Бивш депутат се размина с 3 хил. лв. глоба за хулиганство

През септември 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тогавашния депутат Александър Методиев - Бат Сали, който сам се отказа от имунитета си малко преди това.

© Георги Кожухаров

През септември 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тогавашния депутат Александър Методиев - Бат Сали, който сам се отказа от имунитета си малко преди това.Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно, че наказанието на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, известен с прякора си Бат Сали, за хулиганство и противозаконно възпрепятстване на полицията трябва да е глоба от 3 хил. лв. Делото стига до последната съдебна инстанция след жалба на подсъдимия.


Върховните магистрати не са съгласни, че Бат Сали е възпрепятствал служители на МВР да изпълнят задълженията си, информира пресцентърът на съда. Така с решението си ВКС отменя присъдата на Софийския апелативен съд (САС) през лятото на миналата година, с която на Методиев бе наложена 6-годишно условно наказание и "обществено порицание". Преди това - в началото на 2017 г., градският съд наложи шест месеца условно и глоба от 3000 лв. на Бат Сали.


По другото обвинение - за хулиганство, върховните магистрати смятат, че бившият депутат трябва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административна глоба в размер на 3 хил. лв.
"Въззивният съд незаконосъобразно е приел, че с поведението си деецът е попречил противозаконно на орган на властта да изпълни задълженията си. Изложените в тази насока съображения от мотивите на атакуваната присъда са изведени в разрез с практиката на ВКС", аргументират се върховните магистрати. Те подчертават, че не всяко неподчинение на разпореждане на орган на власт съставлява противозаконно пречене на изпълнението на задълженията му.


Противозаконното възпрепятстване на полицията


Допълват, че съдебната практика ясно разграничава престъплението по Наказателния кодекс от аналогичното административно нарушение в Закона за движението по пътищата. В съдебното решение се подчертава, че отказът на Методиев да преустанови движението си след подаден сигнал със стоппалка не е бил съпроводен с бягство, преследване, последващо укриване, съпротива или каквито и да е други целенасочени действия, ориентирани към укриване на самоличността му и умишлено препятстване на компетентните органи да му съставят акт за установеното административно нарушение. "Противозаконното препятстване може да се реализира преди или по време на изпълнението на задълженията на органа на власт. В случая подсъдимият Методиев се е върнал на временния контролно-пропускателен пункт, когато полицейски служител вече бил приключил със съставянето на акт за установяване на административно нарушение (липса на документ за самоличност) на футболист от футболния отбор на Самоков", посочва още ВКС.


Хулиганство


"Конкретиката на инкриминираната проява недвусмислено я характеризира като непристойна: посегателството срещу реда и общественото спокойствие е било осъществено от подсъдимия Методиев чрез редица агресивни и демонстративни действия – подсъдимият парадирал с качеството си на народен представител, размахвайки служебната си карта; търсел обяснение от полицаите защо съставят актове на "неговите хора"; искал от тях отчет какво правят и защо спират автомобили; отправял към полицейските служители груби реплики, настоявал да му представят актовете, които били съставени до момента и доказателства за какво били съставени; заплашвал ги с уволнение и пр.", се казва още в решението на ВКС.


Според съдебния състав такова поведение без съмнение представлява грубо незачитане на установения в държавата порядък и демонстрира явно неуважение към личността и нейните охранявани права, както и към длъжностното качество на служителите на полицията. "Дори само произнесените реплики (...) красноречиво илюстрират недопустимия в едно цивилизовано общество маниер на отнасяне от страна на самозабравил се, облечен във власт човек, който с чувство на безнаказаност и без задръжки си е позволил да погазва достойнството на други хора, при това в качеството им на органи на властта."


Върховните магистрати посочват обаче, че предвидените за това престъпление наказания, както и обстоятелствата, че подсъдимият не е бил осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност преди, а от деянието не са причинени имуществени вреди, обуславят нуждата от налагане само на глоба спрямо Методиев.


Според обвинението на 1 май 2016 г., докато пътувал с кола към Костенец, Бат Сали предприел забраненото тройно изпреварване, не спрял на полицейски сигнал, а после опитал да окаже натиск върху шефа на районното управление и да осуети проверка на микробус с футболисти от футболния отбор на ромите от Самоков. Освен това се върнал при полицейския патрул и с депутатска карта заплашвал служителите на МВР със: "...ще ви уволня и след три дена ще се видим цивилни".

През септември 2016 г. прокуратурата внесе обвинителен акт срещу тогавашния народен представител, който сам се отказа от имунитета си малко преди това. Повече за обвинението на бившия депутат, четете тук.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9781 Любопитно

  Бат Сали тамън съ е утървал - що не му дадеме на него ЧЕЗ - той му разбира...?!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1154 Весело

  28г деморкация! 28 години всички политици са грабители! Вземат от народа, продават интересите му и т.н! От всички тях, едничък Бат Сали дава на народа! Дава безплатен и евтин ток! Бат Сали-призидент!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Според обвинението на 1 май 2016 г., докато пътувал с кола към Костенец, Бат Сали предприел забраненото тройно изпреварване, не спрял на полицейски сигнал, а после опитал да окаже натиск върху шефа на районното управление и да осуети проверка на микробус с футболисти от футболния отбор на ромите от Самоков. Освен това се върнал при полицейския патрул и с депутатска карта заплашвал служителите на МВР със: "...ще ви уволня и след три дена ще се видим цивилни".
  Самият факт, че по това време лицето Методиев е бил депутат, изисква съда да наложи даже още по-строго наказание. Все пак той (Методиев) е бил обществено лице, което се очаква да бъде за пример.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  Пореден срам за съда. Този път - касационния.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 346 Неутрално

  И въпреки подобни случаи с такива , УЖ, присъди, все още има хора, които твърдят, че няма нужда от съдебна реформа.Премиерът е първият от тях!

 6. 6 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  3 бона - това са сигурно джобни пари за този!

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Циганите ги пипат с кадифена ръкавица..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 227 Весело

  " подсъдимият парадирал с качеството си на народен представител"
  То пък едно качество :-))))
  За сметка на това обаче е истински "народен представител", на една определена... част от народа :-)

 9. 9 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  И въпреки подобни случаи с такива , УЖ, присъди, все още има хора, които твърдят, че няма нужда от съдебна реформа.Премиерът е първият от тях!
  —цитат от коментар 5 на chinaski


  Какво ти е виновен премиерът, че съдиите от съда на най-големия (уж) радетел на съдебната реформа Лозан Панов за пореден път се гаврят по този начин с идеите за правосъдие, справедливост и правова държава? Да седне да правораздава вместо тях ли? Кой закон в случая не е ясен, та да трябва да се реформира - НК ли, НПК ли, кой? Знаеш ли колко пъти и какви изменения се приеха в ЗСВ по време на управлението на този премиер, който по неведом за логиката на простосмъртния начин се оказва според теб виновен и за това скандално решение?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 10. 10 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Само три бона?...а ако беше доктора от Пловдив съдия не знам каква присъда щеше да му даде...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Така е, когато в съдебната система е пълно със съдии подкрепящи кръга "Капитал" и "Агнешките главички". И сега правят всичко възможно да изнервят още повече обществото с тези оправдателни присъди неотговарящи на размера на престъплението.

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  За подобно деяние на обикновеният гражданин Х или У не му мърдаше условната присъда. Можеше и да полежи, ако имаше утежняващи обстоятелства. Но Бат Сали е наш човек, от близкия до ДП кръг, съратник на Сараите по време на всички избори. Оставаше и него да осъдят с тежка присъда. Не го ли разбрахте вече, за възпрепятстване на полицията и за кражба в чужд имот се дават условни и глоби, а за убийство на ромски крадец у дома - затвор. Това е България. Първите 50 години ще ви е трудно да го приемете. После ще свикнете.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Бат Сали може да е циганин, но е представител на елита, назначен е в групата на елита. Т.е. той е и господин Методиев. А. Методиев. А елитът в България е недосегаем. За продгряване на материала се допускат няколко дела, на няколко инстанции.

 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  ...Това е България. Първите 50 години ще ви е трудно да го приемете. После ще свикнете.
  —цитат от коментар 13 на Lou

  Във варианта на вица, който аз знам периодът на трудностите, предшестващ свикването е 2-3 години. Свиква се. За реалистите, които не се поддават на политически и икономически подгрявания не е трудно.

 16. 16 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#2] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  28г деморкация! 28 години всички политици са грабители! Вземат от народа, продават интересите му и т.н! От всички тях, едничък Бат Сали дава на народа! Дава безплатен и евтин ток! Бат Сали-призидент!
  ----------

  т'ва е демокрацията на нискочелите крадци на кашкавал. такива бяха и преди да се пребоядисат на демократи, такива и ще си умрете. в една друга демокрация, в едни далечни земи през някакви там морета, там дето има ред, полицаите на минутата щяха да отсрелят бат ти сали кат фазан.

 17. 17 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  ... Самият факт, че по това време лицето Методиев е бил депутат, изисква съда да наложи даже още по-строго наказание. Все пак той (Методиев) е бил обществено лице, което се очаква да бъде за пример.
  —цитат от коментар 3 на paf

  Имате чувство за хумор. Предполагам и никавки очаквания лицето Методиев и вся остальная сволочь, т.е. всички обществени лица да бъдат за пример. За положителен пример.

 18. 18 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 440 Гневно
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8658 Неутрално

  Пак му се размина на този мазник.

 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Браво!
  Защо 3 000, а не 300? или 30 - по-добре!

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10879 Разстроено

  Този бивш депутат се е държал арогантно и нагло, като за капак се отървава с глоба. И това ни е правосъдието.

 22. 22 Профил на benzin
  benzin
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Значи при побой на съдия от ВКС трябва полицията да гледа отстрани и да залага до 3 000 лв.

 23. 23 Профил на benzin
  benzin
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Нека напишат кои са съдийте от състава на ВКС взели това решение, ей така да се знае, нали няма за какво да се притесняват.

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Кажи му върховен магистрат и не го обиждай повече.

 25. 25 Профил на OмX
  OмX
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нека напишат кои са съдийте от състава на ВКС взели това решение, ей така да се знае, нали няма за какво да се притесняват.
  —цитат от коментар 23 на benzin


  Подкрепям идеята.

  کمیونزم زندہ ہے
 26. 26 Профил на kkh19555737
  kkh19555737
  Рейтинг: 8 Неутрално
 27. 27 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ВКС срам и позор!!! Имам силно усещане за корупция!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK