Създателят на "Фрог нюз" Огнян Стефанов се оказа с три досъдебни производства и една ревизия

Огнян Стефанов

Огнян СтефановЗа година и половина срещу създателя на "Фрог нюз" Огнян Стефанов има образувани три досъдебни производства и един ревизионен акт, съобщава "Капитал". В края на миналата седмица журналистът публикува емоционално обръщение "До враговете ми", в което за пореден път заявява, че е жертва на институционален натиск и произвол.


На 6 март тази година Стефанов е получил обвинение от специализираната прокуратура, за което нямаше официално съобщение. Стефанов обяви, че "от скалъпения текст не се разбира почти нищо". Обвинението е за сговор с адвокат за подкупване на длъжностни лица и за лично укривателство (да се помогне на някого да избегне наказателно преследване) в периода от началото на 2013 г. до 13 юни 2014 г. До момента все още се пази в тайна името на беглеца от правосъдието. "Дневник" изпрати въпроси на държавното обвинение, на които все още няма отговор.


Срещу Стефанов има образувано досъдебно производство за укриване на доходи, отново по показанията на Бисер Лазов и Юлия Илиева.
През 2017 г. в Софийския градски съд е внесен първият обвинителен акт срещу Стефанов. То е по обвинение, че в периода 2007-2010 г. той е документирал уж фиктивно осъществена реклама в полза на "Слънчев бряг" АД, в резултат на което дружеството получило 132 000 лв. ДДС, без да му се полагат.


Става въпрос за два рекламни договора между "Фрог нюз" ООД и "Слънчев бряг" АД - от 1 декември 2006 г. и от 1 август 2008 г., по които са извършени плащания и са издадени 34 фактури. От една страна, констатира съдът, прокуратурата не казва защо според нея тези документи за реални плащания са с невярно съдържание. Единственият факт, на който се позовава обвинението, е, че към датата на подписване на първия договор (1 декември 2006 г.) сайтът "Фрог нюз", през който е трябвало да бъде извършена рекламата, все още не е бил регистриран. Реално сайтът е заработил два месеца по-късно, но дотогава вече са му били преведени 144 000 лв. Според прокуратурата това означава, че издадените фактури за тези плащания са с невярно съдържание. В същото време обаче самата прокуратура сочи, че според договора сумата за първите 6 месеца (по 20 000 лв. месечно без ДДС) е следвало да бъде платена авансово, т.е. преди извършването на каквито и да било услуги. При авансовото плащане не е необходимо да има реализирани услуги, защото такъв е смисълът на тази договорка, казва съдът. А и самият закон урежда издаването на фактура по авансово плащане.


Делото е прекратено пред октомври 2017 г. заради вътрешно противоречие и неясно формулирано обвинение.


Данъчната ревизия срещу Огнян Стефанов като частно лице завършва с ревизионен акт от май 2017 г., с който се твърди, че той е укрил значителни доходи за 2013 и 2014 г. - съответно 100 000 лв. и 150 000 лв., като не ги е декларирал пред данъчните. В акт е написано, че информацията идва от свидетелските показания на основния прокурорски свидетел по делото КТБ Бисер Лазов и сподвижничката му Юлия Илиева. Протоколи от разпитите на двамата, проведени в рамките на досъдебното производство за КТБ, са приложени към ревизионната преписка на НАП. Двамата твърдят, че Стефанов може и да е получил въпросните суми "на ръка" от служител на КТБ.


Ревизионният акт е изпратен на Огнян Стефанов с имейл. Той обаче твърди, че не го е видял, защото е попаднал в спама. Но при едно посещение в данъчното по друг повод става известно, че според системата на НАП този акт се води връчен и получен, защото линкът до файла, приложен към имейла, е бил отворен.


Стефанов обжалва акта, но жалбата му е оставена без разглеждане с аргумент, че е просрочена. Ревизионният акт е бил изпратен на имейла на Стефанов на 4 май, а на 18 май линкът в електронното съобщение е активиран от IP адрес 10.20.6.29 и документът е бил отворен. Това означава, че крайният срок за обжалване на ревизионния акт е изтекъл на 1 юни 2017 г.


Стефанов обжалва отказа пред Административен съд – София, като иска съдебна компютърна експертиза. А експертизата недвусмислено установява, че той не е отварял този линк и файл, но пък за сметка на това пощенската му кутия и линкът към ревизионния акт са отворени на въпросната дата 18 май м.г. от компютър с IP адрес на НАП.


Интересното е, че в съдебното заседание юрисконсултът на НАП изрично се противопоставя въобще да се чете тази част от експертизата, в която се изследва от кой IP адрес е отворен ревизионният акт и настоява експертизата в тази част да бъде обявена за недопустима. Съдът обаче не приема това, като сочи "IP адрес 10.20.6.29 е цитиран изрично в административния акт", с който се отказва разглеждане на жалбата на Стефанов като просрочена.


Предстои да бъде сезирана прокуратурата с този случай, а НАП все пак ще трябва да разгледа жалбата на Стефанов по същество.


"Капитал" уточнява, че Стефанов не е безспорна фигура в българската медийна среда. Сайтът "Фрог нюз" често публикува непроверена информация и слухове, като така създава съмнения, че в определени случаи се използва като инструмент за манипулации.


Според изданието причината за нерегламентирания натиск вероятно са подозренията, че зад всички критики и текстове срещу управляващите във "Фрог нюз" стои Цветан Василев.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 655 Неутрално

  А ни ривьеши кат ядьеши кифтьетата на Цецо Белградски......

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 11148 Весело

  Само една ревизия ?-това е невероятно :-)

 3. 3 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Гоце не забравя, но как успява да ангажира прокуратура и НАП е загадка! При такава експертиза редно е НАП да оттегли иска и да накаже некадърните си служители.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 4180 Весело

  Този не бяха ли го пребили преди години... доказателство, че боя не е възпитателно средство...

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  😂😂😂

  Вчера неколко милиционера се чудеха какъв точно е проблема да има законодателни мерки против корупция в частния сектор...., е, ако ги имаше, това пълничкото момче от снимката вече щеше да е в затвора, а фрогнюз да не съществува.
  Сега им се налага да правят жалки циркове.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4267 Весело

  Създателят на "Фрог нюз" Огнян Стефанов се оказа с три досъдебни производства и една ревизия"
  ми той се оказа и Академик , ама нямаше досъдебни производства , но пък имаше грантове ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 890 Разстроено

  Аман от тролове и хейтъри в тази държава :( Утре като дойде и на вашата врата на потропа някой цацаров клонинг, спомнете си какво сте писали тук и сега. Като "затапят" всички журналисти, активисти и други "говорещи" - тогава ще дойдат и за вас/нас. Само че тогава вече няма да има кой да говори, за да осветли свинщината. Помнете това. Ако имате барем 2 грама мозък, с който да мислите. Амин.

 8. 8 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Свидетеля на прокуратурата Лазов продължава да твори.Прокуратурата мълчи по неговите сделки . А НАП просто изпълняват поредната поръчка.Е това е "правовата" държава.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  На ченгето "Академик" а.к.а. Стефанов не вярвам и една запетайка. Моралният проблем е за медиите, които го защитават.

 10. 10 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Е, добре, но той какво чака с премиер завършил милиционерското училище по бай Тошово време и възхищаваш се на самия тиранин? Тези евпопейски мимикрии са само начин на оцеляване, докато постепенно прекърши всяка опозиция и се обяви за цар. Ръка за ръка вървят и обедняването, и оскотяването на нацията, за да е по- лесно. Навсякъде се търсят гербави калинки да унищожат малкото останало.

 11. 11 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Тази партия ГЕРБ се превърна от двигател на прогреса/защо превърна, като винаги е била/ в един гигантски черпак за ограбване на страната. Те от грабене нямат време да изработят някаква що годе стратегия да ни замажат очите, какво смятат да правят. Напротив премиера се превърна в древнозаветен пророк, а по късно защо не и в месия. Някои кават, че антихриста ще дойде от България. Да не дава Господ.

 12. 12 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Да го съдят за непроверената информация и слуховете, защо го удрят другаде?

 13. 13 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Когато четеш статиите на Фрог нюз,от самолет се вижда,че Цветан Василев плаща.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11932 Неутрално

  Ясно става, че Огнян Стефанов е нарочен от ня#Кои хора, които могат да впрегнат държавата.
  По-интересното е, че НАП могат да активират акта и така да го направят все едно, че е връчен.
  Те са за прокурор....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на nickydickinson
  nickydickinson
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не знам нищо за Огнян Стефанов, но за сметка на това знам достатъчно за т. нар. прокуратура (малката буква не е случайна) от личен досег. Това е една смешна и жалка пародия на институция, пълна с мишоци и некадърници, които единственото нещо, което умеят, е да изпълняват поръчки за шантаж. И ще излезе вярно, че Шишокът дърпа конците и ушите на Цацока, а чрез него и на цялата вмирисана "прекаратура". Като добавим и престъпната съд. с-ма, се получава още по-голямо посмешище, което не бори престъпността, а я прикрива и подхранва. Кога ще се справим с тази смет и как? Най - трудният въпрос в живота ни. Изборите не ни дадоха шанса да изметем престъпната полит. каста, защото няма как аморфната електорална маса да се самоорганизира, нито ресурсите(всякакви от до) са достъпни. Те са в ръцете на мафиотите, а чрез тях всички т. нар. институции са им в ръцете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK