Пътници от Париж са били допуснати в България без паспортна проверка

Пътници от Париж са били допуснати в България без паспортна проверка

© Надежда Чипева, КапиталПътниците на полет от Париж до София, изпълняван от авиокомпания "България еър" на 20 март т.г., са били допуснати на територията на страната без задължителните гранична и паспортна проверка. Това съобщиха за "Дневник" източници от службата за сигурност на летището, пожелали анонимност.


Веднага след получаването на сигнала потърсихме информация от ДАНС има ли в агенцията данни за извършено нарушение от страна на служители на Гранична полиция на летище "София". От пресслужбата на ведомството отговориха, че не знаят за случая, и поискаха въпросите ни да бъдат зададени писмено.


Същите въпроси бяха изпратени и до пресцентровете на летището и МВР, но и оттам не последваха отговори. Два часа по-късно на сайта на вътрешното министерство се появи информация: "Със заповед на директора на Главна дирекция "Гранична полиция" е образувана проверка за дисциплинарни нарушения на служители от ГКПП "Аерогара София."
Публикацията на практика потвърждава информацията на "Дневник". Според текста й на 20 март т.г. служителите на контролно-пропускателния пункт "са закъснели при проверката на пътници", пристигащи с полет от Франция, при което част от тях не са били обработени. "При проверка на бордовия списък сред тези пътници няма обявени за издирване и с наложени ограничения. Веднага в Главна дирекция "Гранична полиция" е образувана проверка за дисциплинарните нарушения, изясняват се всички обстоятелства по случая", пише още в информацията, публикувана на сайта на МВР.


Според източниците на "Дневник" обаче без проверка на територията на страната са били допуснати всички пътници от Париж, не само част от тях, а отговорността за пропуснатата проверка на самоличността им е и на служителите от службата за сигурност на летището, която контролира системата за видеонаблюдение.


По-късно при посещение в Благоевград министърът на вътрешните работи Валентин Радева коментира пред журналисти случая като го определи като притеснителен. "Българската граница се определя като най-добре пазена, а и ние председателстваме Съвета на ЕС и като се случи нещо такова всички се фокусират върху нас. Фактът, че се е случило такова нещо е притеснителен", заяви Радев, цитиран от "Фокус". "Преди това имаше друг случай и беше назначена проверка, като аз ще проверя дали всички бяха наказани по веригата. В този случай не ставаше дума за самолет, а само за пропускане на един гражданин," каза министърът.


При евентуалното потвърждение на фактите за направения пропуск случаят може да се окаже и още по-тежък по две причини. Първата е, че заради високото ниво от терористична заплаха трафикът на хора, пристигащи от Париж, би следвало да става при строги мерки за контрол. Втората, че заради българско председателство на Съвета на Европейския съюз и съпътстващите го мерки за сигурност в София пропуск като този от 20 март, за който признават и от МВР, носи недопустими рискове.


Междувременно стана известно, че днес мъж, който твърди, че е от "Ислямска държава", е взел осмина заложници в супермаркет в Югозападна Франция. По-късно той беше убит от силите на реда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK