Части от промените в Наказателния кодекс са смешни, според Пламен Панайотов

Пламен Панайотов (Снимката е архивна)

© Георги Кожухаров

Пламен Панайотов (Снимката е архивна)Седем обединени законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК) се подготвят, а се очаква и осми - този за промени в неизбежната отбрана, каза проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедрата по Наказателноправни науки в Софийския университет в предаването "Седмицата" по "Дарик".


Част от тези законопроекти биха могли да са въпрос на закачки и шеги, каза Панайотов. НК се третира като панацея за решаване на всички социални проблеми, но това няма нищо общо с действителността, заяви проф. Панайотов. Той даде за пример на промени касаещи по-високи наказания за незаконен риболов. Каза, че се подготвят три кумулативни наказания за маловажен въпрос, като незаконен улов на риба. Същото е и с режима за опазване на дивеча, посочи Пламен Панайотов. Там се предвиждат и остри завишения на наказанията, например за незаконен отстрел на едър дивеч до пет години лишаване от свобода, а ако става дума за заек - шест месеца затвор.


Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите, което означава, че за кражба на кисело мляко - отиваш до осем години в затвора. Според Пламен Панайотов това е абсурд. По думите му изискването за съразмерност е грубо нарушено и влиза в противоречие с европейското законодателство. Ние сме единствената държава в ЕС, която има два вида доживотен затвор – единият без право на отмяна, обърна внимание Панайотов. За най-тежките случаи на кражба се полага до 20 г., което би могло да се смята за трети случай на доживотен затвор, ако наказанието се налага на по-възрастни престъпници.
Според него особен проблем ще предизвика борбата с корупцията при частниците, каквито промени се подготвят. При това положение, формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора и двамата отивате в затвора, даде пример той. Панайотов посочи, че ако тези промени се приемат, това ще доведе до правни абсурди.


Предлаганите промени се набъркват и в семейните отношения. Според професора по право, ако двама съпрузи се сбият и си нанесат телесни повреди, тогава прокуратурата се намесва пряко и вкарва и двамата в затвора. Той посочи, че на юристите хич не им е до смях, защото правните абсурди са толкова големи, че ако се приемат предложените промени в НК, ще има сериозни проблеми.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  "ако тези промени се приемат, това ще доведе до правни абсурди."
  Тя цялата ни държава е един абсурд. Пък и какво да очакваме, щом Данаил Кирилов оглавява Правната комисия в парламента.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8763 Любопитно

  Смешни - смешни, колко да са смешни...
  Според Пламен Панайотов смешно ли беше това :
  https://www.dnevnik.bg/comix/215985/?ref=id&_ga=2.245456260.1051315316.1521275415-170522625.1493199511

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите, което означава, че за кражба на кисело мляко - отиваш до осем години в затвора. Според Пламен Панайотов това е абсурд.
  _______________
  Значи си остава либералната евро-атлантическа съдебна система (за кокошка няма прошка за милиони/милиарди няма закони)

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За съжаление юристи като Джеров вече няма в Народното събрание... А и не, ако не знаете, повечето текстове на законопроекти се пишат от помощниците на разни депутати, които хал хабер си нямат от право! И те това се получва - шест месеца затвор за гръмнат заек или даден бакшиш!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Заличават се всички маловажни случаи на кражба, се казва в един от проектите."

  После да не се чудим защо прокуратурата действа бавно, залята е от дела и трябват все повече прокурори. Е когато ги заставяме да водят наказателно производство за кражба на химикалка няма как да са други резултатите.

 6. 6 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  този не беше ли част от НДСВ?

 7. 7 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#6] от "VivaLaVida":

  Беше

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Герджиков оглави някаква консултантска комисия от прависти /или нещо такова/,която щеше да съветва депутатите по юридически въпроси.Какво им е мнението за тези поправки?
  Не че нещо,но правната комисия все предлага и после поправя закони...

 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 329 Весело

  Идеята на управляващите ГЕРБ е да отчитат борба с корупцията и реформа, като механично повишават наказанията. Другото е, че дават възможност на поръчкоратурата да изпълни повече поръчки като притиска бизнесмени и ги кара да дават подкупи или директно да им се краде бизнеса от управляващите политици. Прокуратурата отдавна е доказала, че не желае и не може да се бори с корупцията на държавните служители.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4172 Весело

  Спомням си случай, когато баща ми като малък ме заведе за подстригване в бръснарница. Подстрига се и той. Накрая бръснаря зае странна поза, с отворена длан. Баща ми, който обичаше да се шегува, се прави на неразбрал и го попита:
  " Какво има?"
  - "А бакшиш?" - каза бръснарят.
  Баща ми посочи големия лозунг на стената и го прочете на глас "Бакшишът унижава човешкото достойнство", гледайки въпросително.
  "Унижавай ме, бе, братко, унижавай ме!" - каза бръснарят.
  Бил съм най-много на 7-8 години, но помня в детайли случая :-)

 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#6] от "VivaLaVida":

  Дето издигнаха Баце, помниш ли ги?
  И от тях ли ще се отречете като от БКП?

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4640 Весело

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Прабаба ми винаги даваше на пощаджията който и носеше пенсията по двайсет стотинки бакшиш за да "пие една бира". Аз като хлапе и примерно чавдарче бях много очуден от това действие!

  klimentm
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Целият НК е смешен
  И останалите закони.
  Ама смешни по зловещ начин.
  Написани са по логиката "казиното винаги печели"

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Същото беше и при мен с баща ми и чичо ми Гарабед, бръснаря. Бакшишът и обслужването си беше ритуал, а бръснарницата по-скоро като клуб за мъжете от квартала. Жени там не съм видял. Баща ми се бръснеше при него веднъж седмично тържествено в събота, през седмицата се "щавеше" сам в къщи, а веднъж месечно ходехме заедно на подстригване докато станах на 14 и реших, че ще сменям прическата. След 3 подстригване я се върнах в "правия път":)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 440 Весело
 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Най-важно е всеки да е подсъдим и да му треперят гащите, за да може Гинка по свободно да действа. А, че има "буква на закона" и "дух на закона" едва ли някой го интересува. Явно почват една мека диктатура, която ще следи всеки и ще има и закон за всеки,- не крадеш, ама риболовстваш, а, хванахме те и т.н. Това бясно "законодателствуване" при ограниченият умствен потенциал на министърката е страшно. Поне по Живково време депутатите не седяха в София по цяла година, а знатните тъкачки и предачки, звеновъдки, идваха рядко, да "гласуват " нещо, а сега неграмотни хора страховито плющят закони- безмислици всеки ден.

 17. 17 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 949 Любопитно

  Герберско ниво: и аз съм прост,и вие сте прости...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3609 Неутрално

  "За най-тежките случаи на кражба се полага до 20 г., което би могло да се смята за трети случай на доживотен затвор, ако наказанието се налага на по-възрастни престъпници"
  =============
  И кво? Ако си по този член и параграф, но на 30 - двайсет години затвор. На 60 - промоция от по-ниска присъда, защото може да не дочакаш излизане.
  Вие луди ли сте бе?
  Ами направете и цената на хляба според възрастта.

  Еретик
 19. 19 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 941 Гневно

  Арогантната простития и невежество на законодателите и управляващите естествено предизвикват насмешка и съжаление.
  Но всъщност подсмиването, заклеймяването и основателното пренебрежение водят до подценяване и неосъзнаване, че това е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА ТЕНДЕНЦИЯ.
  Законодателството с все по-голяма скорост се превръща в нарастващ облак от невропаралитичен газ, а резултата от действието му вече е очевиден.
  Дори само последните събития като истерията около Истанбуската конвенциа, широко "обсъжданата" продажба на акциите от страна на ЧЕЗ и случая с доктора в Пловдив са повече от отчетливи не индикации, а дълбоки белези, отразяващи парализата на разсъдъка и замяната му с халюцинации и шизофренни заклинания.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 20. 20 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  От тези смешки някой ще плаче.И то не който трябва и заслужава.ТОЙ ще се смее.
  Към днешна дата сме ИЗРОДЕНА Живковиска система.>Всичко живо що има грам мозък в главата е или купено/професор ,асистент в краен случàй даскал все хранени хора без видими резултати от труда им/ или емигрирало/по-собствено желание или прогонено от агресивната посредственост/.Най отгоре самодоволен пуек.
  Дори да с махнем пуяка или пауна ко правим с 200-300 000 готованци на държавната софра.Ако им вземем мамбуту те ще съборят всяка нова власт.
  Добре говори П.Панайотов НО и ТОЙ беше брънка от ДС веригата- БСП/ДПС/СДС/НДСВ/АТАКА/ГЕРБ.
  Всяка партия акушира на следващата като НДСВ успя да зачèне две недоносчèта- АТАКА и ГЕРБ.
  Питате се на кого ще акушира ГЕРБ??? Те вече го направиха-Р.Радев и сие.Остава загадка дали ще изродят още някое изродче.
  СМЯХ ПАНАЙОТОВ!СМЯХ!

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Разстроено


  Докато се смеем нека все пак не забравяме, че законотворци като Данаил Кирилов са били студенти на професори като Пламен Панайотов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK