Главният прокурор, вътрешният министър и премиерът приеха пробива в личните данни на шега

Главният прокурор, вътрешният министър и премиерът приеха пробива в личните данни на шега

© Kacper Pempel, ReutersГлавният прокурор, вътрешният министър и премиерът реагираха като на шега на телевизионен репортаж, който показа, че единния граждански номер (ЕГН) на всеки гражданин може лесно да бъде разкрит.


"Това, което ще направя е на базата на репортажа не като главен прокурор, а като всеки гражданин, който трябва да направи нещо или чиито права са засегнати в този случай, просто ще подам жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) и очаквам тя да си свърши работата". Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с репортаж на Би Ти Ви, който показа колко незащитена е информацията за единния граждански номер (ЕГН) и здравния статус на всеки гражданин - той може да бъде разкрит за минути, ако търсещият знае само името и рождената дата на човека, до чиито лични данни иска да се добере.


Той попита нашега репортера от телевизията какво е излязло от репортажа - че той има непрекъснати здравни осигуровки и попита - сигурно и при премиера е така. Коментарът му бе по време на брифинг за резултата от проверката на всички пешеходни пътеки в страната.
"Аз освен да се съглася друго не ми остава", коментира вътрешният министър Валентин Радев. Допълни: "Не е добре да навлизат в лично пространство и особено защото не става въпрос за лично пространство само, а и затова, че може да бъде направена злоупотреба, добре е да може да бъде защитен всеки. Даже Зукърбърг го слушах сутринта по телевизията и той каза, че и във "Фейсбук" имат проблеми, неслучайно в България има КЗЛД - да вземат мерки. МВР надали трябва да се намесва пряко".


Помолен да коментира случая, премиерът Бойко Борисов отговори, че за него това е "добра услуга". Така всеки хакер можел да провери и да се убеди, че публикации с твърдения, че има сметки в банки, са неверни.


"За мен това е добра услуга, хакерите могат да проверяват идиотските глупости, които пишат сайтове за мен - да проверяват сметки, разговори. Това не ме тревожи", каза премиерът пред български журналисти в Брюксел и увери, че във вторник ще бъде дадена подробна информация за мерките, които държавата предприема за защита на личните данни и повишаване на киберсигурността, което е европейски и световен проблем.


В репортажа се разказва как със законни приложения в интернет човек може много лесно да се добере до всяко ЕГН. Има калкулатори в интернет, които на база известния код от ГРАО как се сформира ЕГН, могат да го посочат - стига да са известни имената и рождената дата на конкретния човек, което в съвремието на социалните мрежи не е трудно.


Това можело да направи всеки, който е по-добър по математика - с екселска таблица и формула да стигне до конкретното ЕГН за 15-тина минути. Репортажът показа как се сдобива с ЕГН на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.


Пред телевизията от КЗЛД са обяснили, че са задължили всички администратори на лични данни да предприемат необходимите технически и организационно мерки. Такъв сигнал е имало в край на миналата година, когато подателят на сигнала е пратил и ЕГН-то на комисията, тогава отговор не е имало.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ккви хора ни управляват, всичко им е майтап!

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 504 Разстроено

  До коментар [#1] от "Веселин":

  Няма как да не им е майтап. И на теб щеше да ти е майтап, ако живееше в тяхната паралелна вселена. Тази вселена се нарича "Раят на Бойко" - там всички са щастливи, богати и преуспели...зад затъмнените стъкла на охраняваните автомобили Територията е прекрасно място за живееене.

 3. 3 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Какъв пробив, каква буря в чаша вода????
  Някакви "хакери" казват, че с формули, ексели и нинамскво всеки можел да генерира ЕГН-то на произволен човек, стига да му знае рождената дата.
  А журналистите и "хакерите" не знаят ли, че в сайта на имотния регистър www.icadastre.bg можеш да видиш ЕГН-то на всеки човек, който е извършвал някакви действия с имот??
  Стига да му знаеш две имена, и горе-долу кога е роден, ЕГН-то му светва като крушка.

 4. 4 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 1175 Весело

  Тя цялата държава си е един майтап, така или иначе.

 5. 5 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Да вметна само, че в Естония към чието е-управление уж се стремим (с няколко стотин милиона похарчени вече) ЕГНто е ПУБЛИЧНА информация, като ЕИКто. И няма драма, а напротив. Каквато е ползата от това да е публично ЕИК, същата е и за ЕГН. Ама не сме дорасли още и много хора гледат на показването на ЕГН като на посегателство срещу личността :) (е да имаше го онзи случай с нотариално прехвьрлената кола преди време ама там пак опитаме до компрометиран човешки фактор)

 6. 6 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 997 Весело

  и верно кво от туй... с българското егене не мое да отваряш сметки и да регистрираш неща онлайн... почти секога те искат там и като мръвка... че и с документ за самоличност отгоре на туй...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 7. 7 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 741 Разстроено

  То ЕГН-то отдавна не част от личните данни в България. Искат го за щяло и не щяло.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  чакайте само да ви сложат вилата на врата с ГДПР ...

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 788 Неутрално
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7310 Любопитно

  Ако им източат сметките и ги лишат от собственост, може и да повярват.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Как беше !!! Майтап бе Уили.

 12. 12 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 230 Неутрално

  ще е по интересно ако освен ЕГН цъфнат и разходите за профилактика и лечение на видните им другари цацаров и борисов и сумата от здравните им вноски ? е тогава ще покажат загриженост за личните данни

 13. 13 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Никога не съм си мислил че някой който има интерес не може да се добере до ЕГН, личната ми карта, или пък номера на кредитната ми карта ако щете. Та в БГ достъп до тях има около 10 % от населението - всички чиновници, отделно служителите на телекомите, банките, кабелния ми оператор и кой ли още не.

  Просто е малоумна тая истерия с личните данни. И по никакъв начин не пречи на евентуални престъпници.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Време е за имплантирането на чипове.

 15. 15 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ако сме морална държава с морални хора нито щеше да имаме огради нито щяхме да се заключваме. Така е и с ЕГНто и личните данни!

 16. 16 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 829 Неутрално

  E те самите сигурно се възползват, от подобни "дупки" в системата. Няма какво да се изненадваме, от подобни несъстоятелни коментари.

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 829 Неутрално

  E те самите сигурно се възползват, от подобни "дупки" в системата. Няма какво да се изненадваме, от подобни несъстоятелни коментари.

 18. 18 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Те тези двамата са олигофрени като цяло. Освен когато става въпрос за Пеевски.
  Тогава стават доста сериозни.

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2884 Любопитно

  "Така всеки хакер можел да провери и да се убеди, че публикации с твърдения, че има сметки в банки, са неверни."

  Странно - защо ли Бойко Борисов веднага е направил асоциация между ЕГН-то си и банковите си сметки. На мен това нямаше да ми бъде първата мисъл. Но за сметка на това пък сега първият ми въпрос е "Кои банки, господин премиер? В българските е по ЕГН, ама на Каймановите острови, например, май не е, нали така?"

 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Те са го приели нашега, но явно проблемът е сериозен, щом всеки може да ги получи от ЕСГРАОН. Ще трябва по-сериозно да се защитят тези данни, за да няма злоупотреби.

 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 318 Весело

  "За около 15 минути виртоузни компютърни спецове се докопаха до ЕГН-тата и здравния статус на премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи bTV, чиито репортери са участвали в тестването на сигурността на системите." - /glas.bg/

  Такива медии не чета. Не чета и медии, които не съобщават източника. А източникът бил Красимир Гергов - ченге в ДС на БСП...

  "Радосвет Радев, Красимир Гергов, Петър Манджуков - сред агентите на ДС в електронните медии" видимо е по-добрата медиа. Пак е Дневник, ама дали е същият???

  :)

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Премиер и вътрешен миннистър - ясно. От тях не се очаква друго, освен тежка форма на доказана с годините некомпетентност. Що се касае до глав. прокурор, който е и бивш съдия, как може да се държи като хванат от селската кръчма ?

 23. 23 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 516 Неутрално

  В Уникредит Банк не просто ти поглеждат личната карта, а я сканират. Колко пъти на тия малоумници от защита на данните файда никаква. Свиквайте с това, че всичко е тяхно !

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#14] от "Велков":

  ,,Време е за имплантирането на чипове.,,

  И ти мислиш, че инфо от чип и за чип не може да са крадне?

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#14] от "Велков":

  ,,Време е за имплантирането на чипове.,,

  И ти мислиш, че инфо от чип и за чип не може да са крадне?

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 805 Неутрално

  "Редно е да споменем, че в България не само киберпрестъпниците се занимават с незаконен търговски шпионаж, но също така и държавните институции. Преди три години излезе един доклад на канадската лаборатория за киберсигурност Citizen Lab, в който бяха изброени държавите, където “паяците” на лабораторията са открили шпионския софтуер FinSpy. България беше в този списък, като нашият случай беше уникален с това, че единствено тук FinSpy беше открит на сървъри на официална държавна институция - министерство на държавната администрация. Полицаите в Пакистан, Нигерия, Китай, Египет, също използват софтуер за подслушване, но за разлика от българските си колеги, се прикриват когато го правят и използват сървъри на телекоми, интернет доставчици и т.н. за междинна комуникация. Единствено в България, службите за сигурност не изпитват никакви скрупули да послушват съвсем явно гражданите си, при това по начин който дискредитира не само тях, но и всички българи.
  FinSpy се използва основно за две цели - следене на дисиденти и търговски шпионаж. Тъй като в България да се говори за дисиденти е пресилено, то не е трудно да се досети човек, че софтуерните “червеи” са използвани за подслушване на фирми. Всеки сам може да се досети колко мотивиращо действа това на софтуерните фирми да разчитат на българските си офиси за R&D, след като не просто конкурентите им, но и правителството се опитват да научат търговските им тайни.
  Как тогава да си обясним самочувствието на българите, че са интелигентна и техническа нация?
  Уви, това самочувствие почива на реални постижения, само че останали в миналото. Изследването на Ричард Лин показва, че коефициентът на интелигентност на дадена нация е най-силно свързан с три други показателя - математическите умения на учениците до 15 годишна вързаст, езиковите умения на същите и най-вече със знанията им в точните науки (без математика). Не знам как е стоял въпроса с езиковите умения, но за математическите умения и тези в точните науки могат да се намерят количествени оценки още от средата на 90те години. Според резултатите от TIMMS през 1995 българските седмокласници и осмокласници са били измежду най-подготвените в математиката в цяла Европа, а по отношение на точните науки са имали знания сравними с тези на японските и корейските си връстници - традиционни шампиони в такива изследвания. В следващите години обаче България постепено потъва надолу в този списък, за да се стигне до там, че според сходно изследване през 2012 българските ученици имат едни от най-ниските резултати в математика и точни науки в цяла Европа, като само албанските и черногорски ученици са по-неподготвени от нашите."

  Това е самоедин цитат от интересен блог...

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#18] от "grem":

  Няма как! - нали им е "Началник" (по терминологията на Тиквата)

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1233 Весело

  Безконтактни мултиплексори. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 29. 29 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Аз живея в 16-ти апартамент и да питам, като имаш на някой ЕГН какво точно можеш да направиш с него? Щото без връзка със МВР и службите, това ЕГН можеш да си го сложиш отзадзе

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Весело

  ,,Главният прокурор, вътрешният министър и премиерът реагираха като на шега на телевизионен репортаж, който показа, че единния граждански номер (ЕГН) на всеки гражданин може лесно да бъде разкрит.,,

  А ве ,,ДНЕВНИК,, що ма расмивате, тва новина ли е?
  Новина ша е ако дадете пример на хакната некоя швейцарска банка, а такива има ежедневно по една например

 31. 31 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yomega":

  Ами страхотно! Чудно защо тогава не си напишеш истинаското име, адреса и ЕГН-то ей тук, да видим колко си ербап...Кажи, де, защо мълчиш, Х?

 32. 32 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  В репортажа се разказва как със законни приложения в интернет човек може много лесно да се добере до всяко ЕГН.
  -----------------------------

  Имам достъп до няколко десетки хиляди ЕГН-та.
  До моето ЕГН имат достъп Н брой частни организации и лица - пракитечески всеки , с когото съм влизал в някакви правоотношения..... МНОГО са :)
  Е и?
  Мога да намеря ЕГН-то на всеки някога регистрирал, участвал или управлявал фирма
  Е и?
  Какво точно ще ги правя тия ЕГН-та????
  Аре Фейсбук истерии.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Весело

  Те ви новина, вчера една известна Женевска банка изгуби само 1млн. евра. Пет нейни клиента са си прехвърлили пари в непроследими сметки. Помислете как е станало и как банката е открила кражбата

 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#24] от "сидер":

  За чип във врата говоря...

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#19] от "Един препатил":


  ,,Странно - защо ли Бойко Борисов веднага е направил асоциация между ЕГН-то си и банковите си сметки,,

  Ми защото под комп и над комп пишете, че Бойко крадял и внасял парите си в банки

 36. 36 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#33] от "сидер":

  Помислете как е станало
  ---------------------------------------------
  С името и откраднатото ЕГН на жертвите........
  :) :) :) :) :)
  Естествено без НИКАКВО участие на жертвите и /или вътрешен човек .....
  :) :) :) :) :) :) :) :) : ): ) :) :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Егн не е парола бе, хора. Отдавна е известен алгоритъмът, никой не се легитимира с егн, а по други начини. Не разбирам този тръшък.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  ЕГН и досега се смята за лична и формация само от жени в напреднала възраст които искат да скрият годините си, примерно Лили Иванова :)
  Колкото до другата тема, защо ЕГН се използва за универсален идентификатор за достъп до всичко, чакам България да бъде осъдена за това и ще се усетят, че трябва цифров подпис.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 278 Весело

  Ккви хора ни управляват, всичко им е майтап!
  —цитат от коментар 1 на Веселин


  Обаче, ако ги посетят едри момчета с настояване да си платят бързия кредит от 600 лева, съвсем не на майтап ще пришпорят половината мевере, цялата данс, финансовото разузнаване и де що се сетят за службичка. А Борисич, като главен секретар, беше привикал, ей тъй на майтап, близо 500 милицюнера да ги пита що са му гледали профила в базата данни на МВР.

 40. 40 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Весело

  Какъв пробив, каква буря в чаша вода????Някакви "хакери" казват, че с формули, ексели и нинамскво всеки можел да генерира ЕГН-то на произволен човек, стига да му знае рождената дата.А журналистите и "хакерите" не знаят ли, че в сайта на имотния регистър www.icadastre.bg можеш да видиш ЕГН-то на всеки човек, който е извършвал някакви действия с имот??Стига да му знаеш две имена, и горе-долу кога е роден, ЕГН-то му светва като крушка.
  —цитат от коментар 3 на Sir Humphrey


  Това даже е трудно. На всички избори (на последните не гласувах така че не помня) се изнасяха 3-те имена + ЕГН-то по витрини на центъра, кой в коя секция да гласува. Особено в по-малките градове.

 41. 41 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И на шега ни управляват некомпетентни, некадърни хора.
  И така ще е. Защото им позволяваме.

 42. 42 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#31] от "Animals As Leaders":

  Ox, да ти имам трепетите. Както мнозина писаха по-горе не са кой знае какви данни тези от егн-то. Т.е. ако са, щяхме през ден да слушаме за източени сметки и пр.

 43. 43 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А на мен и тази седмица банковите ми преводи закъсняват необичайно много. Това се почна след като почнах да пиша против ГЕРБ. Не е редно ДАНС да си губи времето с редови граждани със свободно слово и им спира преводите и да не прави нищо за 16 милиарда ДДС. Ако мислите ми са невярни се извинявам предварително. Може банките да си печелят лихви от моите стотинки. То вече знае ли човек при тази прогресираща мизерия в страната.

 44. 44 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не съм гледал репортажа, но ако ЕГН е математическа функцшя от информация, която доброволно публикуваме във ФБ, какво очакват да направи някой от тримата херои на тази пернишка трагедия?

  Малко мозък се изисква и от самите носители на ЕГН-та - не може държавата да ги обгрижва като бавнопазвиващи се.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  Колкото по-неграмотен, толкова по-голям непукист.

 46. 46 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  “Има калкулатори в интернет, които на база известния код от ГРАО как се сформира ЕГН, могат да го посочат - стига да са известни имената и рождената дата на конкретния човек, което в съвремието на социалните мрежи не е трудно.”

  В интернет наистина има генератори на ЕГН, за това дата на раждане не е достатъчна. Трябва да се знае в коя област си роден, и поредния номер на раждането в тази област за съответния ден. Даже и това не стига, защото са предвидени числата от 1 до 99 запоредност на раждане, ако са повече от 99 за деня, се взема код на друга област на случаен принцип. А това, че трябвали имената за генериране на ЕГН направо троши миФки. А ако решиш да си смениш името - има законен начин, ЕГН не се променя.
  В Уикито има статия що е ЕГН, погледнете я.
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Единен_граждански_номер

  Поредната клопка за наивници.

 47. 47 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Формулата за проверка на ЕГН я знам още от гимназията и не беше някаква тайна. Всичките учители по ИТ и програмиране я знаеха. Журналята пак се опитват да създават новини.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  За мен щеше да е изненада, ако НАИСТИНА ЕГН-то е защитено. Че то личната карта ми я иска сульо и пульо, за какво ли не. А там то е написано. Ами избирателните списъци които се мотат свободно навсякъде? Ето преди 2 дена освобождавах пратка от пощата, искат освен подпис и ЕГН-то да си напиша. И тези тетрадки всеки който поиска може да си ги гледа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Има и генератори във Фейса какъв си бил в предишния живот, какво означава името ти на японски, от какво си умрял и т.н., глупаците се надпреварват да се постват. Журналята, като нямат теми за писане, почват да си изсмукват от пръстите сензации, баламите палят като Балканчета и почват да плюят колко милиарда имат политиците.
  Жалко, но като показател за интелекта на нацията е интересно.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 51. 51 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#43] от "cintaksis":

  “А на мен и тази седмица банковите ми преводи закъсняват необичайно много. Това се почна след като почнах да пиша против ГЕРБ”

  Елементарно, драги Уотсън - почни да пишеш против БСП и банковите ти преводи ще идват преди да са изпратени от банката.

 52. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Хайде стига с тази истерия! Поискай фактура като частно лице и касиерката ти изчуруликва “ЕГН”. А такова животно като ЕГН по света няма. Имаш данъчен номер, имаш номер на социалната застраховка, но един номер за всичко няма! Е точно това е рай за жадните за лични данни. Само с едно единствено егн си на тепсията - всички институции до една работят с това. И сега, понеже другите лицемери се разпищяха за фейса, дето и птичките от години знаят за какво иде реч, и нашите да не останат назад! И те заплакаха! Няма частна сфера! Който има класата, да го каже на висок глас! Който лицемери, да се прави на учудвн и потресен! Мразя лицемери!

  Мърфи е оптимист!
 53. 53 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Току що гледах изявленията и на тримата по новините и не забелязах никой да приема на шега случилото се.
  Дневник, Дневниииик, гоУеми сте писачи, гоУеми!

 54. 54 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 647 Неутрално
 55. 55 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 225 Неутрално

  проверката лошо нещо ли е?

  Руски трол. https://мвд.рф/
 56. 56 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#42] от "Yomega":

  Оф, голем трепет ми е да ти знам името, Сульо!

 57. 57 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Шегаджии...Червени...московски...

 58. 58 Профил на LFC
  LFC
  Рейтинг: 8 Весело
 59. 59 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Добре, как да може да си провериш здравния статус без електронен подпис!? Всяко кодиране усложнява безумно много лесния достъп до дадена услуга. Реално и да знаеш ЕГН-то на някой, как може да му навредиш..... Поредните фишеци, за да се оправдае налагането на безумно скъпата евродиректива струваща десетки милиони и на бизнеса, и на държавата.

 60. 60 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Посочèте ми конкретен чòвек /не имена или каквото и да е/,осигурете ми имунитет и ще го оставя без пари ,имоти,самоличност.И мисля чè това горното не е проблем за много хора.Но ,,,,,,,,,,,,,,,ако се заемат със свършеното от ВАС ще Ви хванат.Ако не от първия път то следващия.
  Проблема не е в това дали някой се сдобива с личните Ви данни.
  Проблема е чè се събират лични данни на ГОЛЕМИ ГРУПА ХОРА на практика на всички,И това е предпоставка за тежки престъпления,Не ВЕДНЪЖ съм писал за нацизма и гоненията на евреите.Станало е възможно защото са притежавали данните на хората и то такива данни като религия ,без по-никакъв начин това да касае държавата.Затова и в следвоенна Германия събирането на лични данни е било углавно престъпление.
  Покрай скандала със Фейса се говори какво ли не вкл. и от Зукърбърк.Как ще се пазят данните и прочие глупости но не се отказват от СЪБИРАНЕТО ИМ!Кой може да ми обясни защо за да играя табла трябва да знаят от кой град съм.
  Преди 20г. се забавлявах като изпращах сведения за майчиното мляко на някой който си чатеше с мен съвсем безобидно и си мислеше чè е анонимен.
  Номера с ЕГНто пък ми е известен от казармата.От време на време бях на КППто и бързо събрах 2и2.
  С две думи има проблем ,НО не е там накъдето Ви насочват вниманието.

 61. 61 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4013 Весело

  На чужд гръб сто тояги са нищо!

  klimentm
 62. 62 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 846 Неутрално

  ”В интернет наистина има генератори на ЕГН, за това дата на раждане не е достатъчна. Трябва да се знае в коя област си роден...
  —цитат от коментар 46 на aralambi

  Не в коя област си роден, а в коя си живял, когато са ти дали ЕГН. Защото ЕСГРАОН беше въведена някъде в средата на 70-те години и даваха ЕГН където те заварят. Примерно на моето семейство не са от областта на раждане (тогава се казваха окръзи), а от града, в който се преместихме да живеем.

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Герберастията става все по-жалка в опитите да защити вожда. ЕГН-то не било важно. Никой не се легитимирал с него. Нищо не можеш да направиш с него. Абе, направо да си ги пишем на челото. Щото некакъв пък имал достъп до ЕГНта и било Фейсбук история..

  Потрес..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Колеги повярвайте ми ,всеки ден сте изложени на много по-големи рискове от това някой да се сдобие с ЕГНто Ви.Не искам да Ви давам примери защото мога да провокирам някого,но е така.

 65. 65 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нашега, но когато Лиляна реве за фалшивите новини, Бойко тича със нов закон за медиите в парламента, да се разкрият имената на собствениците, че да могат да ги съдят и им запорират имотите и парите. Тогава не се шегуват, ама като е за другите е голяма шега.

 66. 66 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#43] от "cintaksis":

  А на мен и тази седмица банковите ми преводи закъсняват необичайно много. Това се почна след като почнах да пиша против ГЕРБ. Не е редно ДАНС да си губи времето с редови граждани със свободно слово и им спира преводите
  ----------------------------------
  Ама човек , ти от небето ли падаш? НЕ знаеш ли какво се случва?
  Има стройна система от гербаджии , редовно следящи всички видове форуми и фейсбуци и докладващи на десетника си за всякакви редови граждани със свободно слово.
  Десетниците докладват на стотниците, а стотниците на на хилядниците.
  Те пък докладват на ЦвЦв, а той пък всеки петък носи списъка на баш диктатора ББ
  Баце зема листите и собственоръчно отбелязва на кои редови граждани със свободно слово да им се забавят преводите, на кои да им спукат гумите, на кои да им изключат нета, а на кои - парното.
  После листЯта се по обратния ред се предават за изпълнение.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 67. 67 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#63] от "Darth Plagueis":

  Потрес..
  ---------------
  Прав си Тончо, потрес.. ЕГН-то е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
  Поради което да не шикалкавят с някаква си КЗЛД, ами лично премиер, гл,прокурор вътрешен министър немедленно да решат проблема, след което да си подадат оставката, щото са го допуснали.
  Абе да те питам на тебе бавят ли ти банковите преводи щото пишеш срещу ГЕРБ като на колегата редови гражданин със свободно слово?
  Ако ти ги бавят , да знаеш че не е заради мен, аз не отговарям теменужените мекокитки.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 68. 68 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#66] от "qwertqwert":

  Да ама е вярно, което казваш. Позор. Ми нали беше голям демократ. Вече не се и споменава и тази дума. Сега ще се бори с медии и ще се държи за властта, все едно, че е на баща му. Няма отърване от тези комунисти.

 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2504 Разстроено

  Проблемът си е много сериозен, а реакцията на “първите държавни мъже” е още по тревожна. Реакцията им показва че не са за работата за която сме ги назначили.

 70. 70 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2504 Разстроено

  Проблемът си е много сериозен, а реакцията на “първите държавни мъже” е още по тревожна. Реакцията им показва че не са за работата за която сме ги назначили.

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#38] от "penetrating":

  “ЕГН се използва за универсален идентификатор за достъп до всичко”

  За едно “електронно управление”, дори само управление трябва всеки субект (носител на права или задължения) да има уникален идентификационен номер (електронен подпис). И това “електронно управление” трябва да става без субектът да притежава електронно устройство. Сиреч да си знае идентификацията наизуст и тя да не променя от случайни фактори (фирмата за електронен подпис е фалирала или се е продала като цукербъркар).
  Хубаво е идентификационния номер/код да има репери за да не се окаже някой автомобил да е осъден на доживотен затвор, а друг идентификационен номер да е глобен за липсата на технически преглед.
  Разбирам, че има спекуланти, които искат да спечелят от преходността на човешката памет, но има по-достойна работа от генерирането на “електронен подпис”. Пък е унизително Човек да се идентифицира (представя на другите) чрез трето лице, било чужда генерация или Кевин Клайн.
  Дори и в този уж анонимен форум всеки си държи на никнейма въпреки че може всяка минута да генерира нов (по подобие на ел. подпис). Просто човек няма да разбере, че отсреща има идентификация, ако тя не му “говори” нищо. Ти какво би си помислил за кода “00”? Човек? Автомобил, анкета или шеф на полицията?

 72. 72 Профил на Българи- йонаци!
  Българи- йонаци!
  Рейтинг: 225 Гневно

  Пенсионерите се чудим как да вържем двата края- тези хубавци се зашегували, ваджиите!

  Срамота!

  Всеки човек има право да бъде глупав, против това нищо не може да се каже, но и правото трябва да се използва с известна мярка.
 73. 73 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 553 Весело

  Главният прокурор, вътрешният министър и премиерът приеха пробива в личните данни на шега?!

  До коментар [#4] от "danubian.whale":
  Тя цялата държава си е един майтап, така или иначе!

  А и всеки КОЙто си мисли че има държава, и че тя го защитава е наивник и трябва да го приеме като една шега?!!! Между друго първи април наближава. Ха-ха-ха!!!

 74. 74 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  До коментар [#2] от "SaveBG":


  До коментар [#1] от "Веселин":Няма как да не им е майтап. И на теб щеше да ти е майтап, ако живееше в тяхната паралелна вселена. Тази вселена се нарича "Раят на Бойко" - там всички са щастливи, богати и преуспели...зад затъмнените стъкла на охраняваните автомобили Територията е прекрасно място за живееене.
  —цитат от коментар 2 на SaveBG


  Предлагам да не бъркаме т.н. "територия" с въпросните управляващи.
  Скромното ми мнение е, че точно тази ( нашата) територия си е чудесно място за живеене и проблема за който става дума във вашия пост е, че НИЕ, сами, доброволно си ГИ избираме и ГИ пращаме в "паралелния свят", че на всичко отгоре и добри заплати им плащаме, да ни управляват, крадат и даже сексуално да ни "притесняват".
  Ами като се поразсъним, като ни дойде второто дишане, може следващия път да НЕ ги изберем, но не е сигурно.

 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  До коментар [#71] от "wanderer":

  "...това “електронно управление” трябва да става без субектът да притежава електронно устройство..."
  Няма такова нещо - по декларация. :) След това следва лесна кражба на самоличност. Както и с ЕГН . То по нищо не се различава от четвърто име на човека, но се използва като ключ за достъп до всичко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  На тях може да им е весело, но на мене не ми е. Защото едва ли някой ще се осмели от тяхно име да тегли заем и да им открадне имот. А и да го направи, ще му се стъжни като му пратят недвусмислено предупреждение. Ама, ако с мене се случи подобни нещо, не ми се мисли през какви перипетии ще мина и как ще ми се отрази на здравето. Ега ти управляващата пасмина от висок ранг.

 77. 77 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#74] от "tsvetko_51":

  За съжаление, "замърсяването" на територията от тези субекти се отразява качествено върху даденостите на самата територия - природа, инфраструктура и прочие за тях са активи за взимане на едни пари, а за нас пасив след тяхната интервенция.

 78. 78 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Институциите нямат идея къде се намират, да не говорим изобщо дали са компетентни.
  Но нищо де, спете спокойно деца.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 79. 79 Профил на Емил 47
  Емил 47
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#37] от "dogwoman":
  Ще Ви обясня защо.Ако фирмата Ви е с 25 работници , ще трябва да си назначите един "синекур",който да се грижи за личните им данни.

  emil_47
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK