Шефът на Софийския районен съд: 18 хил. са делата за сметки за парно и вода

Новоизбраният председател на Софийския районен съд Александър Ангелов встъпи официално в длъжност през лятото на 2017 г.

© Николай Дойчинов

Новоизбраният председател на Софийския районен съд Александър Ангелов встъпи официално в длъжност през лятото на 2017 г.Най-големият дял на дела в най-натоварения съд в страната - Софийския районен съд (СРС) - са тези за сметки за парно и вода. За 2017 г. тези дела са към 18 000, което е 20% от постъпленията на граждански дела в съда.


Това заявява в интервю пред в. "24 часа" Александър Ангелов, който е председател на СРС. Ангелов беше избран в края на юли миналата година, след като предишният ръководител Методи Лалов подаде оставка заради несъгласие с политиката на предишния състав на съдебния съвет.


В интервюто Ангелов потвърждава тенденцията от последните години - за нарастващ брой на постъпващи дела, като за миналата година гражданските дела са се увеличили с над 17%. "Многократно съдии от СРС са изготвяли предложения за законодателни изменения, но досега предложенията им не са приемани. Напротив, през последните години бяха приети норми, които утежняват дейността им и увеличават натоварването на съда", казва Ангелов.
Според него има много разумни варианти за промяна на подсъдността и разтоварване на съда. "Например делата, по които се претендира застрахователно обезщетение, да бъдат разглеждани задължително по постоянния или настоящия адрес на пострадалия. Сега значителна част от тях се гледат в София, където пострадалият не живее. Концентрирането на делата в столицата, както е в момента, неизменно води до забавянето им и нарушава правата на гражданите", казва още Ангелов.


Той съобщава, че е внесъл искане до съдебния съвет за увеличаване на броя на съдиите и на съдебните служители в Софийския районен съд, "за да се постигне по-поносимо натоварване". "Предложението за актуализиране на щата на съдебната администрация е съобразено с извършен през 2017 г. функционален анализ на СРС. По отношение на съдиите искането ми е да се увеличат с 30. В момента щатовете са 194, но не всички са запълнени. За съдебните служители искането е 77 щатни бройки, разпределени в различни звена на администрацията", съобщава още председателят на СРС.


Той изразява вяра: "В членовете на ВСС е налице необходимото разбиране за важността на въпроса за подпомагане на СРС и се надявам на адекватни и бързи действия от тяхна страна."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK