Прокуратурата не откри престъпление при разпределението на дело за 102 млн. лв., свързано с КТБ

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

© Юлия Лазарова

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела ДончеваДен след като стана известно, че има данни, че председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е извършила дисциплинарно нарушение с разпределението на дело за 102 млн. лева, свързано с КТБ, прокуратура оповести, че не е открила престъпление по случая и е прекратила проверката.


До нея се стигна след сигнал на самата Дончева през ноември миналата година. Тя поиска от държавното обвинение да провери дали е извършено престъпление по служба заради разпределение на търговско дело за 102 млн. лв., свързано с фалиралата КТБ.


В хода на разследването са изискани и приобщени копия на търговското дело, както и материали от проверка, извършвана от Инспектората на ВСС. Вчера стана известно, че съдебните инспектори са констатирали нарушение при разпределението на делото. Актът им обаче не е влязъл в сила, защото магистратът е подала възражения срещу констатациите в него, а срокът за преценка на главния инспектор не е изтекъл.
Разследващите са разпитали трима свидетели, които са формирали 6-и съдебен състав в САС, на който първо е било разпределено делото. "Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление по чл. 282, ал.2 НК или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд – София, Даниела Дончева", се казва в съобщението на градската прокуратура.


Разпитаните трима съдии са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане от 6-и състав, страните по делото или свързани с тях хора и фирми не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не е било упражнявано и влияние от ръководството на съда за взимане на решение в една или друга посока.


"Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство (Василев, Иванов и Хайдукова), че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 4.10.2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод), намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно–умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел, изискуема от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението й е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване", се аргументира наблюдаващият прокурор.


Случаят стана известен миналия октомври, когато съдия Милен Василев от Търговската колегия на съда закачи писмо на таблото в коридора на съда, в което обвинява Дончева в действия със "силен корупционен мирис".


Поводът за заявлението на съдия Василев е конкретно дело, което му е било разпределено случайно. Става дума за търговски спор с материален интерес от 102 млн. лв., в основата на който стои сградата на КТБ на пл. "Гарибалди" в София. Според съдията, който излага подробна фактология за събитията, председателката на съда е проявявала интерес към делото и именно заради това е издала заповед, с която е иззела всичките му дела. "При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", написа тогава в писмото си съдия Василев, което завършваше с думите: "Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение."


Даниела Дончева беше назначена за председател на Софийския апелативен съд през юли 2016 г. от предишния състав на ВСС. Преди това мнозинството на съвета на два пъти демонстративно отхвърли кандидатурата на съдия Нели Куцкова, срещу която се беше изказал публично и премиерът Бойко Борисов.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Щом проверката на инспектората и заключенията в доклада не са влезли в сила, защо се оповестяват. Ако това все пак се случи, тъй като някой журналист бърза да публикува такива данни, то трябва категорично да се посочи този факт, иначе се въвеждат в заблуждение потребителите, а и дава достатъчно основание на потърпевшите да търсят отговорност за разпространението на едва ли не неверни данни.

 2. 2 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Нищо ново .Направеното от г-жа Дончева е съгласувано с прокуратурата,та нали основния свидетел Лазов е нейно доверено лице.Новия състав на ВСС и инспектората ,това е тест за вашата годност.

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Любопитно

  Е как да открие като се командва от #КОЙ ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Имало е образувано досъдебно производство и се е провеждало разследване (а не проверка). За да се образува досъдебно производство трябва да има достатъчно данни, от които да може да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление. Тези предпоставки са били налице и затова е проведено разследване. Друг е въпросът, че в чл. 282 от Наказателния кодекс има условие престъплението да е извършено със специална цел (да се набави облага или да се причини вреда). Ето тук е проблемът - всички цъкат и си казват това, което и съдия Василев е написал - "Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари". Само че с пожелания не се събират достатъчно доказателства, за да бъде привлечена хитрата лисица като обвиняема. Но обективните й действия са в грубо нарушение на Кодекса за етично поведение на магистратите, след като в качеството си на административен ръководител е нарушила основния принцип за разпределение на делата на случаен подбор, нещо повече - разпределила го е на себе си. А защо е направила това - ами 102 милиона са си 102 милиона, за такива пари се убиват хора, така че въобще не му е цепила басма на съдията Василев. Влязла е с бутонките (явно в нечий чужд интерес). Следователно - този магистрат, избран знайно как и за административен ръководител, няма място в съдебната власт, тъй като с действията си:
  - води до формиране не на по-високо, а на възможно най-ниското обществено доверие към съдебната система;
  - не само не утвърждава върховенството на закона, а грубо го е погазва;
  - не само не предотвратява и не ограничава на корупцията в системата на съдебната власт, а създава всички предпоставки за това .

 5. 5 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Тая само по снимката й давам 5 години ефективно 🎃 А за това че прокуратурата я смята за невинна й давам още една петилетка при бай Ставри 😎

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Тя прокуратурата никога не е открила нередности там, където не иска, а само там, където ги няма.

 7. 7 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Съдебните инспектори са констатирали нарушения и издали акт, дамата обжалва, актът още не е влязъл в сила, защото не се е произнесъл Главния инспектор.

  Интересно дали и как ще се произнесе, след като Цацаратурата е предопределила вече, че не вижда престъпление.

  @)----,--'--
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Престъплението още не е консумирано.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Ама как ще открие?
  Вие какво си мислехте, тя прокуратуратав друго е силна:
  - губи тефтерчета доказателства (Златанов)
  - не можа да обвини правилно и Христо Бисеров;
  - не успя пак в срока на давност и при Стоян Мавродиев;
  - не успя в срока на давност да обвини минисъра за 1 ден Данов;
  - не успява да обвини както трябва и 'каката" Ченалова;
  - не вярвам да успее и с КТБ
  - и т.н, и т.н.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Корупцията в България не е достатъчна причина за прокуратурата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK