Как една седмица стигна да се деформира дебатът за Истанбулската конвенция

*Размерът на балоните се определя от броя статии за Истанбулската конвенция, публикувани от съответната медия. Така най-големият балон е този на epicenter.bg (274 статии), а най-малък – този на skandalno.net (10 статии). ** В зелено са отбелязани десетте най-популярни новинарски уебсайта в България според данни от alexa.com и броя последователи във Facebook.

*Размерът на балоните се определя от броя статии за Истанбулската конвенция, публикувани от съответната медия. Така най-големият балон е този на epicenter.bg (274 статии), а най-малък – този на skandalno.net (10 статии). ** В зелено са отбелязани десетте най-популярни новинарски уебсайта в България според данни от alexa.com и броя последователи във Facebook.Ако ратифицираме тази конвенция, ние приемаме включително и тази ясна дефиниция в чл. 3, която редефинира пола, заедно с всички последствия от това. Тя не защитава жените от домашно насилие."


От репортаж на БНР от 14 декември 2017 г. с тези думи на Михаела Джоргова от Асоциация "Общество и ценности"(АОЦ) тръгва вълната от силно негативни спрямо т.нар. Истанбулска конвенция публикации в български медии, която деформира обществения дебат по този документ още преди да е започнал. В него се казва, че асоциацията събира подписи срещу конвенцията - нещо, което АОЦ обявява в открито писмо няколко дни по-късно - на 19 декември.


Но още същия ден след репортажа на БНР се появяват негативни реакции от glasove.com и bultimes.com, които предупреждават, че Конвенцията била "опит за легализирането на гей браковете". Дори и тогава обаче повдигнатата тревога остава в ограничен кръг от сайтове, включващ kanal3.bg, blitz.bg, epicenter.bg, trud.bg.
Това разказва проучване на Асоциацията на Европейските журналисти - България (АЕЖ), разпроространено тази седмица под зцаглавие "Скандалното говорене доминира отразяването на Истанбулската конвенция в българските медии".


В него компанията за медийни анализи "Персептика" подробно анализира 10% почти 7400 статии по темата само за 2 месеца - от 1 декември 2017 г. до 31 януари 2018 г. Изводът от съдържанието и тона на тези 739 публикации е, че решаваща роля са изиграли две партии - ВМРО и БСП, които категорично се противопоставиха на конвенцията.


Как една седмица стигна да се деформира дебатът за Истанбулската конвенция


Благодарение на ВМРО


До декларацията на ВМРО от края на декември 2017 г. темата почти не присъства в медиите и като цяло преобладава неутралното отношение, тъй като голяма част от журналистите и обществеността все още не е формирала свое мнение. Но за броени дни в самото начало на 2018 г. започва да се налага мнението, че правителството се опитва да наложи "третия пол" - термин, който бързо се превърна в обобщаващ за цялата ЛГБТ общност.


Достатъчно е една седмица, за да се предопредели дебата: "Негативните мнения са толкова всеобхватно разпространени, че последвалата ги реакция в защита на Конвенцията надали постига очаквания резултат. В седмицата между 5 и 11 януари се отразяват активно протестите в защита на Конвенцията, мнения на политици (предимно от ГЕРБ), специалисти (сексолози, социолози) и представители на НПО.Обществеността обаче вече е предварително настроена, че правителството (под натиск отвън и от НПО-та) се опитва да приеме Конвенцията в ущърб на обществения интерес. След 10 публикации как документът цели да разбие българското семейство, новината, че Илияна Йотова приветства приемането на Истанбулската конвенция от кабинета по-скоро би довела до по-ниско доверие в г-жа Йотова отколкото до по-високо доверие в Конвенцията."


Анализът обхваща 20 медии и 3 иначе не особено популярни сайтове (glasove.com, bultimes.com, skandalno.net) , но чийто статии се разпространяват активно от други медии и по социалните мрежи.


Оттам нататък дебатът в медиите почти не оставя място за неутрални мнения. Медиите и публикациите им стават все по-крайни и очертават общите настроения в обществото. Под 30% от всички публикации са в защита на Конвенцията, а повече от половината (54%) са против нея, посочват авторите на изследването за АЕЖ.


Как една седмица стигна да се деформира дебатът за Истанбулската конвенция


Проевропейски медии и фалшиви новини


Описвайки наблюденията си върху конкретни медии, от "Персептика" казват: "Ясно се очертава групата на про-европейските, про-западни медии като dnevnik.bg, clubz.bg, btvnovinite.bg, dnes.dir.bg и offnews.bg, които заемат и еднозначна позиция в подкрепа на документа. Въпреки че заемат приблизително еднакви позиции и при тях се открояват някои съществени разлики. Така например, dnes.dir.bg, който е един от най-популярните новинарски уебсайтове, публикува цяла поредица, посветена на жени, подложени на домашно насилие. В сравнение с мненията на политици и психолози и политици обаче, тези материали не се радват на особено голям интерес".


Сайтовете в негативния край на спектъра - skandalno.net, bultimes.com и glasove.com. - са с изключително анти-западна насоченост, като bultimes.com е настроен и против управляващите. "Именно те предлагат и материалите, които се доближават най-силно до определението за фалшиви новини. Там става дума за "Хомо Диктатурата на ЕС", "джендър организации, вилнеещи по училищата", ЕС, който ни "ОБЕЗБЪЛГАРЯВА" и т.н. Стига се дори до крайни цинизми, като статията на Явор Дачков за стрелба в гимназия в САЩ, в която авторът коментира, че "това се превърна в сиво ежедневие в Америка докато хомосексуалният й елит изнася демокрация, спасявайки жените по света с истанбулски конвенции" (bultimes.com)."


Как една седмица стигна да се деформира дебатът за Истанбулската конвенция


Едно силно рамо от популярни медии


Съществува силно изразена динамика между тези три сайта и следващата група от негативно настроени спрямо конвенцията медии като blitz.bg, trud.bg, petel.bg. "Те цитират много от статиите от най-крайните сайтове, но спестяват голяма част от анти-европейските и най-вече – антиправителствени – тези. Това им създава по-проевропейски образ, макар и в тях да се прокрадва тезата, че външни сили се опитват да наложат Конвенцията на българите. Също така, те са сред главните играчи, които опитват да направят връзка между поддръжниците на Конвенцията и протестиращите срещу правителствени решения, като това за Пирин.


Последната група медии е тази на сайтовете, които определено са против Конвенцията, без да демонстрират анти-европейска насоченост по конкретната тема. Сред тях най-изявени за pik.bg и epicenter.bg. Те често цитират други сайтове, противници на Конвенцията, като особено деен в тази си роля е epicenter.bg. Това е и най-активната медия по казуса с над 274 публикации. Реално сайтът събира всичко казано някъде по темата, особено ако то е негативно.


Тази група е настроена положително към управляващите (а в случая с news.bg конкретно към ВМРО) и се опитва да бъде критична към БСП, въпреки че социалистите на свой ред също са срещу конвенцията. Именно тези сайтове са най-активни в експлоатирането на темата за двуличността на БСП, която е "за" конвенцията в Европа, но "против" нея в България. Като цяло управляващите често са представяни и като жертви, на които се оказва натиск от страна на "гей лобито" и на "рекетьори, готвещи пуч" (Последната фраза от заглавие в pik.bg в последствие е заменена с "над 5000 излязоха срещу екорекетьорите!").

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK