Статутът на училището към Техническия университет - София няма да бъде променян, увери просветният министър

Технологичното училище "Електронни системи" предлага обучение в сферата на информационните технологии по специализиран учебен план

© Цветелина Белутова, Капитал

Технологичното училище "Електронни системи" предлага обучение в сферата на информационните технологии по специализиран учебен планСлед като родители на ученици и завършили Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) в София изпратиха отворено писмо до образователния министър Красимир Вълчев с искане моделът на обучение и статутът на училището да бъдат запазени, от Министерството на образованието и науката (МОН) увериха, че не се планират промени в тях, както и че училището ще остане към Техническия университет - София.


Технологичното училище "Електронни системи" вече 30 години предлага обучение в сферата на информационните технологии по специализиран учебен план, който се обсъжда с Техническия университет в столицата. Голяма част от преподавателите в училището са университетски преподаватели и хора от ИТ компании.


Притеснения


Повод за притеснението на родителите и завършилите е покана директорът на ТУЕС доц. Стела Стефанова да бъде преназначена на поста по новия закон за предучилищното и училищното образование, т.е. от Регионалното управление по образованието София-град (РУО), а не от университета, както досега. По същия начин вече е преназначен директорът на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.
В Обществения съвет към ТУЕС родители и завършили се притесняват, че преназначаването на директора от РУО ще доведе до промени в статута и модела на обучение на училището, тъй като юридически ще го превърне в обикновена гимназия по новия училищен закон, понеже в него не е гарантиран статутът на технологичните училища. Притесненията са, че ще се премахне гъвкавият специализиран учебен план, че училището ще загуби преподавателите си от университета и възможността да ползва базите му, както и че завършващите няма вече да имат привилегии при кандидатстване във висшето училище.


Ралица Жикова от Обществения съвет към ТУЕС обясни пред "Дневник", че има юридически анализ, според който с преназначението на директора по новия училищен закон няма да има правно основание ТУЕС да остане част от структурата на Техническия университет. От съвета, Асоциацията на завършилите и родителите искат гаранции и дори законодателни промени за запазване на модела на обучение и статута на ТУЕС, като се създаде работна група по темата в МОН. Писмото до министъра е подписано от 553 души, а в интернет тече подписка в подкрепа на училището.


Реакция


От образователното министерство обясниха, че информацията за предстоящи промени в статута и модела на обучение на ТУЕС е невярна и манипулативна. Единствената промяна, до която ще доведе преназначението на директора по новия училищен закон, е, че ТУЕС ще има делегиран бюджет, с който ще се разпорежда самостоятелно.


"Технологичното училище "Електронни системи" остава към Техническия университет. Моделът на обучение също няма да бъде променян", обясни пред "Дневник" просветният министър Красимир Вълчев. Той каза още, че статутите на училищата се променят с нормативен акт, а не с преназначаване на директора.


В отговор на притесненията, че преподаватели от университета и от ИТ сферата вече няма да могат да преподават в училището, тъй като, назначена по новия училищен закон, директорът ще трябва да сключва договори само с педагогически кадри, министър Вълчев увери, че ТУЕС ще запази преподавателите си. Имало поне две юридически възможности за това - чрез допълнителни споразумения или чрез допълнителни трудови договори.


От министерството обясниха още, че е имало срещи с директора доц. Стела Стефанова, на които тя е уверена, че ще запази работата си, макар и да наближава пенсионна възраст, както и че няма да има промени в статута и модела на обучение в ТУЕС.


"Дневник" потърси за коментар доц. Стефанова, но от кабинета и обясниха, че тя е в час. Пред "Дарик" тя заяви, че вярва в подкрепата на учениците и завършилите и че ще доведат нещата до успешен край.


Ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов не отговаряше на мобилния си телефон.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Дочу се, че ще го закриват. А това е едно от малкото технически училища.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Трябва да бъдат възстановени техникумите и СПТУ. И те да бъдат на подчинение към Министерството на икономиката. Бизнесът е този който е заинтересован да има добре подготвени кадри, който знае какви и колко кадри са му необходими и който може да осигури условията необходими за практическото им обучение. Следователно техникумите и СПТУ трябва да съм към министерството пряко отговарящо за бизнеса. Тези дърти лелки в МОН си нямат елементарни понятия от техника и технологии за да ръководят такава високоспециализирана област.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Напълно подкрепям твоята идея. Имаме нужда от кадри които могат да работят с ръцете си с необходимите технически знания, след като голямата промишленост е в миналото и нуждата от конструкторско-разработващи звена не е налице.
  МОН преди имаха раздел "професионално образование", но от него са само спомените. Даването на управлението на тези подсистеми в ръцете на местните органи само ще довърши каквото е останало, лакомията за петна и сгради е над всичко.

 4. 4 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Министърът отказва да се срещне с директора на училището от доста време. МОН обещават, че нищо няма да се промени, но за да не се променя нещо, трябвало да се смени договорът на директора. Защо - отговор няма.

 5. 5 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  концепцията на училището (90-та дори ни обясниха, че сме Колеж) беше във всеки от окръжните градове да има по един такъв техникъм от 8 до 12 клас, с база, където младежите и девойките да спят и само събота и неделя да се прибират при родителите. Така беше в Правец - УКТЦ-то. Идеята е, че средата може да е полезна и точно в тази възраст се учи и възприема най-добре, когато си непрекъснато с подобни на теб.
  Е не се получи, дори сградата на ТУЕС чак миналата година я прехвърлиха - преди това беше с неясен публично-държавно-общински собственик.

  Истината е, че това училище с мизерния си бюджет, благодарение на директорката и преподавателите, завършили ученици и други фенове, продължава да дава страхотен продукт. А РУО не може да му наложи контрола си, не могат да ги вкарат във всякакви схеми и "проекти" на правилните другари.

  Според мен министъра няма и на идея тези над 2000 завършили там редови данъкоплатци какво са способни да направят за да не позволят административен произвол!!!

  Животът е прекрасен!
 6. 6 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз съм бивш възпитаник на училището.
  То е наистина уникално за България и моделът работи много успешно.
  Министърът вместо да го убива, да се помъчи да приложи този модел и в други училища.

  Тук можете да намерите петицията, който иска да я подпише:
  https://www.peticiq.com/spasitues #form

  Порусначен народ- слаба държава
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#4] от "nikidimi":


  До коментар [#6] от "mr_vach":

  Не съм много,много съгласен. Даже,хич!
  Баш тези дни пуснаха един американски филм по Синемакс-ТВ,на тази тема. Момиченце на седем години е гении по математика. Майка и е мъртва,а баща и го е зарязал още като се е родило. Братът на майката иска детето да учи в обикновено училище и да изживее нормално детството си,но богатата баба настоява то да учи в специално училище за гениални деца,където по цял ден да решава нерешени досега математически задачи. Стигна се до съд. Бабата-вещица успя да се наложи. Момиченцето реве и не иска при нея,а при чичо си и да е свободно. Е,накрая завърши с хепи-енд.

 8. 8 Профил на Lubomir Ivanov
  Lubomir Ivanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Не стана много ясно историята Ви какво общо има с държавната неуредица, която е належащият проблем на училището, което вече 25 години изкарва поне 500 готови професионалисти в областта на информационните и комуникационните технологии.

 9. 9 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ТУЕС е най-близкото, което имаме като модерен модел на образование в България в средните училища и той най-вече заради гъвкавата учебна програма и връзките с ТУ-София и ИТ бранша.

  Един пример: Ако вие знаете някаква напредничава технология в сферата на компютрите (роботика, изкуствен интелект, обработка на данни и т.н.)- вие можете да организирате СИП в ТУЕС много по-бързо, много по-лесно и с много по-малко бюрокрация, отколкото ако искате да преподадете знанията които имате, в обикновено училище, защото в ТУ-ЕС не се изисква да имате "формална подготовка по педагогика"

  Човекът от коментар 7 не знам какво искаше да каже, но ако "министърът" успее да съсипе училището, е най-вредното недоразумение на природата, което е успяло да се докопа до този пост

  Порусначен народ- слаба държава
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lubomir Ivanov":


  До коментар [#9] от "mr_vach":

  Исках да кажа,че човек може и трябва да се посвети на науката СЛЕД като завърши гимназия/техникум. Дотогава нека си изживее свободно детството и юношеството.

 11. 11 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lubomir Ivanov":До коментар [#9] от "mr_vach":Исках да кажа,че човек може и трябва да се посвети на науката СЛЕД като завърши гимназия/техникум. Дотогава нека си изживее свободно детството и юношеството.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Ами най-добре е човек сам да си реши, пък дори и той да е на 13.

  Порусначен народ- слаба държава
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Весело

  До коментар [#8] от "Lubomir Ivanov":До коментар [#9] от "mr_vach":Исках да кажа,че човек може и трябва да се посвети на науката СЛЕД като завърши гимназия/техникум. Дотогава нека си изживее свободно детството и юношеството.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Защо само детството колега? Нека човек да изживее свободно и младостта си, защо не и повечко? Какво е това стресиращо ходене на работа? По този повод един колега има интересното предложение "Искам да ме пенсионират на 25 години. За сметка на това съм готов да им работя от 60 години колкото кажат и поискат" :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Като ученик съм ходил два пъти на специален лагер,(пленер),за деца с талант на художници. Но ние художниците бяхме най-много половината от децата,другата половина си бяха "обикновени" деца,така да се каже. И лагера си беше обикновен,пионерски лагер - със физ-зарядка,излети в планината,спорт,посещение на музеи,на кинопрожекции,лагерни огньове и т.н. И беше само за две седмици. Докато колегата по-горе,иска учените момчета и момичета да бъдат отделени в отделно училище,да са в интернат,(тоест да спят в общежитие). По пет дена в седмицата и само в събота и неделя да се връщат в къщи!? И така през всички години на ученето.

 14. 14 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Пирятелю, ТУ-ЕС не е отделено с общежитие. Аз съм от София и ходих всеки ден до Младост. Имаше и хора от покрайнините, които ги караха с кола.

  Въпросът е, че моделът на обучение е много по-добър и гъвкав от в другите училища на България. И вместо "министъра" да се опита да приравни другите училища на ТУ-ЕС, той се опитва да приравни ТУ-ЕС на другите училища, щото толкова си може

  Порусначен народ- слаба държава
 15. 15 Профил на valdev
  valdev
  Рейтинг: 5 Гневно

  Уважаеми г-да от "Дневник"",
  Чрез реакцията си Образователното министерство разпространява невярна и манипулативна информация за това какво ще се случи с ТУЕС, ако се направят промените, които то иска. Първо, директорът не може да бъде преназначен към РУО, тъй като работодател в момента му е Ректорът на ТУ-София. Второ, в новият закон ТУЕС изобщо не е споменато, т.е. то е заварено положение с неуреден статут. Трето, училището и сега си има делегиран бюджет (със знанието и одобрението на МОН), с който то се разпорежда през ТУ - София като третостепенен разпоредител на бюджетни средства. Четвърто, ако по някакъв начин (на практика незаконосъобразен) все пак директорът и преподавателите подпишат договори с РУО, ТУ-София няма да има никакъв ангажимент да остави в структурата си ТУЕС и съответно моделът на обучение също няма да бъде запазен. След като просветният министър Красимир Вълчев е казал, че статутите на училищата се променят с нормативен акт, защо МОН не издаде такъв акт, а се опитва с персонален натиск, при това неиздържано законова, да преназначава директора?
  Преподаватели от университета и от ИТ сферата вече няма да могат да преподават в училището, тъй като в новия училищен закон има изисквания, които не позволяват това. Ако министърът вижда и знае юридически възможности за това, защо статутът и моделът на ТУЕС не се уреди предварително чрез промяна на преходните и заключителни разпоредби на новия закон?
  И не на последно място - всички преподаватели от ТУЕС в пенсионна възараст, които сменят работодателя си в момента, ще загубят привилигиите си при пенсиониране. А що се касае до самият директор - правилата за пенсиониране на хабилитираните лица в ТУ-София са различни от тези в системата на МОН и пенсионната възраст за тях е съответно по-висока.
  Истината е друга - Министърът се опитва чрез натиск да овладее управлението на ТУЕС и ПГКСТ Правец, вместо да използва за това законови средства. При това отказва да изслушва каквито и да е доводи и не търпи никакви възражения. А доказателство, че подписването от директорите на двете училища не решава проблема е, че въпреки че директорът на ПГКСТ Правец е подписал такова споразумение, училището нито може да си издаде собствен ЕИК номер, нито пък може вследствие на това да придобие нов, по-различен статут.

 16. 16 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 792 Неутрално

  назначена .... директорът

  "Журналистът" Андонова учила ли е граматика в основното училище? За българска граматика питам.

 17. 17 Профил на zdravka_andonova
  zdravka_andonova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Административните длъжности са в мъжки род и редакцията се придържа към това провило. Така се казва - директорът Стефанова е (пре)назначена. Поздрави, Здравка Андонова.

 18. 18 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 229 Неутрално
 19. 19 Профил на ГоляматаСтъпка
  ГоляматаСтъпка
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Навсякъде се споменава, че "тя е уверена, че ще запази работата си". Като завършил училището познавам директорът и е наистина прекрасен човек, но тук не става дума дали тя ще запази работата си, а дали ще се запази моделът на обучение. Няма значение кой е директор, стига квалифицирани кадри от ТУ и бранша да могат да преподават, без да се изисква от тях педагогическа специалност.

 20. 20 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#15] от "valdev":

  Това, че министърът отказва диалог събужда съмнения колко е подходящ за такава позиция. Той все пак е политическо лице в демократична държава, а не диктатор в бананова република. Следователно би трябвало да взима предвид мненията на всички страни. Още повече пък на директора.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8853 Неутрално

  Едно свястно нещо да има, бързат да го затрият.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  В момента дават по НВО този филм,за който говорих по-горе. Казва се "Дарба". Може и да си го поръчате и гледате по НВО.

 23. 23 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#19] от "ГоляматаСтъпка":

  всъщност *има голямо значение* кой е директор, а в момента няма добра алтернатива на Стела :/

 24. 24 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Според мен министъра няма и на идея тези над 2000 завършили там редови данъкоплатци какво са способни да направят за да не позволят административен произвол!!!
  —цитат от коментар 5 на Vladiznaiko


  Дано, бих се радвала хората най-после да се обединят около кауза в обществен интерес. Благодаря за разясненията, звучи страшно каква съсипия върви в държавата поради некадърност и инат.

 25. 25 Профил на V. N.
  V. N.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо МОН да създава още технологични училища, или поне да помага за развитието на такова училище като ТУЕС, с чиновническа наглост искат да сложат кръст на единственото по рода си училище с IT профил. Ентусиасти от бранша създадоха със свои средства софтуерен университет, Телерик, а държавата?! После плачат, че образованието ни създава безработни. Колко манипулативно обаче, изкарват нещата, че директорката се притеснявала да не я пенсионират. Колко мръсничко се измества проблема, като с подобни внушения се замита под килима чиновническа наглост и некомпетентност. Да, не сме бананова страна, както някой спомена по-горе, няма да позволим да се затрие труда на преподаватели с мисия, каквато е Стела Стефанова -директора, на ученици и родители.

 26. 26 Профил на V. N.
  V. N.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Детето ми учи в ТУЕС. Това не е частно училище, влиза се с много учене, с висок успех. Най-ценното в ТУЕС е атмосферата, духът -там преподават професионалисти в IT сферата. Две години подред преди да влезем в ТУЕС посещавахме Денят на отворени врати, организиран от ученици и преподаватели на училището.Това, което видяхме е, здрав разум, труд, цели, мотивация. Ние, родителите, сме избрали за децата си ТУЕС, защото искаме те да завършат с професия и изградени навици за работа. Натискът срещу училището не е от сега, премахването на вътрешния изпит по математика е част от кампанията на МОН да го обезличи. А аз, наивната, си мислех, че некадърниците просто ги мързи да работят по посока на създаване на кадри за ITбранша. Нещо повече е. Те искат да унищожат едно училище с традиции, избрано от стотици родители и техните деца. Тази година ТУЕС беше на 4 място по успех в приема за България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK