БНТ и БНР ще плащат по различни тарифи от търговските медии за авторските права

БНТ и БНР ще плащат по различни тарифи от търговските медии за авторските права

© Юлия ЛазароваПарламентът прие окончателно промените в Закона за авторското право, съобщава Българското национално радио. С тях се ограничава господстващото положение на организациите за колективно управление на авторските права. Освен това обществените медии БНТ и БНР ще плащат по отделни тарифи от търговските медии заради бюджетната издръжка и ограниченията на рекламата в тях.


Промените дават и възможност на ползвателите да искат промяна на тарифите за ползване на произведения и да преговарят с техните автори.


От БСП поискаха министърът на културата да има право да определя тарифите, ако двете преговарящи страни не са се разбрали. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов уточни, че в крайна сметка министърът ще продължи да участва в процедурата по тарифиране и финално да одобрява тарифите.
Кметовете вече ще могат да контролират изпълнението на обекти като авторско право като филми, музика, радио и телевизионни програми в търговски и туристически обекти на територията на ръководената от тях община. Инспектори ще проверяват заведения и магазини за платени авторски права, а парите от налаганите санкции ще се подпомагат местни културни проекти.


Предвидените глоби за нарушения са между 2 и 10 хил. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK