Ромският учител и неговите деца

Ромският учител и неговите деца

© Теодор СпасовРосен Богомилов е учител по история и по география. Той е единственият учител ром в училище, в което по-голямата част от учениците са от ромски произход. Преподава от 5 до 7 клас в столичното 106-о основно училище в район "Подуене".


На 27 години е, вече има 4-годишен стаж като преподавател и е класен ръководител на паралелка от седмокласници.


Росен е роден в град Койнаре, където завършва местната гимназия в смесен клас. "В Койнаре няма етническо делене и процентът на висшистите сред ромите е доста голям", казва той. Родителите си определя като съвсем обикновени работещи хора, за които образованието винаги е било ценност. Помни, че в юношеските си години е имал много важен разговор с тях и е трябвало да реши дали да продължи да учи, или да започне да работи.


Да бъде учител мечтаел от дете
Любимият му предмет в училище е бил "География". Радва се, че и в училище, и в университета е попаднал на много добри преподаватели, благодарение на които е успявал. Завършва "История и география" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".


"Всяко дете има талант. Дали този талант ще бъде открит и дали ще бъде развиван така, че детето да се реализира, зависи предимно от нас учителите и от родителите. Ние сме основните движещи фигури, от нас зависи доколко ще успеем да открием таланта на детето и да го мотивираме да го развива" – смята Богомилов. Тревожи се, че има деца, които не могат да мечтаят и нямат цели. "Но това се учи, затова сме ние учителите" - пояснява той.


Според него оценките са "субективен фактор", предположение. Казва: "Много по-важни са напредъкът, нагласите и уменията, които децата имат - в съвременното образование съществуват далеч по-удачни и адекватни форми на оценяване в сравнение с шестобалната система. Невъзможно е с тези количествени оценки да измерим нагласите и уменията на децата да необходими им в живота".


Ромският учител и неговите деца

© Теодор Спасов


Росен нарича своите ученици "моите деца"


Определя ги като много различни едни от други. Някои от учениците, на които Росен преподава, харесват повече часовете по "История", а други повече часовете по "География". "Много от моите деца имат афинитет към спорта и го обожават. Печелили са много състезания, много купи са носили на училището".


За Росен не е трудно да преподава историята на България на деца от ромски произход. За него всичко зависи от учителя и от начина на предоставяне на информацията. "Моите деца нямат проблем с ученето на история, а и аз не виждам проблем в учебните програми", казва той. В часовете по история няма урок за историята на ромите, но за Росен е въпрос на воля от страна на учителя да разкаже на децата за миналото на етноса.


Някои от учениците на Росен владеят ромския език, докато други не. Но казва, че за все повече от ромските групи познанията им по ромски език избледняват. Ромският език може да се изучава като свободно избираем предмет по майчин език, но проблемът е, че няма кой да го преподава и на практика изучаването на ромски като майчин е почти невъзможно.


"Доколкото знам, има само един випуск от десетина човека от Великотърновския университет за цяла България, които имат квалификация да го преподават", казва Росен. И на практика няма кой да поддържа ромския език в днешно време.


Класните ръководители трябва да засягат в часовете на класа теми, свързани с гражданска защита, други с толерантност, трети с кариерно развитие и ключови умения за успех, четвърти с патриотично възпитание. "За мен патриотичното възпитание представлява да им покажем, че ние живеем в една родина – че ние принадлежим към тази родина и тя принадлежи към нас, имаме права, но и задължения. И националните празници на родината ни са и наши национални празници. Около това се върви в тези часове – около изграждането на отношение и припознаване". Според Росен е много важно днешното образование да създава усещане за общност у децата.


Учениците просто разбиват стереотипите и предразсъдъците


"Аз уча моите ученици да не приемат негативните неща лично. И напротив – когато излязат на улицата, да са с гордо вдигната глава и да покажат, че те не са това, което се представя за тях по телевизията. Да съдиш за всички по частни случаи е нещо, което не бива да допускаме. Моите ученици правят точно това – изправят си главата и показват, че не са такива, каквито ги представят в някои медии". Казва, че неговите ученици се припознават като роми и се гордеят с това. "Винаги сме говорили, че не бива да криеш произхода си, а да показваш какъв достоен човек си", казва той.


Голяма част от родителите на неговите ученици са много ангажирани с образованието и продължаващото обучение на децата. Като класен ръководител на кандидат-гимназисти той обсъжда с тях възможностите за кандидатстване след седми клас. Някои от децата се насочват и към най-елитните гимназии. Повечето избират професионалните гимназии, тъй като и за мнозинството от ромските деца, и за техните родители е особено важно образованието да има практическо приложение. Много от учениците на Росен мечтаят да заемат престижни професии, когато пораснат – лекари, адвокати, учители.


"Няма значение дали си българин, дали си ром, дали си евреин. Важното е дали си полезен на себе си и на тези около теб с това, което правиш", мисли Росен.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на khmerrouge
  khmerrouge
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Чаче е май интересантно. Бут шукар сикавно.

  http://www.medihelp-assistance.com/
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 514 Любопитно

  Малко офтопик, но защо пишете история и география в кавички? Да не са някакви кодови названия?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Млад човек пък го влече да е учител,браво!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 434 Неутрално

  и аз имам колега програмист на мм с цпу, добро момче!може би трябва да се развалят гетата и държавата да се отнася строго с тях както го прави с българите.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  Ромският език може да се изучава като свободно избираем предмет по майчин език, но проблемът е, че няма кой да го преподава и на практика изучаването на ромски като майчин е почти невъзможно.
  =========
  Как невъзможно ?
  В гетата може да се научи ромски език с лекота !

  Bukalemun
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  и аз имам колега програмист на мм с цпу, добро момче!може би трябва да се развалят гетата и държавата да се отнася строго с тях както го прави с българите.
  —цитат от коментар 4 на doker

  Научно е доказано ,че децата отгледани извън гета се развиват нормално и се развиват интелектуално , но има много НПО и фондации които наливат пари в запазването на традиции в някой общности да си продават децата за булки или да правят трансфери с джебчийски интернационални корпорации!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Браво на учителя и на децата.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  "Ромският език може да се изучава като свободно избираем предмет по майчин език, но проблемът е, че няма кой да го преподава и на практика изучаването на ромски като майчин е почти невъзможно. "
  =================
  Не почти, а абсолютно невъзможно.
  Циганският език няма приета писменост. Няма книжовна форма, а това значи, че няма и норми. Никой не обучава и сертифицира преподаватели.
  Всичко е преливане на диалекти от Индия до Португалия. Учене - в маалата.

  Еретик
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Някои от учениците на Росен владеят ромския език, докато други не. Но казва, че за все повече от ромските групи познанията им по ромски език избледняват.
  ========
  Интеграция му викат на това ......нож с две остриета !
  От една страна е добре .....но от друга , закърняват ти неща като род , идентичност , език , култура и др......

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Учене - в маалата.
  =======
  Защо не .....и това е метод !
  Твърде възможно е , гетото да съществува до днес , именно заради липсата на една по легална форма на обучение за тях !

  Bukalemun
 11. 11 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 381 Весело

  Лошо е, че в училище не учат децата на нашия занаят (да краднем). :-)) Другото е ОК!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 12. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Ако 99% от европейските пари за циганите не бяха откраднати от политиците, сега вече щяхме да имаме истинска циганска интелигенция. И десетина професори като Чирков.
  Естествено, щяха вече да са изхвърлили глупавото понятие "роми".

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 13. 13 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Тук е мястото да кажем, че пръв посочих форума как един ден ще победят.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Позитивна история ...
  Ще ми бъде много интересно да се проследят във времето децата му и техните връстници, които не са ходили на училище

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ако 99% от европейските пари за циганите не бяха откраднати от политиците, сега вече щяхме да имаме истинска циганска интелигенция. И десетина професори като Чирков.Естествено, щяха вече да са изхвърлили глупавото понятие "роми".
  —цитат от коментар 12 на UJC4040


  Напълно със съгласен. При това проблемите могат да се решат не особено трудно. Трябва да се инвестира само в образования/ за децата/ и контрацепция/ за възрастните.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  И десетина професори като Чирков.
  —цитат от коментар 12 на UJC4040


  Чирков не е ром бе. Ей, аман от лъжъ. Тая опашата лъжа я пуснаха комунягите преди 20 год. Чирков като беше от СДС и още се носи до наши дни.

  И с пари нищо не става. Иска се работа и желание. В САЩ и УК като имат т.н. афирматив екшън (или квотен прицип да назначават от малцинствата) - ми не работи. Щото това не стимулира нито малцинствата да се развиват, нито другите.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Плюс това разните интеграционни програми дават голяма фира.

  Нали по бай Тошово време бяха взели да разбъчкват гетата и ги населяваха в кварталите. В нашия нов за тогава квартал на първия етаж на всеки ход имаше по 3 апартамента с роми. Ми не работеше нито за тях, нито за нас. По-голяма част от тях си живееха като преди. Т.е. гетото дойде при теб. Единици бяха тези дето се интегрираха и досега си живеят в тези апартаменти. И то главно тези с работа и доходи. Другите дето я караха от ден за ден - пак се върнаха в гетото.

  Явно номера е да имат работа и доходи - останалото само ще си дойде на място.

 18. 18 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Глупаво е да се говори за един "ромски език".
  Както - няма и единен етнос "роми".
  Циганите са поне 5-6 вида и се различават значително АНТРОПОЛОГИЧНО, и говорят различни езици.
  Едните звучат като турски, други - като влашки, трети - като есперанто.

  дреалист
 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Явно номера е да имат работа и доходи - останалото само ще си дойде на място.
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Работа и доходи ще имат, когато се образоват.
  Точно затова такива светли примери, като този млад човек от статията, трябва да се разгласяват и насърчават.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Браво на него.
  Лошото е, че образователата система е фабрика за послушковци - от просто тъпи до умнообразни, но със самочувствие.
  Тази система мачка и учителите.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Защо не се привличат циганетата в спорните школи. Докато моите деца ги посещаваха не видях едно циганче. А в двора на близкото училище са виртуози на лостовете. Мисля, че чрез спорта може дасе постигне много. Така е и с изкуството, вероятно.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  "Твърде възможно е , гетото да съществува до днес , именно заради липсата на една по легална форма на обучение за тях !"
  ===============
  Май нещо не разбираш.
  В училище може да се учи само книжовен език, защото има норма и се знае кое е правилно и кое - не.
  Не могат да ти напишат учебник, защото няма утвърдена писменост. Не могат да ти кажат как правилно се произнася някоя дума, защото всички диалекти са равноправни. Не могат да ти намерят учител - филолог, защото той трябва да е минал през всички тези неща до висше образование.....
  Сега разбираш ли защо може да се учи турски, арменски, гръцки, но цигански - не!

  Еретик
 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Браво, дай боже повече такива учители да има. Народ който влага в образование, влага в бъдещето си.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Трябва да се инвестира само в образования/ за децата/ и контрацепция/ за възрастните.
  —цитат от коментар 15 на Rex

  Както показва опита от всякакви общества, с подобряването на нивото на образование и увеличаване на доходите, раждаемостта си пада от само себе си. Така е било и сред българите, лъдето нивото на раждаемост е било доста високо преди около век.

  Наскоро чух едно такова интересно мнение - ако дохода на жената започне да надхвърля ползата която ще донесе още едно дете (например като работна ръка на нивата), семейството започва да се замисля дали си струва тя да ражда още веднъж.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Сега разбираш ли защо може да се учи турски, арменски, гръцки, но цигански - не!
  =======
  Разбрах.

  Bukalemun
 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Браво на Росен Богомилов! Добре е че и Дневник е публикувал тази статия. Всички имаме нужда от положителни примери за роми успели в живота!

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":Сега разбираш ли защо може да се учи турски, арменски, гръцки, но цигански - не!=======Разбрах.
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  А кюрдски?

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#27] от "plamen_b":

  "А кюрдски?"
  ============
  Не помня. Учих езикознание преди 33 години.
  Виж Укито, там вероятно пише дали има книжовна форма..

  Еретик
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#27] от "plamen_b":

  А кюрдски?
  ======
  Не искам да разширя темата .....затова му отговорих така .
  Ако имах за цел да споря чрез странични примери , бих му посочил и десетки племена от Африка ....без писменост и т.н....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#19] от "Cassi":

  Пак не е сигурно.
  В една Испания е пълно с безработни младежи с дипломи. И с такива, които работят каквото им е паднало, а не за каквото са учили.
  Същото се наблюдава и в Германия.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Трябва да се свиква децата вече са ромски в България, а спирачка за това няма.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#27] от "plamen_b":

  Кюрдите нямат писменост , образувателна система и т.н.....
  Английските мисионери вложиха много усилия и програми за да внедрят насила нещо подобно ,но без резултат. ...
  Дори и азбука подобна на азербайджанската .... (с прибавки като э ,w ,q ...и подобни)...не бе с успех прокламирана ....
  Някои неща наистина са невъзможни.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "Николай Теллалов":

  В България не е по-различно.
  Завърших средно с профил мениджмънт и счетоводство, после учих в Технически университет - София индустриален дизайн.
  Работех като специалист предпечат, графичен дизайн и ретуш на снимки за около 7 години.
  Изкарах курсовете по програмиране към Телерик и в момента съм разработчик на интернет платформи.
  Света е много по-динамичен и изисква да се приспособяваш бързо.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Браво на момчето, хубаво е да се образоват и интегрират и работа ще имат и по малка ще е престъпността.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#26] от "plamen_b":

  Браво на Росен Богомилов!
  ========
  Въпросния Богомилов се е захванал с нещо от типа "напред науката е слънце"....
  А дисциплини като география и история са изключително податливи за тая му инициатива.
  В статията пише ,че това му е професия ,но вярвам и предполагам как той си върши работата повече като удоволствие. ....
  Хубави неща са това ! По малки са детаилите ,дали е ром или не !
  Е.....плодовете от неговия труд няма да се видят утре ....но в по далечна перспектива , със сигурност !

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 379 Неутрално


  "Няма значение дали си българин, дали си ром, дали си евреин. Важното е дали си полезен на себе си и на тези около теб с това, което правиш", мисли Росен.

 37. 37 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Гояма грешка е че не са създаде циганска интелигенция подобно на турците , сега нямаше да има гета с маргинали

 38. 38 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Да са живи и здрави, повече такива млади хора трябва, независимо от произхода им :)

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#37] от "olimpipanov":

  нямаше да има гета
  ========
  Защо ?
  Нека да има и гета ! Гета има навсякъде по света , и не само от роми. ....
  Но нека всеки член от тая общност да е наясно ,че гетото не е правилната форма за приобщаване към една по голяма социална среда като националната !
  В централна Европа например , така наречените катуни са нещо като фолклора на тази общнос......
  Събират се хората на моменти ....пеят , танцуват , веселят се .....и после пак се връщат към нормалната социална среда ....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Браво на момчето!

  Много правилен поглед върху образованието и развитието на децата, а също и върху предразсъдъците.

  Учител, който обича работата си, е много ценен за обществото.

  I had a dream, Joe
 41. 41 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  КОлкото повече се образоват и цигани и българи, толкова по-добре. Ама и двете касти са много мързеливи в това отношение, на никой не му се чете.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#21] от "ralita68":
  "Защо не се привличат циганетата в спорните школи. Докато моите деца ги посещаваха не видях едно циганче. А в двора на близкото училище са виртуози на лостовете. Мисля, че чрез спорта може дасе постигне много. Така е и с изкуството, вероятно."
  Попитай останалите родители от спортната школа, дали искат циганета да я посещават и ще си отговориш бързо на въпроса. Всички родители са много мили и готини пред компютъра, но в реалността се надяват, циганетата да отидат в друга школа, в друг клас, в друго училище. В самият материал става дума, че учителят ром учителства в място, където ромите са мнозинство, демек няма истерясващи родители, че имало циганин за учител и ромчета в класа. Интересно ще бъде, ако се опита да преподава в чисто български клас. Тогава сигурно ще си намрази професията.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#41] от "Нефертити":

  Фактът, че слагаш цигани и българи в един кюп означава, че наистина си египтенка (gipsy на английски).

 44. 44 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Гравитацията в гетото е много по силна. трудно се излиза от там.
  Самата обстановка предполага самокапсулиране на етноса и откъсването му от околния свят.
  Та такива добри примери са много полезни.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 45. 45 Профил на Sisinolilaok
  Sisinolilaok
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми да. Цигани евреи, всичкото хора сме братя.

 46. 46 Профил на Danail Stoyanov
  Danail Stoyanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Похвално! Ако можеше повече роми да прочетат статията!

 47. 47 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#46] от "Danail Stoyanov":

  Похвално! Ако можеше повече роми да прочетат статията!
  —цитат от коментар 46 на Danail Stoyanov

  Е те това е омагьосания кръг, не могат да четат :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 48. 48 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#42] от "DDR":

  Ми не! Родителите просто не искат децата им да бъдат изнасилвани, пребивани и ограбвани. Защото като се вкарат циганета по спортните зали, след тях неминуемо ще се довлекат и банди от роднини, които ще се скупчват около входовете на залите да тормозят момичетата (основно).
  Ясно ли ти е сега защо, прогресивен джендър! Бягай да плющиш коментари в полза на Истамбулския парцал под някоя статия.

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Гравитацията в гетото е много по силна. трудно се излиза от там. Самата обстановка предполага самокапсулиране на етноса и откъсването му от околния свят. Та такива добри примери са много полезни.
  —цитат от коментар 44 на zz_s


  Проблема не е гетото, проблема е културата.

  Нали имаше разни проекти и програми за интеграция по разни проекти на Сорос, ЕС. По един от тея проекти до пловдивския КАТ построиха 6-7 нови къщи и набутаха вътре хора от гетото. И само след 2-3 месеца пак стана едно малко гето - мръсно и разбито. Сега не знам седят ли тея къщи там или не. Последния път преди години като ходих бяха тотално разбити и необитаеми и тотално кочина около тях.

 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Браво на Росен Богомилов! Добре е че и Дневник е публикувал тази статия. Всички имаме нужда от положителни примери за роми успели в живота!
  —цитат от коментар 26 на plamen_b

  Така е, имаме нужда от положителни примери, защото много лесно лепим етикети. Но още по-важно е, че този учител е един жив положителен пример за своите ученици – той не само ги обучава, той им вдъхва желание за образоване. И тези сред тях, които са интелигентни, ще последват примера му – ще учат, за да постигнат нещо в живота. Истинските учители са тези, които вдъхновяват децата, а какъв по-добър вдъхновител за ромчетата от един успял ром.

 51. 51 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Интересното е, че повечето от учителите от ромски етнос все история преподават. В повечето училища с преобладаващо число на ромски ученици да преподаваш история е мъка. Те нямат усещане за история и разграничавайки се от българите, дори не можеш да заложиш на националната гордост, за да ги подтикнеш да научат нещо. Интересно какво знаят тези хубавци от снимката. Но не от оценките в дневника, а реално

  malart.blog.bg
 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Те турците в България когато комунистите забраняват изучаването на турски в училище нима са забравили езика?
  Не са го забравили, вкъщи са си говорили на турски, даже навън в среда, където са турци са говорили на турски. Даже след т. нар. "възродителен процес", когато да се говори турски стана забранено пак си говориха помежду си на турски.
  А не съм въждал учебник по цигански, има само някакви експериментални учебници. Отделно щом нямали кадри. То лошото е, че те нямат и традиции, нямат и държава откъдето да вземат наготово учебници. Речник даже няма "циганско-български".

  ДБ=БКП
 53. 53 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Идентификацията при циганите е трудна сигурно.
  Затова някои се българеят, други се турчеят.
  Но там разделението е на религиозен признак, християните се българеят, мохамеданите се турчеят.

  ДБ=БКП
 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#37] от "olimpipanov":

  Ето едно мнение, което показва тоталното незнание на някои българи какво всъщност са турците в България.
  Ами дори по времето на комунизма в България турците имаха достъп (много ограничен) до турски вестници, списания, книги, слушаха вкъщи турско радио.
  По времето на комунизма, когато тук излизаха черно белите вестници в Турция се издаваха цветни вестници, каквито тук нямаше даже списания. Просто капитализъм.
  Те можеха да имат примера на турската интелигенция, все пак даже се даваха турски филми по кината макар и рядко. А после като навлезнаха и видеоплеърите и видеокасетките, вече се гледаха по домовете и турски филми още по времето на комунизма.
  Та мисълта ми е, че те имаха досег до някаква културна среда на своят си език. Верно и БКП култивираше турска интелигенция (което е парадаоксално).
  Сега вече ДпС унищожи всякаква турска интелигенция в България. Къде е сега поети от ранга на Сабахаттин Байрам? Няма.
  ДпС е едната причина, другата е т. нар. "възродителен процес".
  Третата причина е, че турската интелигенция се изнесе за Турция след 1989 г.
  Там те не станаха звезди на тамошният небосклон, но това вече е друга тема.

  ДБ=БКП
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Етка, не е същото. Преди малко се прбрах и проверих. Кюрдите имат книжовен език, признат в Ирак, даже и вестници, но поради исторически проблеми всичко е объркано и в начален етап. Елементарен признак за това е фактът, че паралелно вървят опити за писане с три азбуки.

  Еретик
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#53] от "anonim440":

  Идентификацията при циганите е трудна сигурно.
  =======
  Винаги съм го твърдял това !
  Дори през последния век , термина ^циганин^ е нещо като общ знаменател.
  Под него влизат около 6....7 етнически(или не)общности ......поне толкова съм преброил.
  А това наистина противоречи на хуманните норми ......
  Проблема не се вижда и от факта, че така назоваваните не претендират остро или въобще не претендират.....
  Така и сред обществото се утвърждават трайни термини като "циганска работа" , например. ....
  Никъде по света го няма това словосъчетание !

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#55] от "Junias Madel":
  "Невероятно, но истинският Бог винаги е велик. След няколко отхвърляния на моята молба от банката получих заем благодарение на тази много честна дама, г-жа Ломбарди. За повече информация, моля, свържете се с нея по електронната поща на адрес: mgrazia282[email protected] тя предлага заеми от 3000 до 3 000 000 евро на всеки, който може да я изплати с лихва на ниска лихва от 2%, не се съмнявайте в това съобщение"
  ================
  Не се съмнявам, че си досаден рекламчик. Ай бягай, утре ще те изтрият. Дано не излъжеш някого.

  Еретик
 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#33] от "Stoyan Kostov":

  "Завърших средно с профил мениджмънт и счетоводство"
  =============
  Ти серозно ли си мислил, че със средно ще станеш "меринджей"? Имената на специалностете са като на партиите - лошо няма.

  Еретик
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#56] от "Костадин Иванов":

  Елементарен признак за това е фактът, че паралелно вървят опити за писане с три азбуки.
  ========
  Покажи ги ....да ги видим всички !

  Bukalemun
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  https://youtu.be/PBKzcCQdYoE
  Хайде ....помагам ....с първата азбука. ....
  Покажи ги другите две. ...

  Bukalemun
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#56] от "Костадин Иванов":

  https://youtu.be/az5iQLxXMjM
  =========
  Ето ти и втората азбука на кюрдите.
  Сега ти направи финала .....показвайки третия вариант. ....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  "За записване на кюрдския език е възможно да се използват три различни писмени системи. В Иран и Ирак най-често се използва променена версия на арабицата, въпреки че в Ирак се употребява и латиницата. В Турция и Сирия също се използва латинската азбука. Кюрдите от бившия СССР използват видоизменена кирилица. Съществува предложение за обща международно призната кюрдска азбука, която се основава на ISO-8859-1."
  От Укито е .
  Опитах за копирам и таблицата с фонетичните съответствия, но излезе ужасно.

  Еретик
 64. 64 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#54] от "anonim440":

  Има статистика на процента висшисти, среднисти, с основно и без образование през годините в България вкл разбит по етноси.

  Та турците, доста работливи, нарочно са държани необразовани и цитирам "прости" през годините заедно с помаците.

  През 60 има нова политика, с цел приобщаване и използването им в българскто общество се създаде интелигенция от образовани хора. Прогонениете бяха процентно доста по-образовани от хората в приелата ги Турция.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#63] от "Костадин Иванов":

  Опитах за копирам и таблицата с фонетичните съответствия, но излезе ужасно.
  ========
  Вината не е в теб !
  Те и кюрдите са объркани и не знаят накъде да дадат превес .....
  Всяка група си държи на нейния си диалект и азбука ....
  https://youtu.be/f3t8usmOZ-c
  ========
  Виж даже как дори и числата до 12 , на кюрдски ....се разграничават .....
  Забележи как преподавателя обеснява затруднявайки се ....
  Принуден е да пише в скоби , да пояснява допълнително и т.н....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  И с пари нищо не става. Иска се работа и желание. В САЩ и УК като имат т.н. афирматив екшън (или квотен прицип да назначават от малцинствата) - ми не работи. Щото това не стимулира нито малцинствата да се развиват, нито другите
  —цитат от коментар 16 на realguru


  Казвате, че българските ромчета имигрирали в САЩ и ЮК не постигат повече от живеещите в България?

 67. 67 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Ти добре ли си?
  Да бе6е погледнал в интернет поне.Курдският се изу4ава в Турция като свободно избираем предмет от 4 5 год в специализирани у4или6та към турското просветно министерство.
  А да, да не забравя, това не може6е да се слу4и по време на "светските режими".

  ne mutlu türküm diyene.
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#67] от "hasanço":

  В какво ме обвиняваш конкретно , Асанче ?
  Иначе добре съм ....ти как си ?

  Bukalemun
 69. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#54] от "anonim440":

  Разбира се БКП култивираше интелигенция за да може да я ръководи.

  ДБ=БКП
 70. 70 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 635 Гневно

  До коментар [#1] от "khmerrouge":

  Хас ми кар на кокаля! Наш под моста!

  Марс е изконна Американска територия!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Циганин даскал не бях виждал. Сега остава и циганин поп и ще взема да повярвам в модерна, либерална България.

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Разстроено

  До коментар [#52] от "anonim440":

  И речници, и учебници, и вестници се издаваха през 1990-те години - после, през "десетилетието на ромското включване" всичко заглъхна....

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#72] от "Юмрукчал":

  В Русенско-Червенска епархия свещениците роми са трима /според митрополита й/. В Софийска познавам един-двама, може да са повече.

  В Сърбия е разрешено официално православното богослужение на ромски език, издадени са и необходимите за него книги.

 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Любопитно

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Ети, след създаването на Чехословакия дълги години е трябвало на учителите да научат словаците да броят на словашки - учили в унгарски училища те можели да броят и смятат само на унгарски.
  През средата на 19-ти век Библията, преведена на караманлийски /турски, записан с гръцки букви/ през 1840-та - 30 години преди превода на новобългарски, е била твърде популярна в България сред грамотните вярващи и дори била използвана при богослужението.
  Та всичко е въпрос на време и усилия на осъзналата интелигенция.

 76. 76 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3705 Весело

  До коментар [#70] от "satanail13":

  Хас ми кар - две грешки в три думи - добре сте научили ромския!
  Сегашно време вместо повелително наклонение - хас вместо ха!
  Женски род вместо мъжки - ми вместо мо!

 77. 77 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Научно е доказано ,че децата отгледани извън гета се развиват нормално и се развиват интелектуално
  —цитат от коментар 6 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Къде е доказано научно, я дай линк към статия, ама не финансирана от левичарски и прогресивни институти. Във Франция, Италия или Англия например като няма дискриминация и никой не ги тика в гетата насила, колко цигани има доктори, инженери, писатели, художници?
  Те ако се развиваха нормално, щяха да ни ги искат и дори да ни дават пари да ги вземат, защото имат нужда от работна ръка. Пък те не ги щат, ами гледат да ги натирят обратно и тук-там подхвърлят някое евро "за интеграция".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK