Името на "Инерком" изплува в договор за наем на сградата на Софийската митрополия

Сградата на Софийската митрополия на площад "Св. Неделя" 16

© Юлия Лазарова

Сградата на Софийската митрополия на площад "Св. Неделя" 16Софийската митрополия е сключила през 2016 г. предварителен договор да отдаде под наем част от сградата си на площад "Св. Неделя" в центъра на столицата на дружеството "Инерком ЕООД". Това потвърди пред "Дневник" говорителят на Българската православна църква (БПЦ) Пламен Георгиев. Фирмата е собственост на Гинка Върбакова, която чрез "Инерком България ЕАД " беше избрана за купувач на "ЧЕЗ България"


Безплатният вестник "19 минути", а след него и сайтът "Епицентър" публикуваха днес факсимиле от предварителния договор, чиято достоверност до момента не е потвърдена. Не е известно и дали е последвало подписване на договор за наем, след като "Инерком" внесе депозит от 150 хил. лв. без ДДС, както предвижда предварителното споразумение.


До момента официална реакция от БПЦ няма. Говорителят на църквата Пламен Георгиев препрати всички въпроси към Софийската митрополия, "която е отделно юридическо лице, което може да се разпорежда с имотите си". Архимандрит Василий, който е протосингел на Софийската епархия, не отговаря на мобилния си телефон. "Дневник" изпрати въпроси и на "Инерком", но засега от дружеството също не са отговорили.
Името на "Инерком" изплува в договор за наем на сградата на Софийската митрополия

© Юлия Лазарова


По информация на "19 минути" и "Епицентър" на 22 декември 2016 г. епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, е сключил предварителен договор с "Инерком" ЕООД за наем на два части от ъгловата сграда на ул. "Съборна" и площад "Св. Неделя". В 7-етажната сграда в самия център на столицата "Инерком" е трябвало да получи помещения с обща разгъната площ 2744 кв.м срещу наем от 16.80 лв. с ДДС на кв.м. Дружеството обаче се задължава да плаща доста по-малко - общо 15 хил. лв. месечно. Причината - компанията се е ангажирала да намери фирма, която да направи обследване на сградата, разходът за което заедно с някои ремонтни работи ще се приспада от месечния наем. Цялостният ремонт - ВиК и електроинсталация, реставрация на фасадата, покрив, подмяна на асансьори и цялостното й "привеждане" за жилищно и офисно ползване, е за сметка на наемодателя.


Документът предвижда, че ако двете страни подпишат окончателен договор за наем, той би бил за срок от 10 години с възможност да бъде "автоматично продължен още четири пъти по толкова". Ако след това "Инерком" продължи да ползва имота, без Софийската митрополия да се противопостави, договорът се удължава за неопределено време.


Сградата на Софийската митрополия откъм ул. "Съборна"

© Юлия Лазарова

Сградата на Софийската митрополия откъм ул. "Съборна"


Знаел ли е патриархът


В публикувания предварителен договор като страна е вписан патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Като негов пълномощник е посочен викарият му - Браницкият митрополит Григорий, който е подписал договора. Вторият подпис е на съпруга на Гинка Върбакова - Славчо Въбраков, като неин пълномощник. От БПЦ до момента няма коментар нито за договора, нито за отношението на патриарха към него.


Пред "Дневник" ръководителят на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов каза, че едва днес е разбрал за споразумението, като по думите му то е "предварителен договор, който може да се развали по всяко време".


Пред "Епицентър" Велинов изразява мнение, че "договорът е сключен зад гърба на патриарх Неофит и е злоупотребено с неговото име, тъй като всякакви бизнес контакти с фирмата "Инерком" биха се отразили негативно на неговия имидж".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Гинка и църквата забърка. Голям играч ще се окаже тази жена. Освен ако друг не играе с нейното име.

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 365 Неутрално

  То името на Инерком и собствениците Върбакови изплува в много по-бандитски взаимовръзки и далавери. Това тук нищо не е...

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Весело

  опааа , лъсна , че Кирил явно е зад Върбакова .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Добре де, ама нищо не е ясно. Всъщност има ли окончателен договор, "Инерком" ли ползва помещенията и за какво иде реч?

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Еми новата администрация на ЧЕЗ трябва да се помещава някъде. Къде по-добро място и по-русофилска среда?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 901 Весело

  Семейство Върбакови много ми напомня на двойката Бойко Борисов и Цветелина Бориславова отпреди 17 г. Мъжете сикаджии, а жените само за една нощ се превръщат в бизнес дами движещи активи за стотици милиони...

 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#6] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Да, същата мутроприказка...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#6] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  по скоро Баневи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  А за Свещоливницата нещо?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Весело

  Хубаво, че не са наели и сградата на Светия синод.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  Интересно, толкова сгради ще придобият с ЧЕЗ, а наемат нови площи?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 12 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Ясно е вече, защо я канонизираха Гинка и вече е Света Гинка Електроразпределителка...

 13. 13 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Е ЗА ТОВА РУСКОТО ЧЕНГЕ - ПОП ИДВА У НАС И ЗА ДА ПРИКРИЕ ,КРЕЩЯ НА ВСИЧКИ ОКОЛО НЕГО УЖ ЗА БЛАГОДАРНОСТА ПО "ОСВОБОЖДЕНИЕТО".

 14. 14 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Стил КТБ.
  Кой ли е общият прародител?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  През главата на патриарха ... и как може така?! Нещо не се връзва.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#10] от "stedim":

  Хубаво, че не са наели и сградата на Светия синод.
  —цитат от коментар 10 на stedim


  А, това още не се знае....

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Отново:
  ... "Гинка взе патриаршията, на път е свещоливницата"http://19min.bg/news/8/98763.html
  —цитат от коментар 4 на baba_zozolana

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  Чудесна интродукция са написали от 19min.bg, но продължението им е хибридно. Изкушавам се да го цитирам и да го продължа по своему...
  "Софийската света митрополия е сключила на 22.12.2016 г. договор (от 2 и половина странички) за наем на 2-те сгради на патриаршията – на пл.Света неделя 16, откъм площада и откъм ул. Съборна, с фирмата Инерком ЕООД на Гинка Върбакова. За неин представител е вписан съпругът й Славчо Върбаков, съдружник на Жени Калканджиева във времето, когато тя беше приятелка на Красимир Маринов – Големия Маргин.
  Сигурно по случайност, след Нова телевизия, предишен наемател в сградите беше СИБанк по времето на Цветелина Бориславова. Сигурно, пак по случайност, именно там – в СИБанк, са сметките на Софийската митрополия, по които е платен депозитът от 150 000 лв. без ДДС, за което НЕ е издадена фактура според текста на споразумението.
  Още едно съвпадение: ден преди подписването на този договор – на 21 декември 2016 г., фирмата е сключила договор за 5 650 000 евро кредит от ОББ, като по същото време банката подписва предварителен договор за продажба на активите си на СИБанк, както вече 19 минути писа. Горе-долу това е сумата на гаранцията от 5 милиона евро, с която Върбакова влиза в преговорите за ЧЕЗ, плюс лихвите за продължителността им от повече от година.
  Интересни са няколко обстоятелства. Първото от тях е как неизвестни бизнесмени от дълбоката провинция – Пазарджишко, могат да имат достъп до среща с патриарха на Българската православна църква, който е вписан в договора и с гражданското си име? Още повече, такава среща, която да доведе до мащабен договор – отдаване на общо 2744 кв.м в супер центъра на София при цена 16,80 лв. на квадратен метър.
  Кой би могъл да уреди такава среща?"

  Следва хибридното твърдение на минутните: "Единственият разумен отговор е: Министерският съвет,..."

  Алтернативният и по-вероятен отговор е КГБ-ДС-арите. На първо място десарския синод. Замесването на Цветелина Бориславова е чудесно, стига да не се забравя, че сега тя е шеф в БАКБ. Същата банка отпусна над 100% кредит за хотел "Рила" в София...
  Чудесна е и връзката през Калканджиева към Маргините, стига да не се забравя:
  "Някои източници дори твърдят, че шефът на “Олимп” е сред най-приближените до един от лидерите на бившата застрахователна компания СИК Красимир Маринов (Големия Маргин). Известно е, че той и брат му бяха сред малцината представители на борческите структури, поканени да участват в срещата на кандидат-президента Петър Стоянов с хора на бизнеса през есента на 1996 г. ..."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/04/28/255458_krugut_olim

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Е, още в края на миналата година в зданието на пл. Света Неделя отвори бутик на Дискуеърд – марка, известна със своя джендър – стил. Според осведомени намеренията на съдържателите му са да отворят и бар в същия стил. В Патриаршията! " /19min.bg/

  До Патриаршията и джендърите сложете и адвокатското съдружие "Спасов и Братанов", обслужило както Гинка, така и Моника и Сергей Станишеви в аферата "Хохегер". Чудна картинка, да и се не нагледаш! :)

  "Малко след отговорите на Моника Йосифова пред комисията, на 08.06.2012 в-к "Капитал" публикува документи, изобличаващи я в лъжа. Оказва се, че тя прикрива доста сериозни бизнес взаимоотношения с Росен Карадимов, както и плащания във връзка с Хохегер към адвокатско съдружие "Спасов и Братанов". ..."
  https://www.capital.bg/blogove/pravo/2013/11/15/2182578_za_komisiiata_hoheger_i_zashto

 19. 19 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Нема лабаво, мафията си знае работата,

  където има далавера другарите от ДС пускат пипала, расото е само ефирно покривало, жалко за вярващите.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#18] от "plebs":

  Защо не след като БЧК дава площи под наем на търговец на оръжие, но няма бар за наемни убиици.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  В тази сграда с/у "Св. Неделя" не беше ли централата на банката на Цветелина Борисова?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Гневно

  Не ни занимавайте с Гинка ! В доклад от ЕС се казва ,че БГ събира само 21% ДДС. От НАП признаха за 12 млрд несъбран ДДС! Това значи само ние дребните риби го плащаме.

 23. 23 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Зад Гинка явно седи Борисов, а зад него я Пеевски, я някой друг - по-голям наглец.
  Ама е хитро - първо взима тока, а като го спре, ще продава и свещи от свещоливницата, за светлина.
  Няма нищо случайно - всички са отвратителни!!

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 785 Весело

  Дневник! Прочетох два пъти статията и все пак , каква новина имаме тук? Софийската митрополия сключила договор за отдаване под наем. Нещо незаконно, или просто днес изоставаме със статиите за "Гинка"?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#18] от "plebs":Защо не след като БЧК дава площи под наем на търговец на оръжие, но няма бар за наемни убиици.
  —цитат от коментар 20 на korc  До коментар [#20] от "korc":

  Е, БЧК си има работа с друга мрежа, на масоните. Наскоро сключиха рамково споразумение за дарения - http://www.grandlodgebulgaria.org/bg/?p=3123

  Само агент Еленов - Христо Григоров е връзката с ДС-арите. Тъй де, твърдят че са различни врежи... :)

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Къде е проблемът? Къде е новината :)
  Цената е супер за фирмата за този имот в идеалния център на две крачки от спирка на метрото.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  По принцип синода на "БПЦ" (в кавички, защото каква църква са тея комунисти попполковници агенти на ДС?) винаги дава този точно имот на мафиоти за символични цени за голям период от време. "БПЦ" притежава страшно много имоти, които може да отдава под наем, като не дължи никакъв данък на държавата, практически не се отчита на никой, което създава предпоставки за страхотни кражби, защото кой може да гарантира, че след сключването на тези договори за наем, за символични суми, сключилият го не взима еднократно колосална сума пари под масата?
  В същото време сума ти църкви и манастири се нуждаят от ремонт и редовното оправдание на "БПЦ" е "няма пари". А пари за нови коли, скъпи часовници, луксозно обзавеждане на палатите и охолен живот има нали?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 901 Неутрално

  И още работи ще изплуват ако се разровят по дълбоко !!!

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1239 Весело

  нищо не разбрах... каква чак толкоз репутация е имала таз Гинка 2016-та, та чак светите отци биха се побояли за... хахаха, имиджа на "бизнес контактите" си хахаха... ако бяха знаяли какво става зад гърба им де хахаха?

 30. 30 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  До коментар [#9] от "hamiltonf1":


  А за Свещоливницата нещо?
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf1


  Договор за свещоливницата, Св.Параскева и . . . . . . . .
  имаше и фирма Рама Интерком !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 31. 31 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1239 Весело

  Дискуеърд – марка, известна със своя джендър – стил
  —цитат от коментар 18 на plebs


  асиму зайката... и "джендър-стил" ли изобретихме е

 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Е това не може да е вярно . Абсурд. Това вече сигурно е майтап. Че ако не е майтап, е пълен абсурд!

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нищо ново
  Тикат напред периодично някакви сламени човечета,
  След като забаламосат народа и приберат и преперат парите ги скриват :
  Вл Моллов
  В. Йосифов
  Ил Павлов
  Ем Кюлев
  И мн мн други

  Всички имаха изпрани личица и пари , офиси в идеалния център на София и след употреба бяха захвърлени.

  Златото на партията, и службите.

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#21] от "c.b.o.":


  В тази сграда с/у "Св. Неделя" не беше ли централата на банката на Цветелина Борисова?
  —цитат от коментар 21 на c.b.o.

  Беше. . .
  А в отсрещната сграда на съседния ъгъл -
  пак собственост на Св.Синод,
  пък бе банката на Емо Кюлев. . .
  Просто не можеш да си представиш колко много сгради в центъра са собственост на Св.Синод !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Тва не може да е вярно. Гинка не наема, тя купува!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Гинка и църквата забърка. Голям играч ще се окаже тази жена. Освен ако друг не играе с нейното име.
  —цитат от коментар 1 на Роси
  " Освен, ако друг не играе с нейното име "


  Сама си отговаряш и отговорът ти е правилен .
  Гичка с нейната жилетка може да бъде камериерка в някой поизостанал хотел и ... толкова ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  А може би и нея?

 38. 38 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Пред "Епицентър" Велинов изразява мнение, че "договорът е сключен зад гърба на патриарх Неофит и е злоупотребено с неговото име, тъй като всякакви бизнес контакти с фирмата "Инерком" биха се отразили негативно на неговия имидж".

  Как пък не, и защо Неофит не накаже въпросният Григорий, който е подписал договора зад гърба му ?

 39. 39 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Гинка е новото лице на сикаджийската тиква.

 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Значи някъде се е повило копие за проект на договор, който не се знае дали е подписан и дали е влязъл в действие, обаче медиите раздухват?

 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf1":

  Че то проектодоговорът е от 2016 г. - т.е. преди да започнат преговорите за ЧЕЗ!

 42. 42 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":

  Че то договор за наем за 10години, който може да бъде продължен още четирикратно - т.е. за 50 години - не е ли покупка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK