Повече българи живеят в чужбина, отколкото в България, според държавна агенция

Петър Харалампиев

© Николай Дойчинов

Петър ХаралампиевПовече българи живеят по света, отколкото в България, казва в интервю за "Труд" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. "Имаме ясна представа, че са над 6 милиона българите от български произход, в т.ч. и децата от смесени бракове – макар и по приблизителни данни", твърди Харалампиев.


В тази цифра той включва българите по произход, които живеят в "нашите традиционни исторически общности". Такива общности имало в Северна Гърция, откъдето са отишли в Австралия и другаде по света. "По различни оценки в Албания живеят между 150 и 500 хиляди души от български произход. В Косово са между 60 и 200 хиляди души от български произход. В Румъния – в Добруджа и в Банат, около Александрия, Търговище и Букурещ, са останали приблизително между 50 и 200 хиляди наши сънародници", казва в интервюто Харалампиев. Той допълва, че български общности има в Сърбия и Македония. "В Молдова българите живеят в Бесарабия и Приднестровието. Много исторически български общности има в държави като Казахстан, Узбекистан и др., разселени от Бесарабия. В Украйна 210 хиляди души официално са записани като българи при преброяването през 2002 г., макар че доста българи тогава са изчислени като друг етнос. В Украйна българите живеят в Бесарабия, в Таврия, в Запорожието, както и в големите градове. Има и цели чисто български села, тъй че в действителност броят им е много по-голям." В Украйна имало над 600 хиляди българи, може даже да са към един милион души според твърдения на самите общности.


Според неофициална информация от различни български служби между 2.3 и 3 милиона души са напуснали България след Голямата екскурзия от 1989 г. и след промените, според Харалампиев.
Данните на Държавната агенция за българите в чужбина се различават, понякога в пъти, с официалните данни или други неофициални данни, използвани от правителството. Според Евростат родените в България, които живеят в чужбина, са 1 023 248 хора след преброяването от 2011 г. В Турция са 409 000 души, в Испания – 122 130, в Гърция – 75 426, в Германия – 71 250, в САЩ – 65 202, и т.н., а най-малко са в Хърватия – 308 души.


Живеещите и работещи в чужбина българи са около 2.5 милиона души по преценка на дипломатическите ни представителства от 2011 г., а най-голямата диаспора е в Съединените щати, където живеят около 400 000 български граждани, като повечето са емигрирали през последните 27 години.


Според доклад на "Отворено общество" общият брой на хората, родени в България и живеещи в чужбина, е около 1.1 милиона души, от които 600-700 хил. са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK