Проверката на пешеходните пътеки откри фрапиращи пропуски, 2/3 не отговарят на закона

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков на брифинг в МВР

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков на брифинг в МВРПроверката на МВР и регионалното министерство на всички пешеходни пътеки в страната, разпоредена от прокуратурата, откри фрапиращи пропуски и отчайващи дефицити. Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров на брифинг, посветен на резултатите от инспекцията. На пресконференцията присъстваха и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков.


След проверката е съставен и "срамен списък" на областите със системни нарушения. В него влизат Хасково, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора и Варна.


Цацаров, Радев и Нанков бяха единодушни, че не трябва да става размиване на отговорност между институциите, като вътрешният министър отбеляза, че кметовете са също отговорни. Те обаче не присъствали на брифинга, защото не са институция.
Тримата представиха и срокове -


до 30 юни двете министерства трябва да представят предложения за законови изменения,


тъй като имало пропуски в нормативната уредба. Пак до края на юни МВР трябва да разпореди/изпрати сигнални писма до кметовете с указания да приведат пешеходните пътеки в съответствие със закона. След това да се направи отново проверка, но не в цялата страна, а на местата с констатирани най-големи нарушения и фрапиращи случаи. Ако кметовете не "поправят" пътеките, ще бъдат глобявани от 2 до 7 хил. лв., обясни още Цацаров.


Регионалният министър Николай Нанков каза, че 80% от пешеходните пътеки по републиканските пътища не отговарят на изискванията на закона. Общият им брой е 3571, от които 205 са в населени места и 3226 - извън тях.


Най-честото нарушение е


липсващ надпис "погледни" на пътеките,


изискването за който е въведено през 2012 г. Такъв липсва в 80% от случаите. Пак при толкова пътеки е сгрешена ширината на пътеките, която не е съобразена с вида на пътното платно. В 65% от случите маркировката на самите пътеки е износена или напълно заличена. Цветът на пешеходните пътеки не отговаря на изискванията на закона, а е цветна в 12%, пък в 7% от случаите няма 250 метра между отделните пешеходни пътеки. Регионалното министерство ще изработи до края на април регистър на пътеките в страната.


Вътрешният министър представи статистика с числа за броя нарушения по градове, а в обобщение заяви, че 2/3 от пътеките не отговарят на законовите изисквания. Радев повтори думите на Цацаров, че такава цялостна проверка се прави за пръв път и досега в страната не е имало пълна картина. Той обаче побърза да уточни, че МВР е издавало и досега разпореждания на кметовете да привеждат в съответствие със закона пешеходните пътеки.


Те са три вида: М8 1, или т.нар. зебра, М8 2, която е с прекъсната линия, и повдигнати пътеки. Иначе проверката е обхванала всички общо 13 981 обекта в страната, като средно всяка областна дирекция на МВР е проверила 499.


Неправилно са били маркирани 1501 пътеки тип "зебра". В 18% от случите те са разположени на места, където движението се регулира със светлинни сигнали. 53% от "зебрите" са разположени на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. Пред 10 462 "зебри" липсва пътен знак.


363 пътеки, които са маркирани с прекъсната линия, са били очертани неправилно. Почти половината от са разположени на място, където движението се регулира със светлинни сигнали, 65% са разположени на по-малко от 250 м една от друга, 3044 са без поставен пътен знак, обясни Радев.


Допълни, че са проверени 980 повдигнати пътеки, от които 244 са неправилно маркирани. При 642 повдигнати пък липсва пътен знак.


"Съчетанието на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки


съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства на предизборните обещания,


нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места", коментира в обобщение Цацаров.


На въпрос, зададен към Радев, защо не може да има и пешеходна пътека и светофар, отговори регионалният министър Нанков. Той отбеляза, че именно затова една от задачите на двете министерства след проверката е да предложат законодателни промени. На друг въпрос на журналисти как ще МВР да привикне хората, че няма да могат вече да пресичат на пътеки, които подлежат на премахване, защото са разположени твърде близо, Радев заяви:


"Съгласен съм, че това е важен въпрос", и допълни, че трябва да се намери начин да се свикне с новото положение, без да стават инциденти.


Според главния прокурор МВР ще приоритизира и ще започне първо с пътеките с недобра маркировка и след това ще премине към премахване на излишните. Цацаров също така обобщи, че според него най-големият проблем не били цветните пътеки, а това, че са разположени много близо една до друга. Това създавало условия за катастрофи.


Подобна теза разви и министър Нанков, който в отговор на въпрос посочи, че по-често са случаите на излишни пътеки, отколкото тези, в които липсва пътека, където трябва да има.


За случаите с цветни пътеки Цацаров спомена Пазарджик, за който важала песента "Оранжево небето, оранжев е градът". "Явно това е цветовото усещане на кмета", заяви главният прокурор, но подчерта, че не съответства на закона. От своя страна Радев пое ангажимент да провери колко пъти досега МВР е разпореждало на кмета на Пазарджик да поправя пешеходни пътеки.


Вътрешният министър обясни, че близко разположените пътеки и шарените такива са правени от местната власт "с добро или да го кажа направо - за да се харесат на електората". Той подчерта, че поправката ще е свързана с отпускане на средства, което отбелязвали кметовете при разговор с него. Цацаров от своя страна заяви, че донякъде става въпрос за средства, но най-вече е въпрос на отчайващо безхаберие, чиято цена е човешки живот.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  То е ясно ,че шуробаджанашките фирми ще преправят отново всички пътеки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Не разбрах "гадовете" строили и въвели в експлоатация на "нестандартни" пътеки ще бъдат ли наказани?

 3. 3 Профил на Georgi Stoilov
  Georgi Stoilov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Срещу пешеходните пътеки се борят Главен Прокурор и 2-ма министъра в остра и люта битка. То няма и време ,и КОЙ да ги събира тия 16 млрд. ДДС, даже нека се натрупат още малко...

  П.С. Все още шарените пътеки не са се дали и си стоят.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Във Варна пък си имаме пешеходни пътеки с боя, върху която пешеходците се пързалят, като е мокро !

  [email protected]
 5. 5 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Пешеходната пътека - враг №1 на всеки самоуважаващ се автоталибан!

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 6. 6 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Безхаберие плюс стабилност в "усвояването" - моделът #КОЙ. Нима има учудени?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  И да не забравят пешеходците, че пътното платно не е тяхна територия. И преди да тръгнат да пресичат да преценяват дали пресичането им ще е безопасно за тях.

 8. 8 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Във Варна пък си имаме пешеходни пътеки с боя, върху която пешеходците се пързалят, като е мокро !
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  В София - също. Не знам има ли изисквания за боята, но по-хлъзгави зони няма от белите ленти на пътеките. И затова или отстрани на пътекта, или на подскоци, за прескачане на "пързалките"

 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Добре ще е редом с маркировките и задължителните знаци преди тях да се помисли и за една .... сериозна, национална кампания, обхващаща училища, нац. телевизия и задължително всички пенсионерски клубове по ограмотяване на българския пешеходец и колоездач... на какво ли не съм се нагледал.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Във връзка със статията един съвсем сериозен въпрос към колегите съфорумци, ако имат информация.

  Очевидно по закон на светофарно кръстовище не може да има пътеки. Добре, но ако на светофарно кръстовище няма пътека, а светофарът не работи (развален, през нощта, т.н.), значи ли че пешеходците нямат предимство като на пътека?

  Сериозно питам за запознатите, защото на светофари си има нормални пътни знаци за път с предимство, т.н. в случаите когато светлинната сигнализация не работи.

  I don't want to believe. I want to know.
 11. 11 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Във Варна пък си имаме пешеходни пътеки с боя, върху която пешеходците се пързалят, като е мокро !
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  За пешеходните пътеки не знам, нямам наблюдения да са с хлъзгава боя, обикновено защото такава липсва. Обаче червената боя на нарочените за велоалеи... майко мила. В ден като днешния с мокър сняг е като на ледена пързалка.

  I don't want to believe. I want to know.
 12. 12 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 837 Любопитно

  Абе, #Сотире, ти друга работа нямаш ли си?! Това е работа на МВР - твоята работа е малко по-друга!! То не че я вършиш, де...

 13. 13 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До там ли я докарахме? лавният прокурор и министъра се занимават с пешеходните пътеки. Няма вече претъпност, нямаме и други проблеми за това дайте да оправим пехедните пътеки.
  Едно въпросче към министъра:
  Смятате ли за нормално да има пешеходна пътека на булевард с 2 платна за движение, всяко от които с по 3 ленти + 1 аварийна ?!? И този булевард да изпълнява функциите на околовръстен път ? Мерси !

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 14. 14 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 306 Неутрално

  А циментовите бабуни, които имитират спящи полицаи и си чупим колите, кога ще ги проверявате и приведете спрямо стандартите?

 15. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Цацаро-о-о-о-о-о-ОХ! 16 млрд. откраднат ДДС. Къде си? Сляп ли си? Глух ли си?

 16. 16 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Пред 10 462 "зебри" липсва пътен знак.
  "3044 са без поставен пътен знак,"
  "При 642 повдигнати пътеки липсва пътен знак."
  или общо 14148 пътни знаци!
  По 40,00 лева цена на дребно (без закрепващи елементи, труд по монтиране и т.н.),
  то сметката излиза някъде към 565000!
  Интересно, кой ще...?

 17. 17 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 609 Гневно

  "Най-честото нарушение е
  липсващ надпис "погледни" на пътеките,"

  Тия нормални ли са?Каква е тази тъпотия?Пак наши хора ще боядисват и пишат глупости!
  Незрящите хора как да го прочетат?Ами възрастните хора?

 18. 18 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 739 Любопитно

  И к'во пра'им сега? 2/3 от чиновниците очевАдно са за уволнение, след като получават заплати, бонуси, пари за дрехи, безсрочни договори, 40 дни платен отпуск, а не могат да изпълнят едни елементарни изисквания за пешеходните пътеки.

  Някой навит да се обзаложим, че каквото и да се провери, ще се окаже, че 2/3 от него не отговаря на никакви изисквания и стандарти?

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не разбирам какъв точно е проблемът да има две пешеходни пътеки на по-малко от 250 м една от друга.
  Според мен в центъра на всеки град, където не са забранени автомобилите, както и в по-натоварените с пешеходци места извън центъра, трябва на всяко кръстовище, както и на всяко място, където хората си пресичат по навик, да има пешеходна пътека (изключвам тук разбира се по обективни причини по-натоварени високоскоростни булеварди като например "Цариградско шосе" и "България" в София).
  Време е да дадем приоритет на пешеходците и тази нормативна уредба да бъде променена спрямо тях.

  Затова или задраскаха (буквално) пешеходната пътека по "Хан Крум" на пресичането с бул. "Васил Левски"? Защото няма 250 метра от пешеходната пътека по "6 септември"?

 20. 20 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  кой примат я е измъдрил тази глупост с надписа "погледни", или като гледам как масово хора пресичат улицата без да се оглеждат, явно имат нужда от инструкции за умствено изостанали...

 21. 21 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 699 Любопитно

  Нещо не ми излизат сметките или докладващите не са добре със сметките.
  „проверката е обхванала всички общо 13 981 пътеки в страната... 80% от пешеходните пътеки по републиканските пътища не отговарят на изискванията на закона. Общият им брой е 3571, от които 205 са в населени места и 3226 - извън тях."

  205 + 3226 = 3431, демек останалите 130 са сигурно точно на границата на населените места.

  80% от 13981 е 11 185. а 3571 са 25,5% от 13981.

  Интересното е, че ако „Пред 10 462 "зебри" липсва пътен знак.“ и като знаем колко има изтъркани, то излиза, че тези „зебри“ са само на хартия, но не и на пътя.

  @)----,--'--
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Като се има предвид, че пешеходната пътека е едно от най-сложните инженерни съоръжения, познати на човечеството, нищо чудно, че на Герберските фирми така им се опират...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  само като видиш престъпните мутри на групичката ти става ясно, защо в бегето нищо не мърда освен шкембетата.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Ами велоалеите, дето ги разчертаха по тротоарите? Че и по алеите в парка? Отиваш да се поразходиш, блъска те весел велосипедист и ти чупи крака. Той по закон не носи и вина. После молиш за инвалидна пенсия, ма не ти дават, щото в България инвалидите били мошеници.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Ами пресичайте само по сухо бе... :)

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 734 Неутрално
 27. 27 Профил на M
  M
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Да боядисат цялата нова зелена зона в Лозенец намериха пари, но не и за пешеходната пътека на "Дж.Баучер". Боядисват наоколо, а пътеката, която е цялата изтрита - заобикалят. Пиша писмо на общината - получавам отговор "не е от нашата компетенция, препратихме към инспектората". Така до ден днешен - нищо. Всеки ден десетки деца пресичат на тази пътека, за да отидат на училище - 122 ОУ.

 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  ее, пак хванаха най-опасния престъпник, браво.

  да се готвят магазините за златни рибки, плетачките на дантели около Света Неделя и събирачите на вторични суровини.

 29. 29 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Във връзка със статията един съвсем сериозен въпрос към колегите съфорумци, ако имат информация.Очевидно по закон на светофарно кръстовище не може да има пътеки. Добре, но ако на светофарно кръстовище няма пътека, а светофарът не работи (развален, през нощта, т.н.), значи ли че пешеходците нямат предимство като на пътека? Сериозно питам за запознатите, защото на светофари си има нормални пътни знаци за път с предимство, т.н. в случаите когато светлинната сигнализация не работи.
  —цитат от коментар 10 на Milva


  В такъв случай трябва да дойде от КАТ регулировчик и да контролира движението. Проблема е че това тука става абсурдно бавно, пък ако е някой квартален светофар шанса е почти нулев. Трябва някой да подаде жалба към районното кметство, от там да препратят сигнала до КАТ и....

 30. 30 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "ь":

  Това е голяма глупост, че не трябвало да има пешеходна пътека тип "зебра", където има светофар. Регулирането на движението става по няколко начина, като по-горния е по-важен и отменя всички други под него. И те са както следват:
  1. Регулировчик
  2.светофар
  3.пътни знаци
  4.маркировка
  5.правила (например правилото за изпреварване, спиране, преминаване край спряло ППС за обществен транспорт и т.н.)
  Регулировчика отменя всичко под себе си,
  Светофара отменя всичко под себе си и т.н.
  Ако няма регулировчик, светофар, и пътния знак е закрит от дървета, паднал и не се вижда, тогава важи маркировката. Това, че е тип "зебра", не е никаква пречка.
  Алоу, неграмотните полицаи, прокурори и т. подобни, ограмотете се бря!!!

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 31. 31 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Нали уж прокурватурата се занимаваше с престъпления и защитата на обвинителен акт в съда.Как му хрумна на главния да следи и за пешеходните пътеки.Утре ще се присети да види дали плътността на тоалетната хартия в къщите на хората отговаря на стандарта.Кипи безсмислен труд,а обвинителните актове падат в съда поради некадърност на прокурорите.

 32. 32 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  И да не занравят хората без крака - тротоар и зелена (калища) пюощ не е място за спиране и паркиране! Все още не съм като Карлсон!

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Има шофьори, които не се влияят по никакъв начин от пътеките, освен ако на нея няма полицай.

 34. 34 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Разстроено

  голям нацеонален герберо-проблем..
  .....КЧ-Янг... пусн ги, 3 4 атомни да не се мъчем

 35. 35 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Абе, що не почне таа Трета световна, че да се опраим?! Тия бандити ошушкаха държавата, Главният прокурор ще варосва пешеходните пътеки!

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Гневно

  Има пешеходна пътека - има проблем, няма пешеходна пътека - няма проблем. Това е резултатът от месеци безмислен, но скъпоплатен от всички нас прокуроски "труд".
  Г-н Радев може ли по конкретно да обясни как по-нагъсто сложените зебри са предпоставка за повече катастрофи? Явно той е от шофьорите, които мразят правилата за движение по пътищата, когато шофира.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Не разбирам какъв точно е проблемът да има две пешеходни пътеки на по-малко от 250 м една от друга.Според мен в центъра на всеки град, където не са забранени автомобилите, както и в по-натоварените с пешеходци места извън центъра, трябва на всяко кръстовище, както и на всяко място, където хората си пресичат по навик, да има пешеходна пътека (изключвам тук разбира се по обективни причини по-натоварени високоскоростни булеварди като например "Цариградско шосе" и "България" в София). Време е да дадем приоритет на пешеходците и тази нормативна уредба да бъде променена спрямо тях.Затова или задраскаха (буквално) пешеходната пътека по "Хан Крум" на пресичането с бул. "Васил Левски"? Защото няма 250 метра от пешеходната пътека по "6 септември"?
  —цитат от коментар 19 на carpe_diem_


  По принцип според закона всичко което казваш е пешеходна пътека, но 90% от шофьорите не го знаят!

  54. (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Пешеходна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Гневно

  До коментар [#10] от "Milva":

  Съвсем резонен е въпросът ви, ама тези трима герои от Доньо Доневски комикс нямат за цел да спасяват човешки животи или да предотвратяват ПТП -та.
  Все пак има едно правило, че на кръстовище мисленото продължение на тротоара по пътното платно е пешеходна пътека. Не знам обаче дали е в сила още. Като гледам с каква омраза има във властващите към пешеходците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Пълна некадърност и безхаберие цари в милата ни родина, от най-дребното, до най-важното и отгоре до долу.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Гневно

  До коментар [#13] от "osl19549478":

  Нормално е. Всеки е пешеходец, включително и шофьорите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ега Ти безполезното разследване. Никъде не се споменава за опасни зебри, за очертани паркоместа в прекалена близост. Загрижили се че нямашо 250м и ще накарат общините да местят пътеките или където няма поток или на по опасни места. За кръстовища със светофари явно и те не знаят защо го включват в сратисъиката....явно някаква безсмислена промяна в здвп се мисли да се симулира дейност. Омерзен съм чак.....оранжево небето...оранжева земята ....уффф абе кви сте вие бе

 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 518 Гневно

  цаца,какво става с ЛИПСВАЩОТО ДДС?!?
  Стига си замитал проблема под чергата - това са 16 милиарда!!!

 43. 43 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  От думите на Цацаров и двамата министри, останах с впечатление, че целта им е да намалят пешеходните пътеки, защото те са предпоставка за ПТП!!!
  Явно това е усилието, което ще полага държавата - пешеходците са врагове и само преат на автомобилите.И как така ще има и светофар и пешеходна пътека?Ами ако светофарът не работи понякога, ще е забранено ли да се пресича или ще се учим да летим?!
  Нивото на интелект на управлящите ни е все по ниско, а последните годии - при ГЕРБ, то е стигнало до дебилност и откровена простащина!

 44. 44 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Да но никъде не е отбелязано това че са начертани парко места пред и зад пещеходни пътеки и няма изискуемото по закон отстояние от 5 метра както е в милата ни Банкя

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1742 Гневно

  До коментар [#19] от "carpe_diem_":

  Напълно съгласен с вас. За бул. България си мисля, че трабва да има пешеходни светофари по кръстовищата и пешеходни пътеки. Той си е градски булевард, като разликата му с други подобни е, че по него минава т.нар. правителствено трасе. Та заради кефа на няколко вишестоящи зад*ика не трябва да се създава допълнително неудобство на пешеходците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на nasko_saba
  nasko_saba
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Имам приятел , който е вносител на бои.Той предлага боя с 10 /десет/ годишна гаранция против изтриване и вътре с стъклени перли , които осветени с фаровете светят , като светлоотразители. Боята е САМО , три пъти по скъпа от обикновената боя , която се изтрива за 2-3 месеца , участваше в обществени поръчки и търгове , но никога не успя да се пребори.Накрая вдигна ръце и се отказа.Нашите хора нямат сметка от нещо качествено и трайно дългогодишно , на тях им е нужно всяка година да има едни парички за усвояване от правилните фирми/хора.

 47. 47 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Каква е тая талибанска история, граничеща с тоталната глупост за 250-те метра ? Реално в центъра на София е пълно с подобни пътеки, защото изключително много хора пресичат там. Пешеходна пътека има там където има нужда. Закони правени от мозъчни донори.

 48. 48 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Любопитно

  ... чудно защо Сотир Методиев Пеевски ни занимава с пешеходни пътеки, а не с пътеките по които за изтекли 16 милиарда несъбрани от приятели, това са 4 КТБ-та накуп... мълчат кат прасета в царевичак... а няма и кой да ги пита...

  Колкото повече, толкова повече!
 49. 49 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#19] от "carpe_diem_":

  Пак в района ...
  Пешеходната пътека на Раковски срещу Лидл е на 150 метра от светофара с Графа, а тази на Стефан Караджа и Раковски е даже на под 100 метра. Цацаров да каже коя от двете трябва да махнем !

 50. 50 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Странно е главен прокурор и министри да не си знаят законите... Ясно е написано, че няма забрана за разстояние между пешеходни пътеки. Има препоръка да са на разстояние поне 250м, което не е забрана..Има описани и изключения. Но явно им е много информацията, за да я запомнят след прочитане. Да не говорим ако взема да пресмятам цифричките колко са сбъркани..Но да, работят за благото. Тяхното..

 51. 51 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Уличната маркировка, пешеходни пътеки - това е нивото на компетентност на главният прокурор и няколко министри! Да ги направим катаджии и да не ги измъчваме със сегашните им длъжности от които хабер си нямат!

 52. 52 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Значи съдебната реформа е свършила и Главният прокурор е назначен за регулировчик!
  Така го разбрах това мероприятие,вече няма главен прокурор, а главен регулировчик-на преминаването на другия ..бряг.

 53. 53 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 464 Неутрално


  До коментар [#37] от "vtl53383951":

  Знам го това и наистина повечето не го знаят, ама тогава пак се чудя как може на кръстовище с такава улица да задраскат пешеходната пътека направо с едно голямо Х...

 54. 54 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Това са празни приказки: системните нарушения не са за отделни области. Те са баш в цялата страна. Хоризонталната маркировка в милата ни татковина се възприема от държавната администрация като нямаща никакво значение декорация.
  На безброй места тя напълно липсва: пешеходни пътеки без дори една педя видима бяла боя, осеви линии, съществуващи само в нечии мечти, странични линии на платното, останали нейде в небитието!
  Цацата просто клати въздуха, а останалите му помагат.

  waldmeister
 55. 55 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 539 Неутрално


  И защо гл.прокурор и тези двамата се занимават с такива маловажни въпроси, а не решават глобални проблеми като: Има ли живот на Марс?
  Чакам резултат от тяхната отговорна работа...

 56. 56 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Алоо - Цацаров! Няма закони нито за пешеходните пътеки, нито за светофарите, знаците и т.н. Има НАРЕДБИ за тези неща на този дето стои на другата страна на софрата. Законотворец????

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Весело

  Като се има предвид, че пешеходната пътека е едно от най-сложните инженерни съоръжения, познати на човечеството, нищо чудно, че на Герберските фирми така им се опират...
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Абе щом с тях се е заел самият главен прокурор няма шега.
  Работата е много отговорна и дори опасна, та затова не друг а Цацаров се е захвана с нея.......щот си няма друга работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Голяма далавера са тези пешеходни пътеки - за един месец се изтриват и хайде пак едни държавни пари...

  I had a dream, Joe
 59. 59 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 964 Весело

  Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров на брифинг, посветен на резултатите от инспекцията. На пресконференцията присъстваха и министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Радев и Николай Нанков.
  —цитат от коментар 0 на СТАТИЯ


  Браво! Браво!

  Ма се чудя що само Цацаров, Радев и Нанков се занимават с този толкова сложен въпрос? Ми включете и Бойко, помолете разни НПО- та да се включат, от Светия синод и от Президентството що мълчат- да се намесят и те! Направете и няколко комисии в Парламента- да заседават 2-3 години... Това пешеходната пътека е сложно нещо, ей! Не е за бояджии работа...

  До няколко години- като се назаседавате с пътеките- започвайте по другия наболял проблем- преброявяането на врабчетата.

  Но да не бъдем толкова критични- отправям лични благодарности към онези, дето преброиха комарите къди Дунава. Дерт ми беше, сега заспивам спокоен за бъдещето на децата... :)

  Имам едни леки подозрения обаче, че това с пътеките е за отвличане на общественото внимание от преброяването на врабчетата. Цацаров- не си го и помисляйте- наблюдаваме ви! :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Весело

  мхм... регистър на пешеходните пътеки?

 61. 61 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Нито ще накажат някой,нито нещо ще се промени..даже не е имитация на дейност...не знам какво е

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 62. 62 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 695 Неутрално

  В квартала в който живея има концетрация на училища и детски градини и ясли, понякога са на стотина метра едно от друго или пък са на ъгъл. Ако премахнат пешеходните пътеки до входовете на училищата и детските градини, защото има такива на близките кръстовища ще е равносилно на убийство за децата. Това са деца - дали ще бие сто метра път до светофара или ще пробяга пред колите, за да си купи нещо, а?

  Да не говорим че има пълни кретени зад волана, бях с детска количка миналото лято, пресичах на маркирана и повдигната пешеходна пътека, а един маймун се изряза, едва не ни смаза с детето, че и нагъл - искаше да излезе и да се разправя. Докато бях в шок и успокоявах детето мъжете наоколо тръгнаха и автоталибанът замина с колата (и пръдлата до него).

  preklara rara
 63. 63 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gopeто":
  До коментар [#10] от "Milva":
  [quote#10:"Milva"ако на светофарно кръстовище няма пътека, а светофарът не работи (развален, през нощта, т.н.), значи ли че пешеходците нямат предимство като на пътека? [/quote]
  "Пешеходна пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение."
  Това важи за всяко кръстовище, включително и за кварталните улички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK