Конституционният съд ще се произнесе по Истанбулската конвенция

Конституционният съд ще се произнесе по Истанбулската конвенция

© Цветелина Белутова, КапиталКонституционният съд (КС) реши да образува дело за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция. Това е станало с гласовете на всички конституционни съдии, се вижда от сайта на институцията.


Искането до КС бе подписано от 75 депутати от ГЕРБ и бе придружено с постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за ратификацията на международния документ. За докладчик по делото е определен Анастас Анастасов.


Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат, информира БНР.
След като получат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на конституцията. Според юристи еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция.


Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон. Междувременно обаче Министерският съвет оттегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция. Правителството мотивира отмяната на вече взетото си решение със сезирането на Конституционния съд.


Точно този развой обаче постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело или не. Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.


Истанбулската конвенция бе приета от правителството на 3 януари, но още същия ден тя предизвика напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Впоследствие БСП се обяви срещу ратификацията ѝ от Народното събрание. Социалистите искаха и да се проведе национален референдум за Истанбулската конвенция, но предложението бе отхвърлено от депутатите. По-късно на фона на протести и прокарване на несъществуващи в документа тези за въвеждане на гей бракове и заплаха от "трети пол" и управляващите дадоха заявка, че ще отложат разглеждането ѝ от парламента. След това премиерът Бойко Борисов обяви, че партия ГЕРБ ще оттегли решението си за конвенцията, защото нямало да носят сами пасива.


Истанбулската конвенция съдържа серия мерки срещу домашното насилие и въвежда понятия, които целят да разчупят половите стереотипи заради схващането, че те често са в основата на случаи както на насилие, така и дискриминация. Документът указва, че държавите следва да предприемат законодателни и други мерки, за да "предотвратят всякакви форми на насилие" по полов признак, било то семейно, домашно, заради конфликти и т.н., както и насилие, способствано от социални и културни стереотипи.


Повече за заложеното в документа четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (273)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Ще съдят Истанбулската конвенция !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  За да не сме голословни, каза се достатъчно пъти защо тази конвенция не трябва да бъде ратифицирана, каза се от представители на почти всички значими институции в България, прилагам и едно професионално юридическо мнение, на адвокат Владимир Шейтанов:

  http://pogled.info/bulgarski/ne-mamete-balgariya-tova-e-podsadno.93262

 3. 3 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Айде пак дежурната статия за ИК. Защо трябва да ни информирате за рутинна процедура? Допускане или не на делото е просто едно сравняване на точки по закона дали съответният въпрос влиза в компетенциите на КС или не. Пуснете статия като излязат с решение по същество. А да, вярно - трябва да има н на брой статии по въпроса на седмицата за да се оправдае гранта.

 4. 4 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На какво отгоре са се нахилили като репи тези? Не ги ли е малко срам? А Филип Димитров и Константин Пенчев защо тактично са изрязани от снимката?

 5. 5 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Така да се каже им се Образува дело :) !

  agent
 6. 6 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Любопитно

  За да не сме голословни, каза се достатъчно пъти защо тази конвенция не трябва да бъде ратифицирана, каза се от представители на почти всички значими институции в България, прилагам и едно професионално юридическо мнение, на адвокат Владимир Шейтанов:http://pogled.info/bulgarski/ne-mamete-balgariya-tova-e-podsadno.93262
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Кичашки, а що ще чинеш ти и жена ти, когато КС обяви ИК за конституционна? ;)

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Девизът на дневник: Нито ден без статия за ИК

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#6] от "Putarak":

  Това някаква шизофрения ли е?
  Аз не познавам такова лице, Кичашки.
  Каквото и да каже КС, последната дума е на българският народ.
  А той каза на висок глас мнението си.
  Ако Борисов иска да не завърши и този мандат, нека продължи да упорства...

 9. 9 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 373 Весело

  И сега какво?
  Вариант А - не съответства на конституцията - не приемаме конвенцията
  Вариант Б - съответства на конституцията - няма нужда да приемаме конвенцията
  Пълна загуба на време :)

 10. 10 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Весело

  Девизът на дневник: Нито ден без статия за ИК
  —цитат от коментар 7 на TPOTOAP


  О не ;) Прасешките "медии" ежедневно сипят пропаганда. Самия факт, че думата "джендър" вече означава "хомосексуалист" е показателен за нивото на облъчване на нацията ;)

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "TPOTOAP":

  Ако беше една на ден, добре щеше да е, ама те пускат сутрин, обед и вечер по една.

 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поредното дело с предизвестен край....
  СРАМ и ГНУС

 13. 13 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Неутрално

  И сега какво? Вариант А - не съответства на конституцията - не приемаме конвенциятаВариант Б - съответства на конституцията - няма нужда да приемаме конвенциятаПълна загуба на време :)
  —цитат от коментар 9 на atag


  Вариант В - Съответства на конституцията и я ратифицираме, защото определено обществото се нуждае от предприемане на мерките, предвидени в нея. Всъщност дори и да не я ратифицираме, пак би трябвало да предприемем мерките, ако искаме да има някакво положително развитие с казуса с насилието в държавата. Ако не искаме промяна, може да си я караме по старому, ама и останалите неща ще си останат по старому...

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 373 Весело

  До коментар [#10] от "Putarak":
  а какво всъщност означава "джендър"?

 15. 15 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Браво. Най-накрая въпросът за тази конвенция да се разреши от съда, че ми писна от хора претендиращи да разбират от джендъри, от права на жените, от кърмене в моловете, от енергетика, и от всичко, което е популярно в политическия живот на страната.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 229 Весело

  ММмммХъм . Ъъъъъ, в конституционния съд нали няма представители на синода!!!

 17. 17 Профил на dnx43556663
  dnx43556663
  Рейтинг: Гневно

  А обяснителният доклад към истанбулската конвенция, няма ли да поискат? Или ще правят свободни съченения?

  И понеже от БОКО искат да я ратифицира до края на прословутото си претседателство и тия щели да бързат с решението си "преди началото на лятната съдебна ваканция"?!

  Война ще става... много внимавайте!!!

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#13] от "Putarak":

  Кое общество се нуждае?
  И кое карате по старому?
  Тук е България и жените имат право да гласуват още преди в Европа да са им разрешили.
  Тук жените могат да работят всякакъв вид работа, няма мъжка и женска, стига да не е в конфликт с физическите им възможности.

 19. 19 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#10] от "Putarak":а какво всъщност означава "джендър"?
  —цитат от коментар 14 на atag


  Джендър (от англ. gender – „род (граматичен)“; и от лат. genus – „род“, „вид“, „тип“, семейство или група от неща) е понятие във философията, обществените науки и правото, означаващо набора от социално конструирани поведенчески и физиологични характеристики и поведения, свързвани с мъжествеността и женствеността – това, което се счита за прилягащо на жените и на мъжете в дадено общество, – които характеристики и поведения са основани на биологичните полови различия, но не са техен резултат, а са социално или културно конструирани.

  С този смисъл понятието е въведено от американските феминистки през 70-те години на ХХ век, за да се подчертае погрешността на тезата, че неравенствата на мъжете и жените са следствие на техни естествени, биологично предопределени различия в способностите им. Употребата му търси да обоснове, че тези неравенства не се дължат на пола сам по себе си, а на това какви качества и какво място определя културата на мъжете и жените в обществото. По тази причина феминистките говорят за джендър като нещо, което е културно/социално определено/конструирано, докато полът е нещо естествено, обективна даденост. В следващите десетилетия понятието джендър добива всеобщо признание и започва да се употребява на практика във всички обществени науки.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Джендър

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#13] от "Putarak":Кое общество се нуждае?И кое карате по старому?Тук е България и жените имат право да гласуват още преди в Европа да са им разрешили.Тук жените могат да работят всякакъв вид работа, няма мъжка и женска, стига да не е в конфликт с физическите им възможности.
  —цитат от коментар 18 на НеКой


  Да, и тук няма кой да окаже адекватна помощ на една жертва, за това няма нужда да се прави каквото и да е, другарю Кичашки ;)

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#19] от "Putarak":

  А какво прови джендър терминологията в конвенция, която защитава жените?
  При положение, че джендър идеологията размива границите между мъж и жена...

 22. 22 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#13] от "Putarak":

  И коя е тая мярка в ИК, която ще спре насилието над жени, че не я виждам нещо. Освен мракобесни разследвания само срещу мъже, само на базата на сигнал, който не е подкрепен от никакви доказателства. И то разследвания, които не могат да спрат дори и когато жертвата се откаже. Или мярката финансиране на НПО-та с бюджетни средства? Дайте една мярка, може пък да я подкрепим.

 23. 23 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Спред мен тези, които беснеят толкова агресивно срещу конвенцията (аз съм срещу нея, но не съм обсебен до вманиачаване) са май по-големи джендъри от истинските джендъри. Особено коментиращия със снимка на Джони Деп.

 24. 24 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#21] от "НеКой":

  Джендър терминологията е там, за да те направи лично теб джендър и да станеш гей.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3537 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":
  До коментар [#2] от "НеКой":

  Хвърлили сте се на амбразурата преди още да са ви казали как и по какво да лаете милички!
  Ми ако вашите шефове в БСП обърнат резбата какво ще правите?
  Те още от началото не бяха много добре ориентирани та не се знае!
  Добре че от Москва им се обадиха и бързо, бързо ги ориентираха!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#23] от "VivaLaVida":

  Никой не беснее, просто някои като вас сте така обсебени от идеята това нещо да мине, че ми е трудно да приема, че това не се дължи на някакви допълнителни приемущества, които ще получите в бъдеще при успешно прекарване на проекта ИК.

 28. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Ще съдят Истанбулската конвенция !!!
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Абе стига и вносителят ѝ, Боцко, да осъдят пак ще съм доволен.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 872 Неутрално

  #КОЙ се плащи от ИК? https://antoniytodorov.wordpress.com/2018/01/05/кой-се-плаши-от-истанбулската-конвенц/

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 32. 32 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#24] от "VivaLaVida":

  Ти си лесен, ти си за това което каже вожда ти Бойко....

 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3537 Весело

  Каквото и да каже КС, последната дума е на българският народ.
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Това демагозите винаги за народа се хващате, щото с него най-лесно може да се замаже положението!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 290 Неутрално

  РЕШЕНИТО НА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕ ЗА ОТТЕГЛЯНЕ НА КОНВЕНЦИЯТА НЕ Е ПРЕДСТАВЕНО НА К С ,СЪЩО НЕ Е ПРЕТСАВЕН И ПРЕВОД НА КОНВЕНЦИЯТА

  ЗАЩО М С НЕ Е ПРЕДСТАВИЛ ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ А ИСКА ПРЕЦЕНКА ОТ КС ????

  БОЖЕ СЛЕЗ И СИ СЪБЕРИ ВЕРЕСИИТЕ!!!

 36. 36 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 290 Неутрално

  РЕШЕНИТО НА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕ ЗА ОТТЕГЛЯНЕ НА КОНВЕНЦИЯТА НЕ Е ПРЕДСТАВЕНО НА К С ,СЪЩО НЕ Е ПРЕТСАВЕН И ПРЕВОД НА КОНВЕНЦИЯТА

  ЗАЩО М С НЕ Е ПРЕДСТАВИЛ ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ А ИСКА ПРЕЦЕНКА ОТ КС ????

  БОЖЕ СЛЕЗ И СИ СЪБЕРИ ВЕРЕСИИТЕ!!!

 37. 37 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Не би ли слдвало ако нещо се дава на КС, то да има поне една индикация, че е в разрез с конституцията. В случая с ИК няма знаци, че който и да е текст й противоречи. В момента се налива от пусто в празно. Явно се очаква КС да вземе политическо решение, защото юридическото е пределно ясно: въпреки агресивната масова съпротива срещу ИК, досега никой не е открил текст, който да противоречи на Конституцията, няма и да открие.

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  КС единственото, което доказа безспорно, е способността си да усеща накъде духа вятъра и да се нагажда към силните на деня - упражнение толкова важно в света на олигархията ! КС още не се е опомнил от неотдавнашния резил по казуса " Пеевски", където един вече покоен добър юрист ги показа в истинския им " блясък" !
  Само за който има малко повече склонност да се занимава с решенията на този орган помествам по - долното:

  Успелият млад човек и неуспелият Конституционен съд

  Конституционният съд реши. Реши зле. Обидно за достойнството на институцията. Унизително за висотата на поста. Позорно за академичната титулованост на „професорската шесторка“ (Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев).

  Защото въпросът не е, дали Делян Пеевски ще продължи да хвърля отсенки от присъствието си върху политическата (?) партия ДПС, върху личността (?) на г-н С. Станишев или върху образа (?) на г-н Пл. Орешарски. Пачавра леке не хваща.

  Въпросът е, че вярата ми в Конституционния съд е по-малко. Презрението ми към правната професия е повече. Разочарованието от познати съдии горчи.

  Аргументацията на „професорската шесторка“ е пример за преднамерена поредица от логически грешки, неотносими аргументи и трайно сбогуване със здравия разум.

  Логическите грешки

  - КС правилно аргументира, че началната несъвместимост – тази, която е налична към момента на избора за депутат (избраният за депутат все още е кмет, управител на ООД и др.) – може да се отстрани в рамките на подходящ срок. Това става, като избраният депутат сам се откаже или от депутатството, или от несъвместимата с него длъжност. Такъв срок трябва да има, защото в противен случай всички кандидат-депутати трябва едва ли не да са безработни, за да могат да встъпят „чисти“ в длъжност.

  - При последващата несъвместимост положението е коренно различно. Ако при началната несъвместимост трябва да има срок за отстраняването й, при последващата даването на такъв срок е безпредметно. При такава несъвместимост депутатът съвсем съзнателно е направил избор и е предпочел да е друго, а не депутат. И този избор може да е само окончателен. Та нали Делян Пеевски, който е депутат, би следвало да знае, че ако стане шеф на ДАНС, няма да е съвместим с депутатството си! Какъв срок трябва да му се дава? И колко дълъг трябва да е този срок? Може би – до края на мандата му като шеф на ДАНС? За да може да се „възроди“ като депутат и в следващия парламент, без да е избиран в него?

  - „Професорската шесторка“ още в началото на аргументацията си посочва, че има разлика между „първоначална“ и „последваща“ несъвместимост. После шесторката обаче се занимава напоително само с началната несъвместимост, разнищва я подробно, позовава се на предшестващи решения на КС и обосновава, как трябва да се процедира в такива случаи.

  - А в края на аргументацията си шесторката от КС напълно е забравила разликата между начална и последваща несъвместимост – същата разлика, която изтъква в началото. И – дали защото е удобно, дали защото дългът зове или защото страх лозе пази – прилага правилата на началната несъвместимост спрямо случай на последваща несъвместимост. И започва да звучи убедително. Само дето не е убедителна. Никак.

  - Защото несъвместимостта на Делян Пеевски не е начална, а е последваща. Защото той първо е станал депутат и едва след това е станал шеф на ДАНС.

  - При тази Делян-Пеевска ситуация всички добре звучащи аргументи на шесторката продължават да са верни, но са напълно неотносими. Шесторката се държи като посредствено-хитроват студент на изпит – като му се зададе въпрос, говори. Само че говори не по въпроса, а това, което си знае. И се надява, отсреща да спят.

  Неотносимите аргументи:

  Шесторката пуска и още много мъгла и трици с пяна за разкош, като например разсъждава, че ако на депутат се вземе депутатството, това би подменило волята на избирателите му – забравяйки, че такава подмяна на волята настъпва в множество законово уредени случаи (като депутатите станат министри, еврокомисари, заминат да посланичат някъде и т.н.).

  Шесторката говори за „подходящия срок“ и „подходящата процедура“ при които на успелия млад човек Делян Пеевски е следвало да се даде възможност да се върне в лоното на Парламента. Като не казва, какъв ще да е този срок и тази процедура. Явно, подходящи ще трябва да са.

  Обикновено, като се говори много и неструктурирано, нещо се крие. Затова на шесторката неотносимите аргументи й трябват – „като слънцето и въздуха за всяко живо същество“. Смокиновият лист обаче е малък, а позорът – голям.

  А здравият разум на мен лично ми шепне:

  1) Делян Пеевски е депутат;

  2) Народното събрание избира депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС (това още не поражда несъвместимост, защото новият пост не е зает). С този избор Народното събрание изявява ясна воля, да се лиши от присъствието на Делян Пеевски в редиците си;

  3) Делян Пеевски полага клетва като шеф на ДАНС (с което встъпва в несъвместимата с депутатството длъжност). Така Делян Пеевски прави избора между двете несъвместими длъжности в полза на шефската в ДАНС;

  4) Оттук насетне всякакви последващи действия (напр. подаването на оставка като депутат, подписването на акт за встъпване в длъжност, изричното решение на Парламента за прекратяване на правомощията му, подписването на ведомост за заплата и издаването на служебен пропуск) имат само формален характер. Волята и на едната (Парламента) и на другата страна (Делян Пеевски) е изявена и то – доста недвусмислено, безусловно и окончателно;

  5) В случая има още една особеност – Пеевски не е приел да стане шеф на Газпром или гаулайтер в Хитлерюгенд например. Той е приел да стане шеф на ДАНС и е избран за такъв не от друг, а именно от същия този Парламент, който не бил гласувал оставката му и така „не бил завършил фактическия състав“ на прекратяването на депутатските правомощия. Това е все едно да те награбят, да те употребят сексуално, ти да виеш от кеф и после да кажеш, че полов акт не е имало, защото не сте си прошепнали, че се обичате и не сте си подарили червено цвете.

  6) След своеобразен катарзис, в който е по-добре да не вниквам, Делян Пеевски „оттегля“ оставката си като депутат. Вероятно следвайки примера на свой съпартиец от ДПС, който „оттегли“ подписа си под вече извършен акт. Явно хората от ДПС смятат, че всичко може да се оттегля. Подписи, оставки, съгласия… всичко – освен може би взети пари.

  7) И иска да си остане поне депутат.

  За правната грамотност и приличието

  Хората в ДПС явно имат навика да оттеглят оставки и подписи. Проблемът е техен. Когато обаче конституционни съдии гледат на това с хладна благосклонност, проблемът е наш.

  Самата мисъл, че подадена оставка може да се оттегля и че такова „оттегляне“ може да обезсмисли и полагането на клетва, и фактическото начало на дейност като шеф на ДАНС, говори или за правна неграмотност у част от съдиите, или за нещо още по-неудобно за споменаване.

  Шесторката можеше поне да не споменава факта на „оттеглянето“ на оставката. Можеше да се направи, че в стаята няма голям розов слон, но след като го спомена, нямаше как да не го обсъди. Но тя го подмина. Предлагам за в бъдеще, ако и да сме безобразни, да гледаме да сме барем донякъде прилични.

  Мъка

  Който е чел доводите на шестимата съдии, с право ще сметне, че юристите плямпат неразбрано, примъкват води от девет кладенеца, пардон, кал от девет локви, баламосват и услужват, за да пребъдат.

  Не се гордея, че съм юрист. Никак.

  Не се гордея, че съм университетски преподавател. Хич.

  Станахте съвсем нетърпими. Хептен.

  Недостойни сте. Идете си.

  С мир.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  И какво ще и обсъждат? Захариева вече всичко е "уредила" още преди 2 години :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Емил Тенчев
  Емил Тенчев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  След като КС се произнесе, че ИК не противоречи на конституцията, а то си е баш така, ще се види ясно, че срамният вой срещу нея е без
  значение, и ще се ратифицира.Просто и ясно.

 41. 41 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#37] от "buff":

  Това дали един закон е лош или добър не се определя от съответствието му с Конституцията. Съответствие с Конституцията е абсолютна предпоставка за съществуването му. Оттам започва дебатът дали е добър или не. И затова не разбирам какво толкова се вълнуват поддръжниците на ИК от решението на КС, сякаш ако каже, че съответства на Конституцията всички дружно ще плеснем с ръце и ще я приемем.

 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1922 Весело

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Каквото и да каже КС, последната дума е на българският народ.
  ===========
  Имаш много здраве...решението на Конституционния съд не подлежи на дебати а се изпълнява...защото сме правова държава...а не руска сатрапия...
  Ако питаш народа той е за връщането на смъртното наказание, но твоите хора на Позитано са против щото първи те ще отнесат тоягата...

 43. 43 Профил на Емил Тенчев
  Емил Тенчев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "VivaLaVida":

  Именно.Ако съдът каже, че нарушава конституцията, ОК, оттича се в канала..Но дотогава кавгите са безсмислени.

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#6] от "Putarak":

  Смех! Той може да я обяви за противокнституционна и непротивоконституционна, но не и за конституционна!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ето накъде отиват нещата, скъпи съфорумци.
  Да се светнете, ако не знаете:
  "...стартира нова инициатива за предоставяне на цялостни онлайн материали за ученици от гимназиите в България, които биха искали да създадат клуб за ЛГБТИ+приятели в училището си. ..."
  "„Сингъл Степ“ си партнира с единствения подобен ученически клуб на Балканите – този в Американския колеж в София, за да подпомогне разработването на цялостни онлайн материали за ученици от гимназиите в България, които биха искали да създадат, поддържат и развият такъв клуб в училището си...."
  https://singlestep.bg/resources/sga-club/

  Конвенция ли?

 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#44] от "tribiri":

  Точно така, а ако Борисов търси формален повод да се опита пак да я прокара, това ще му доведе поне до отлъчване от църквата.
  Той поне е казвал, че е набожен...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#37] от "buff":

  Ето ти един, който е открил много такива текстове.

  http://pogled.info/bulgarski/ne-mamete-balgariya-tova-e-podsadno.93262

 50. 50 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#42] от "BiGman1":

  Решението на КС не може и няма да бъде в смисъл "приемаме ИК". Те просто ще кажат дали противоречи на някоя от точките в Конституцията. Ако кажат не противоречи, се връщаме точно там където бяхме и преди това. Просто губене на време е това решение на КС.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#19] от "Putarak":

  Заеби брат. Много пот фъргаш на вятъра. Мнението по въпроса в този форум отдавна е формирано. Шараните рязко налапаха на Кури куката още от първия ден. Както се разбра другарите на червената ездачка в европарламента са гласували "за", но тукашните са винаги "градивна опозиция". Ако в началото тиквата беше отказал да подпише конвенцията пак щяха да са "градивна опозиция".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 53. 53 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#42] от "BiGman1":

  Ей това ГЕРБ на аватара не е случайно, явно.
  Конституционния съд не ратифицира международни договори, герберасте.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#37] от "buff":Това дали един закон е лош или добър не се определя от съответствието му с Конституцията. Съответствие с Конституцията е абсолютна предпоставка за съществуването му. Оттам започва дебатът дали е добър или не. И затова не разбирам какво толкова се вълнуват поддръжниците на ИК от решението на КС, сякаш ако каже, че съответства на Конституцията всички дружно ще плеснем с ръце и ще я приемем.
  —цитат от коментар 41 на Stefan


  Не, всички дружно няма да направим нищо, защото една голяма държава на изток от нас има интерес да не сме всички дружно. За това се полагат огромни усилия да се дели нацията на русофили/русофоби; ЕС/Анти ЕС; НАТО/анти НАТО; за ИК/против ИК и така нататък. До като няма работещи институции, които защитават интереса на България (за което всъщност данъкоплатците плащаме заплати на прокурори, съдии, полицаи, служби за сигурност, армия и останалите държавни служители) няма да има никакво подобрение в положението ни или ако има, ще е с много малки стъпки. За това е и това чувство на безизходица - реално положението ни се подобрява, но толкова бавно, че на практика повечето хора не могат да усетят положителната промяна. Освен това липсата на реформи в съдебната система и в частност в прокуратурата продължава да ни държи в постоянно чувство, че сме оставени сами на съдбата си. Всички знаем крилатите фрази "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони" и това си е жив факт у нас. Достатъчно е да си приятел на главния прокурор и ти е гарантирано, че законите не важат за теб. Цялата тази каша, какафония и беззаконие поддържат чувството ни на безизходица и подготвят почвата за московските стратези успешно да разделят нацията ни. А знаем, че максимата "разделяй и владей" си работи.
  Та според мен първо трябва да се започне с реформата в прокуратурата. От там на сетне стъпките са по-лесни. Лошото е, че няма кой да я направи тази реформа, защото всеки депутат гласувал ЗА нея е потенциален клиент на реформираната прокуратура. А това си е голям и основателен страх. От нас гражданите зависи да гласуваме за политици, които биха имали смелостта да я извършат. Но пак заради гореспоменатото разделение на нацията и пропагандните лостове в ръцете на мафията, това е много трудно да се случи.

  No Pain No Gain
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#42] от "BiGman1":

  Нещо пак се объркахте (както обикновено)! Ако КС каже, че противоречи - сбогом Мариьо! Решението е окончателно и не се ратифицира. Ако каже обаче, че не противоречи, решението е на НС и може и да не се ратифицира, може и да се ратифицира.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5044 Любопитно

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Кои ще предвождат всенародните протести този път? Станишев? Вигенин?

  Gunter glieben glauchen globen
 61. 61 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#41] от "Stefan":

  Законът трябва да съответства на конституцията, но малко закони минават през КС, просто защото повечето очевидно НЕ й противоречат. Какъвто е и случаят с ИК. Беше редно да се каже коя част от нея би противоречала, преди да се даде на КС. Но, както виждате, такава ибформация отсъства. Не си спомням гласовитите противници да са твърдяли, че е противоконституционна. Чухме, че е дело на дявола и че била хомосексуална пропаганда, но не и кое в нея е неконституционно. Не съм чул дяволът да се споменва в конституцуята на България.

 62. 62 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1922 Весело

  До коментар [#53] от "red.mary":


  До коментар [#42] от "BiGman1":Ей това ГЕРБ на аватара не е случайно, явно.
  —цитат от коментар 53 на red.mary

  Къде видя на аватара ми ГЕРБ...все едно аз да кажа, че на твоя виждам джендър...:)
  КС не ратифицира...но ще каже дали противоречи на Конституцията щото тука оревахте орталъка, че ИК била противоконституционна...

 63. 63 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Разстроено

  До коментар [#57] от "Dimiter Tsvetkov":

  Токова много думи, а ти и една от тях да не разбереш. Язък за безплатното образование, което ти е осигурило обществото.

  А между другото замислял ли си се, че и без ИК всеки може да ебе където и както иска, нито един вид ебане не е незаконен в БГ ;)

  No Pain No Gain
 64. 64 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "НеКой":

  От кога ви интересува дали ще бъдете отлъчени от църквата? Църквата е само за промити мозъци. Тези попове, които бяха в Софийския университет на дискусията изглеждаха толкова противни.

 65. 65 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#60] от "Alarmstufe: Rot":

  Станишев нали му викахте Сер Гей тук.
  Сега щото е одобрил конвенцията стана пак Станишев, така ли...

 66. 66 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#62] от "BiGman1":

  Може би говори за моя аватар на ГЕРБ.

 67. 67 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#64] от "VivaLaVida":

  На вас може, но вие сте извадка.
  Народът ходи на църква, там се жени, там се кръщава, там пали свещ и се моли на празници,а и в делници
  Не конкретизирайте чак толкова, моля.

 68. 68 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ми ето, Конституция на РБ - Чл. 46.
  (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена.
  Има решение на Съда по правата на човека на основание на ЕКПЧ, с което се задължава Италия да даде възможност за брак между мъж и мъж. На основание конвенция от 50-те години, без да е променяна като текст, а отгоре на всичко е написана във време, когато хомосексуализмът все още е престъпление в повечето държави в Европа.
  Променя се обаче разбирането.
  Та, представете си какво ще е разбирането и какво ще се натвори като се тълкува Истанбулската конвенция от специалния наднационален орган GREVIO, който ще се създаде с нея, предвид всички протектвани от ИК transgender or transsexual persons, crossdressers,
  transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society
  has established as belonging to “male” or “female” categories.

 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално


  До коментар [#37] от "buff":

  В случая изказвате една субективна истина, която е плод на отражението на обективната действителност във вашата глава.
  Да твърдите, че това е абсолютната истина е смешно и жалко.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 69 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#61] от "buff":

  Е кой я даде ИК на КС - ГЕРБ. Мислейки си, че ако не противоречи на Конституцията по-лесно ще я пробутат. Не виждам връзка между противоконституциоността на ИК и това дали трябва да се приеме или не. Общественото мнение е пределно ясно. Няма да се приеме, просто е в кошчето тази конвенция и някакви хора ходят по контейнерите, опитвайки се да я измъкнат. Няма как

 71. 71 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1922 Любопитно

  До коментар [#67] от "НеКой":

  Народът ходи на църква, там се жени, там се кръщава, там пали свещ и се моли на празници,а и в делници
  Народа вярно, че ходи...но вие комунетата от кога ходите та се криете зад народа...

 72. 72 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#42] от "BiGman1":
  Имаш много здраве...решението на Конституционния съд не подлежи на дебати а се изпълнява...за
  .........................
  Изпълнява се ТАРАТАНЦИ
  или в най-добрия слуàй ТАТАРАНЦИ.

  От къде ви намират толкова невежи?

 73. 73 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#63] от "Putarak":

  Тук говорим за преимуществено възползване на такива групи хора от конвенцията, което нарушава равните права на всички.
  После онова, за което говориш и пропагандирането му са две различни неща.
  Ти можеш да го правиш с когото си искаш, но не и да натрапваш на обществото и най-вече на подрастващите своите предпочитания.

 74. 74 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5044 Неутрално

  До коментар [#65] от "НеКой":

  Не бягай по тъч линията. Кажи кой ще предвожда всенародните протести. Та, Станишев или Вигенин? Или двамата?

  Gunter glieben glauchen globen
 75. 75 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеКой":

  До коментар [#37] от "buff":Ето ти един, който е открил много такива текстове.http://pogled.info/bulgarski/ne-mamete-balgariya-tova-e-podsadno.93262
  —цитат от коментар 49 на НеКой


  Най-лесната работа е да препостваш линкове. Нека да позная: вие статията от линка не сте я чел, нали. Можете ли да обясните със свои думи кои текстове са противоконституционни?

 76. 76 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#19] от "Putarak":

  А какво ще кажеш за половата идентичност - джендър идентитета? това какво животно е - обясни. Ако полът, с който се идентифицираш, не е в съответствие с пола, който ти е отреден по рождение какъв си - мъж или жена? Това не е ли едно заболяване, наречено полова дисфория? защо хората точно с това заболяване се нуждаят от отделна трактовка и узаконяване, а не и другите поведенчески разстройства, описано от СЗО? Обясни защо точно това поведенческо разстройство трябва да се толерира, че и да се изучава в детски градини и училища като нещо нормално, а не като заболяване. Ако ти, по някаква причина не мислиш, че е заболяване, масата от хора, включително и СЗО мислят така. Не се мъчете да налагате отклонението като норма. Това е дразнещото. Иначе - живейте си живота както смятате за добре, множете се, обичайте се и т.н.

 77. 77 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#67] от "НеКой":

  Кой народ? Не слагайте всички в този "народ". Голяма заст от българите не ходят на цървка, защото са със светски възгледи. Църквата е машина за пари и баламосване и промиване на мозъците. толкова много случай имаше, в които разкриват как попове си харесват мъже сексулано, а даже и с малки момчета го правели. Пълна гадост.

 78. 78 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#71] от "BiGman1":

  Ако вие сте комунист, моля не го вменявайте на непознати за вас хора.
  И да бях, нямаше да се оправдавам, но никога в живота си не съм бил, нито пък някога ще бъда. И не заради САЩ, Русия или не знам кой си още.
  Просто това не са моите разбирания за света.

 79. 79 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#62] от "BiGman1":


  Не бе, по инетелкта те прецених.
  Да, противоконституционна е. Ето ти аргумент: Конституция на РБ - Чл. 46.
  (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена.
  Има решение на Съда по правата на човека на основание на ЕКПЧ, с което се задължава Италия да даде възможност за брак между мъж и мъж. На основание конвенция от 50-те години, без да е променяна като текст, а отгоре на всичко е написана във време, когато хомосексуализмът все още е престъпление в повечето държави в Европа.
  Променя се обаче разбирането.
  Та, представете си какво ще е разбирането и какво ще се натвори като се тълкува Истанбулската конвенция от специалния наднационален орган GREVIO, който ще се създаде с нея, предвид всички протектвани от ИК transgender or transsexual persons, crossdressers,
  transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society
  has established as belonging to “male” or “female” categories.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1922 Любопитно

  До коментар [#72] от "buljubei":

  Изпълнява се ТАРАТАНЦИ
  ==========
  Я дай един пример решение на КС да не се изпълнява...или още не са ти спуснали флашка от Позитано или Руското посолство...

 82. 82 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#80] от "dosetliv":

  В Германия има вече 33 в едно.

 83. 83 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#69] от "Stefan":

  Тоест, съгласявате се, че ИК не е противоконституционна, а причините да бъде отхвърляна от българите са други, нали така?

 84. 84 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stefan": Давам една мярка - да бъде инкриминирано насилието над жени и деца и домашното насилие! Затвор от 1 -5 години в зависимост от тежестта на деянието. Сега не е инкриминирано. Насилникът се наказва само административно, и то ако жертвата докаже, че е имало насилие. Язък ни за Закона за защита от домашно насилие, той е бошлаф. Писан е от хайрсъзи.

 85. 85 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Много е важно решението на КС. Ако реши, че не противоречи на конституцията, това ще даде основание на привържениците и да настояват за незабавното и ратифициране.

 86. 86 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  "Абсолютни тъпотии! Когато някой депутат стане министър, престава да бъде депутат, но ако подаде оставка се връща на депутатската банка. Това че някой болен от логорея е написал 10 страници с тъпотии не означава, че разбира нещо."


  Е тука вече, освен общите приказки, трябва да се опиташ да приложиш и малко мисловна дейност. Но понеже мисленето не се отдава чак толкова лесно на всеки, една кратка подсказка:

  " - При последващата несъвместимост положението е коренно различно. Ако при началната несъвместимост трябва да има срок за отстраняването й, при последващата даването на такъв срок е безпредметно. При такава несъвместимост депутатът съвсем съзнателно е направил избор и е предпочел да е друго, а не депутат. И този избор може да е само окончателен. Та нали Делян Пеевски, който е депутат, би следвало да знае, че ако стане шеф на ДАНС, няма да е съвместим с депутатството си! Какъв срок трябва да му се дава? И колко дълъг трябва да е този срок? Може би – до края на мандата му като шеф на ДАНС? За да може да се „възроди“ като депутат и в следващия парламент, без да е избиран в него?" .....

  Това е малко извън темата, но понеже касае КС и лицата, които понастоящем решават от негово име, то всеки може да прецени до колко може да има доверие на въпросните съдии. Въпрос, поставен в момента с особена острота след като КС ще решава относно важни за обществото конвенции, изискващи ясна ценностна ориентация, различна от демонстрираното нагаждачество ! И ще върши работата на фалирали политици, които не знаят за какво са избрани в парламента и претендират да са водачи на нацията .....
  А и какво има да се решава, след като, независимо какво мислят от КС, обществото е пределно ясно и категорично ?

 87. 87 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#85] от "voyko":

  Тя няма достатъчен брой привърженици.
  Има обаче правителство и премиер, които в желанието си да се харесат на Брюксел са съгласни да подпишат каквато и да е хартийка...

 88. 88 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1922 Весело

  До коментар [#78] от "НеКой":

  Ако вие сте комунист, моля не го вменявайте на непознати за вас хора.
  И да бях, нямаше да се оправдавам, но никога в живота си не съм бил, нито пък някога ще бъда.
  =========
  Мхм...изобщо не се оправдаваш...сигурно си бил и партиен секретар като гледам с каква плам громиш изгнилия капитализъм и неговите порядки в лицето на ИК...

 89. 89 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#69] от "Stefan":Тоест, съгласявате се, че ИК не е противоконституционна, а причините да бъде отхвърляна от българите са други, нали така?
  —цитат от коментар 83 на buff


  Аз нямам самочувствието да казвам дали е противоконституционна или не. Доста хляб имам да изям докато стигна нивото на конституционните съдии. Но пак казвам, че не всеки закон, който изрично не противоречи на Конституцията е закон, който е добър за обществото. Двете са различни неща.

 90. 90 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Айде, да се произнася, че байгън станахме.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 91. 91 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#79] от "red.mary":

  Да, противоконституционна е. Ето ти аргумент: Конституция на РБ - Чл. 46.
  ===================
  Аре да оставим специалистите да се произнесат и после да коментираме...но такива като теб после ще се скриете в дупките...аман от неподплатени всезнайковци...

 92. 92 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#61] от "buff":Е кой я даде ИК на КС - ГЕРБ. Мислейки си, че ако не противоречи на Конституцията по-лесно ще я пробутат. Не виждам връзка между противоконституциоността на ИК и това дали трябва да се приеме или не. Общественото мнение е пределно ясно. Няма да се приеме, просто е в кошчето тази конвенция и някакви хора ходят по контейнерите, опитвайки се да я измъкнат. Няма как
  —цитат от коментар 69 на Stefan


  Прав си, че няма връзка приемането на ИК с решението на КС, защото КС няма как да изкара ИК противоконституционна.
  За общественото мнение също си прав, но трябва да обърнеш внимание, че то е формирано от една медийна група, която държи около 80% от пазара на печатни медии в страната, също така и от ред "политици", които са си открити агенти на Москва в България. Същото това обществено мнение може много лесно да бъде променено на 180 градус с правилните стъпки. Друг е въпроса дали си струва да защитаваш някой от насилие, ако той самия си харесва насилието... Лошото е, че всеки, който стане жертва на някакъв вид насилие, чак тогава би се сетил, че щеше да е хубаво да има един центрове за подпомагане на жертви, да има къде да се подслони, да бъде нахранен, да му бъде оказана медицинска, психологическа и юридическа подкрепа, но е късно когато вече си жертва а всичко това го няма. А когато не си жертва, не осъзнаваш нуждата и отделно че пропагандните медии и руски агенти те страхуват с измислената от тях "джендър идеология"...

  No Pain No Gain
 93. 93 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#81] от "BiGman1":

  Я дай един пример решение на КС да не се изпълнява...
  .................
  КС не налага изпълняването на нищо, вдлъбнат - той само посочва дали дадено решение е или не е против конституцията ни.
  Затова е е КОНСТИТУЦИОНЕН - изследва се само съответствието с КОНСТИТУЦИЯТА - а самото приемане или не на даден закон е в ръцете на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.

  По-просто няма как да ти го обясня - дано да си го разбрал
  поне малко.

 94. 94 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#83] от "buff":

  Не умнико. Противоречи на КОнституцията, но това НЕ е единственото основание да бъде отхвърлена. Сега по-ясно ли ти е?
  Друго основание е правният въпрос ако "една" male to female набие пратньорката си, която е биологична female (to male), кого ще закриля Конвенцията ? А, КС ще даде ли отговор на този въпрос, м?

 95. 95 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Лошото е, че всеки, който стане жертва на някакъв вид насилие, чак тогава би се сетил, че щеше да е хубаво да има един центрове за подпомагане на жертви, да има къде да се подслони, да бъде нахранен, да му бъде оказана медицинска, психологическа и юридическа подкрепа, но е късно когато вече си жертва а всичко това го няма.
  —цитат от коментар 92 на Putarak


  И какво пречи всичко това да го направим без да ратифицираме ИК? Защо трябва за пореден път изкуствено да разделяме хората за нещо, което очевидно не се приема.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#94] от "red.mary":

  Ти напипа проблема на НПО-тата.:)
  То и сега БХК-то се чудят какво да правят, ако циганин набие гей - кого да "защитават", пък сега с тези джендъри - направо не ги мисля.

 98. 98 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#95] от "Stefan":

  Ами как да ти кажа. За едни пари става въпрос.

 99. 99 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#94] от "red.mary":

  Пък, ако си и сменят ролите междувременно, чисто я втасахме...

 100. 100 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#98] от "red.mary":

  За много ли...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK