Оздравителният план за "Пирогов" предвижда намаляване на леглата и щата

Оздравителният план за "Пирогов" предвижда намаляване на леглата и щата

© Красимир ЮскеселиевОт този април започва да действа финансовият оздравителен план на Министерството на здравепозването за най-голямата болница за спешна помощ "Н. И. Пирогов". В рамките на следващите три години по него трябва да се съкратят незапълнените щатни бройки, да се закрият леглата, които се използват най-малко и да се елиминират дублиращите се дейности, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Част от плана е и график за разплащане на просрочените задължения на болницата, които към януари 2018 г. са над 14 млн. лв.


Планът беше представен днес пред ръководството на "Пирогов", както обеща ведомството миналата седмица, след като Софийската градска прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за безстопанственост за тази и още шест болници в страната. Ведомството ще наблюдава на месечна и тримесечна база изпълнението на плана. Подобни планове се изготвят и за всички останали държавни болници.


Оздравителният план на "Пирогов" не предвижда съкращения на медицински персонал и на специалисти по здравни грижи, а закриване на незаети и към момента бройки и структури с ниска степен на използваемост на леглата. Целта е да се постигне максимално ефективно използване на налични кадри, сграден фонд и апаратура. Персоналът на болницата ще бъде разпределен по структури така, че да отговаря на изискванията на медицинските стандарти, тъй като проверката в края на 2017 г. установи, че в момента те не са покрити.
Иначе болницата разполага с необходимия брой лекари в спешните приемни кабинети и отделения. Специализантите в болницата също ще участват в работните графици под наблюдението на редовите лекари, част от които пък ще бъдат ангажирани в реновирания медицински център на болницата.


С оздравителния план се предвижда и подобряване структурата на лабораторните звена, които ще бъдат обединени в общ лабораторен блок. Също предстои да се доизгради и пусне в действие център за спешни съдови състояния със скенер и два ангиографа.


Ще се обособи една обща клиника по хирургия с три отделения, защото към момента работят четири хирургични клиники. Ще се създаде една клиника по урология с три отделения, като в момента на територията на "Пирогов" функционират четири урологични отделения. Предвижда се обособяване на клиника по неврохирургия с 5 отделения, като до този момент функционират 7 неврохирургични отделения. Ще има две клиники по ортопедия при сега налични четири.


"Министерството на здравеопазването и НЗОК ще наблюдават и стриктното спазване на финансовата дисциплина от страна на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" при усвояване на средства за реализирана дейност по клинични пътеки и при спешни състояния", уверяват от ведомството.


На директора на "Пирогов" Асен Балтов е възложено да представи пред персонала новата структура и правилата за формиране на възнагражденията в лечебното заведение, уточняват от здравното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK