Единодушно парламентът въведе единни критерии за професори и доценти

Единодушно парламентът въведе единни критерии за професори и доценти

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът въведе единни минимални изисквания за кандидатите за главен асистент, доцент и професор. Промените в закона за развитието на академичния състав в Република България бяха одобрени окончателно днес без дебати и с единодушие.


Критериите бяха гласувани на второ четене след опити за окончателно приемане от три парламента в последните години. Целта е да се преустанови ударното хабилитиране след закриването на Висшата атестационна комисия (ВАК) преди 8 години.


Кандидатите за професори, доценти и главни асистенти вече ще трябва да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Минималните национални изисквания ще се определят от правилника за прилагане на закона, а университетите и научните организации ще могат да определят допълнителни критерии.
Присъждането на съответната научна степен ще става от научно жури, както и досега. Неговите членове ще трябва да отговарят на националните минимални изисквания, да са хабилитирани в университети или научни организации и да имат резултати в съответната научна област. Те трябва да бъдат вътрешни и външни за съответния университет или научна организация.


По време на самата процедура научното жури ще трябва да се произнася при подписан сигнал за плагиатство. Ако се установи такова, кандидатът за научна степен не се допуска до защита.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Те Сичките са плагиатствали.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Весело

  От главен асистент, доцент и професор имаме най-много средно на глава от населението.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Сигурно сме на първо място по професори на глава от населението.

 4. 4 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Парламента кога ще почне да гласува дали съм гладен или ми е студено. Само с това още не се занимава.

 5. 5 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Стига! Доцент и професор не трябва да е лична титла, а място, което се заема. Така е навсякъде в нормалния свят.

 6. 6 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 844 Неутрално
 7. 7 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Стига! Доцент и професор не трябва да е лична титла, а място, което се заема. Така е навсякъде в нормалния свят.
  —цитат от коментар 5 на dimitarts


  Абсолютно правилно. Поне в моята област на запад, хората се канят да станат професори в някой университе с мандат или безсрочно, но това са доказани професионалисти. Какви комисии какви критерии. Имам колеги на 35 години поканени да са професори в Загребския университет. Нито са писали дисертация нищо. 5 години е професор после някой друг.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 8. 8 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Късно е, чадо, за китка!
  Всички неграмотници и изпълзяли посредственици станаха професори.
  Плагиати - 99%.
  Нагли плагиати тип копи-пейст от Гугъл - 85%.
  Представяте ли си публична защита на голям докторат, на който, човек от публиката четеше на английски оригинала и след това - лошия превод на дисертацията.
  е?? Тази женица е вечната Амбър, 17 години шеф на катедра, национален консултант и национален интригант.
  Има ли комися - няма да има промяна, защото хората са същите гнили ябълки.

 9. 9 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 614 Неутрално

  В нормалните държави има орган като предишния ВАК, който решава за кандидат дали ства за доцент (професор) или не. Ако имаш да, тогава можеш да кандидатстваш за обявено място някъде. Има също и някакви ограничения - например в САЩ ако си карал аспирантура някъде после си търсиш място другаде, във Франция не може да станеш доцент във вуза, в който си нехабилитиран. Разбира се на запад има китайска мафия, индийска мафия и т.н.т. Тоест ако някъде китайците са болшинство, то там трудно може да припари некитаец...

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ако се гледат наукометричните показатели, 90% от сегашните професори не моган да ги покрият.

 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Весело

  В Щатите и Англия нямат единнни критерии. Как ли се справят? А замалко да забравя нямат си критерии, ама си имат Хрвард, Оксфорд и Кеймбридж.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Ако критериите се спазват, ще останем с 10 истински професора и двадесет доценти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  В нормалните държави има орган като предишния ВАК, .....
  Ти сериозно ли?? Кое беше нормалното на ВАК - връзкарството, телефоните, зависимостите, аз не теб ти на мен. Лични вражди между "учЕните" проваляха труда на обикновените дисертанти. Гнездо на оси и парвенюта - това беше ВАК. И червено оцветен, естествено. И това последното не беше най-важното - най-важното беше хипертрофиралото его на членовете и напъна да се самообожествят!

 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Да, "нови критерии", за да спрем новоприиждащите. Ние вече СМЕ!!! Как ще разчистим всичката паплач дето се хабилитира на тъмно??? Само хората от кофите за смет още нямат съвет за "хабилитация". Крилатият принцип на БАН - следващият, на две степени под мен!!!

  roo
 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ми то всички наши асистенти се разбягаха поради заплащането. То става да се въвеждат критерии, но дайте и достойно за критериите заплащане. Дотук виждам само претенции. След като има въведени минимални критерии, поставете и минимална заплата за достойните - например 4000 лева месечно! Стиска ли ви, позьори без покритие! Отидете и вие преподавайте в университетите!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Както си ги знаем нашите "законотворци", то едва ли са сътворили нещо гениално...
  Все пак да не забравяме, че ние, българите сме МНОГО СПОСОБНА НАЦИЯ що се отнася за това как да прецакаме една система и/или закон и/или каквото и да е там измислено като законотворна база...
  Част 2: Гледане на сеир, а публиката няма да е само българска, а и световна...

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Законът "Игнатов" нанася кадрови поражения на българската наука и висше образование и тепърва ще берем горчивите плодове на това некомпетентно решение на първото правителство на ББ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Дянков им каза критерия: импакт фактор.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 523 Гневно

  Ех, не разбраха тез хора, че със стари кадри нов бардак не се прави. Без пълна лустрация и рестарт на системата никога нищо няма да се промени.
  Предложение: Да се проверят ВСИЧКИ дисертации от български ВУЗове от независими комисии в Западна Европа и САЩ. Реално това се прави и с всички дисертации там. Който от нашите "доктори, доценти, професори итн." откаже, директно да му се отнеме титлата, защото явно има нещо нередно с дисертацията....

 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В момента, както аз, то и други 19 човека, правим курс, платен от бюрото по труда в Германия( в курса имаме 2 немкини, 2 немци, една жена от Нигерия, един бежанец от Сирия, един руснак(с немско гражданство),мен(немец), един турски гражданин и още една непозната за мен жена.
  Като се броим, сме 10 на място, по списък би трябвало да сме 19.

  Курса сам по себе си е супер. Доцента ни, господин Дрис Гогел, навремето е бил доста богат, с 65.000€ хилядна залата, нето според негови думи. Евала.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В момента, както аз, то и други 19 човека, правим курс, платен от бюрото по труда в Германия( в курса имаме 2 немкини, 2 немци, една жена от Нигерия, един бежанец от Сирия, един руснак(с немско гражданство),мен(немец), един турски гражданин и още една непозната за мен жена.Като се броим, сме 10 на място, по списък би трябвало да сме 19.Курса сам по себе си е супер. Доцента ни, господин Дрис Гогел, навремето е бил доста богат, с 65.000€ хилядна залата, нето според негови думи. Евала.
  —цитат от коментар 22 на slan777


  В Курса става въпрос, как се кандидатсва в Германия, как се пише имейл или какво при телефонат трябва да се каже. Предварителни отговори при 1-во интервю(най-ниското заплащане) като пример. Доцента ни, г-н Дрис Гогел, ни разказа, е бил на 4 интервюта заради позицията ръководещ-хотел в един хотел, след 4-то интервю е бил толкова нервиран, че е отказал 5-то. На 4-то интервю са му казали, че назначението му зависи от собственика на веригата хотели, който не е присъствал на нито едно от 4-те интервюта. Г-н Дрис Гогел по собствени думи е американец, роден и израснал в Германия. Ако говори с някой, и аз си мръдна пръста, той забелязва, има остро полезрение,

  Es muß Geld fließen!
 24. 24 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#7] от "трафоПОСТ":

  Един от проблемите в България е, че страната е пълна с всезнайковци, които са готови да се изкажат по всяка тема и чули-недочули, разбрали-неразбрали дават съвети и експертни мнения уж и твоето мнение го доказва. Има области като бизнес и информатика, където действително се канят експерти без да са защитили докторска дисертация за университетски преподаватели. Аз имам колега, който преподава бизнес предмети, но човекът е работил по различни проекти в Боинг, а в момента е президент на испано-индийската търговска камара. Но, когато става въпрос за хуманитарни и социални науки, никой не кани просто така някой да му преподава история, лингвистика или френска литература без докторат, определени публикации и т.н. Критерии за оценяване на академичните кадри трябва да има, но и адекватно заплащане също, защото ако продължават да дават в Софийския университет 800 лева на доценти, няма как да очакват качествени преподаватели и учени. Всеки нормален млад учен с отличен английски и няколко публикации в престижни научни журнали просто няма как да стои в България за подобни пари.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 25. 25 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#20] от "korc":

  Импакт факторът не е критерий за качество и не се приема като такъв нито в развитите системи (напр. Великобритания).

 26. 26 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#19:"Dimiter Tsvetkov"][/quote]

  То още когато го обсъждаха беше ясно че целта е нашите да се хабилитират, за 8 години целта бе постигната. За корумпирана държава като нашата където всички хора в бранша се познават и са създадени лични отношения една независима и компетентна институция от тупа на ВАК е добро решение

 27. 27 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма къде да се оплача, но като чухме тази седмица, че Ангела Меркел пак ще става канцлерка на Германия, получихме депресия/лошо настроение.Уж щяла да се откаже след 2 години, което не вярвам, тя дърпа яко кокала.
  Ако не ми отърва, трябва да се изселя във Швейцария. Наемитя са към 700 шв.фр., заплати под 2000 шв.фр. няма, поне в Цюрих

  Es muß Geld fließen!
 28. 28 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Не съм ги пресмятал, защото данните за гл. ас. и хабилитираните са разпокъсани, а Министерството на образованието не ги разсекретява. Но за последните десетина години доцентите и професорите станаха почти два и половина пъти повече, отколкото докато ВАК сечеше учените зелки. При това оперирам с данни от няколко, макар и големи, университети.

 29. 29 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#28] от "ИванКар":

  Чак пък толкова не ги сечеше. Когато стана ясно, че ще се закрива ВАК изведнъж стотици докторантки и докторанти в кратчейши срокове си завършиха дисертациите и масово успешно защитиха. Какво чудо на чудесата се случи? В държава като България единственият смислен вариант е външен контрол върху дисертациите и хабилитациите, защото иначе шуробаджанащината ще си остане завинаги решаващ фактор. Необходим е научен (или поне дисертационно-хабилитационен) борд! Което, разбира се, означава, че една част от сегашните доктори, доценти и професори, ще трябва да си (пре)напишат дисертациите и въобще да седнат и да напишат нормален хабилитационнен труд, който при много от тях просто липсва....

  България е сигурно единствената държава в съвременния свят, където е възможно, хора без нито една сериозна публикация да решават съдбата и да оценяват хора с публикации в Брил и ДеКройтер... То не че на Запад няма шуробаджанащина, но все пак там има някакви наченки на благоприличие и разум, които в България тотално липсват...

 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Доста от сегашните вече хабилитирани доценти и професори са плагиатсвали. Реално има преподаватели, професори, които те карат да си купиш техният учебник, че по него ще те изпитват и ти виждаш, че вътре няма нищо от този "професор", всичко е копи пейст от други автори.

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Това ще бетонира сегашните небъдни игнатовчета - кухи професори, станали такива по партийно-приятелска или пиянска линия.

  Дори в природните науки, вече има защити с работи на ниво кръжок или такива будещи смях.

  В доста и-тути като в този на един замозабравил се доцентин, колят и бесят посредствени хора.

  Все пак е добро начало, но трябва да има всеобщо атестиране + преразглеждане на минали процедури и некадърниците вън. По-добре малко, но качествени учени.

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Бе далеч сме от таз' материя, ма прави впечатление, че соц.- пол.- фил.- и т.н.-лози и икономистчета разни, дето постоянно ги дават по медиите през последните години рязко станаха титуловани /държат да им се изписва на ТВ-то./ Иначе качеството им не е мръднало и на йота - лека другарска герберска уж-критика, бълвоч, тип "преразказ на ежедневието" отвсекъде...
  Можем да си предствим к'во пък е зад завесите...

 33. 33 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 513 Неутрално

  80 % са кухи професори, които ги познават само чистачките.

 34. 34 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#5] от "dimitarts":

  Точно! Длъжност е! Степените всички ги знаем. Ма кат знам кви доФтури има на науката... Някога бяха "мераклии на науката", кандидати де! Се чудиш.за кво са кандидатствали! Присаждане на мозък, а?:) Всичката ни работа е такава!

 35. 35 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Мадамов?:)

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Присъждането на съответната научна степен"....Говорим за научно звание, а научна степен е "малък" или "голям" доктор. По-скоро общи критерии, или нещо подобно на ВАК (без обществено-партийни оценки) да има за степените, а званията да си останат автономни за университетите- това е нещо като длъжност (научна)- като младши , старши експерт в държавните учреждения...

 39. 39 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Това ще бетонира сегашните небъдни игнатовчета - кухи професори, станали такива по партийно-приятелска или пиянска линия.Дори в природните науки, вече има защити с работи на ниво кръжок или такива будещи смях.В доста и-тути като в този на един замозабравил се доцентин, колят и бесят посредствени хора.Все пак е добро начало, но трябва да има всеобщо атестиране + преразглеждане на минали процедури и некадърниците вън. По-добре малко, но качествени учени.
  —цитат от коментар 31 на olimpipanov


  За съжаление, тенденцията е в световен мащаб, не е само при нас. Напоследък и в журнали с висок импакт фактор се срещат "бози", но човекът си е платил таксата за рецензиране и печат ( може би и от джоба си, рядко у-т отпуска подобни пари, може само за симпозиуми, конгреси...). Всичко го е ударило на печалбарство...така че когато единствено изискване е импакт фактора( за което най-вече настояват работещите в БАН- може би защото са направили най-големите научни открития??!!), започвам да гледам подозрително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK