"Не подкрепям никого" провали избора за председател на градския съд (обновена)

Светлин Михайлов вляво и Евгени Георгиев преди изслушването във ВСС днес.

© Велко Ангелов

Светлин Михайлов вляво и Евгени Георгиев преди изслушването във ВСС днес.Съдийската колегия не успя да избере председател на Софийския градски съд (СГС). Това се случи заради надделяващото мнозинство от членове на колегията, които не подкрепиха никого. За поста имаше двама кандидати - Светлин Михайлов, който вече е бил председател на съда в периода 2004-2009 година, и Евгени Георгиев, който е граждански съдия в СГС.


Михайлов получи два гласа, Георгиев - пет, а общо седем души не подкрепиха нито един кандидат. За да имаше избор един от двамата номинирани трябваше да получи мнозинство от осем гласа.


Най-големият окръжен съд е без титуляр, след като през септември Калоян Топалов подаде изненадващо оставка след двегодишен мандат. На 20 февруари съдийската колегия опита да избере негов заместник, но везапното влизане в болница на Михайлов отложи избора.
Днешното изслушване на двамата кандидати продължи близо четири часа, а дебатът след това - по-малко от час. В подкрепа на Георгиев се изказаха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, бившият върховен административен съдия Атанаска Дишева, както и Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев, които бяха част от ВКС преди да влязат в съдебния съвет.


Севдалин Мавров, който бе съдия във ВКС, подкрепи Светлин Михайлов. Вторият глас "за" Михайлов беше на бившия адвокат Боян Новански. Той влезе в съвета от парламентарната квота, чиято номинация беше издигната от лидера на "Атака" Волен Сидеров.


Седмината, които не подкрепиха нито един от двамата кандидати бяха Даниела Марчева, Вероника Имова, Боряна Димитрова, Драгомир Кояджиков, Георги Чолаков и Боян Магдалинчев.


Нито един от тях не аргументира избора си в дебата, продължил около 40 минути. В него се изказаха основно членовете на колегията, които подкрепиха Евгени Георгиев.


Сред тях беше и Красимир Шекерджиев, който преди да влезе в съдебния съвет, беше част от Върховния касационен съд (ВКС). Направи впечатление, че неговата реч беше насочена именно към тези, които смятат да не подкрепят нито един от двамата кандидати, като той обяви, че ще гласува за Георгиев.


Първи в негова подкрепа се изказа председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който обяви Михайлов, че е скандално прославил се председател на СГС. Той цитира бившият председател на Върховния административен съд и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев, който преди години казва по повод повторното кандидатиране на Михайлов за председател на СГС: "Следя работата на СГС от 30 години - никога не е имало толкова скандален мандат. И ако първият мандат на Светлин Михайлов бе провал за съда, вторият би бил позор".


Панов заяви, че по времето на управлението на Михайлов, съдът се е прославил с неща, които не могат да бъдат наречени положителни. И припомни думите на покойния председател на Конституционния съд Румен Янков, че правосъдието в сянка залага не на качествата, а на лоялността.


"Изпратени сме тук да вземаме трудни решения"


"Това, което ще кажа няма да бъде с поглед към миналото, а към настоящето и бъдещето. Изборът е важен, защото е труден избор. Ние трябва да изберем председател на най-натоварения съд, но който има видими проблеми. Когато за пръв път отидох в този съд, той беше един великолепен съд, с изключителни професионалисти, а колегите бяха близки и нямаше проблем. Имаше колегиална среда", започна изказването си Шекерджиев, който беше и последният изказал се преди вота.


По думите му сега ситуацията е различна, защото в градския съд има проблеми, които не са свързани само с професионалната му дейност, а и междуличностни проблеми, които водят до невъзможността съдиите да застанат зад обща идея.


Според Шекерджиев, Евгени Георгиев има качествата да извърви дългия път, за да бъде стабилизиран този съд


"Нямам съмнение в почтеността на този кандидат. Той има изключително важно качество - а именно равно отдалечен е от съдиите, от тези оформени групички в СГС, които застават зад всеки един кандидат или издигат друг", заяви Шекерджиев и допълни:


"Ние имаме три варианта за гласуване, да подкрепим един от двамата или да не подкрепим никой от тях. Аз съм изпратен тук, за да се опитам да взема трудни решения. Не познавам Георгиев толкова добре, не съм сигурен, а и никой не може да бъде сигурен, че той ще се справи. Според мен, ако получи подкрепа от колегите, както и институционална от нас, той ще се справи.


Ние никога няма да изберем измежду всички възможни, този съд е с твърде много проблеми, за да бъдат мотивирани много хора да се явят за тази позиция. От твърде дълго време този съд стои без ръководство. Струва ми се, че ако този избор да се провали, то следващият и следващите няма да бъдат успешни", заяви още Шекердижев.


"Не искам да се подавам на чужди влияния"


Севдалин Мавров, който обяви, че ще подкрепи Светлин Михайлов започна изказването си с това, че не иска да се подава на чужди влияния, без да уточни за какво точно става въпрос.


"Заради тези външни въздействия, накрая няма да имаме кандидати за административни ръководители. СГС е много тежък за управление. Винаги ще има недоволни колеги, но има колеги, които знаят, че ръководството на Светлин Михайлов на градския съд е било успешно. В този период той ръководеше и съда, и си гледаше съдийската работа и отгледа две малки деца. Познавам го като отзивчив юрист. Да спрем да се подаваме на външни влияния", повтори още веднъж Мавров и обяви, че ще гласува с чиста съвет за Светлин Михайлов.


След края на гласуването, с което съдебният съвет не успя да избере следващия председател на градския съд, Светлин Михайлов заяви пред журналисти, че се отказва от надпреварата и няма да се кандидатира отново.


Четири часово изслушване: стипендии и имоти


Двамата кандидати представиха концепциите си пред членовете на колегията, като основно въпросите към тях бяха свързани с проблемите на градския съд и как ще реализират съдийското самоуправление. Към Георгиев впечатление направиха многото въпроси, свързани с международните програми, в които е участвал, а към Светлин Михайлов бяха отправени въпросите на неправителствените организации БИПИ и "Антикорупционен фонд" за влога му от над 1 млн. лв.


Към него имаше и питания, свързани със заменките на апартаменти, които е придобивал от родителите си. За него обаче това бяха "стари скелети от гардероба", като той обвини и медиите, че са го разболяли преди първия насрочен избор.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  Светлин Михайлов не е събрал достатъчно подкрепа и са "разтурили седенката"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  И там ли ще се размирише?

 3. 3 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 649 Неутрално

  С други думи чака се няКОЙ да каже "правилния" кандидат. Този филм вече го гледахме със САС.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 4. 4 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 343 Гневно

  Щом не може да се избере нито един от двамата, то нито един от тях не е достоен, нали така?
  Тоест, да направят наново подбор, или както се казва избори до дупка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK