Окончателно: Лекар получи 2 години условно за смъртта на дете

Окончателно: Лекар получи 2 години условно за смъртта на дете

© Анелия Николова, ДнвеникЗаради смъртта на дете лекар получи окончателна двугодишна условна присъда с изпитателен срок от три години. Той ще бъде лишен и от правото да упражнява лекарска професия за срок от две години. Това се случи след решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което частично е изменено решението на Софийския апелативен съд (САС) по процеса за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева след операция от сливици срещу Михаил Маджунов, когато бе лекар в ИСУЛ.


Случаят е от 2010 г. Делото стигна до последната съдебна инстанция след жалба на Маджунов. Върховните магистрати са го оправдали частично по повдигнатите му обвинения и затова са намалили и наказанието му. Първоначалното наложено наказание от Софийския градски съд (СГС), което бе потвърдено и от апелативния, бе условна присъда от 2 години и 6 месеца с 4 годишен изпитателен срок и лишаване от лекарски права за срок от 2 години и 6 месеца.


Маджунов е признат от първите две съдебни инстанции за виновен в това, че на 8 и 16 декември 2010 г. в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", като лекар - не в съучастие, а отделно с други двама лекари - Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, е причинил смъртта на Гергана Илиева на 23 декември поради немарливо изпълнение на служебни задължения, представляващи източник на повишена опасност. На първата дата Маджунов не е изискал определяне на кръвната група на детето преди операция за отстраняване на сливици, а на втората дата при извършения преглед след получен кръвоизлив не е поставил адекватна диагноза, не е назначил правилното лечение и я изписал от болницата. На Рангачев и Станчева бе наложена 6-месечна условна присъда.
Тримата бяха осъдени и да платят обезщетение на бащата на Гергана Илиева в размер на 100 хил. лв. за причинени неимуществени вреди от престъплението. Другите двама не са обжалвали присъдата пред последната съдебна инстанция.


ВКС не се е съгласил с доводите на обжалвания Маджунов, че в случая трябва да се приложи принципът non bis in idem, който забранява двойното наказване за едно и също деяние, след като е бил наказан по административнонаказателен път с уволнение и лишаване от лекарски права.


Но върховните магистрати се съгласяват с жалбата на Маджунов във връзка с едното му повдигнато обвинение - че не е определил кръвната група на Гергана Илиева на 8-и. В решението на върховния съд се посочва, че безспорно подсъдимият е следвало да я определи, но според ВКС няма пряка причинна връзка между бездействието на Маджунов и смъртта на момичето.


В мотивите на окончателното решение пише, че медицинският стандарт въвежда като задължителен елемент от всяка процедура по кръвопреливане двукратното определяне на кръвногруповата принадлежност на пациента – първо като част от подготовката за преливане на кръв и кръвни продукти, а след това и непосредствено преди самата трансфузия. Според върховните съдии от значение е и фактът, че при своевременна реакция от страна на медицинския персонал на 23 декември 2010 г. състоянието на детето би позволило извършването на коментираното изследване.


Поради тези съображения ВКС приема, че решението на САС следва да бъде изменено в частта за деянието на 8 декември 2010 г. и подсъдимият да бъде оправдан. Затова той е оправдан и по квалификацията, че е причинил смъртта на Гергана Илиева с няколко деяния.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  8 години, за да се осъди, и то само условно, престъпната немърливост на някакъв "лекар", довела до смърт на дете?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Забрана до живот трябва за тоя

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално
 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  джихадиста какво беше казал чè иска да го съдят в България

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Присъдата си е присъда. Петното остава за цял живот, пък и цели две години няма да може да работи като лекар. Наистина немарливо е изпълнил задълженията си, може би защото този вид операции се смятат за много леки.

 6. 6 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 467 Неутрално

  8 години, за да се осъди, и то само условно, престъпната немърливост на някакъв "лекар", довела до смърт на дете?!
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  Пак добре, че се е стигнало до осъдителна присъда. Делата срещу лекари са много тежки и то не защото е някаква сложна престъпна дейност.Проблемът са експертизите, просто е неимоверно трудно да се намерят лекари-вещи лица, които да дадат заключение, което би било в ущърб на техен колега. Натискът от гилдията върху вещите лица е огромен, гарван гарвану око не вади.

 7. 7 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 761 Гневно
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Къде е сега форумното докторче да защити "колегата" си? И да ни обясни, че безплатно няма кой да ни лекува и т.н.

  Фрапираща некадърност и мърлявщина. Резултат - починало детенце. Наказание - нулево, тоя след 2 години пак ще практикува. Дано емигрира нейде да мори поне чужденци.

 9. 9 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 295 Неутрално

  2 години?? Боже мили. В Щатите щеше да получи най-малко 20 години и лиценза му щеше да бъде отнет.

 10. 10 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  2010-2018, за смъртта на дете. Нещо което има такава администрация че ме заболява главата чак да си помисля колко е документирано. И то 2 години условна + някаква пробация която ще отпадне най-вероятно. Да не си помисли човек за умишлено убийство колко дават и колко тече процеса...

 11. 11 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  И то за това, че "не е изискал определяне на кръвната група"... Тъпо сравнение, но това ми прилича да наливаш бензин в дизелов автомобил...

 12. 12 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Неутрално

  А Юлиан Рангачев вече е д-ц д-р Рангачев... Бе не че получават големи заплати, ама преди няколко ми се наложи да миткосвам из софийски болници... Че то нямашеврата без "Д-ц д-р, к.м.н." Пък като влезеш - голобрадо пишлеме.

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 767 Неутрално

  С това си решение съдиите от ВКС стават съучастници в това и следващите убийства на пациенти от некадърни и безхаберни лекари.

 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Познавам такъв човек-адвокат Димитър Бозуков от Пловдив,който успя да осъди болница за лекарска грешка.Той съди болницата 9 години и накрая спечели.

 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#13] от "galapagas":

  Ето това е - хванал си най-важното - легитимирането на престъпността! Не бил направил някаква изследване. Проявил високомерие и самонадеяност. Край на този лекар, самозабравил се е!
  Впрочем, присъдите на лекари са, меко казано, неадекватни. За погубен човешки живот - условна присъда?!?!
  Подобен казус има и с починалото дете от зъболекарската немарливост на един бивш депутат - Павлов. И там случаят е без изслезвания, без прегледи, без тестове, а бе- ей, така, все едно ще го подстригват детето, а няма да му дават обща упойка.

 16. 16 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#14] от "dolna4erti4ka":

  Тук случаят е съвсем различен. Има няколко операции на едно и също място в коремната кухина, извършвани в различни болници и един забравен компрес. Въпросът кой го е забравил е твърде дискутабилен и е само до мнението на вещите лица. Кой ще извади по-мастито вещо лице. Апропо, обвиненият лекар за забравения компрес, почина, а пациентът е жив и здрав, доколкота знам. Парадоксите наживота.

 17. 17 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#16] от "victor_victim":

  "Въпросът кой го е забравил е твърде дискутабилен"
  Пък според нас всички докторя, които поставяте този проблем по този "дискутабилен" начин, трябва да бъдете разстреляни на място и веднага. Разбирате ли, някои хора може и да оцелеят без вашата намеса. Благодаря за грижите, но навреме разбрах, че единствената ви цел е цицане от касата. Мрете, гниди в бели престилки!

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#17] от "Неизвестен извършител":

  да плюеш по докторите сигурно е хоби ,да ,има грешки ,има и неадекватни и неподготвени лекари , но ти да плюеш и да разтрелваш лекари ,показва колко си прост малоумник , не се безпокой , при първата нужда от лекар ,вземи им кажи ,че отказваш всякаква грижа ,като си толкова велик , така лесно ще си намериш мястото и без да ти помагат лекари и без да те разтрелват ,хубавото е ,че най много си мрат от простотията ,а в случая доктора си е понесъл отговорността за немарливостта и едва ли ще практикува повече .

 19. 19 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#12] от "Неизвестен извършител":

  Истинските виновници за смъртта на детето си платиха на когото трябва и избягаха. Понеже случаят се разшумя, трябваше да има изкупителна жертва по нареждане най-отгоре. Затова бяха набедени следващите лекари по дежурствата, които са действали адекватно, но е вече било късно.
  Специално за Юлий Рангачев и тези титли са му малко. Като си ходил пред кабинетите с табелките да си видял пред тях опашки? Няма. Само пред неговия, обаче винаги са по 20 човека.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 20. 20 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Кадърните лекари са все по-малко. Причината е, че държавата и НЗОК успешно убиват всяка амбиция на добрите лекари да работят в България. Имам наблюдения от доста близо като човек с двама члена в семейството лекари. И двамата вече не работят в България.

 21. 21 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Специално за д-р Рангачев мога да кажа, че е един от най-добрите, внимателни и съвестни лекари, които познавам. Бъдещи, настоящи и стари пациенти го причакват с въпроси и молби по коридорите на ИСУЛ и той никого не връща, на всеки опитва да помогне.
  Човекът е роден за лекар. В тази трагична история с момиченцето ролята му е била съвсем минимална и в момента е нямало индикация за проблем.
  Просто малшанс.

  Imagination is as important as knowledge.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK