Повече българи живеят в чужбина, отколкото в България, според държавна агенция

Петър Харалампиев

© Николай Дойчинов

Петър Харалампиев



Повече българи живеят по света, отколкото в България, казва в интервю за "Труд" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. "Имаме ясна представа, че са над 6 милиона българите от български произход, в т.ч. и децата от смесени бракове – макар и по приблизителни данни", твърди Харалампиев.


В тази цифра той включва българите по произход, които живеят в "нашите традиционни исторически общности". Такива общности имало в Северна Гърция, откъдето са отишли в Австралия и другаде по света. "По различни оценки в Албания живеят между 150 и 500 хиляди души от български произход. В Косово са между 60 и 200 хиляди души от български произход. В Румъния – в Добруджа и в Банат, около Александрия, Търговище и Букурещ, са останали приблизително между 50 и 200 хиляди наши сънародници", казва в интервюто Харалампиев. Той допълва, че български общности има в Сърбия и Македония. "В Молдова българите живеят в Бесарабия и Приднестровието. Много исторически български общности има в държави като Казахстан, Узбекистан и др., разселени от Бесарабия. В Украйна 210 хиляди души официално са записани като българи при преброяването през 2002 г., макар че доста българи тогава са изчислени като друг етнос. В Украйна българите живеят в Бесарабия, в Таврия, в Запорожието, както и в големите градове. Има и цели чисто български села, тъй че в действителност броят им е много по-голям." В Украйна имало над 600 хиляди българи, може даже да са към един милион души според твърдения на самите общности.


Според неофициална информация от различни български служби между 2.3 и 3 милиона души са напуснали България след Голямата екскурзия от 1989 г. и след промените, според Харалампиев.




Данните на Държавната агенция за българите в чужбина се различават, понякога в пъти, с официалните данни или други неофициални данни, използвани от правителството. Според Евростат родените в България, които живеят в чужбина, са 1 023 248 хора след преброяването от 2011 г. В Турция са 409 000 души, в Испания – 122 130, в Гърция – 75 426, в Германия – 71 250, в САЩ – 65 202, и т.н., а най-малко са в Хърватия – 308 души.


Живеещите и работещи в чужбина българи са около 2.5 милиона души по преценка на дипломатическите ни представителства от 2011 г., а най-голямата диаспора е в Съединените щати, където живеят около 400 000 български граждани, като повечето са емигрирали през последните 27 години.


Според доклад на "Отворено общество" общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е около 1.1 милиона души, от които 600-700 хил. са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 736 Любопитно

  Хубави статистики, разбрахме колко българи са мигрирали "на запад", но не става ясно колко българи са мигрирали в Россия?

 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4213 Весело

  "Повече българи живеят по света, отколкото в България, казва в интервю за "Труд" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. "Имаме ясна представа, че са над 6 милиона българите от български произход, в т.ч. и децата от смесени бракове – макар и по приблизителни данни", твърди Харалампиев."

  Първо една шегичка, тези 6 милиона българи (или с български произход) живеещи в чужбина знаят ли, че са българи. ;-)

  Иначе, това е смешна и нелепа новина, която няма нищо общо с реалността. Българите живеещи извън България не са повече от 1-2 милиона души. Айде максимум 3, макар, че според мен са по-малко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 968 Неутрално

  България на всички континенти.

  Тия броят на широка нога.

  Сега остава и да ги приобщим към Родината.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4201 Весело

  Превзехме света, задушихме Китай и Индия

 5. 5 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 478 Разстроено

  Ако го караме в тоя дух, няма да останат българи в България!

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  След като 45 години не ни пускаха отвъд желязната завеса, сега всички се юрнаха на запад и 1-2 милиона останаха там. Изключвам турците, те са отделна категория. Ще дойде ден, когто нашите т.нар.работодатели ще се чудят откъде да внесат работници, които да им работят без пари.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1765 Любопитно

  Интересно ми е как определят кой е българин. Понятието може да има различен смисъл, според това как е определено.
  1. етнически - т.е. хора с българско самосъзнание
  2. по гражданство - т.е. хора с български паспорт.
  Ако определяме етнически, тогава е неясно какви са децата от смесени бракове. Те обикновено не решават много много този въпрос. Ако определяме по гражданство, тогава какви са тия с двойно гражданство (като мен) ?
  Т.е. изказването, че има 6 милиона българи зад граница, без да се дадат допълнителни обяснения за критериите, по които са преброени или пресметнати е най-малкото некоректно от статистическа гледна точка. Т.е. с подобни данни не може да се работи по-нататък.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8277 Неутрално

  Въпросът е, колко от тях считат България за своя родина.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  Статията преувеличава много.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Тоз си черпи данните от разговори с бабите в кварталните кафенето в София. На бас, че Труп именно там и са го уапсали за интервюто. Пълна излагация.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK