Местата в университетите пак ще бъдат колкото завършващите средно образование

Местата в университетите пак ще бъдат колкото завършващите средно образование

© Юлия ЛазароваЗа следващата академична година местата в университетите за образователно-квалификационни степени след средно образование ще бъдат почти колкото броя на зрелостниците. Местата държавна поръчка на практика са завишени спрямо м.г. Това се разбира от проект за решение на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.


Очакваният брой на завършващите средно образование тази година е 56 737 младежи, а местата за прием в държавните и частни университети за образователно-квалификационни степени след такова се предлага да бъдат 54 731.


През учебната 2017/2018 година тези места са били 55 977. Това значи, че сега приемът на практика не е намален, въпреки че в началото на тази академична година се видя, че 40% от местата за първокурсници бяха незаети.


Приемът държавна поръчка леко се увеличава
За учебната 2018/2019 година държавата планира да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 704 за образователно-квалификационни степени след средно образование. За предходната е имало 45 584 места държавна поръчка, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Т.е. има леко завишаване на местата държавна поръчка.


Местата срещу заплащане в държавните университети ще бъдат 10 692, от които 6677 след средно образование. Частните университети ще приемат 14 340 студенти, от които 9350 след средно образование. М.г. местата са били 16 159, т.е. има намаление.


Предложеният прием е съобразен с оценката на учебната и научната дейност на висшите училища, с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната. Максималният брой студенти е определен въз основа на реализирания през миналата година субсидиран от държавата прием и при спазване методиката за определяне на коефициент на висше училище по професионални направления, посочват от Министерството на образованието и науката (МОН).


Свива се приемът по икономика и управление


В Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще има 6388 места държавна поръчка, в Университета за национално и световно стопанство - 4419, в Техническия университет - София - 3546. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще има 3604 места, а в Югозападния университет "Неофит Рилски" - 2198.


Свиване на приема очаквано има по направления "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм", като се очаква нулева година в някои университети. В Софийския университет няма да има прием по "Медицина". Няма да има прием задочно обучение по "Право".


Първокурсници няма да се приемат в направление "Икономика" в Аграрния университет в Пловдив, в университета "Асен Златаров" в Бургас и в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". В първите два няма да има прием по "Администрация и управление", какъвто няма да има и в Химикотехнологичния и металургичен университет. Прием по "Туризъм" няма да има в Пловдивския университет и в Шуменския университет, но пък се увеличава приема в университета "Асен Златаров" в Бургас и в Икономическия университет във Варна.


Повече места, където студентите не искат


В осем направления, в които имат намаляващ брой студенти, но са важни за развитието на отделни сектори на икономиката и обществото, се допуска допълнителен прием. Става въпрос за направленията "Математика", "Физически науки", "Химически науки", "Химически технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание", "Педагогика на обучението по..." и "Религия и теология".


В Техническия университет в София и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна се разрешава прием в три нови направления - "Педагогика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника".


Местата за новите докторанти ще бъдат 2417. За държавните висши училища местата са 2263, за частните – 154, а за научните организации - 290.


За българите от чужбина има 2000 места


Определени са 2000 места за българи от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища. Има и 40 местата за докторанти.


България ще осигури отново и 150 места за обучение на граждани на Република Македония. Предложеният прием е съобразен с организации на българските общности в чужбина и българските дипломатически представителства, както и с желанията на кандидат-студентите при проведената информационна кампания в Албания, Косово, Македония, Молдова, Украйна и Сърбия, съобщават от образователното министерство.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Богата държава сме :-)
  Всеки може да се пробва и да получи диплома за ВИШУ, която после да му служи само в тоалета, поради липсата на знания с които да е подкрепена

 2. 2 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 479 Весело

  Абе,
  важното е да има бройка!
  Пък после какво ще работят :)
  Не се знае!
  Важното е 4 години ядене, пиене и сгодни женици/мъжленца!
  После ще му мислим ;)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 479 Весело

  Абе,
  важното е да има бройка!
  Пък после какво ще работят :)
  Не се знае!
  Важното е 4 години ядене, пиене и сгодни женици/мъжленца!
  После ще му мислим ;)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Разстроено

  При тази система за финансиране на университетите - така ще е.
  Наука в български университет? Никога!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Начи - нЕма лошо.
  Напред, науката е слънце! Нъл тъй ...

  ПрОблемът е, че спиралата на образУваниету са врЪти надолу. Още от бае ви Тоша.
  Все по-скапващото се и неадекватно средно образУвание да се компенсира от все по-широкообхватно виШУ образУвание.
  Само дето тая компенсаторна схема е до време, защото утвърждава отрицателния подбор, който плоди след себе си нови копачи на дъното и тинята и сега вече на третото поколение нЕма ни средно, ни виШУ образУвание като хората.
  И ще става все по-зле.
  Макар че като стигнахме вече до елит от сужукари и 80-процентния им мат'рял, то ще рече човек - накъде повече! Ма аз съм оптимист ....

 6. 6 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Именно затова се обезсмисля ъченето в български университети. Няма реална конкуренция, буквално куцо и сакато влиза. Идеята е да се вземе висше, ей така за всеки случай.
  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  висшето образование е напълно безмислено начинание за айляци ,на които им се разсипва живота ,в най добрите си години ,когато трябва да създават семейство и база на която да стъпят в живота ,те си губят времето с празно образование и скриват потенциалната безработица ,така в селското стопанство и производството не остава нито един човек да работи ,защото всички са с празно самочувствие и след като държавата ги издържа безплатно по 26 години и им дава макар и диплома без никакво поктирие ,те нямат друг шанс за реализация ,освен емиграцията и миене на чинии или задници на запад ,с което да подпомогнат брутния ВП на България ,затова държавата е в спирала на разпад , за реалните нива на разпада може да послужи списъка в НОИ на неосигурените лица от 1980 г насам , цели 80% са тотално неосигурени , което значи ,че само 20% са реализирани с професия или диплома ,останалите са напълно загубени за обществото ,особено по малките набори към 90-98 г,това е истината ,те нито са изучени ,нито работят ,а повечето не са и тук ,така ,че раждаемостта няма как да не падне още 2 пъти в следващите 10 г .

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Безумията във сферата на висшето образование продължават с пълна сила

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#1] от "ЙЕИ":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Т.н. висше у нас е вече отдавна девалвирало!Сега се точат едни пари и се раздават дипломи на калпак

 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  епа требе вишуту даго напраат задължително...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 400 Неутрално

  По-жалкото е, че половината от завършващите средно директно си бият камшика за чужбина - за работа или истинско вишу.

 12. 12 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А кога ще го закрият това ВИШУ в Благоевград, дето само бълва безполезни кадри?

  If you are going through hell... Keep going!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Питам се докога ще даваме по 30-40 000 лв. за образованието на лекари, които веднага заминават в чужбина? Толкова ли сме богати?

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drug":

  ,те нито са изучени ,нито работят ,а повечето не са и тук ,така ,че раждаемостта няма как да не падне още 2 пъти в следващите 10 г .

  ------+++


  Раждаемостта е най-висока сред хората, които не са изучени и не работят.
  Нещо не ти се връзват теориите.

  If you are going through hell... Keep going!
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Хубаво е децата да се образоват, но да останат да работят в България а не веднага да поемат към терминала.

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Ми тогава направо след 11-и или кой там клас е последен направо да преминават в първи курс на някой вуз, може и по лотариен принцип, нали и без това малцина насетне работят онова, което са завършили

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  А кога ще го закрият това ВИШУ в Благоевград, дето само бълва безполезни кадри?
  —цитат от коментар 12 на dante_18


  Те да бяха само безполезни лесно, но те са и ВРЕДНИ.

  ЮЗУ е общоизвестната печатница на дипломи за мутри и кадрите на ДПС. Дори не ходят през семестъра там, когато дойде време за заверка им носят с такси книжките от София и се удрят подписи и печати. Знам го от човек който е бил зам.декан там, заедно карахме курс по английски. След това началнически длъжности по партийна линия, ясно е какво става там където са назначени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Хубаво е децата да се образоват, но да останат да работят в България а не веднага да поемат към терминала.
  —цитат от коментар 15 на Peni Nikol


  А ти сигурен ли си, че дипломата означава и образование?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Всеки зрелостник студент, браво. Ще бълваме неграмотни студенти, за да има с какво да се хвалим пред света. А кадърните деца ще продължат да заминават и да не се връщат.

 20. 20 Профил на Chavdar Stoykov Ivanov
  Chavdar Stoykov Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разглеждах списъка на университетите в света. Най-стария университет в Мексико е класиран на 44 позиция в света. Софийския университет е на 1955 позиция. За какво образование говорим, когато аз съм завършил Софийския медицински университет, който е поставен на 6150 позиция в света. Какво става с българското висше образование? Това е срам и позор! България има нужда от конкурентни висшисти, а сега само произвежда недоучени и абсолютно неконкуренти вишисти. Българйо, време е да се събудиш!

 21. 21 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 520 Разстроено

  Местата в университетите пак ще бъдат колкото завършващите средно образование?!

  Така всички завършващи ще имат равен шанс да се запишат в университет, а след като завършат ще са готови за продавачи на "женския пазар"!!!

  До коментар [#20] от "Chavdar Stoykov Ivanov":
  Българйо, време е да се събудиш!

  Това време отдавна е изтекло и вече е в режим на обратно броене, а събуждането не е сигурно ама на КОЙ му пука!!!!

 22. 22 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 585 Весело

  Секи зрелостник - с вишу!

 23. 23 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  80% от услията в българското средно училище в момента са насочени към удовлетворяване на нарцистичните наклонности на няколко групи чиновници от:
  -провеждане на изпити и класиране на деца и родители
  - оценки на родителски капацитети от партьорски на МОН джендър НПО.
  Няколко месеца се говореше само за насилие.
  Тези няколко месеца не се говореше за това че при преподаването по... има проблем.
  Никой не пита защо например в учебници по анлийски се твърди, че са ЗА БЪЛГАРИЯ с големи букви (на английски) няма дори речник накрая, че всички имат ЕДНАКВА методика, макар да изглежда че са много и струват по 50 лева, а дисковете не са безплатни или достъпни. Това е само пример.
  Всички забравиха протеста на учителите за географията.
  Буквално всичко бе размазано от няколко НПО които толкова желаят да влязат в училище да се борят с насилието там, че изобщо не разбират, че там има други проблеми.
  Дори най-слабия "учител" в момента при затруднения не тръси помощ от "старшия" учител да си оправи урока, ами сигнализира (ДОНОСНИЧИ) на органи, че децата имат двойки в края на всеки месец!

  Тази отвратителна атмосфера на ДОНОССНИЧЕСТВО СРЕЩУ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ в българското образование се насажда от група НПО членове на междуведомствената комисия за Истанбулската конвенция, същите шреди няколко години прокарваха отхвърления проекто-закон за закрила, с който се национализираха децата като се предлагаше децата да доносничат срещу родителите на социални по всякакви въпроси и да търсят права за всичко сами.

  За Вас те са анонимни и няма да прочетете на сайтовете им най-отгоре:
  НИЕ СМЕ ВЪВ МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ
  Напротив, ще видите как те се крият зад гърба на други и пишат: ние се присъединяваме към мнението на фондация Х от Перник, Ловеч и т.д.

  В момента българските деца , са подложени на объркване, и така част от децата на жесток тормоз от фемиснистки джендър НПО, които няма да се откажат, защото усвояват до милиони всяка НПО за десетилетие.

  А университетът и това което става там са следствие.

  Работи се с причините.

  Причинте не са в децата, НЕ МОГАТ ДА БЪДАТА В ДЕЦАТА, а в учителите, защото тяхна е задачата да измислят метод на работа с децата, а не обратното. Защото във всяка област в крайна сметка работниците са тези които трябва да кажат как ще постигнат резултат.

  В тяхната пасивност, страх да говорят за проблемите в работата (не за последствията - децата това, родиътелите онова), в лиспата на правна подготовка за да контролират ефективно административните разпоредби към тях и да спират неправилните (да сте чували за дела, освен ученик и майка, които спряха матурите(!), дете с майка си мери чантата - къде бяха учителите? ). Няма и кой да ги чуе, те са употребявани за да се усвояват пари по проекти от лица извън образованието.

  Докато не се спре нарушаването на Закона за държавния бюджет и основния механизъм според него: (програма - финансиране по бюджета - отчет на изпълнение - корекция на програмата) , а вместо него се "поправя" с "дофинансиране" чрез програми (за слаби ученици и т.н.) , и никога(!) не се поправя ВЕДНАГА, СЪЩАТА ГОДИНА финансирането или програмата, няма да се получи добър резултат.

  Ако пред колелото на колата има камък, трябва да го махнеш , но умния човек ще го махне от асвалтовата част изобщо.
  Можеш да организираш с европейско финансиране кран за 1000 лв./час и да вдигнеш колата и да я преместиш пред камъка, но той ще остане ще спре следващата кола. И проблемът ще остане.

  Българският учител се нуждае да бъде изслушан, като потърси първо анализ на онази част от работата си в която не са и не могат да бъдат виновни деца и родители и да се вземат професионлани решения веднага.

  Пример: "електронните учебници". Ами те сега са основно копия на некомпетентно разработените хартиени. Дори тази идея бе опорочена по особено груб начин.
  Не можаха ли един истински електорнен първо да направят, за да дадат пример?
  Излиза че те не знаят какво е това, а го говорят и се фукат.


 24. 24 Профил на mzp29561960
  mzp29561960
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво висше образование бе хора? то това е трагедия бе хора. В Африка са по-напреднали! Ако има някакви закони в тая държава, всеки университетец трябва да бъде затворен(с изключение на 1-2). То това е само пребиране на пари от родителите и от държавата. Как може такова нещо, на нищо не ги обучават. ЗАВЪРШВАТ магистър КОМПЮТРИ не могат да си преинсталират компютъра, НЕ ЗНАЯТ откъде се отваря кутията, как изглежда процесора, къде се наира на дънната платка?!?!?!?

  а вие искате от тях с ЕКСЕЛ да работят, програмисти да стават, да запояват, ХАХА.
  Най-лошото е, че не е проблема в децата а в цялата купчина долна *** събрана с цел да ги обучава.... Как може 3 години в Технически университет да не покажат на хората как се отваря компютърна кутия и как изглежда всеки компонент поотделно? А дано ниските им заплати са виновни та затова да не искат нищо да кажат.

  в провинциалните градове за учители слагат хора които нямат никаква професионална квалификация, да не говорим за висше! И ТО ТОВА на деца 1-4 клас?!?!? Какъв старт могат да им предложаат такива хора? Какво е това безобразие. Няма ли министерство да провери какви хора заемат тези длъжности. КАКВО ще е бъдещето на държавата като дойдат на големите длъжности точно тези дечица които се обучават в момента? Какво икономическо бъдеще я чака БГ????!?

  тия даскалчета не им пука щото или са близо до пенсия или децата им са в чужбина.

 25. 25 Профил на mzp29561960
  mzp29561960
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "edin drug":

  идеално го каза, но за съжаление изглежда, че си вбесил доста даскалчета. Положението е под трагично

 26. 26 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Децата ми са малки, но като пораснат в България бих ги издържал само, за да следват медицина, а после веднага вън.
  Що се отнася до плащането за 30 години работа, все ще съм платил достатъчно данъци, та да не излизат парите от образованието на моите деца от твоя плитък джоб!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK