МВР: Армията частни охранители е ресурс, който трябва да се ползва

Директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски

© Дневник

Директорът на "Национална полиция" Христо ТерзийскиДвестахилядната армия на частните охранители е ресурс, който трябва да се впрегне в помощ на полицията. Това се разбра от думите на директора на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски пред "Нова телевизия".


В коментар на последните промени в Закона за частната охранителна дейност, които бяха пратени от главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев на Конституционния съд, той заяви, че полицията е с ограничен ресурс въпреки новоназначените служители - за миналата година повече от 1200 полицаи са започнали работа в слабо населените места, а щатът на жандармерията е увеличен с 300 души. Успоредно с ограничения си ресурс МВР извършва много на брой дейности, сред които водеща в момента е охраната на българското председателство на Съвета на ЕС. Терзийски даде за пример и предстоящия в неделя футболен мач ЦСКА - "Левски", за който отново трябва да се командироват полицаи от страната.


"Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 хил. служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в охрана на имуществото на хората и ограничаване на посегателствата върху населението", заяви още той. "На фона на 200-хилядната армия частни охранители до нея стоят 12 хиляди униформени служители. Това е ресурс - него да го впрегнем", допълни Терзийски.
Той увери, че държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители да не превишават правата си.


Отхвърли обвиненията, че законовите промени са приети набързо. Обясни, че измененията били обсъждани в работни групи с участието на частни охранителни фирми, подложени били и на обществено обсъждане. Обратното твърдение застъпват частните охранители. Наредбите към закона пък щели да регламентират детайлно въпросите, които не са подробно описани в него - една от причините прокуратурата да сезира Конституционния съд.


Главен комисар Христо Терзийски коментира, че и досега общините са можели да назначават частни охранители. Новият закон допълнително обръщал внимание на детайлите. "Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон, и в момента съществуват. Те могат да назначат общинска полиция, да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност", поясни той.


Текстовете, за които работодатели поискаха президентът Румен Радев да наложи вето, предвиждат кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места. Освен това бяха записани отново правомощията на частните охранители да задържат и да използват помощни средства за това. Какви бяха реакциите на общините във връзка с промяната вижте тук.


За последните 5 години има един случай на превишаване пределите на неизбежната отбрана


За последните пет години има един единствен случай на превишаване пределите на неизбежната отбрана в страната, обясни още Терзийски в коментар на предложените изменения в Наказателния кодекс след убийството в Пловдив.

Случаят е от 2014 г., когато човек "от криминалния контингент" влиза да краде в мазе с един изход. Собственикът на мазето, който живее отгоре, чува шум през нощта, взема нож и отива да провери какво става. Пробожда крадеца, който по-късно умира от кръвозагуба. Водено е досъдебно производство, направени са експертизи и всичко е изяснено, поясни Терзийски. В крайна сметка от думите му се разбра, че разследването е прекратено, а собственикът на мазето е на свобода. Директорът на "Национална полиция" обаче заключи: "Случаят е решен."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK