Париж в "обратната хармония" на Любен Зидаров

Изложба на Любен Зидаров

© Георги Кожухаров

Изложба на Любен ЗидаровОбратна хармония" - така е нарекъл художникът Любен Зидаров своята нова изложба, която се открива тази вечер в столичната галерия "Нюанс" и ще продължи до 4 април. От автопортрета на фона на парижки пейзаж до малките улички на Монмартр в новите картини на Зидаров струи емоционалната енергия на усещането за Париж някога и Париж сега.


Любен Зидаров, "Автопортрет"

© Георги Кожухаров

Любен Зидаров, "Автопортрет"


Той е посетил Париж преди 40 години и дотогава е познат само като талантлив илюстратор, там "става" живописец. Сега 93-годишният класик отново посещава Париж, но го рисува наглед различно и в това е закачката на "обратната хармония": някога младият художник възприема Париж като сив, мрачен, неизменен. Сега старият художник рисува Париж многоцветен, ярък, весел, пълен с музиканти и туристи. Но все така магнетично притегателен за творците и в това е неговата неизменност.
Изложба на Любен Зидаров

© Георги Кожухаров

Изложба на Любен Зидаров


Любопитен детайл е, че картините са създадени в ателието на Cite des arts в Париж, предоставяно периодично за български творци, което гледа към Сена и катедралата Notre Dame.


Изложба на Любен Зидаров

© Георги Кожухаров

Изложба на Любен Зидаров


Новата изложба на Любен Зидаров е като пътуване в паметта и е реверанс не само към вечния град на изкуството. А и към всички, за които то все още има значение.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  ГАЛЕРИЯ НЮАНС ООД
  Ул. Иван Денкоглу No 42,
  София 1000,
  Тел: 02 448 58 54

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  В "изкуството" на Л.З. имаме работа не с грешки,а с безгранични извращения и уродливи форми,носещи белезите на обществено-културен упадък. Преди 20-ти век изложба на така наречените "преживявания" на Л.З. биха били напълно невъзможни! В онези времена организаторите на такава изложба е щяло да бъдат прибрани в някоя лудница. В наши дни обаче,такива субекти даже оглавяват цялото художествено общество.
  Обществото и държавата са длъжни да се борят срещу това,лудите да оказват влияние върху духовният живот на целият народ. Бихте ли окачили на стената у вас да речем първата картина на Л.З. от статията?! Да се предоставя "свобода" на такъв вид "изкуство",означава да се играе със здравето и съдбата на народа. Без преувеличение!
  Просто сравнете която и да е картина на Рафаело например,с тези на Л.З. и може би ще разберете за какво става дума.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  И още,статията завършва с,"към всички за които изкуството все още има значение"! Боже мили! Може ли такава наглост! Именно "изкуството" на такива "художници" като Л.З. отблъсна и отврати хората от него!

 4. 4 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  В "изкуството" на Л.З. имаме работа не с грешки,а с безгранични извращения и уродливи форми,носещи белезите на обществено-културен упадък. Преди 20-ти век изложба на така наречените "преживявания" на Л.З. биха били напълно невъзможни! В онези времена организаторите на такава изложба е щяло да бъдат прибрани в някоя лудница. В наши дни обаче,такива субекти даже оглавяват цялото художествено общество. Обществото и държавата са длъжни да се борят срещу това,лудите да оказват влияние върху духовният живот на целият народ. Бихте ли окачили на стената у вас да речем първата картина на Л.З. от статията?! Да се предоставя "свобода" на такъв вид "изкуство",означава да се играе със здравето и съдбата на народа. Без преувеличение! Просто сравнете която и да е картина на Рафаело например,с тези на Л.З. и може би ще разберете за какво става дума.
  —цитат от коментар 2 на deaf

  Добри Терпешев?
  Титко Черноколев?
  Вълко Червенков?
  Не зная дали сте един от тримата, но говорите с техните думи.
  Филипиките Ви са на това ниво, на нивото на Пролеткулта.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 5. 5 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Любен Зидаров - според мен, е един от най-поетичните илюстратори на детски книжки.
  Ще ми бъде особено интересно да видя картините му от Париж.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 6. 6 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Другарите Терпешев и Червенков са били типични комунистически простаци с мнение по всички въпроси, като мнението им по въпросите на културата е било особено гротескно.
  - Добри Терпешев, станал министър след 9-ти, заобиколен с умилкващи му се поети и писатели, ги разкритикувал: "Хайде бе, дойде свободата, защо не пишете?". "Ние пишем, бай Добри, ама ти не четеш!"
  - Вълко Червенков, министър-председател, на художествена изложба. В книгата за впечатления написал: "Най-харесах портрета на др.Г.Димитров с блажни бои, дето стои на вратата на изложбата, като жив е!" - Т.е. харесал плаката на изложбата, закован с габърчета на вратата.
  "Блажните бои" - така е написал.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 7. 7 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 437 Неутрално

  От снимките си личи, че не може да рисува.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#6] от "Торбеш":

  Наградите на Л.З. връчени му от...комунистите:

  1. Звание "Народен художник".
  2. Орден "Кирил и Методий" даден му през 1963г.!
  3. Сребърен (1959) и златен медал (1965)от Международна изложба на книгата в Лайпциг от германските другари.

  Може на някого да му се стори парадоксално,но "изкуството" на Л.З. изобщо не се разминава с долнопробните вкусове на комунистите,сугестиращи декадентство и нихилизъм. Социалистическият реализъм е просто обратната страна на дадаизма и кубизма да речем. Пикасо е върл комунист. И така нататък.

 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1897 Весело

  Доживяхме, журналистката Влаимирова да коментира пласти§ни изкуства.
  ...не е същото като да си съдебен репортер!

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#9] от "2.5":

  а бе напраила е жената квото може... но надигаш важен вапрос: ти кога за последно чети ако не сириозен то поне смислен аналис на литратура или искусво или спорт в тази или друга медиа? читеме на практика само новини - къде на кого и ква излошба се откривала или реклама на (понекога нескопосно исдадени) книшки) сиреч раота за студенти на сташ в редакциата. а ако потребе аналис , щото се пак и туй от зор се праи по некои път - ами ше приведеме как да е неква статиа от чужбински весник. ок , само дето те и тиа статии твърде често са малуумни щото деградациата е повсемесна. а има ора, и мнооо форумци, дето могат да напраят и кументари и аналис на ниво. спортен, имам внпертвид, за другите теми не знаиме.

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#9] от "2.5":...а има ора, и мнооо форумци, дето могат да напраят и кументари и аналис на ниво. спортен, имам внпертвид, за другите теми не знаиме.
  —цитат от коментар 10 на betona


  Анджък ! Нали и аз тъй думам!
  :-)

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Най-съм отвратен от илюстрациите на ЛЗ към детските книжки. Кой му ги поверяваше да ги окипазява!!!

 13. 13 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Благодарим за приказните светове и за изразителните герой на Любен Зидаров!

 14. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Съжалявам, но и аз съм от тези, които не разбират (меко казано) изкуството на Л.З. Спомням си, че беше илюстриирал някакви детски книги и като дете се възмущавах от драсканиците му. Даже беше осквернил и Хъкъкбери Фин. Това не са илюстрации, които могат да накарат едно дете да мечтае, да стимулират въобразжението му. Това са грозни, много грозни и недодялани картини. Класически соцарт. А образци за сравнение имаше бол, даже и от соц време. Това бяха илюстрациите на Бенвенути, Марайа, Кремонини към световното наследство от приказки, препечатани и у нас.
  Няма да отида на тази изложба.

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мондиана":

  лошо, госпужа, даже мноо лошо....чалга не слушъш, от социялистически брутализъм не отбираш .... ами кво ше те праиме ? поне вотка пииш ли или да?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK