Площадите - ранените сърца на градовете

Видин, площад "Бдинци"

© Александър Геров

Видин, площад "Бдинци"По време на мартенските тържества телевизионните и видеокамерите обиколиха площадите на много градове в България. Опитвах се да отлича какво е запазено от класическото им оформяне в онзи градоустройствен подем из цялата страна веднага след Освобождението, но и между, та дори и по време на балканските и Първата световна войни, чак до 1944 г., за да разбера какво се е променило – за добро или за лошо.


От края на ХІХ в. е започнало оформянето на площадите като витрина на замогването на най-предприемчивите и образованите, а чрез тях и на родните им градове, на които те са подарявали общински сгради, читалища, училища, дори църкви и паметници, особено там, където даренията от гражданството не са били достатъчни. На места – в зависимост от степента на развитие на производството и търговията – е имало и съревнование между инвеститорите в отделните постройки да направят нещо по-красиво или в малко по-различен стил от другото. Но никъде не се забелязва надпревара по височина, нежели с разлика от няколко етажа. Така в традиционното за всяко селище площадно каре, образувано от обществено значими и то за всички жители сгради, реперите на многообразна дейност– било то административна или търговско-занаятчийска - са разпознаваеми в общата им ансамбловост. А в центъра обикновено е поставян паметник на загиналите – къде по-скромен, къде по-величествен, но винаги излъчващ смирение и тъга.


През втората половина на ХХ век обаче хармонията на много от тези градски площади е нарушена от арогантна, често унищожителна и винаги агресивна към заобикалящата я среда архитектурна инвазия. Не бих я нарекла и архитектурна, защото това изкуство е призвано да зачита творчеството на другите и да се съобрази със средата, в която се изявява – градска или природна. Но на много от достолепните градски площади в България са нанесени такива поражения през 50-те, 60-те, дори 80-те години на миналия век, каквито не съм виждала в други цивилизовани страни, поне колкото съм обиколила.
Най-силно ме изненада дисхармонията на видинския площад "Бдинци". От стари снимки знаех, че до 60-те години Видин е имал един от най-завършените и стилни площади с единство и ансамбловост на архитектурата, повлияна от европейските крайдунавски градове чрез бързо установилите се търговски и транспортни връзки с Германия, Австро-Унгария, Сърбия, Румъния. Изграден е през първата третина на ХХ век като класически площад, оформен от подобаващо внушителни сгради, две от които сключват пресичащи се улици, и с централно ситуиран паметник.


Въпреки индивидуалната архитектура на всяка сграда поотделно те въздействат в хармония и носят духа на времето. Историята на града разказва за щедростта (а може би и далновидността) на значими личности, възложили на знакови архитекти с дипломи от Мюнхен, Щутгарт, Виена и Прага да пренесат в родния им град отглас от Европа. Например търговецът, индустриалец и предприемач Томо Лозанов е наел през 1898 г. немския арх. инж. Евгени Гейслер и българския му колега инж. арх. Тодор Кожухаров да проектират и построят за общината прекрасната централна барокова сграда на два етажа с търговско приземие и висок таван, а двете главни фасади са обединени от извит ъгъл, подчертан от кръгла кула с купол. Другата от четирите достолепни сгради, подарени от Томо Лозанов на съгражданите му, бил Търговският дом, проектиран от чеха арх. Тома Върхота, в неговия по-класически стил, с висок фронтон като корона над ъгловата фасада между двете симетрични странични фасади, стъпили на две улици. Тогава дарителят получил тържествена благодарност и почетното председателство на Търговското дружеството завинаги.


Но тъй като понятията "дарителство" и "признателност" нямат никаква стойност за властниците в България след 1944 г., общата практика за градовете с европейски облик е била да се "разчистват" центровете им, за да се отвори място за партиен дом или за седалище на друга някаква тоталитарна структура.


Безцеремонно се сриват архитектурни бижута, построени само няколко десетки години по-рано и то с материали да издържат векове, стига да бъдат обитавани и обгрижвани като в страните на техните първообразци. На снимки е запечатано взривяването на видинския Търговски дом през 1967 г.! Някогашната Окръжна палата, друг подарък от Лозанов на съгражданите му, е сполетяна от същата съдба. На тяхното място на града е натрапена 16-етажна властова централа в четириъгълна кула от железобетон и стъкло. Подобна има и във Варна, нещо сходно - и в Шумен, а в Сливен е по-малка, но пак върху руините на красиви стари къщи. Архитектурната конфекция на някогашните държавни проектантски организации е пълен анахронизъм спрямо формата и мисията на сътвореното от архитектите личности преди тях. Техните сгради са били предназначени за публичен достъп, за обществени дейности, а партийните кули обслужваха интересите на само една определена и ограничена част от населението. Затова днес са осъдени да стърчат нелепо, нахално и дори малко неприлично (при по-внимателно вглеждане в снимката на пл. "Бдинци") в несвойско обкръжение от сгради с история и слава. Така стърчи и злополучният мемориал на Бузлуджа – човешко предизвикателство към планинските върхове, изваяни от природата в пълна хармония.


Като ненужни Пепеляшки след отшумели балове потъват в забрава и руини много от истинските архитектурни ценности на градовете в България. И тъй като с вдигане на рамене, оправдания и обяснения те няма да бъдат спасени, още по-малко възстановени, остава да ги заснимаме и описваме.


Разрушената къща на Петракиев

Разрушената къща на Петракиев


Във Видин най-безнадеждно е състоянието на къщата на Петракиеви, известна в миналото видинска фамилия. Проектирана е от арх. Майер Аладжемов, един от най-изявените градостроители на Видин, завършил в Мюнхен. Била е гордост на града. По оцелелите й останки, макар и обрасли с трева и клони, може да се съди за величието й. Използвана е за поща - вероятно след национализацията й. Последното й предназначение е било за банка. Докато я има, си остава забележителност на града.


Другият видински архитект, Никола Нешов, е проектирал през 1898 г. за фамилията Лилкови изключително стилна сграда в стил необарок, с изящна аркадна лоджия на етажа и богата архитектурна пластика от пиластри, капители, конзоли, гирлянди, корнизи и др. Тя също има вече призрачен вид, след като е била ползвана за районен съд, училище за медицински сестри и за туристическа спалня. Отдавна се говори за възстановяването й, та да се предостави за творчески дейности и да стане туристически обект.


Дом на фамилия Лилкови

Дом на фамилия Лилкови


Още по-отчайващо е състоянието на Синагогата, построена през 1894 г. на мястото на предишен храм, разрушен по времето на Освободителната война. Тя е втората по големина след софийската и наподобява синагогата в Будапеща. Строежът е осъществен предимно с дарения на местната еврейската общност и са използвани древноеврейски и класически архитектурни форми.


Навремето интериорът е впечатлявал със своя колорит и богата орнаментика. Тъй като по-голямата част на еврейската общност се изселила от Видин през 1948 г., собствеността на храма се прехвърляла от една на друга институция и никой не поемал отговорността за поддръжката й.


Видинската синагога

Видинската синагога


Напоследък са направени усилия от родолюбиви българи и добронамерени администратори, така че има надежда уникалният триъгълник на толерантността, образуван от Синагогата, Митрополията и Джамията, с който Видин се гордее, да не остане без единия си връх.


Наричат града на завоя на Дунав "портал към Европа", но ако продължава да се руши архитектурното богатство на Видин, безличните блокове може да превземат крепостта на вековната му история.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Тая кула на снимката е за взривяване.

 2. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Видин като Русе изключително бароков град, но ще го съсипят от беднотия и безхаберие.
  На Видин в същото тъжно състояние са и някогашните заводи.

 3. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Спомням си, имаше и един хотел "Ровно"- с много подобен архитектурен облик на сградата от снимката.

 4. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  "Архитектурната конфекция на някогашните държавни проектантски организации е пълен анахронизъм спрямо формата и мисията на сътвореното от архитектите личности преди тях."

  Темата е качеството на проектите по социалистическо време, но е добре да се обсъди и тяхното количество, защото между двете величини има връзка.
  Окръжните проектантски организации бълваха проекти на конвейр. И те план изпълняваха. Малка част от проектите се реализираха. Проектантския капацитет надхвърляше строителния. Има проектанти ,които през целия си стаж са проектирали , без нито един техен проект да бъде реализиран. Прахосан интелектуален труд.

 5. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  "Простотията, по е старашна и от лошотията" - Р.Ралин.
  А комбинацията от двете е унищожителна.

 6. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това първото мяза на Мордор.

  Иначе е тъй ... и не е тъй. Има интересни и ценни сгради, но и България е твърде провинциална, нетуристическа и застроена хаотично ( в тази шепа земя има 250 града и 5500 селища с центрове), та някои стари сгради нямат особена стойност.

 7. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Комунистите избиха елита на нацията ,а после се постараха да заличат и спомена ,защото сравнението е убийствено.Добре ,че има снимки.

 8. 9 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Във Видин има и други красиви сгради, повечето са пред разрушаване. Онова недоразумение от първата снимка загрозява площада. На времето, като го построиха, видинчани се шегуваха, че са го направили толкова висок, за да се вижда от Калафат и калафатчани да завиждат. Но това не е единствената грозна сграда на площада - там е и градската библиотека (май по-рано е била на ГК на БКП), която е един бетонен хипопотам. А зад Съвета (от сн. 1) има един паметник в чест на Сръбско-българската война, изграден от дарения. Изключително трогателен и вълнуващ, творба е на Андрей Николов. Казват, че барелефите под основната фигура са на Арнолдо Дзоки.

 9. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Пропуснах да добавя, че Синагогата е една от най-красивите сгради, които съм виждала в България, макар че сега прилича на замъка на Спящата красавица. Престъпление, че е оставена на времето да я унищожи. Тия милиони, дето бяха дадени за недоразуменията в центъра на София около ЦУМ, можеха да я спасят. Разбира се във Видин вече евреи практически няма, но можеше да привлече туристи евреи от цял свят.

 10. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Което успаха да развалят, направиха го. Останалото предстои.

 11. 12 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Тая кула на снимката е за взривяване.
  —цитат от коментар 2 на dorn


  Това е общината.

 12. 13 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Кокво да се очаква от парвенюта? Погледните какви ужаси сега се строи.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 14 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Когато бях ученик, в къщата на Петракиеви се помещаваше баничарница. Въпреки скромното обзавеждане на едно подобно заведение, помещението с високите си сводове внушаваше едно особено чувство за строга красота. Преди десетина години къщата беше изцяло реставрирана, но за съжаление гениалната идея да се изкопае трап на по-малко от 10 сантиметра от сградата причини нейното срутване.

  Отдясно на общината пък е някогашно седалище на БЗНС, на долните етажи се е помещавал и Минералсувенир. В момента този паметник на културата е оставен от собственика си да се руши. Според слухове последният иска да построи там жилищен блок.

  Разрушени и осакатени са дори и части от социалистическата архитектура. Премахнат е фонтанът в стил брутализъм, неделима част от общото планиране, преди години място за срещи. На негово място е поставено нещо унизително по своите художествени качества, културни асоциации и материално изпълнение, препращащо ни към времената на каруците и калта.

  Наскоро беше "реновирана" и улицата до самия фонтан - плочките от разнообразен, красив тъмен мрамор, подредени с художествена мисъл и много вкус, бяха заменени от безлични бетонни павета без да има особена нужда от това. Замяна на две три места и полиране биха свършили работа. По ирония на съдбата "новуту" и "убавуту" вече се изтърбушило за няма и две години.

  Какво остава да кажа за бетонните пейко-буци, с които са обградили всяко дърво на Търговска? Абсурдни не само в практичен план и пречещи на движението, те не се вписват нито стилистично, нито дори са съобразени пространствено с растера на настилката и дори посоката на улицата!

  Бих могъл да се впусна и в подробности относно кретенското реновиране на парк "Рова" по европейска програма, но ще отнеме прекалено много време.

  I had a dream, Joe
 14. 15 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Благоаря, Мондиана, за точния ценителски коментар към статията ми. За още 20-тина забележителни архитектурни съкровища на Видин ще можете да четете (и видите) в книгата ни "Къщите още говорят", която предстои да излезе като втора част на "Къщите говорят". Във Видин остана къс от сърцето ми...

 15. 16 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мондиана":

  Вашите коментари винаги ме възхищават! Четете отговора ми по-долу :-)

 16. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#16] от "yko49371775":

  Благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK