Как ДС изпълнява задачата да направи църквата народна демократическа

Изборът на патриарх Кирил, 1953 г., Синодалната палата

© "Изгубената България"

Изборът на патриарх Кирил, 1953 г., Синодалната палатаНа 26 май 1946 г. в Рилския манастир министър-председателят Георги Димитров заявява, че Българската православна църква трябва да стане не на думи, а на дело народна демократическа църква. Изказването му е предадено в един от документите в новия сборник на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и вероизповеданията - Българска православна църква (1944 - 1991)".


Според Димитров църквата трябвало да стане истински народна и да вземе участие в построяването на социализма в България.


Портрет на Георги Димитров в Музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

Портрет на Георги Димитров в Музея на социалистическото изкуство

Тогава тоталитарната власт в България и нейните органи - Държавна сигурност, милицията и Дирекцията по вероизповеданията, започват "демократизирането" на Българската православна църква, което продължава в следващите 40 години. Това включва следене, компрометиране и арести на църковни служители и християни, смяна на митрополити, обиски в църкви, манастири и митрополии, влияние при избора на патриарх и план за опожаряване на Вселенската патриаршия в Истанбул с цел влошаване на отношенията между Гърция и Турция.
За натиска свидетелства писмо от Св. Синод от октомври 1948 г. до Дирекцията по вероизповеданията, в което се казва, че училищни органи и власти преследвали ученици, които посещават богослужения или носят кръстчета, а в различни квартали отправяли предупреждения към граждани, които посещавали църкви или имали религиозни прояви.


През декември същата година синодът изпраща друго писмо до дирекцията, от което се разбира, че милицията в Русе е задържала свещеник от църквата "Св. Петка" и му съобщила, че има нареждане да бъде изпратен в трудово-възпитателно общежитие. Причините за това не са известни.


В справка от 1958 г. на агент "Здравец" се цитират пасажи от две статии, които ще бъдат публикувани във в. "Църковен вестник". Авторите им са доцент в Духовната семинария и архимандрит. Текстовете защитават християнството и подчертават необходимостта "децата да бъдат закърмени с вяра от родителите" си още в ранна възраст. "Предлагаме да се вземат необходимите мерки и вестникът да бъде спрян", завършва справката.


Атеистичното възпитание на трудещите се


От решение на Централния комитет (ЦК) на БКП от 1967 г. се разбира, че в партията са смятали, че "огромното мнозинство от трудещи се вече е освободено от идейните вериги на религиозния мироглед и морал". Имало обаче още "атеистическа работа", която трябвало да се свърши.


Голяма част от "някои категории от населението - жените, българските мохамедани, турците и циганите" все още били под влиянието на религиозната идеология. По тази причина в ЦК взели решение да разширят обхвата на атеистичната пропаганда, като включат популяризирането на "най-новите теории и данни за строежа на вселената", земята, хората, постиженията в областта на природните науки. Търсели се начини да се "преодолее" влиянието на исляма и католицизма.


В действията трябвало да се включи и "нашата интелигенция" - преподаватели в университетите, научни работници, лекари, инженери.


Нарежда се използването на "съвременните средства за идеологическо въздействие - киното, радиото, телевизията, печатът". Списания като "Природа и знание", "Ново време", "Политическа просвета", "Философска мисъл", "Космос", "Исторически преглед" също трябвало да обърнат по-голямо внимание на атеистичната пропаганда.


Решава се освен в София и в други градове от страната да бъдат построени "народни обсерватории".


Да си измислим празници


Трябвало да се положат усилия революционните и трудовите празници като 9 септември, 1 май, 7 ноември да имат по-голямо значение от религиозните празници и обреди. Решава се и да се измислят и нови обичаи като честване на започване и завършване на училище, на трудова дейност, получаване на граждански паспорт, сключване на граждански брак и погребения.


Новите обичаи и "внедряването на народния бит в живота на народа" трябвало да се разпространяват от граждански комисии, съвети, представители на Отечествения фронт, стопански организации. "Социалистическите празници трябвало и да превъзхождат религиозните по "художествено и музикално" оформление.


В решението се казва, че творческите съюзи и интелигенцията - писатели, художници, циркови и театрални артисти, естрадни певци, трябва да участват по-активно в работата за атеистично възпитание. Писателите трябвало да напишат "високохудожествени произведения с атеистична тематика".


През 1970 г. чрез печата държавата обявява, че погребенията без свещеник са безплатни. В няколко документа се виждат справки за ефекта на мярката. Като негатив се отбелязва, че някои продължавали да се обръщат към свещеници, като дори били по-щедри.


Напразните усилия при избора на патриарх


Държавна сигурност е била особено заинтересована от "оглавяване на ръководството " на Българската православна църква, се казва в един от документите от 1960 г. Причините са, че така ще има достъп до дейността на църквата, ще могат да се издигат до ръководни позиции лоялни на партията свещеници. От значение е и възможността след това лоялните да бъдат изпращани зад граница като свещеници.


Седем години преди това ДС е положила сериозни усилия при избора на митрополит Кирил за патриарх (до 1971 г.) Тогава на различни агенти е възложено да следят митрополити, да донасят за изказванията, които правят по време на съвещания и сред другите църковно служители във връзка с избора на патриарх.


На двама агенти е било възложено да набират и изпращат на места привърженици на Кирил, както и да пишат статии във вестници в негова подкрепа. Мястото за гласуване пък било обезпечено с "негласна охрана от добри свещеници и църковници, привърженици" на Кирил, за да не се допускат до мястото "подозрителни елементи".


Патриарх Кирил обаче отказал да контактува с ДС, а освен това, преди да бъде избран, подпомагал "вражески елементи".


Този са го разкрили


Властта обаче все пак успява и изпраща агенти в чужбина. От справка за оперативния работник "Торис" се разбира, че той е прекарал периода от 1966 до 1977 г. в САЩ като духовник в българската епархия в Ню Йорк. Задачата му била да оглави епархията и да проучи американското разузнаване и работата му срещу социалистическите държави.


Това, което е постигнал "Торис", е да "заплете интриги" и да влезе в конфликт с местното духовенство, с митрополит Андрей, който е оглавявал българската епархия, както и да бъде разкрит като сътрудник на ДС. Междувременно "Торис" е завързал контакт със служители на американското разузнаване, агент на ФБР, и се среща с човек, който според справката е "шеф на ЦРУ". На тях той издал информация за ръководителя на търговската служба в Ню Йорк, като разказал за положението на Балканите и разкрил неговите връзки и други полезни за Вашингтон данни.


В замяна американските агенти му "разкрили" информация за плановете си за разузнавателни операции, задгранични сътрудници и бъдеща подривна дейност. Оказало се обаче, че това са били действия за отвличане на вниманието на ДС, а "Торис" бил върнат в България.

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  Успяха и направиха православни комунисти.

 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Различните управления на ДС са си правели мръсно за да изпъкнат. Сами са създавали вражеска обстановка.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Ни мо'е да бъди!
  Като гледам колко е религиозна Пиги; Льотчика или ръкУводствотУ на БСП и АБВ, това е грозна инсинуация и лъжа!
  Ако беше вярно, то във висшият църковен клир, щеше да има агенти на ДС!
  А да не би Патриарх Неофит да е бил агент? Нееее!

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1497 Весело

  След 10- ноември всичките червени хмери тичаха първи да се кръстят пред Александър Невски😂😂😃😃

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1497 Весело

  А най-смешното и сбъркано е понятието "православен комунист" или "православен социалист"!!😂😂 Трепе рибата🐟🐠🐡💣

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Интересно е продължението. С първия закон, който НДСВ прие през 2001 или 2001, червеният кадесарски синод се обявяваше за единствено правилен. През 2004 полиция с бой превзе църквите и ги предаде на ченгесарския синод. Което ДС навремето направи с концлагери и агенти, през 2004 НДСВ го направи със закон и бой над свещеници. Така днес си имаме послушна на руснаците църква, която няма нищо общо с християнството.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Което не е от голямо значение, защото българите вече са атеисти.
  Или ако не са , то със сигурност не разчитат на БПЦ.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Тия същите неверници сега са първи набожници.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 9. 9 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 659 Неутрално

  А сега за политически цели БСП-наследниците на ДС се правят на християни, та чак Йотова беше готова да легне "православно" в краката на...... пратеника на истинските вдъхновители и господари на ДС! Днешната демагогия на тези отрепки е единственият прийом за закачване във властта, а демагогията е най-явния прийом на Сатана. Както казаха - приемат вината само с мезе.....!

 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 823 Разстроено

  Нито една от безумните идеи на БКП, Георги Димитров и ДС не е тяхна и българска, а всичко се случва под диктата на Кремъл. По онова време Червената армия е окупирала Родината ни и руските “освободители” колят и бесят всеки, дето им се противопоставя...
  Паметниците, които си построяват стърчат и днес - МОЧА и безбройни “Альоши”...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 11. 11 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  То, често и с българите няма нищо общо БПЦ.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 12. 12 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1853 Весело

  Атеистичното възпитание на трудещите се
  ==================
  Това го постигнаха...въпреки, че сега църквите се пълнят, повечето не вярват в Бог... а само в парите...

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  Ами като видяхте събитията около 3 март, поведението ( или по - скоро тоталната липса на каквото и да е поведение или достойна позиция!) на българския патриарх около визитата на "второразрядното ченге " от КГБ защо пишете за всички тия процеси и събития в минало време ?

 14. 14 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Църквата ли е най-големият враг след американците?

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Марксизма не е идеология, а вирус, който превръща мозъка на човека в пихтия!

 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Ни мо'е да бъди!Като гледам колко е религиозна Пиги; Льотчика или ръкУводствотУ на БСП и АБВ, това е грозна инсинуация и лъжа!Ако беше вярно, то във висшият църковен клир, щеше да има агенти на ДС!А да не би Патриарх Неофит да е бил агент? Нееее!
  —цитат от коментар 3 на lone_wolf  А преди него и патриарх МаРксим .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Църквата по време на социализма може да бъде като визитна картичка на "народната" власт у нас – хем превръщат църквата в народна, хем преследват хората, които са вярващи. Цялата им народна власт е такава – фалшива.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Гневно

  "За натиска свидетелства писмо от Св. Синод от октомври 1948 г. до Дирекцията по вероизповеданията, в което се казва, че училищни органи и власти преследвали ученици, които посещават богослужения или носят кръстчета, а в различни квартали отправяли предупреждения към граждани, които посещавали църкви или имали религиозни прояви."

  Ето така противните български комунисти са изграждали народна демократическа църква!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Гневно

  "Нарежда се използването на "съвременните средства за идеологическо въздействие - киното, радиото, телевизията, печатът". Списания като "Природа и знание", "Ново време", "Политическа просвета", "Философска мисъл", "Космос", "Исторически преглед" също трябвало да обърнат по-голямо внимание на атеистичната пропаганда."

  Или накратко комунистическите боклуци са използвали държавните медии за разпространение на атеистичната си фалшива пропаганда сред нашият български народ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Интересно какво правят сега тези бивши агенти и доносници - или техните наследници. Не знам какъв е бил броят им, но подозирам, че са били на "пълен работен ден" и заплащане - т.е. свръх-непроизводителни и в тежест на останалите и по този начин.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Такава си е до днес - инфилтрирана и обсебена от ДС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Екзарх Стефан, който е участвал в спасяването на българските евреи, е интерниран от комунистите в някакво село, защото не е искал да им сътрудничи. Къщата му се намира на ул. Дунав, срещу министерството на благоустройството – малка, скромна къща, която са му взели комунистите, когато са го изселили.

 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Сега руският "интернационализъм" и доминация на имперския им стремеж е заменен с православна вяра под егидата на руския патриарх. Затова всички комунисти сега са православни християни. Не само ще се кръстят, но и ще целуват където им кажат.

 24. 24 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 595 Неутрално
 25. 25 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Интересно какво правят сега тези бивши агенти и доносници - или техните наследници.
  —цитат от коментар 20 на vesselin5

  Сега са честни бизнесмени.

 26. 26 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Два факта ме впечатляват до ден днешен!
  На Великден Ал Невски се барикадираше, защото на Тържествената литургия шяла да присъства Людмила!?! Не съм присъствал, но това се шептеше между хората. Милиция – кордон – не позволяваше на простосмъртен да припари до храма. Иди, че разбери кой от властниците за всеки случай ходеше на тази служба!
  Вторият – след 10.11. 89! Пак Великден! Националната телевизия предава службата и кого да видиш на първия ред? Андрей Карлович Луканов и Добри Джуров!!! Дълбоко религиозни чада на Партията с НАЙ-ДЕБЕЛИТЕ СВЕЩИ! Е по-голяма мимикрия е трядно да си представи човек!
  Религиозни, А?

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Дневник защо ни праща в далечното минало???

  "През пролетта на 1990 г. се осъществява среща на високо равнище на офицери от КГБ и ДС, на която е решено сътрудничеството да продължи на „културния и религиозния фронт“."
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ruskoto-vliyanie-v-bpts-ot-promenite-nasam

  По тези времена горе долу е възстановен и лекарския съюз. Начело се оказва Илко Семерджиев, но плътно до него и до сега стои агент Страхил - д-р Стефан Сираков.

  Бъканият с ченгета синдикат "Подкрепа" на Тренчев е друга интересна тема за организирания от КГБ и ДС преход към олигархична държава.

 28. 28 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Църквата в тая страна е само още един инструмент за контрол над народа и манипулации и няма нищо общо с духовенство, вяра и т.н. Не съм вярващ, но ако бях бих избягвал всякакъв контакт със самата институция!
  Вярата е нещо, което трябва да носиш в себе си. Вяра обвързана със символи и институции не е никаква вяра.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alexander97":

  Колега, преди 10.XI с никакви милиционерщини не успяха да прекършат християнската вяра на българина, на за днес, със сопаджийското "православие" и дебелите златни ланци с владишки кръстове по волските вратове на шкембести "нощни вълци" - ей Богу, не съм сигурен...😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  ДС е обхванала всичко. Късно е за много неща...

 31. 31 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Другата изключително смешна форма на "борба с религиозните заблуди на народа".
  ВИНАГИ НА ВЕЛИКДЕН в телевизионната реклама отдалеко се появяваше съощение:

  23:45 – мач между Селтик и Глазгоу рейнджърс, или някаква друга среща, която ще привлече народа и "ще го отдели от заблудите" :-)!
  Както си му е реда, Отдел пропаганда и агитация си беше от много прости хорица, скоро дошли от село и къде да работят - там в Отдел агитация....

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хахаха":

  Църквата и православието са били не враг,а конкурент на комунизма,защото какво,ако не религия е комунизма?!Затова и си измисляха ритуали,които да заместват църковните,като при сключване на брак или при погребение.Видяха,че не става и направо след 1989-та си направиха о църквата одтел на ДС.Не е случайно,че такива същества като Дърева днес са първи защитници ма синода.

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alexander97":

  Не се изнадвай!Ако Путин надене чалмата,тези и тегшхните деца първи ще легат на килимчето!Сидерав пръв ще легне пред джамията в София.

 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Атеизма беше едно от малкото правилни неща в мракобесената идеология на комунистите, не подкрепям нито действията им нито идеологията. Атеизмът е простият факт, че не вярваш в богове. Не е религия, не е идеология или философия, и може и съществува съвсем безпроблемно във цивилизованите общества на западна Европа, къдто все повече хора заявяват, че са атеисти :)

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Да не забравяме най-важното "мероприятие" (новодума - просташка заемка от бюрократичен руссссски) на новата власт на каскетите - ПАДАНЕТО НА СХИЗМАТА върху БПЦ.
  Още през февруари 1945г по нареждане на Сталин пада схизмата, която е надяната на Българската Патриаршия от фанариотите в Цариград още от Българския Великден.
  С този жест се обозначава, че Българската Патриаршия вече е обуздана и на практика не е самостоятелна.
  Такава е и до днес!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  "Как ДС изпълнява задачата да направи църквата народна демократическа"

  ДС изпълни задачата да унищожи БПЦ. Днес имаме някаква бутафория, подобие на църква. За 500 години османско владичество БПЦ не само се запази, но изпълняваше своите функции във важни моменти от живота на човека , като кръщене ,венчавки , погребения. Унищожението на църквата се осъществи при един режим , в който населението беше поставено в робство. В своята 1300 годишна история, ако някога българинът е бил в робство, това са били годините на руското комунистическо робство. Ако говорим за робска психика на българина , тя е изградена имено през годините на руското робство, а не по време на османското владичество през което българина е имал свободата да изповядва своята религия, да пътува свободно където си иска , да се заселва и да живее където си иска , да учи децата си в български училища , да се занимава с бизнес. Тези основни права му бяха отнети по време на руското комунистическо робство.
  Крайно време е да изговаряме нещата такива , каквито са били.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хахаха":Църквата и православието са били не враг,а конкурент на комунизма,защото какво,ако не религия е комунизма?!Затова и си измисляха ритуали,които да заместват църковните,като при сключване на брак или при погребение.Видяха,че не става и направо след 1989-та си направиха о църквата одтел на ДС.Не е случайно,че такива същества като Дърева днес са първи защитници ма синода.
  —цитат от коментар 32 на yanne


  Щях да приема,че комунизмът е религия,ако той имаше поне една мъничка допирна точка с ЧОВЕШКАТА природа. Но няма. Комунизмът е болест,както един колега по-горе посочи.

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  "Ако говорим за робска психика на българина , тя е изградена имено през годините на руското робство..."

  С две думи, при руското господство заприличахме на руснаци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10989 Неутрално

  В тоталитарна страна не може да има масова организация без индоктриниране от страна на водещата тоталитарна партия. Църквата няма как да е изключение. В тази част обаче Хитлер е бил "по-демократичен" от нашите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 393 Неутрално

  За 45 години, комунистите сториха на църквата вреда, която и тирците за 500 години не са успели!Същественото обаче е, че османците са били по-толерантни, отколкото комунистите - тогава е имало и частна собственост, и децата си в чужбина е могло да пратиш да учат, а при комунизма, само избрани имаха тази възможност.
  И най-гадното е, че все още ни управляват комунисти, след 89-та - за 28 години се събират едва 4-5г. управление, което е дясно, сторило нещо полезно и смислено - Костов основно и за малко Филип Димитров, преди това.Тогава именно се направиха най-важните стъпки по приемане в НАТО и ЕС, да не говорим пък за мерките след хиперинфлацията след Виденов!
  ГЕРБ, които имат вече 10 години на власт, са същите нагли и лъжливи комунистически изроди - по действията им си личи най-добре - никакви реформи, единствено ояждане с власт, "усвояване" и "стабилност"!

 41. 41 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Целият материал странно защо пропуска да спомене за най-пъкленото дело на комунистите - възстановяването на Българската патриаршия през 1953!!! Кирил е първият български патриарх след Евтимий!

 42. 42 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За 45 години, комунистите сториха на църквата вреда, която и тирците за 500 години не са успели!
  —цитат от коментар 40 на chinaski


  Османците затриват Българската патриаршия, а комунистите я възстановяват. Как да не ги мрази човек.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":"Ако говорим за робска психика на българина , тя е изградена имено през годините на руското робство..."С две думи, при руското господство заприличахме на руснаци.
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Да , за съжаление. Брутално беше осъществено русифицирането на българското общество и въведени руските порядки. България заприлича на Русия , но не съвсем. Българинът все повече се отдалечава от Русия. Това му дава шанс след две три поколения да придобие самочувствие на свободен човек , гражданин на своята страна и Европа. Докато руснакът е генетично увреден. При него спасение няма.

 44. 44 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Още не мога да схвана кое е по-добре, да се припомня това тъмно минало или да градим бъдеще различно от миналото ... Като гледам такива новини ми се струва, че времето не само не е мръднало, а вървим назад във времето ...

 45. 45 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Малко неща са по-гнусни от поруснанчените българи, които изведнъж станаха много религиозни по заповед от Москва и говорят само за православието и вярата.

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  Комунизмът има всички белези на религия.От ритуалите,през "празниците" ,клир,божество,мощи.Никъде не се казва,че една религия трябва да е в услуга на хората!Да не би исляма да е?!Или сатаназима?!

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  [quote#42:"Stanko"][/quote]

  Много си зле , ако вярваш на глупостите , които си написал.

 48. 48 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Слава,богу,това се отнася до стари поколения(особено тези,родени през 50-60-те години)Новите нямат нищо общо с Русия.

 49. 49 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Още не мога да схвана кое е по-добре, да се припомня това тъмно минало или да градим бъдеще различно от миналото ...
  —цитат от коментар 44 на bird_song


  Няма как да се върви напред ако не познаваш миналото. Няма как да осмислиш правилната посока иначе. Затова и всички русофилски отрепки са толкова против да се учи истинската българска история за комунистическия период (та и преди това), нали ако хората масово знаят за руската роля в българската история русофилите на практика ще изчезнат.

 50. 50 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#41] от "Stanko":

  Патриаршия е могло да има и преди това,но България акцентира на Екзархията,като защитничка на българите в духовните граници на България.По същия начин трябва да ревете за гърците,щото Гърция има архиепископ.Няма патриарх.Познайте защо!Може би,зашото там няма глупаци да пляскат на Москва

 51. 51 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#42] от "Stanko":

  Османците,обаче създават Охридската Архиепископия-доста по-голяма и влиятелна от "Патриаршията" с която се хвалиш.

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Странно заглавие.
  Народна и демократична (тавтология!) църква - това са първоапостолските християнски братства, почти комунизъм и то истински, не бекапейския-капеесесовски държавен капитализъм + еднопартийна диктатура.
  ДС не биха искали такова нещо, защото първоапостолските братства биха катализирали революция и събаряне на болшевишкия режим. И установяване на общество, подобно на йезуитските републики в Парагвай през 17-18 век.

  Та след подобно заглавие, което даже не минава за иронично, желанието да прочета статията силно намаля. Прегледах я по диагонал - очаквано, нищо интересно. Поставянето на църковните структури под държавен контрол нито е народно, нито демократично. Просто прибавяне на още елементи в системата на промиване на мозъци.

  властта ражда паразити
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "Боби Колев":

  За съжаление, не са и атеисти.
  Атеизмът предполага рационален възглед и рационално поведение, а такова у нас трудно се забелязва

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  В тоталитарна страна не може да има масова организация без индоктриниране от страна на водещата тоталитарна партия. Църквата няма как да е изключение. В тази част обаче Хитлер е бил "по-демократичен" от нашите...
  —цитат от коментар 39 на penetrating


  Тоталитаризмът е най-обхватен и жесток при комунизма. При нацизма на Хитлер и фашизма на Мусолини се запазва частната собственост , религията остава непокътната. Няма преследване на свещеници. Дори при Мусолини Ватикана добива статут на държава.

 55. 55 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 606 Неутрално

  "Решава се и да се измислят и нови обичаи като честване на започване и завършване на училище (...)"

  Да не би абитурентските балове със селяндурските прояви да са умишлена комунистическа измислица?

 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Интересно е продължението. С първия закон, който НДСВ прие през 2001 или 2001, червеният кадесарски синод се обявяваше за единствено правилен. През 2004 полиция с бой превзе църквите и ги предаде на ченгесарския синод. Което ДС навремето направи с концлагери и агенти, през 2004 НДСВ го направи със закон и бой над свещеници. Така днес си имаме послушна на руснаците църква, която няма нищо общо с християнството.
  —цитат от коментар 6 на spiegel


  Можеш ли да дадеш линк, моля. Или ще трябва да потърся сама.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  А сега техните наследници са на първа линия по празниците и се пукват да се кръстят и да се кланят. Но няма да изкупят греховете на бащите си.

 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#52] от "Николай Теллалов":

  Не мога все още да проумея, как по-точно им пречеше религията на комуноидите? Имаха си създаден перфектен образ на "врага", набиха ни го в главите така яко, че на мен ми трябваха доста години /болезнени/ за да изтръгна тая заразена част от ума и душата си. Лечението все още продължава.
  Та с какво им пречеше една вяра, която всъщност прави хората по-благи, по правило по-морални и смирени. Та те нали това искаха. Да сме послушковци.
  Което ме навежда на мисълта, че наистина идеолозите на този експеримент, нар. социализъм, та чак комунизъм са били примитивни умове с маниакални цели. Нещо като луд с картечница.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  За съжаление, грешиш!
  Точно след 60-те и 70-те години, много мамашки станаха български снахи (съответно много българи станаха руски зетьове), и на много дечурлига от тия години им бяха промити мозъците!

  Да разлая троловете!!
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  Дефинирай "човешка природа". Ако може, нещо по-адекватно от възгледите на Томас Хобс, моля.

  властта ражда паразити
 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "tacheaux":

  Фантазираш

  властта ражда паразити
 63. 63 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Почти всички коментари са изключително неграмотни и неинтелигентни. Най-големите щети на БПЦ бяха нанесени от Седесариата, когато СДС беше поличиеската сила, която открито воюваше срещу Църквата. Водени от неграмотните седесари, ченгетата, като Фори Светулката провокираха най-тежкия и просташки разкол, създавайки т.нар. "алтернативен" седесарски "синод". Филип Димитров, използваше дуржавните силови органи за терор срещу БПЦ. В същия дух бяха действията и на Иван Костов и на Петър Стоянов. Малко примери:

  1991 г.
  Събор на Православната църква потвърждава избора от 1971 г. на Негово светейшество патриарх Максим.

  22 юни 1991. На своя Национална конференция СДС повежда активна борба по отношение на каноничното ръководство на БПЦ и Н.св. патриарх Максим, като иска оставката му.

  1992 г.
  13 април 1992. Директорът на дирекция "Вероизповедания" в правителството на Филип Димитров Методи Спасов предлага да свали от длъжност Пловдивския митрополит Арсений. Два пъти е "уволняван" и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф.

  25 май 1992. С акт № 92 ръководената от Методи Спасов Дирекция по вероизповеданията при Министерския съвет обявява за "нелегитимен и незаконен досега действуващия състав на Св. Синод като ръководен орган на БПЦ", без да има право на това. Със същия акт Методи Спасов създава и ново църковно ръководство, като назначава временен "синод" с наместник-председател Неврокопския митрополит Пимен.
  Спасов налага запор на сметките на Светия Синод.

  1 юни 1992. По заповед на военния министър Александър Сталийски отборът по карате на ЦСКА (собственост на Министерството на отбраната) окупира Синодалната палата. Христофор Събев и приближените му започват да боравят с печата и архивите на Св. Синод, както и на няколко банкови сметки на БПЦ.

  Под ръководството на Христофор Събев и на политици от СДС е завзета и Софийската семинария, следва и неуспешен опит за превземане на Софийската митрополия.

  22 юли 1992. Постановление на Софийска градска прокуратура, на прокурора Васил Михайлов, с което отказва да уважи жалбата на Светия Синод срещу насилственото завземане на сградата на Синода на ул."Оборище" 4 и да изгони оттам окупаторите.

  Фирма "Софис" е първата, която превзема имот, принадлежащ на БПЦ (имота под Богословския факултет на ул. "Позитано"). Вж. Писмо - уведомление от 24 септември 1992 г. на неврокопския митрополит Пимен, с което уволнява Стоян Димитров Кадиев от поста изпълнителен член на съвета на директорите на "СОФИС" АД.

  1994 г.
  Проф. Александър Янчулев (кмет на София от 1991до 1995) регистрира Инокентий (Иван Стоянов Петров, р. 1963 г.) за митрополит на София - в противоречие с Устава на Българската православна църква, според който Български патриарх е Софийският митрополит (още преди избора на патриарх Максим). Това е явно закононарушение, тъй като Уставът е регистриран от държавата и държавата няма право да го нарушава.

  1996 г.
  На собствен неканоничен събор отцепниците си избират свой патриарх и провъзгласяват Неврокопския митрополит Пимен за "алтернативен" патриарх на 1 юли 1996 г. в църквата "Света Параскева" в София. Инокентий продължава да е "софийски митрополит".

  1997 г.

  Mарт 1997 гoдина. Едва дошло на власт, правителството на СДС отменя с решение №130 (на Върховния административен съд) регистрацията на Св. Синод, с което разпалва отново разкола.

  В софийския храм "Св. Параскева" разколникът Пимен e обявен за патриарх с подкрепата на депутати и политици от СДС. Дирекцията регистрира нов синод.

  Март 1997 гoдина. Заместник кметът на София регистрира Крупнишкия епископ Инокентий като Софийски митрополит. С това се нарушава Устава на БПЦ, според който българският патриарх е и Софийски митрополит.

  Петър Стоянов се заклева като президент пред Пимен.

  1998 г.
  30 септември - 1 октомври 1998 година. Разширен, Надюрисдикционен Всеправославен събор с участието на Предстоятели и представители от всички автокефални и автономни православни църкви, "Св. Александър Невски". Седем православни патриарха потвърждават легитимността на патриарх Максим и дават възможност на падналите в разкол клирици на Българската православна църква да се завърнат в единството на Каноничната Българска Църква, като се разкаят за поведението си. Сред тях са Вселенският патриарх Вартоломей (свикал и председателствал Събора), Антиохийският патриарх Игнатий VI, Руският патриарх Алексий II, Александрийският патриарх Петър VII, Сръбският патриарх Павле, Румънският патриарх Теоктист, Българският патриарх Максим и други представители на поместните патриаршески автокефални и автономни Православни църкви.

  9 - 10 ноември 1998 година. В Софийската опера е проведен "извънреден църковно-народен събор", организиран и изцяло финансиран от правителството на СДС, в лицето на вицепремиера Веселин Методиев, председателя на Дирекцията по вероизповеданията Любомир Младенов и "Привременен съборен съвет на БПЦ" под председателството на проф. Иван Денев. Тъй като не е свикан от Светия синод, както изисква Устава, събранието е неканонично; митрополитите изпращат писмо до участниците с пожелание "с времето съборът да прерасне в обединителен църковно-народен събор".
  "Съборът" гласува освобождаването на патриарх Максим и приема нов устав (Методиев и Младенов обявяват предварително, че ще регистрират новия устав, независимо дали архиереите на БПЦ участват в приемането му или не).

  2000 г.

  18 октомври 2000. Войната срещу БПЦ навлиза в нова фаза: Върховният административен съд (ВАС) обявява с Определение №6300 регистрацията на Св. Синод за нищожна и допуска втора църква със същото име.

  "Върховният административен съд намира, че в Република България съществуват две религиозни общности с наименование Българска православна църква… Щом като в Република България има граждани, които не желаят да бъдат в църковно общение с патриарх Максим, те имат суверенното право да се отделят от религиозната общност, ръководена от този патриарх, и да образуват самостоятелна църква като религиозна общност със свой устав и ръководни органи".

  2001 г.
  Новоизбраните премиер Симеон Сакскобургготски и президент Георги Първанов се заклеват пред патриарх Максим в парламента. В първия работен ден на Народното Събрание депутатът Борислав Цеков внася проект на закон за вероизповеданията.

  2003 г.

  2 януари 2003. Новият закон за вероизповеданията влиза в сила. Законът признава Св. Синод "ex lege", т.е. по силата на самия закон. Параграф 3 от преходните и заключителните разпоредби на закона гласи: "Лицата, които към влизане в сила на този закон са се отделили от регистрирана религиозна институция в нарушение на утвърдения по установения ред неин устав, не могат да използват идентично наименование и да ползват или да се разпореждат с нейно имущество." Тъй като наименованието на всеки правен субект е негов индивидуализиращ белег, "синодът" на Инокентий трябва да се регистрира с ново, различно име, но го задължава да върне всички заграбени, конфискувани и одържавени имоти, принадлежащи на БПЦ.

  2004 г.

  Края на юни 2004 г. С нотариална покана, отправена до "алтернативния синод" на Инокентий, патриарх Максим иска да спрат да се представят за членове на БПЦ, да освободят окупираните храмове и да предадат владенитето на цялата движима и недвижима църковна собственост на Светия Синод. Патриарх Максим призовава чрез нотариални покани всички отделили се да се покаят и да се върнат в лоното на Църквата. Разколниците игнорират поканата доброволно да освободят заетите от тях имоти в определения от закона срок.

  Българската православна църква иска съдействието на Прокуратурата да бъдат отстранени действията на отцепниците.

 64. 64 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#27] от "plebs":Изпълзя от джобчето партийният билет, и значката, а?. :)
  Може ли три имена, от Подкрепа, които са били от четата ви...
  —цитат от коментар 60 на Graf  До коментар [#60] от "Graf":

  Може и повече според разследване на Тема:
  "За "братството и честта" на Петко Сертов
  Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест".
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират."

 65. 65 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  В България религиозността и суеверитео се припокриват в главите на много хора.
  Често се чува;-" Аз вярвам б вог по мой си начин" ами тогава не се наричай християнин мюсюлманин ..или какъвто и да било.Но българските "вярващи" много ибичат символите и най-вече го приемат като крит договор м/у тях и както често го наричат "ОНИЯ' ГОРЕ"т.е. някаква съвременна индулгенция ,която в Германия е отхвърлена през xvi век.

 66. 66 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  А за смиреността и за обичта към ближния от страна на повечето 'духовници ' тази тема даже не ми се почва.
  Само ще загатна марките Мерцедес,Ролекс ,Хилтън...

 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  До коментар [#42] от "Stanko":

  Отлично, другарю Тодоров!

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kami":

  И аз помня това.
  Не ти трябва линк става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#58] от "Kami":

  щото има конфликт с идеята за диктатура на пролетарията, според комунистите тя притъпява желанието за класова борба, давайки фалшива надежда :)
  "Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people" -- бай Маркс
  Е, след като комунистите са победили, всички инакомислещи са избити, заточени, лишени от средства, религията вече не им пречи толкова...

  Birds of a feather flock together.
 70. 70 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  особено религия която се е съгласила да подкрепя властта им...

  Birds of a feather flock together.
 71. 71 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Синодът е само един соросоидче.

 72. 72 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kami":

  За кое точно да дам линк? Ако е за закона, не ми се търси статия, която да обобщава всичко, но ето една, от която се вижда, че бившите атеисти-комунисти и НДСВ са узаконили агента Максим като патриарх. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2002/12/19/50566_/
  Навремето се оказа, че синодът на Максим въобще не е бил юридически регистриран и законът на НДСВ го наложи чисто административно със своя закон. Този закон беше внесен в народното събрание още в първия ден на управлението на НДСВ от Борислав Цеков. После през 2004 този закон се наложи с разбиване на черковните врати от полицията и бой на свещеници, каквото и османлиите не са правили. За този закон и за тези изстъпления България беше осъдена в Страсбург, но кадесарската църква беше наложена като единствената, правилната и легитимната от наследниците на същата партия, която следеше кой ходи на църква, която изпращаше вярващите в Белене и която направи от владиците агенти.

 73. 73 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ами в днешно време соросоидите провеждат атеистичната пропаганда.

 74. 74 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#72] от "spiegel":

  И да не беше тази църква, соросоидите пак щяхте да сте против нея. Понеже Сорос ви е наредил да провеждате атеистична пропаганда и да възхвалявате мултикултурализма. А от ДС свещенниците умират лека по лека, вече все по малко остават такива.

 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#58] от "Kami":

  Е как с какво?! Идеологическа конкуренция.
  В схемата на тоталитарната държавност е неприемливо да съществува идеология, различна от официалната.
  Нищо общо с лудостта.

  властта ражда паразити
 76. 76 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#56] от "Kami": Навремето се оказа, че синодът на Максим въобще не е бил юридически регистриран и законът на НДСВ го наложи чисто административно със своя закон. Този закон беше внесен в народното събрание още в първия ден на управлението на НДСВ от Борислав Цеков. После през 2004 този закон се наложи с разбиване на черковните врати от полицията и бой на свещеници, каквото и османлиите не са правили. За този закон и за тези изстъпления България беше осъдена в Страсбург, но кадесарската църква беше наложена като единствената, правилната и легитимната от наследниците на същата партия, която следеше кой ходи на църква, която изпращаше вярващите в Белене и която направи от владиците агенти.
  —цитат от коментар 72 на spiegel  Алоууу, Седесарията, я по-леко с лъжите. Каноничността на БПЦ е потвърдена от всички други поместни автокефални православни църкви, начело с Вселенската патриаршия:

  "30 септември - 1 октомври 1998 година. Разширен, Надюрисдикционен Всеправославен събор с участието на Предстоятели и представители от всички автокефални и автономни православни църкви, "Св. Александър Невски". Седем православни патриарха потвърждават легитимността на патриарх Максим и дават възможност на падналите в разкол клирици на Българската православна църква да се завърнат в единството на Каноничната Българска Църква, като се разкаят за поведението си. Сред тях са Вселенският патриарх Вартоломей (свикал и председателствал Събора), Антиохийският патриарх Игнатий VI, Руският патриарх Алексий II, Александрийският патриарх Петър VII, Сръбският патриарх Павле, Румънският патриарх Теоктист, Българският патриарх Максим и други представители на поместните патриаршески автокефални и автономни Православни църкви." 77. 77 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#76] от "psihodesen":

  Така е ама соросоида си знае само неговите опорни точки.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  Тоталитаризмът е най-обхватен и жесток при комунизма. При нацизма на Хитлер и фашизма на Мусолини се запазва частната собственост , религията остава непокътната. Няма преследване на свещеници.
  —цитат от коментар 54 на tacheaux


  Това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Нацистите правят опит да наложат своя контрол над католическата и протестанските църкви в Германия. Това разбира се довежда до съпротива сред местното духовенство. Имало е стотици германснки свещеници, които не критикували публично Хитлер и неговата престъпна нацистка идология и, които заради това след това са пратени в затвори и концентрационни лагери и много от тях намират своя смъртта си там. Чети тук за повече информация:

  https://www.catholic.com/magazine/print-edition/catholic-martyrs-of-the-holocaust

  https://www.osv.com/TheChurch/Practices/Article/TabId/665/ArtMID/13706/ArticleID/8255/Recalling-Catholic-martyrs-of-the-Nazi-era.aspx

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_persecution_of_the_Catholic_Church_in_Germany

  A, тук и за преследванията и убийствата на хиляди полски католически свещеници от нацистките изроди:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_persecution_of_the_Catholic_Church_in_Poland

  https://en.wikipedia.org/wiki/Priest_Barracks_of_Dachau_Concentration_Camp

  А, ето и нещо за протестанските цървки и репресиите спрямо тях от нацистите:

  https://www.britannica.com/topic/Confessing-Church

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Марксизма не е идеология, а вирус, който превръща мозъка на човека в пихтия!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Всяка идеология е вид вирус, инфилтриращ и промиващ съзнанието.

  I had a dream, Joe
 81. 81 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":

  Само дето Хитлер в Русия отваря над 1000 църкви затворени от болшевиките и пуска вътре свещенници от Катакомбната Църква в Русия и от РПЗЦ, дава право на селяните да притежават земя и добитък, които права са отнети на селяните от болшевиките.
  Когато Хитлер отстъпва вси1ки църкви са затворени, а всички свещенници, които не се укриват в катакомбите и не напускат заедно с германците са убити.
  А Сталин антихриста, като вижда какво прави Хитлер и започва да отваря и той църкви, отваря едва 300 църкви, но след смъртта му Хрушчов сменя тази временна политика.
  А на теб в главата ти е каша. Хем комунист, хем християнин, няма как да стане.
  Воините на РОА, които са се били на страната на Хитлер, са били благославяни от РПЗЦ да Освободят Родината от антихристите.
  В РПЗЦ има в по-ново време двама светци с нетленни мощи св. Иоан Максимович и светител Филарет Вознесенски.
  Отделно има такива духовници, като арх. Аверкий Таушев и йеромонах Серафим Роуз.
  Сега комунистическите църкви от рода на МП и БПЦ признават светостта на св. Иоан Максимович, коеото е страно, защото по времето, когато той е живял РПЗЦ е била църква отхвърляща всяко общение с комунистите сатанисти от МП.
  В своето време светител Филарет анатемосва икуменизма, а всички сегашни "поместни църкви" са икуменически.
  Така, че вече и БПЦ и МП попадат поне под две анатеми, "Анатемата на комунизма" от 1918 г. на св. патриарх Тихон Белаев, и "Анатема на икумензима" от 1983 г. на светител Филарет Вознесенски.

 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#81] от "anonim440":

  Пак фантазии, полуистини

  властта ражда паразити
 83. 83 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "Xumpomo name":

  Атеизмът на марксистите е камуфлажен.
  Пък и атеизмът не е "невярване в богове", а липса на нужда от обяснение на света чрез божествени сили - това са различни неща.
  Инак се дава мегдан за тъпи твърдения, че атеизмът бил "вяра, че няма бог".

  властта ражда паразити
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  Ами по османско време църквата е същото - идеологическа опора на султанската власт.
  Случайно ли според теб Левски хвърля расото?
  Ако в църковните структури би имало нещо читаво, не би ли ги използвал като основа на мрежата революционни комитети?

  властта ражда паразити
 85. 85 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николай Теллалов":

  Брей!
  А за теб какво да кажа?
  Нищо не чел, но има мнение.

 86. 86 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Теллалов":

  Комунистите не са атеисти, а антитеисти. Има разлика.
  И да атеизмът е вяра.

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":
  " Имало е стотици германснки свещеници, които не критикували публично Хитлер и неговата престъпна нацистка идология и, които заради това след това са пратени в затвори "

  Ивчо, германските свещеници са пращани в затвора като противници и критикуващи режима , а не защото са свещеници. Същото е и с полските католически свещеници , които са се съпротивлявали срещу хитлеристките нашественици. Те са преследвани като съпротива срещу хитлеризма , а не защото са свещеници.
  Докато при нас свещениците са убивани заради това , че изповядват друга религия , а не комунистическата. Схващаш ли разликата?

 88. 88 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николай Теллалов":

  Престани с твоите глупости.
  Левски до края на живота си се е причастявал с расо и като "дякон Игнатии".
  Ти разбира се понеже си тотално необразован, не знаеш как се причастяват хората.
  Отделно има и тайни монаси, които не са облечени с расо. Той никога не се женил, не съм чувал да е имал връзка с жена, та не се знае, монашеските обети може и да ги е спазвал.
  Не е можел с расо да ходи и да създава революционни комитети.

 89. 89 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#72] от "spiegel":И да не беше тази църква, соросоидите пак щяхте да сте против нея.
  —цитат от коментар 74 на ygo11542256


  Старшина Михов: Който няма вода в манерката си, ще му я излея всичката във врата.

  :)

 90. 90 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#76] от "psihodesen":

  Естествено, че ще я потвъдрят, защото Максим се слагаше на всички: на сърбите, като не игнорира призивите на българите от Западните покрайнини да ги защити, на гърците, като остави българската черква в Цариград да я управляват фанариотите, и на руснаците най-вече. А той е назначен с благословията на Политбюро на ЦК на БКП - тежък грях в християнството, "избран" от членове на църковно-народен събор с изтекъл преди много години мандат и "избран" с бюлетини, надписани с два еднакви почерка.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Гневно

  А на теб в главата ти е каша. Хем комунист, хем християнин, няма как да стане.
  —цитат от коментар 81 на anonim440


  Първо ще почна с тази твоя откровенна глупост и клевета! Аз съм ХРИСТИЯНИН и български и европейски социалист/социалдемократ! НЯМА никакъв проблем европейски социалист да бъде и християнин. Всъщност повечето европейски привърженици на ПЕС и европейските леви партии в Европа са ХРИСТИЯНИ! И след това разбира се има и атеисти, мюсюлмани, юдеисти и какви ли още не, за европейската демократична левица НЯМА никакъв проблем каква религия изповядваш, ние отстояваме и защитаваме религиозната СВОБОДА! За повече инфо по тази конкретно тема виж тук:

  https://www.pes.eu/export/sites/default/Downloads/PES-Documents/FINAL_TolerantInclusiveDemocraticEurope_EN.pdf_392846676.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#86] от "anonim440":

  ...колкото плешивината е цвят коса

  Birds of a feather flock together.
 93. 93 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  До коментар [#76] от "psihodesen":като не игнорира
  —цитат от коментар 90 на spiegel


  Да се чете "като игнорира". През 90-те, когато по вреве на престъпните войни на Сърбия против съседите й агента Максим отиде на посещение на сръбската църква, той така и не спря при българите в Западните покрайнини.

  "Наскоро патриарх Максим беше на посещение в Сърбия...- Патриарх Максим щеше да бъде посрещнат в Цариброд така, както подобава на един патриарх на всички българи. Особено когато повече от 70 г. български духовен глава не е посещавал тези краища. Аз бях сред многобройните посрещачи извън Цариброд, които очакваха дядо Максим да спре в града на път за Белград и да благослови паството си. Групата ранобудни българи още от 6 ч сутринта с цветя и погачи го чакахме извън града, за да го посрещнем и го преведем през Цариброд, където поулици, балкони и прозорци го очакваха хиляди българи с упование и надежда. Максим не мина през града, а по друг път - покрай него. Той не само не пожела да спре, но дори и не помаха с ръка на трепетно очакващите го сънародници. Единствените, които ни помахаха, бяха журналистите, придружаващи дядо Максим. Използвам случая, за да попитам какво стана със сумата от 520 хил. лева, които синодът на дядо Максим беше събрал като дарение заСръбската православна църква. И още дали дядо Максим е взел под внимание молбата на ДСБЮ, връчена му от мен, част от тези средства да бъдат заделени за възстановяване на порутените църкви и манастири в Западните покрайнини. А иначе всичко около посещението на патриарх Максим в Сърбия аз не мога да нарека иначе освен пълно незачитане на българите в Западните покрайнини."
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1995/11/01/1382091_za_70_godini_srubska_vlast_bulgarite_namaliaha_sus_100/

 94. 94 Профил на cqo33546357
  cqo33546357
  Рейтинг: 237 Весело

  БКП е най доброто случвало се на българските вярващи.

  95% от сегашните "верващи" са .. хм ами "верващи"
  С 45 години рестрикций бяха останали само истински вярващи което им прави чест.
  За сегашните форумни " викачи" мога да кажа само, идете и се помолете в някоя църква стига врякахте

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#81] от "anonim440":

  А, сега за другите глупости в коментара ти, явно в твоята глава е голяма каша... или киша направо, защото:

  - нацистите НЕ са имали за цел да освободят Русия, останалите съветски републики и местното население, което живее там! Точно напротив те са имали за цел да КОЛОНИЗИРАТ тази държава, да извършат геноцид над по-голямата част от местното население, а останалото да превърнат в РОБИ! Ето какви планове са си правили те преди войната:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Generalplan_Ost

  https://borgenproject.org/generalplan-ost/

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hunger_Plan

  - войните на РОА са ренегати и изроди, които извършват чудовищни военнопрестъпления срещу собствения си народ. За тях повече тук:

  И накрая нещо много важно касаещо тебе самия, ти си хем неонацист, хем християнин, няма как да стане тая работа!? Разбираш ли това!? Защото нацизма тази кървава, престъпна и АНТИХУМАННА идеология ПРОТИВОРЕЧИ на нашата спасителна Християнска вяра!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#87] от "tacheaux":

  Тийчърсо, защо пак пишеш глупости!? Защо се опитваш да оправдаваш нацистките престъпления срещу християнските църкви, духовенство и срещу християните като цяло!?

  Комунистите и нацистите са преследвали и репресирали християнското духовенство и цървки поради едни и същи причини:

  - те отказват да последват античовешката комунистическа и нацистка идеология.

  - те отказват да приемат вмешателството на нацистите и комунистите в техните цървки. Впрочем тук е мястото да кажа, че нацистите също са искали да наложат под свой контрол църквите! Това е исторически факт, както е факт, че нацистките изроди, които ти защитаваш са конфискували още църковни земи в Германия.

  - и накрая защото християнското духовенство (или поне голяма част от него, защото е имало и нацистки колаборационисти) е критикувало нацисткия режим! Точно както християнски свещеници в Европа са критикували престъпния и кървав комунистически режим в своите държави и заради това са пращани по затворите или директно избивани! Същото са вършили и нацистите, които ти като, че ли симпатизираш... дано да греша за последното, но най-добре е ти самия да кажеш това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "Stanko":Патриаршия е могло да има и преди това,но България акцентира на Екзархията,като защитничка на българите в духовните граници на България.По същия начин трябва да ревете за гърците,щото Гърция има архиепископ.Няма патриарх.Познайте защо!Може би,зашото там няма глупаци да пляскат на Москва
  —цитат от коментар 50 на yanne


  Уникално, комунистите възстановяват БЪЛГАРСКАТА патриаршия и издействат вдигане на схизмата с останалия православен свят, за да се подмажат на Москва. Пък и гърците научихте намесихте. Защо изобщо ни е патриарх, чиста комунистическа, вероятно руска измислица. Уникално. Направо умнокрасиво. Задминахте Калин Янакиев.

  Най-много ми харесва как нещо "могло" да се случи. Продължете си мисълта с "би могло Костов още да е на власт", "би могло Христо Иванов да е симпатичен, строен и харизматичен", "би могло българите да не са русофили"...

 98. 98 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#81] от "anonim440":

  Много глупости се пишат, ама чак толкова явна нацистка пропаганда рядко се среща. Мацайте още паметници, мацайте.

 99. 99 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 538 Любопитно

  "Дневник", антикомунизмът ви пречи да напишете един нормален анализ. Нищо не разбрах от статията. Повечето ви статии по теми от социализма са такива - изрежда се един списък с престъпления или нарушения и логиката, която ги свързва, е "комунистите са гадни". В случая, думите на Г. Димитров за народната и демократична църква се представят като някаква генерална цел, която комунистите изпълняват през 50-те, 60-те, 70-те. Е как хем да е народна, хем ограничават посещенията в църкви? Някой не си ли задава този въпрос? Не е ли очевидно, че политиката на БКП лъкатуши? Че има промяна, че се взимат решения по някакви причини? Анализирайте на какво се дължи промяната. Как точно БКП разглежда църквата - враг, който да се унищожи, или институция, която да подсили тоталитарния режим? Това се две различни неща. Защо БКП възкресява Патриаршията (с помощта на Руската църква)? Не е ли по-изгодно БПЦ да е с нисък статут? Това са реални въпроси, вземете да се напънете малко. Някакви хора ровят архиви, вадят каквито гадости намерят, просват едни чаршафи и всичко е обяснено с "комунистите са гадни". Едно от обясненията, които намирам, е че не искате да дискутирате промените и противоречията в соц-системата, защото ви се разваля удобният стереотип и голямата баданарка за социализма. Дайте малко продукция за читатели извън анти-комунистическото ядро, де. Обидно за разума е.

 100. 100 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Както винаги коментарите са полезни.
  Научаваш, че някои хора още са с мисленето от преди 1989 г.
  Не са мръднали грам, не са чели нищо друго освен лъжите, които са ги учили в комунистическото училище.
  Комунистите били християни... а милиони вярващи защо са избили? А църкви защо са разрушавали?
  Некатехизирани и тръгнали да пишат. За тези които разбират вие сте полезни, защото казвате много неща за себе си без да го искате.
  Както винаги комунистите се показват само глупост, подлост и незнание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK