Задочните студенти остават без право на преференциални кредити

Задочните студенти остават без право на преференциални кредити

© Цветелина Белутова, КапиталСтудентите задочно и дистанционно обучение остават без право на гарантирани от държавата кредити (т. нар. студентски кредити - бел. авт.). Това се разбра на заседанието на парламентарната комисия по образование днес.


Мнозинството отхвърли предложението на депутата от "БСП за България" Лало Кирилов задочните и дистанционни студенти да имат право на тази преференция. От думи на министър Красимир Вълчев се разбра, че макар да предстоят законодателни промени, тези студенти няма да бъдат включени в обхвата на кредитирането.


За пет години размерът на гарантираните от държавата студентски кредити е 115 млн. лв. Лошите кредити са 2.8 млн. лв., като голяма част от тях са на чуждестранни студенти, записали медицина у нас. Министърът каза, че ще има законови промени в тази посока, но не съобщи какви.


Мнозинството отхвърли предложението на БСП лихвата по студенските кредити да бъде намалена от 7 на 3.5%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK