Нарушения при плащания и закрилата на детето са открити в габровската дирекция "Социално подпомагане"

Радостина Братованова. Скрийншот от Би Ти Ви

Радостина Братованова. Скрийншот от Би Ти ВиМножество нарушения на законите в сферата на социалната защита, процедурите по извършване на плащания и закрилата на детето са били открити в габровската дирекция "Социално подпомагане". Това става ясно от резултатите на проверка, извършена през февруари.


Тя е констатирала, че в резултата на занижен контрол от страна на Радостина Братованова, директор на дирекцията, са нарушавани както разпоредбите на законите в областта на социалната закрила, така и вътрешноведомствени актове.


Пренебрегвани са били правилата
и процедурите по извършването на социални плащания, предоставянето на услуги, както и дейности по закрила на детето. Констатациите са отразени в отговор на социалния министър Бисер Петков по повод питане на народния представител Кристина Сидорова (БСП). Текстът на отговора бе публикуван днес в сайта на Народното събрание.


Проверката е установила още, че Братованова е изготвяла искания за дарения, без да е упълномощена за това и "при липса на ясни критерии за подбор на бенефициенти". В един от случаите тя дори снимала в кабинета си деца с коледни пакети, предоставени като дарение, без разрешение от родителите им, което е


грубо нарушение на Закона за закрила на детето


Името на Радостина Братованова влезе в новините през януари т.г. край скандала с насилие над деца в габровския дом за деца с увреждания "Хризантема". Тогава от публикуваните журналистически материали стана известно, че въпреки "периодичните" по думите й проверки тя научила за побоя и малтретирането на децата, след като случаят стана публичен през медиите и видеоклипове, заснети с мобилен телефон. Едва след това подала и сигнал до прокуратурата.


Според отговора на социалния министър, изготвен по депутатско питане,


документи и файлове


намерени в кабинета и служебния компютър на Братованова, тя имала отношение и към дома за стари хора "Златни години" в с. Яворец. Негов собственик през дружеството "Дара 13" е дъщеря й Ралица.


Разследване на журналистката Емилия Димитрова в сайта "За истината" от февруари т.г. показа дублиране на дейностите, които Братованова е изпълнявала като директор на дирекция "Социално подпомагане", и услугите, които се предоставят в дома на дъщеря й в с. Яворец. От публикацията ставаше ясно също, че тя е посредничила при контакти на дома с институции, сред които и дирекцията, която сама оглавява.


В дома "Златни години" проверката на Агенцията за социално подпомагане също е открила


"индикации за нарушения"


За тях сигнали вече са подадени до габровската районна прокуратура, Националната агенция за приходите, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните в града.


Сигнал след извършената проверка е бил подаден и до Областната дирекция на МВР в Габрово, става ясно от публикувания днес отговор на Бисер Петков. Той се отнасял до установяването на факти и обстоятелства, касаещи дейността на "Дара 13".


Заради констатираните нарушения Агенцията за социално подпомагане е започнала дисциплинарно производство срещу Радостина Братованова и членове на екипа й. Според Закона за държавния служител евентуалното дисциплинарно наказание трябва да бъде наложено до два месеца след установяване на нарушение. Най-лекото би могло да е забележка, а най-тежкото – уволнение.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на jif44392826
    jif44392826
    Рейтинг: 230 Гневно

    Да видим дали ще има наказани и осъдени?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK