прикрива далаверите на Москов.

  Stupid people make me sick
 53. 53 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Още от 1880год в България има закон за съдене на министри.Днес в европейска България този закон се нарича Цацаров.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#2] от "xox55541929":Приел дарение от Турция, но има вреди за 325 милиона - може ли да обясните малко повече.
  —цитат от коментар 21 на falkoneti


  Вредите са за 325 233, 87 лв. ДДС. Тук, форумци и журналя не правят разлика между хиляди, милиони, милиарди и билиони. Каквото им на сърце, все "цифри" са им в устата.

  За тези, които не са запознати с "силно регулирания бизнес с цел опазване живота и правата на човека" - не може да внасяте стока (110 волтов американски ток, руски МиГ-чета и турски ваксини), която не отговаря на държавните/европейските стандарти.
  Санофи, производителят на Пентаксим, може да си дава лицензии на когото си поиска, но внос на Пентаксим може да става от лаборатория, която е инспектирана от Европейската/българската агенция по лекарство и е получила сертификат ( разрешение за употреба) на територията на ЕС/България. Всичко останало Европейската комисия го брои за "фалшиви лекарства", увреждащи здравето на "щастливите европейци".
  Ако Ви е трудно да го разберете, мислете за лекарствата като за отрови. Неоторизирано лице, в случая Москов (здравния министър няма лиценз за търговия, производство и клинични изследвания на лекарства) не може да приема "отрови", нито като дарение, нито като "алъш-вериш" , а на всичко отгоре и да ги разпространява на територията.
  Втори път е нарушил "бюджетната дисциплина" - тези ваксини са предвидени в имунизационния календар и са включени в (Закона) за държавния бюджета (на Министерството на здравеопазването), както и в приходната част на бюджета като приход от ДДС. Москов просто не еб@ва да спазва законите. Вместо да накаже виновните държавни служители за хаоса (не сключените договори поради искането на подкупи от производителите) с имунизационния календар, тръгва да "краде" от държавния бюджет - ей тия 325 хил. лв. са "спестен" данък ДДС от контрабандния бартер. И е без значение КОЙ е "прихванал" ДДС-то - дали "Бул Био" АД или частни-търговски лекарски практики.

 55. 55 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Само да припомня на всички,че престъпник може да се каже за този,който е осъден.За момента не знам Москов да е осъден.А вие?

 56. 56 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Със сигурност, тази вечер ще пия една ракия за новината. Тримата от дсб, които колеха и бесеха години наред в здравеопазването, си намериха майстора. За Москов - или добро или нищо; Павлов, фамозния и мазен зъболекар от Перник - подсъдим за смърт на дете, квинтесенция на алчността и наглостта му; Константин Гърневски от ИАМО - клиент на ДАНС и Прокуратурата за прикриване на лекарски грешки и за "такса спокойствие" от 5000 лв. на лечебно заведение. Чувстваха се безнаказани и безсмъртни. Мачкаха по поръчка.
  Адиос, мучачос!

 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Аз не успявам да разбера какви щети е възможно да настъпят от това, че се приема дарение? Не се правят разходи понеже е дарение, следователно не е това. Не били разрешени за употреба казва прокуратурата. ОК, ако е наредил употребата им и са настъпили увреждания разбирам, но за нещо такова нито дума. Доколкото се усещам въобще не са използвани.Тогава?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#46] от "klimentm":

  Май, Бибитко "дръпна шлифера" на Москов. Тоя контрабанден бартер е стар патент на Бибитко. Ама Божидар Нанев си следваше законната процедура (похарчи два милиона лева вместо девет милиона, предвидени за врътката с английската здравна служба) и Бибитко го "хвърли на прокуратурата". Прокурорката, чиито обвинения съдът на три инстанции отхвърли, израстя (или срасти) до зам. градски прокурор (Кокинов, ако беше говорил по-рано в тоалетната в Банкя, можеше и шефка на градската прокуратура да стане), а държавата ще плаща обезщетение на Божидар Нанев в едно със съдебните разноски.

 59. 59 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Като паднат от власт и веднага им намират кусури...трябва да се намесват още като са действащи а не постфактум...

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#57] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Аз не успявам да разбера какви щети е възможно да настъпят от това, че се приема дарение? "

  Дарението е отровно! Като руски ядрени реактори. Но те ни ги продадоха със сите данъци и съдебни разноски. А Москов се опитваше да излезе герой, че ги е укрил данъците (при бартер се начислява ДДС на вносната стока).

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  ...тръгва да "краде" от държавния бюджет - ей тия 325 хил. лв. са "спестен" данък ДДС от контрабандния бартер.
  —цитат от коментар 54 на wanderer


  Оппа, няма право да ги внася защото не са разрешени за употреба. Но същевременно въпреки че са забранени за внос е нарушение че не им е взето ДДС. Все едно да се съди някой защо не е внесъл ДДС за нелегален внос на наркотици, т.е. ако беше платил ДДС може да си ги внася. Не ви ли се струва, че почвате да се оплитате?

  Освен това "оторизирано лице да приема дарения" ми звучи доста странно. Аз наивника досега си мислех, че ако някой реши да ми подари апартамент и няма проблем да го приема. Оказва се, че нямам право, някакво оторизирано лице трябва да има.Та въпросче, кой е оторизираното лице за приемане на дарения на лекарства в България? Вносителя им както се намеква? Ами това си е пълен парадокс, този вносител ще намери 1000 причини да не приеме дарението, нали така се убива бизнесът му.

  Почва да ми понамирисва на политическа саморазправа. От прокуратурата изпълняваща поръчки /прекрасно знаем че го прави/. И от бившите приятелчета на Москов които не могат да му простят, че реши да не марширува под партийното знаменце.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#56] от "victor_victim":

  "За Москов - или добро или нищо;"
  Петър Москов е много готин човек - поне е съпричастен към проблемите на обществото. Проблемът му е, че като не разбира от право и търговия, не пита знаещите, а слуша Бибитко.

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И за похарчените пари за устройствата за пръстови отпечатъци трябва да бъде съден.

 64. 64 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Е, това поне е очевидно, и при бартер се възстановява ДДС за изнесената стока. Та има точене на ДДС в случая. Друг въпрос е, че го е източило министерството, демек държавата е преместила парите от единия в другия джоб.

 65. 65 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1570 Гневно

  И за похарчените пари за устройствата за пръстови отпечатъци трябва да бъде съден.
  —цитат от коментар 63 на Велков


  ..............++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++...................!!!!!!!!!!!!

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  "ако някой реши да ми подари апартамент и няма проблем да го приема"

  Проблемите не са един: Първо, тоя някой, трябва да докаже че "дарението" не крадното или придобито от престъпна дейност; Второ трябва да се платят данъците (при имот - общински данък и нотариални такси); Трето, надареният трябва да приеме дарението с благодарност (а не да му връща с друго дарение, що то си е чиста размяна на стоки със спестени много други данъци).
  Защото, ако я няма тая благодарност, трето заинтересовано лице (далечен наследник) може да претендира за отмяна на дарението, защото е прието с измама.

  "няма право да ги внася " - Така е!
  "същевременно въпреки че са забранени за внос е нарушение че не им е взето ДДС. " ДДС-то е на бартера, а не на вноса (той е забранен). Все едно БЦЖ-ваксините са продадени у нас без начислено ДДС.

 67. 67 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#62] от "wanderer":

  "много готин човек" не означава абсолютно нищо, когато му дръннат по телефона съпартийците да прикрива далаверите им. Повярвай, никак не е готин!

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#67] от "victor_victim":

  Нали не трябва да използваме езика на омразата. Ако Пеевски е готин (следовател с ни една завършена преписка), то Готиното е много готин.

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#57] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":"Аз не успявам да разбера какви щети е възможно да настъпят от това, че се приема дарение? "Дарението е отровно! Като руски ядрени реактори. Но те ни ги продадоха със сите данъци и съдебни разноски.
  —цитат от коментар 60 на wanderer

  Става дума за ЩЕТИ. Ако сме го купили разбирам, ето парични щети. Само че то е дарение следователно парични щети няма. Ако е прилагано и са настъпили здравословни увреждания значи ще има здравословни щети. Само че доколкото разбирам не е прилагано следователно и такива няма. Остава че не било внесено ДДС. Това пък е пълен абсурд, хем дарение хем ДДС. При което искат да се внася ДДС върху "отрова" както твърдят разпалените обвинители. Неправилно да се внесе защото отровно /дали?/ ама правилно да се иска ДДС сякаш е нормален внос, абсурди.

  Или може би все пак тука някои ДСбарчета се радват, че ще натрият носа на партийното другарче което не марширува в редицата? Да почна ли да ровя по линковете да видя дали съм прав?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Прокуратурата пак изпълнява плана за дела срещу стопански престъпления. И копира поредното банално обвинение по чл.219 и чл.220 от НК. И то срещу единствения здравен министър , който се опита да направи нещо и промени системата, в която потъват 5 милиарда официално и още поне 3 милиарда нерагламентирани плащания и рушвети.

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#61] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Е, това поне е очевидно, и при бартер се възстановява ДДС за изнесената стока.
  —цитат от коментар 64 на usero

  Това вече е малко по-различно, значи става дума не за ДДС върху внесеното а за изнесеното с бартера. Макар че там потъваме в неизвестни за мен дебри.

  Поне от скромният ми досегашен опит за лична употреба, ако на получаваното се напише "gift/подарък" /както често хитруват китайците/ не се внася ДДС. Просто няма как да внесеш 20% от нещо което струва 0 /нула/.

  Като имам предвид размера на евентуалните щети и врявата която се вдига според мен става дума за политическо преследване, не за реална борба за правосъдие. За къде ПО-ОГРОМНИ щети прокуратурата не проявява такова усърдие, нито така яростно се обсъждат по форумите. Ако не ме лъже паметта прокуратурата се разбърза така по-време на служебното правителство назначено от пРезидента Радев. Това обяснява доста неща.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Ако сме го купили разбирам"
  Дали сме стока насреща, уж пак дарение. И тая стока я няма. Нито данъците (за държавата) от нея, нито печалбата за собственика (в случая, пак държавата).

  Пак обяснявам - "дарението" е специален правен статут. Когато има насрещна престация (а не гола благодарност, до живот), отма минава за измама - укриване на сделка (с цел спестяване на данъци).

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Прокуратурата пак изпълнява плана за дела срещу стопански престъпления. И копира поредното банално обвинение по чл.219 и чл.220 от НК. И то срещу единствения здравен министър , който се опита да направи нещо и промени системата, в която потъват 5 милиарда официално и още поне 3 милиарда нерагламентирани плащания и рушвети.
  —цитат от коментар 70 на glaxo11


  Ами това е обяснението. Знаеш ли какви финансови интереси настъпи Москов с намерението си да озапти Лекарствената Мафия яхнала Здравната Каса. За МИЛИАРДИ става дума. И не само нея, и Лекарската Мафия източваща пак НЗОК, всяка година все повече милиарди в бюджета а населението намалява. Ще го гонят Москов, Мафията не прощава когато посегнеш на интересите и.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#70] от "glaxo11":

  "Прокуратурата пак изпълнява плана за дела срещу стопански престъпления"

  Тц, само европейската директива за борба с фалшивите лекарства.
  За следващия мониторингов доклад с едно дело (срещу Москов) ще отчете, че хем се е борила с фалшивите лекарства, хем с "корупцията по високите етажи", хем с контрабандата (с цел опазване на европейските граници).

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#69] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":"Ако сме го купили разбирам"Дали сме стока насреща, уж пак дарение. И тая стока я няма. Нито данъците (за държавата) от нея, нито печалбата за собственика (в случая, пак държавата).Пак обяснявам - "дарението" е специален правен статут. Когато има насрещна престация (а не гола благодарност, до живот), отма минава за измама - укриване на сделка (с цел спестяване на данъци).
  —цитат от коментар 72 на wanderer


  Ами като е така защо не обвинява същата тази прокуратура Лукойл? Там не за стотици хиляди, за ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ става дума! Точно с такива данъчни игрички. Обаче когато се намери един смел човек /Ваньо Танов/ да поиска да ги спре заради очевАдни нарушения на закона /нямаха измерителни прибори/ мигновено българският съд отмени забраната, щели да настъпят щети от спирането на работата. То по тази логика да не съдим и нарко работилниците, и те имат щети когато спец службите им разбият производството.

  Май сте заслепени в желанието си да бъде осъден Москов и не виждате Истинските Причини той да бъде подгонен. Ето ви ги изброени в #73. Или ги виждате но имате лични причини.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#73] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":


  До коментар [#74] от "wanderer":

  +++++++++++

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#73] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "За МИЛИАРДИ става дума"
  По-точно, иде реч за около 6-6.5 млрд. лв. годишно, от които 3.6 млрд. лв. се събират от здравни осигуровки и три милиарда от джоба на гражданите.
  Пазарно погледнато, този разход е твърде нисък - 464 евро годишно на глава от населението (срещу около 3000 евро в Германия или 354 евро месечно в Швейцария).
  Но увеличаването му няма да доведе до по-добро (европейско) здравеопазване, защото парите се харчат безконтролно (здравната осигуровка не зависи от действията или мераците на здравно-осигуреното лице). Когато субектът (гражданите) няма пряк икономически интерес, то една такава система или се разпада (умират де където сварят), или работи под тоталитарен натиск (Семашко).
  Та, г-н Петър Москов по въпроса с контрола нищо съществено не е свършил. Дори и от "тоталитарната възможност" (на НЗОК продължават да й се губят 800 хил. души здравно неосигурени). Нито "Спешната помощ" сработи, нито пръстовия отпечатък, нито имунизационният календар е в ред. Дори и здравната карта на всеки гражданин заседна (НЗОК въвежда историята на заболяванията от последните десет години и то само на тия, които имат рецептурни книжки). Просто няма как една "солидарна система" да работи на "пазарен принцип" за максималната печалба.

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#75] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Ами като е така защо не обвинява същата тази прокуратура Лукойл?"
  Лукойл не прави дарения! До преди пет години се ползваше от либералния инструмент "офшорка" - купува скъпо суровината от офшорка Л и продава евтино продукция на офшорка "Йок". ДДС-то не ги вълнува (над 30% от пазара продават на крайни клиенти - не могат да го източат насъбраното ДДС) толкова в сравнение с акциза (у нас е най-нисък, но горивата не са най-евтини въпреки ниските разходи, работна ръка за производство).
  Трите юридически лица, Лукойл България, офшорка Л (Лимасол) и офшорка "Йок" (Гибралтар или някой британски остров) са де юре независими. Сделките се оформени като чист внос (на суровина на възможно най-високата цена) с дължимия ДДС и "чист износ" (на възможно най-ниската цена, без начисляване на ДДС). С опция обемът на изнасяната (понякога фиктивно) стока да надхвърля декларирането (ония там дебитомери, дето не бяха свързани с Дянковото кабелче към НАП)
  А от последните пет години ползва другия либертастки инструмент - инвеститор, чрез централата си в Холандия. Тук вече плаща данък печалба (10%) за да "спести" ДДС (20%) от новата крекинг инсталация.

 79. 79 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Как пък веднъж Цацаратурата не обвини някой действащ висш чиновник, а все бивши, чудна работа...Тя властта винаги изрядна - като една "малка" Швейцария сме значи...
  —цитат от коментар 4 на stef

  ++++ Досега осъден политик у нас няма ... и се съмнявам да има в близко бъдеще ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "325.2 млн. лв. ,неимуществени вреди, които се изразяват в създаване на недоверие
  в авторитета на министерството. "

  Това само българската прокуратура може да го изчисли. Хората съдят министри, ако самите те са се облагодетелствали, Тука си измислят неимуществени щети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK