Държавата ще прави предприятие за язовирите

Емил Караниколов

© Цветелина Белутова, Капитал

Емил КараниколовДържавата ще направи категоризация на всички язовири – кои са големи, кои са малки, а категоризацията на това кои са опасните язовири вече е готова, каза по БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. Той добави, че в страната има малко над 6 000 язовира, като от тях са проверени около 5 700. Над 4 500 от тях са общински. През миналата година проблемните язовири са били 207, в момента са 131, т.е. много от собствениците са предприели някакви действия.


"Ще се задължат всички собственици и операторите на язовири да имат аварийни планове при бедствия. Оттук вече говорим за държавното предприятие, където ще бъде прехвърлена собствеността на абсолютно всички язовири – предимно общински, за които общините нямат средства и възможност да ги поддържат", каза министър Караниколов. Финансирането на това държавно предприятие ще става през държавния бюджет. В момента се обсъжда и възможността за създаване на специален фонд, който да генерира средства от стопанската дейност на тези язовири, ако те имат такава.


До дни ще бъде изготвен законопроект за промени в няколко закона и в Закона за водите, които да позволят държавата да поеме грижата над язовирите. "В закона предвиждаме и един анализ, който ще бъде направен за необходимостта дали всички язовири трябва да съществуват. Най-важното е да успокоим гражданите, че ще има единно звено, което ще отговаря пред всички за управлението на тези язовири, а не да се прехвърля отговорност", каза още Караниколов. В понеделник ще бъде последната среща на всички заинтересовани страни и ведомства при вицепремиера Валери Симеонов.


Влизането на държавата в ЧЕЗ няма да повлияе на цената на тока
Независимо кой е собственикът на ЧЕЗ, регулаторните органи работят и собствеността няма да повлияе на сметките на потребителите, увери Караниколов. Участието на държавата в сделката може да гарантира само, че няма да се разпродават стратегически активи, посочи Караниколов.


"Искам да ви уверя, че в момента е ангажирана и законодателната и изпълнителната власт пред цялото общество, че тази сделка ще е публична и прозрачна. Не трябва нищо друго да се гарантира. Цената на услугата, която предоставят, се контролира от КЕВР – това си е така и ще остане така", каза още Караниколов.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  А предприятие за реките?

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Държавата ще прави ... нови възможности за крадене през обществени поръчки, този път централизирано, на едро, през едно предприятие, за да е по-лесно на някои примерно: кум, кумец, кума, тъща, батко и братко, или #КОЙ

 3. 3 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  ЕЕ бързате . Първо да оправим язовирите че всяка година пролет и есен само за язовирите слушаме по новините .
  Първо язовирите после и реките че и те са проблем. Дори ако държавата най-после се справи както трябва с поставената задача решението на единия проблем ще доведе до решение и на другия проблем.
  В страната има страшно много язовири . Голяма част от тях се ползват за стопанска цел . Приходите от тая стопанска цел биха били достатъчни да се поддържат язовирите че и реките . Печалбите са достатъчни . Отделно язовирите в които не се извършва стопанска цел могат да се организират в различни проекти и да започнат да извършват стопанска дейност. На всякъде и в Европа и в Америка водните басейни са развити до колкото е възможно . Само в нашата Родина всичко седи пусто ,а това което уж работи вкарва приходи в джоба на някоя мутра .

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5112 Неутрално
 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 502 Весело

  След кое поред наводнение се сетиха? Е по добре късно ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Няма нищо по-естествено, десните от ГЕРБ да направят ново държавно предприятие. :)
  Естествено, новото държавно предприятие трябва да е под контрола на ДПС. Те ДПС-арите разбират точно, от такива дейности. Само за тях е... :)

  И..., много интересно. Предишни години, като скачаше цената на тока, ГЕРБ-ерите се кълняха, че това било пазарен процес, ДКЕВР била независим орган и нищо не можело да се направи. Сега обещават, че нямало да се допуска увеличение на цената на тока. Аз ли не разбирам нещо...? Или искат да пречат на естествените пазарни процеси и да се бъркат на независимата ДКЕВР? Странно?!
  И, как така ГЕРБ продадоха всички дялове от ЕРП-тата пък сега се сетиха, е държавата трябвало да бъде гарант, за да не се разпродават стратегически активи? Това някакъв вид шизофрения ли е? Или чиста милиционерска демагогия...?! :)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Малеей, колко позиции за Директор на водопад ще има?

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1773 Весело

  - Ало, какво правиш?
  - Нищо. На работа съм...

 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1606 Весело

  Малеей, колко позиции за Директор на водопад ще има?
  —цитат от коментар 7 на k_


  +++++++ взехте ми думите от клавиатурата. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1606 Весело

  А много по здрави от Антон Радичев.:-)

  https://www.youtube.com/watch?v=q5iEJqnWdRI

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Леле колко калинки ще си намеря службици, колко справки ще се изискват от кметовете.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Я по-сериозно. Това е специализирана дейност, която иска експерти и координация. Видяхме докъде доведе управлението на общините (разбирай местните мутри). При сигурна държавна работа, може и някой младеж да се излъже да учи за хидроинженер. Слушах едно интервю по радиото, че липсата на кадри е основният проблем пред общините.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#11] от "korc":

  Ми над 6000 язовира - това са регионални предприятия,централно такова....

 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  . Оттук вече говорим за държавното предприятие, където ще бъде прехвърлена собствеността на абсолютно всички язовири – предимно общински, за които общините нямат средства и възможност да ги поддържат", каза министър Караниколов.

  Накратко - Пак ще се краде!

 15. 15 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 316 Весело

  „Финансирането на това държавно предприятие ще става през държавния бюджет. В момента се обсъжда и възможността за създаване на специален фонд, който да генерира средства от стопанската дейност на тези язовири....”

  Министърът на Пеевски ще смесва държавно финансиране и финансиране от стопанската дейност на язовирите. Мирише силно на далавера с държавни пари и приходи от язовирите в полза на успелия дебел млад мъж ..... Оф, забравих, че той каза, че се е оттеглил от бизнеса, а Борисов се разграничава от него.

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Държавата ще направи категоризация на всички язовири – кои са големи, кои са малки, а категоризацията на това кои са опасните язовири вече е готова, каза по БНР министърът на икономиката Емил Караниколов.

  Този , а и всички други некадълни министри на герберите , да отворят държавните архими и да се запознаят до буква как са работили менестерствата преди 89- та година . Защото всички тези язовири , са създадени през времето на соца ,. Тогава всяка локва , по- дълбока от жабешко коляно , беше сертифицирана , номерована и прошнурована . И бяха категоризирани и с определена собственост . И с изградено държавно предприятие за ремонта и подръжката на всяка локва . Всички ВОДОЕМИ , без язовирите се водеха на отчет в държавно предприятие Мелиорации и тези планове , дето сега се готви да въвежда министърчето , си бяха в реда на нещата.ВСеКИ собственик си имаше план за почистването и ремонта на подведомствения му водоем . А Предприятието Мелиорации , разполагащо с необходимите тежки машини и екипи , почистваха всяко дере , всяка рекичка , строяха нужните диги и ги поддържаха ПО ПЛАН .
  Пък министъра , на чиито глупости се наслушахме по време на казуса Емко , да си вземе архивите за настолно четиво , че да се запомни и с нещо умно / Това се отнася не само за него - за всичките некадърници , които се наместват в едно или друго министерство . Архивите са живи , господа . .

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Начи правим закони, правим предприятие и нещата се нареждат :)

  Ех, ако ставаше така, щеше всичко да е на 66 :)

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 764 Любопитно

  До коментар [#12] от "velvoofell":При сигурна държавна работа, може и някой младеж да се излъже да учи за хидроинженер. Слушах едно интервю по радиото, че липсата на кадри е основният проблем пред общините.

  О, неразумний юроде , поради що ся срамиш да кажеш , че по време на омразния соц ., този проблем , които сочиш като причина , не съществуваше ?. Защото тогава тази сигурна работа , която преди години наричахте социалистическа отживелица , сега изведнъж се оказа препъни камук за почти нсички икономически , социални и каквито си избереш още начинания . Ами учеше се хидроинжинерство , защото се знаеше КОЛКО студенти трябваше да се приемат по тази специалност . И не само за хидрото става въпрос . Държавата управляваше планово , защото беше собственик на индустрията и ЗНАЕШЕ в период отдесетина години поне какво ще се произвежда , за кого и на каква цена . Простопказано - правеше си сметката . И въз основа на тази сметка си плануваше и кадри . Но това се усеща много късно от днешните ... щях да кажа дебили , но не искам са ставам груб . Та късно се усеща от днешните мераклии за власт . Общо взето , това се неща , познати на всички средно интелигентни хора , но явно те са останали в малцинство . Щом въпроси от този характер не се дебатират .

 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А какво се случи с предприятието "Язовири и каскади"?

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Държавенцето май ще си прибере не само язовирите, ами и енергото, тока, водите, горите и планините, после морето и т н. Демокрацията и пазарната икономика се оказаха блъф.

 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Участието на държавата в сделката може да гарантира само, че няма да се разпродават стратегически активи, посочи Караниколов"

  Ама че умник . Ами щом държавата ГАРАНТИРА САМО , че няма да се разпродават стратегичиските активи , това в прав текст означава - че държавата НЕ МОЖЕ да гарантира , че цените на тока няма да се увеличават . А Малко по- горе министъра уверява , че заради участието на държавата в компанията НЯМА до доведе до увеличаване на цените . Няма , обаче не го гарантира . Но пък възниква един въпрос - държавата ЩЕ ПОЛУЧАВА ЛИ някакви парички СРЕЩУ УЧАСТИЕТО С В КОМПАНИЯТА . и АКО ПОЛУЧАВА , ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТЕЗИ ПАРИ в компанията , че тя да задели пай и за държавата . И то заради черните й очи . Дано само някой не ми каже , че ще дойдат от печалбата на компанията ...

 22. 22 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Общините с радост ще се отърват от язовирите дето им клатят стабилността, когато преливат.
  Достатъчно е да включат по-строги изисквания в договорите с концесионерите и последните сами ще избягат.
  Дано вече при някакви бедствия свързани с нехайство на община или държава се търсят отговорности от конкретни лица в ресора на чиито служби е поддръжка и безопасност на язовирите.

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#6] от "tww09306483": Това някакъв вид шизофрения ли е? Или чиста милиционерска демагогия...?! :)

  Ами проследи изказването на Гинка след срещата й преди изслушването в комисиите и ще разбереш що е .
  "Борисов каза , - искам да имам пълен контрол над сделката и компанията . Аз съм съгласна да отстъпя и договора . Заминавам за Прага , за да говоря с продавача и да се разберем какво мисли той за създалата се обстановка ". Само дебил , с извинение , не би разбрал нищо от думите на Гинка . Тези думи бяха изречени и .... моментално забравени . Защо ли ???

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Малеей, колко позиции за Директор на водопад ще има?
  —цитат от коментар 7 на k_


  Няма водопади на язовирите. Ще има "Директор преливник" с трима заместници, шест секретарки и по трима консултанти.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Я по-сериозно. Това е специализирана дейност, която иска експерти и координация. Видяхме докъде доведе управлението на общините (разбирай местните мутри). При сигурна държавна работа, може и някой младеж да се излъже да учи за хидроинженер. Слушах едно интервю по радиото, че липсата на кадри е основният проблем пред общините.
  —цитат от коментар 12 на velvoofell


  Демек хидроинженери по общините няма, но ако направим едно централно предприятие в София, ще се залее от хидроинженери, пък те ще взимат софийски заплати, но ще са на терен почти непрекътснато и от близко и внимателно ще следят за всеки язовир... Само още администрация. Сега поне кметовете като се наводни ще кажат - ми държавата е виновна. Сегашната система се провали, защото липсва контрол, защото липсват правила, защото водите са подарени на ДПС активисти.

 26. 26 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  мда ,някое хубаво местенце в столицата ,офисче и наши хора на работа...и така се 'грижим' за язовирите...от милиционери и комунисти няма какво да нормално да очакваш,само тъпни и далавера насочена в наши хора

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 27. 27 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 441 Неутрално

  А какво се случи с предприятието "Язовири и каскади"?
  —цитат от коментар 19 на penchoo


  Ами с напоителни системи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK