Университети в страната увеличават таксите за студенти, в столицата остават без промяна

Университети в страната увеличават таксите за студенти, в столицата остават без промяна

© Надежда Чипева, КапиталПовечето от университетите в страната ще увеличат таксите за обучение на студенти за следващата академична година, а част от тези в столицата няма да ги променят. Софийският университет "Св. Климент Охридски" дори ще намали таксите за обучение по специалности, в които няма студенти - сред тях са различни педагогики, теология, физика и др. Това се разбира от проекта за решение за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2018/2019 година, който е публикуван за обществено обсъждане.


В 16 университета се увеличават таксите за обучение в някои професионални направления, а средното повишение е средно с 11.7%. Става въпрос за Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград, Русенския университет "Ангел Кънчев", Техническия университет - Габрово, ХТМУ - София, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Аграрния университет - Пловдив, Тракийския университет - Стара Загора, Медицинския университет - Плевен, Стопанската академия "Д. Ценов" - Свищов, Националната художествена академия - София, Висшето транспортно училище "Т. Каблешков" - София, Висшето училище по телекомуникации и пощи - София. Таксите за студентите в първи курс са увеличават в някои специалности в Софийския университет "Св. Климент Охдирски", Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Медицинския университет (МУ) - Пловдив.


Къде се повишават таксите


Софийският университет "Св. Климент Охридски" увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления "Администрация и управление", "Право", "Психология" и "Филология". Увеличението за редовната форма на обучение е от 40 до 61 лв., а за задочна форма - от 100 до 160 лв. Така например таксата за обучение по "Право" ще бъде 800 лв. на година. По "Психология" таксата ще бъде 600 лв. Най-голямо увеличение се отчита при таксите по професионално направление "Социални дейности" в задочната форма на обучение - 300 лв.
В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" се увеличават таксите с по 40 лв. в почти всички професионални направления. Така таксата по "Педагогика" ще бъде 500 лв., а по "Психология" и "Политически науки" - 600 лв. Изключение при увеличението правят таксите в направления "Администрация и управление", "Туризъм", "Икономика", както и тези за природните науки, математика и информатика и техническите науки.


Във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" увеличението е с 50 лв. само за новоприети студенти в професионално направление "Педагогика" – редовна и задочна форма. Таксите ще бъдат по 550 лв. Техническият университет - Габрово увеличава таксите с 100 -240 лв. за студентите редовна форма на обучение, а с около 30 лв. за тези в задочна.


При медицинските университети повишение на таксите има в Пловдив и в Плевен. В първия таксите се повишават с 250 лв. в направленията "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" за новоприети студенти редовна форма на обучение. Така таксите ще бъдат по 1200 лв. от есента. Във втория се наблюдава увеличение от 50 до 100 лв. в различните професионални направления.


От 6 до 8% е увеличението на таксите за почти всички специалности в Русенски университет "Ангел Кънчев", като изключение правят социалните, стопански и правни науки. Увеличение на таксите от 11 до 24 % има в ЮЗУ "Неофит Рилски".


Без промяна и намаление в големите вузове


Без промяна остават таксите за студенти в специалности в 17 държавни висши училища. Сред тях са Университетът "Проф. д-р Асен Златаров"- Бургас, Шуменският университет "Епископ Константин Преславски", Техническият университет - София, Техническият университет - Варна, Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София, Минно-геоложкият университет в София, Лесотехническият университет в София, Медицинският университет - София, Медицинският университет - Варна, Университетът за национално и световно стопанство в София, Икономическият университет във Варна, Националната медицинска академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в София, АМТИ - Пловдив, НСА в София, ВСУ "Л. Каравелов" в София и УНИБИТ в София.


Намаление на таксите за студенти се регистрира единствено при СУ "Св. Климент Охридски". Намаленията са в размер от 200 до 550 лв. за студентите в редовна и задочна форма на обучение. Най-голямо е намалението при специалностите от професионално направления "Физически науки" и за специалността "Ядрена химия". В редовна форма на обучение годишните такси са намалени от 750 на 200 лв.


В 9 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на докторанти за учебната 2018/2019 година се увеличава средно с 13.1%, което значи от 20 до 300 лв. В 24 държавни висши училища и Българската академия на науките (БАН) няма промяна в размера на таксите за обучение на докторантите.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1714 Весело

  Националната медицинска академия "Проф. Панчо Владигеров" в София,

  Професор Панчо Владигеров е получил от любимия ми сайт нова специалност – МЕДИК :-)!
  Покойният много ще се възрадва :-)

 2. 2 Профил на stoitza
  stoitza
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  Покойният шуменец и световен музикант ще напише и нова оратория за опростяването на европейската БГ-територия

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10640 Неутрално

  Продажба на дипломи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Само като чета поменика с имената и ми става лошо. Нацвъкали са ги университети и университетчета по цялата страна. А надали има толкова хабилитирани преподаватели. За нивото не ми се мисли - излизат полуграмотни, че дори на български не се изразяват правилно, но са диплома.
  И почти никой от "университетите" не изпълява условията за такъв. За да се нарече едно висше училище "университет", то трябва да изпълнява условията за "универсално" образование - изискват се 4 факултета (днес по-скоро направления с по няколко факултета във всяко) - физически (т.е. природни науки и математика), артистичен (днес бихме казали хуманитарни науки, лингвистика, право и изкуства), медицински (днес би било хуманна и ветеринарна медицина) и теологически.
  Замислете се в колко унивеситета в България се предлага целият спектър.

  E PLVRIBVS VNVM
 5. 5 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Университети в страната увеличават таксите за студенти"

  Очаквано. Нали за това премахнаха ВАК и нацвъкаха толкова "университети" в страната. Сега множество полуобразовани тарикати се пишат "университетски професори". Далаверата, майна.
  И това е само едно от лицата на националното опростачване.

 6. 6 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "PavelCZ":

  По тази логика зачеркваш от списъка абсолютно всички технически, медицински и други специализирани университети по цялото земното кълбо - практиката не е само в България.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Българските университети са полупразни, но увеличават таксите. Трябва да се закрият 2/3 от тях, а останалите да дават качествено образование.

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#6] от "goofy":

  За този вид специализирани училища си има и специални названия. Например Академии.
  Названието "Медицинска Академия" в София си беше много по-адекватно терминологично от "Медицински Университет".

  Там, където живея, имаме "технически университет" основан 1953 година, т.е. относително ново учебно заведение. До 1989 година си беше чисто технически настроено, след 1990 се осъзнаха, че терминологично е безсмислица. По едно време искаха да стане "Висше техническо училище", после започнаха да го разширяват и след 2000-та година се сдоби с правен факултет, филологии и дори за медицински сестри - излизат бакалаври по медицина. Т.е. стана нещо като непълен университет - няма теология и изкуства и няма пълноценна медицина.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1707 Весело

  До коментар [#6] от "goofy":

  Няма такова понятие "специализиран университет". Или говориш за специализирано висше училище - висш институт/различен от научноизследователски институт/. Ако е специализиран и обучава само бакалаври, тогава ѝе колеж. Ако пък институтът отговаря на определени държавни изисквани1/55% хабилитирани преподаватели и т.н, тогава говорим за академия.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Ами като намалява броя на студентите, а разходите не, то е ясно, че ще вдигат цените

 11. 11 Профил на cqo33546357
  cqo33546357
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То вече като някой научи че имаш диплома от Бг и ти е в негатив.
  Щом сертификат от некаква си фирма върши по добра работа от диплома сметай ко става.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Когато никой не ти търси продукта, но ти не го подобряваш, а вдигаш ценат му....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  Националната медицинска академия "Проф. Панчо Владигеров" ... Преди години министърът на културата в правителството на НДСВ Нина Чилова определи Златю Бояджиев за свой любим български композитор, имала била предвид Панчо Владигеров. Надявам се грешката с Музикалната академия да е лапсус, защото няма как да поставя в една група когото и да е от "Дневник" с Чилова, това би било обида за всички нас.
  Тази дама, работела и като фризьор, все в онова трагикомично интервю, нарече Музикалния театър "Стефан Софиянски". :)

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 14. 14 Профил на suga
  suga
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Вероятно е по- добре да се намалят таксите с цел привличане на повече студенти. Ама то ако не ти се учи нещо и без пари да ти го дават пак няма да го искаш. Проблема е там, че с всяка година има все по- малко деца и университетите са принудени да вдигат малко по- малко таксите. Нещо, което ИУ- Варна прави последно време, всяка година таксата се увеличаваше с по 10-20 лв.

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1564 Весело

  А едно време имаше само Магнаурска школа...

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bramasole":
  "Преди години министърът на културата в правителството на НДСВ Нина Чилова определи Златю Бояджиев за свой любим български композитор, имала била предвид Панчо Владигеров. Надявам се грешката с Музикалната академия да е лапсус"

  За съжаление младите редактори на Дневник не само в този случай грешат.
  Музикална академия не е сред популярните у нас, затова така и разшифроват абревиатурата :-).

 17. 17 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  Иди го разправяй в ТУ Мюнхен това, че университетът им не бил университет щото не проповядвал в четирите посоки на света.

  Ето малко дефиниция: university - an institution of higher learning providing facilities for teaching and research and authorized to grant academic degrees (merriam-webster.com)
  т.е. ВУЗ, в който освен преподаването и придобиването на бакалавър / магистър и др. степени се извършават също така научни изследвания.

 18. 18 Профил на mzp29561960
  mzp29561960
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Какво висше образование бе хора? то това е трагедия бе хора. В Африка са по-напреднали! Ако има някакви закони в тая държава, всеки университетец трябва да бъде затворен(с изключение на 1-2). То това е само пребиране на пари от родителите и от държавата. Как може такова нещо, на нищо не ги обучават. ЗАВЪРШВАТ магистър КОМПЮТРИ не могат да си преинсталират компютъра, НЕ ЗНАЯТ откъде се отваря кутията, как изглежда процесора, къде се наира на дънната платка?!?!?!?

  а вие искате от тях с ЕКСЕЛ да работят, програмисти да стават, да запояват, ХАХА.
  Най-лошото е, че не е проблема в децата а в цялата купчина долна *** събрана с цел да ги обучава.... Как може 3 години в Технически университет да не покажат на хората как се отваря компютърна кутия и как изглежда всеки компонент поотделно? А дано ниските им заплати са виновни та затова да не искат нищо да кажат.

  в провинциалните градове за учители слагат хора които нямат никаква професионална квалификация, да не говорим за висше! И ТО ТОВА на деца 1-4 клас?!?!? Какъв старт могат да им предложаат такива хора? Какво е това безобразие. Няма ли министерство да провери какви хора заемат тези длъжности. КАКВО ще е бъдещето на държавата като дойдат на големите длъжности точно тези дечица които се обучават в момента? Какво икономическо бъдеще я чака БГ????!?

  Всеки от тия учителчета не им пука, щото или са близо до пенсия или са изпратили децата си в чужбина...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK