София търси външни експерти да следят за качеството на ремонти

Ремонт на бул. "Дондуков"

© Анелия Николова

Ремонт на бул. "Дондуков"За да бъдат предстоящите основни ремонти в центъра на София изпълнени в срок, качествено и без оскъпяване, Столичната община търси екип от външни експерти, на които ще плати 500 хиляди лева. Това се разбира от обществена поръчка, обявена от зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев.


Екипът от 7 експерти ще трябва да отговаря за изпълнението на ремонтите за общо 46 млн. лева, от които 41 млн. лева се отпускат по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020" и обхващат две от зоните в идеалния център на София - между площад "Александър Невски" до ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите й площади.


Последният сериозен ремонт в центъра на града беше реконструкцията на бул. "Княз Александър Дондуков". Той приключи 3 месеца след първоначално обявения краен срок, а изпълнението му беше повод за много критики от граждани, като се стигна и до протест. На няколко пъти положените павета се разместваха, като се наложи да бъдат пренареждани.
Той привлече и вниманието на премиера Бойко Борисов, който отдели на темата голяма част от изказването си по време на конгреса на партия ГЕРБ, на който кметът на София Йорданка Фандъкова беше преизбрана за член на ръководството, а Бойко Борисов остана председател. Два дни по-късно Борисов засегна темата и по време на заседанието на Министерския съвет.


От пресцентъра на Столичната община и зам.-кметът Евгени Крусев не отговориха на въпрос на "Дневник" защо се търси външен екип от експерти, който да организира работата по изпълнението на ремонтите.


Какво ще правят


Експертите ще трябва да създадат цялостната организация и координация на ремонтите, да съдействат за добрата комуникация между заинтересованите страни.


Кандидатите трябва да имат достатъчно ресурс и професионална компетентност за изпълнението, възможности за контрол на ремонтните дейности и на "критичните фактори". Участниците трябва да са анализирали критичните фактори, които биха могли да бъдат причинени от самата Столична община: лоша или липсваща изходна информация, недобра комуникация с възложителя (Столичната община - бел. ред.), грешна оценка, обхвата на поръчката и други фактори, идващи от общината.


Според критериите към предложенията от по-голямо значение е качественото изпълнение на поръчката (70%), а по-малка тежест (30%) има цената.


Изискваният към ръководителя на проекта са да е завършил висше образование бакалавър или магистър и да има поне 3 години опит в управлението на инфраструктурни проекти. Подобни са критериите за образование и опит към търсения координатор на екипа, правния, финансовия, строителния експерт и този, който ще отговаря за мониторинга. Единствено специалистът по "контрол и съхранение на документация" трябва да е имал 1 година опит в подготовка и изпълнение на проекти.


Очаквайте скоро


Единият от ремонтите, чиято организация и изпълнение ще бъде възложена на екипа от експерти, е цялостната реконтрукция на ул. "Граф Игнатиев", площадите "Джузепе Гарибалди", "П. Р. Славейков" и "Патриарх Евтимий", улиците "Солунска" (в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до бул. "Витоша"), "6-и септември" (от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Аксаков"), "Ген. Паренсов" (в участъка от ул. "6-и септември"до ул. "Цар Шишман"), ул. "Цар Шишман" (в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до пл. "Народно събрание") и градината пред храма "Св. Седмочисленици".


Проектът е за 20 млн. лева и предстои Столичната община да обяви избраната строителна фирма, която ще го изпълни. Дейностите трябва да започнат през лятото.


Втората зона обхваща площада около катедралния храм "Св. Александър Невски", площад "Народно събрание", църквата "Св. София", сградата на Синодалната палата, градината "Св. Климент Охридски" при Националната художествена академия. Предстои да бъде избран изпълнител и за този ремонт, като вероятно дейностите ще започнат през 2019 г.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  На това му казвам пълна безпомощност на институциите за проверка и контрол. Лошото е тези институции харчат наши пари.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Външни? Че нали казаха че скамейката на геп е почти безкрайна? А сега разбрах там на скамейката са специалисти по гепене!

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Ами да закрият ДНСК (или както там се казваше) и поне да спестят нвкой лев от заплати на калинки.

  Очевидно е, че на държавата й трябва ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД за много неща, не само за ремонтите.

  Онзи ден минах пеша по Витошка и се отвратих за пореден път от дизайна и изпълнението на пешеходната зона. За подлеза между ЦУМ, х-л Балкан и Министерския съвет дори не мисе говори - прилича на бомбоубежище, строено от скаути като лятно упражнение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Липса на УПРАВЛЕНСКА мощ. Да се чудиш и маеш как се изградиха толкова обекти ЕДНО ВРЕМЕ без такива безпомощни НАБЛЮДАТЕЛИ.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  ама то си има отговорници винаги. Защо те не са по затворите е въпросът?Нали има конкретни проектанти, инвеститорски контрол, отговорни изпълнители...

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Сред изискванията не прочетох за някакви наказания ако има пропуски в работата си.

  подпис
 7. 7 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "44

  Липса на УПРАВЛЕНСКА мощ. Да се чудиш и маеш как се изградиха толкова обекти ЕДНО ВРЕМЕ без такива безпомощни НАБЛЮДАТЕЛИ.
  —цитат от коментар 4 на 442


  Имаш ли спомен за нещо построено по времето на Костов , освен съборения мавзолей ??? Просто питам .

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Тя учителката какво си въобразява? Те обектите да не се дават на куцо и сакато? Получават ги едни наши другаре, на които ако им се озъбиш, ще загубиш не само службата си ами и ченето си. Тежко стана в тази държава да си народен учител! А сериозно погледнато, гербавите откакто закриха министерството на инвестиционното проектиране, понятия си нямат дали и как могат да строят читаво. Щото няма норми, няма правила. А богопомоза...., пардон Бокопомазаните сами си контролират...... парите.

 9. 9 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това или ще е нов много умен начин за приватизацията на още пари от този и онзи или наистина ще помогне за по- качествени ремонти. Надявам се да е второто, че се задръстихме от ремонтиране на улици, булеварди и какво ли още не.

 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 750 Неутрално

  шибаняци, далаверата свърши.
  Сега и контрол щели да "въвеждат".

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  За да установиш, че плочките са счупени, колко голям специалист трябва да си...?

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 252 Неутрално

  ..."Екипът от 7 експерти ще трябва да отговаря за изпълнението на ремонтите..."
  Нещо като римейк на "Великолепната седморка", но броя на оцелелите може да е по-малък от тези в оригинала /трима/.
  Тези "експерти" трябва да се доставят от чужбина - напр. Финландия или Холандия и да са под 24-часова охрана. Усвояващите едни 46 млн. лева няма да им цепят басма...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 13. 13 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Значи си признават, че са некомпетентни и корумпирани и искат да похарчат още 500 000лв, на техни хора, за да замитат безобразията?
  ОСТАВКА!

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Егати некадърниците сме. За всяко нещо търсим външни експерти. Само по празните приказки сме експерти, особено ако слушаш Борисов и обкръжението му.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Аз пък редовно минавам по Витошка и всеки път се кефя на дизайна и на относително приемливото изпълнение. И съдейко колко много хора се разхождат по Витошка при хубаво време, 99% от софиянците се кефят. Е разбира се, единия файтон умнкрасивите петопартийници нямат угодия и няма да са доволни никога.

 16. 16 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Така и не разбирам какво ще й правят отново на отличната и с вече нови тротоари улица Шишман? Идеална си е, може би ще ги разбият, за да ги направят отново? Шести септември също е с нови тротоари и е приемлива, малко трябва да се пооправят паветата. Затова пък подлезите при СУ и Спортната палата текат, Витошка е в окаяно състояние, а градинката на НДК, глътнала май също 20 милиона, е отново с изпочупени мрамори и гранити.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Те да се постараят да изберат свестни фирми за ремонта , а не приятелчетата на бай Х.

 18. 18 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  500 000 / 7 = 71 000 лв на човек.

  От материала не става ясно за колко време става въпрос (колко ще продължат ремонтите). Дори и да е само за 1 година, тези пари не са достатъчни дори само за заплатите на въпросните експерти. А за печалба на фирмата, в която работят, не остава нищо. Ако пък е за повече от 1 година, то парите съвсем не стигат.

  За да е ефективен контрола, трябва да има контрол на всичко - на проектиране, на материали, на технологична дисциплина, на крайното изпълнение. Т.е. трябва едва ли не денонощно някой да бди над абсолютно всеки детайл. Това е нещото, което уж би трябвало да го правят самите фирми-изпълнители и инвеститорският контрол. При толкова много обекти, за които става въпрос, няма как 7 човека да огреят всичко това.

 19. 19 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Като и на слепите и глухите вече им е ясно, че контролът куца, защо не заделят за контрол 5 милиона от планираните 46 милиона лева, та да има качествен контрол, а заделят едни мижави 500 000 лв? Само 7 души къде по-напред ще огреят? Само ще ги чакат да обърнат гръб (или да отидат на съседния обект) ...

  Тази работа е все едно да сложиш 1 полицай на 3 села, дори и автомобил да не му осигуриш, и да се надяваш, че той ще може да озапти битовата престъпност там.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Столичната община търси екип от външни експерти, на които ще плати 500 хиляди лева"

  Да разбираме ли, че "външни експерти" означава "не наши експерти"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK