Екоминистерството подготвя изваждане на плажа "Болата" от резервата "Калиакра"

Плажът "Болата"

© Спас Спасов

Плажът "Болата"Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на околната среда и водите да извади от територията на резерват "Калиакра" плажа "Болата" и прилежащата му инфраструктура. Това става известно от информация на сайта на Министерството на околната среда и водите. Според нея вече е започнала процедура по Закона за защитените територии за намаляване на площта на резерват "Калиакра", в землищата на селата Българево и Св. Никола.


Според проект на заповед, подготвена от министър Нено Димов, намаляването на площта на резервата


засяга "Болата", един от най-красивите плажове по Черноморието
пътя към него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и паркинг.


Паралелно с процедурата за намаляване площта на резервата Министерството на околната среда и водите ще предприеме и процедура за увеличаване на площта на Защитена местност Степите (бившата буферна зона на резерват "Калиакра") със същите имоти. Процедурата ще бъде подложена на обществен обсъждане на 12 април т.г. във Варна, става ясно още от сайта на екоминистерството.


Днес от пресцентъра на администрацията в Каварна не можаха да отговорят на въпроса на "Дневник" с какви мотиви кметът на града Нина Ставрева е поискала изключването на плажа "Болата" и прилежащите му инфраструктурни съоръжения от площта на резерват "Калиакра". Ставрева не отговори на посочения мобилен телефон.


Преди две години - в края на май 2016 г.


пътят към "Болата" беше блокиран


с бетонни прегради, които препятстваха достъпа до него. Заради недоволството на жителите на близкото с. Българево в началото на юни с.г. там беше организирана среща с участието на представители на общинската администрация в Каварна, Дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите и Областната администрация в Добрич. Веднага след срещата бетонните заграждения бяха премахнати а достъпът до плажа, част от резервата "Калиакра", стана напълно неконтролиран.


От екоминистерството тогава


така и не можаха да обяснят


защо, след като плажът "Болата" е станал част от резервата "Калиакра" още през 1980 г., решението той да бъде защитен от автомобили и туристи бе взето 26 години по-късно, и то точно в началото на поредния туристически сезон.


Проверка на "Дневник", извършена след срещата в с. Българево, показа, че един от възможните отговори на този въпрос са частни интереси, свързани с експлоатацията на плажа и изграденото върху пясъка заведение.


В началото на 2016 г. Административният съд в Добрич бе взел решение във връзка с жалба, подадена от собственика на Едноличен търговец "Анелия - Юлиана Борисова". Тя е срещу заповед на началник на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Добрич, с която той е наредил


"спиране на незаконен строеж


- заведение за обществено хранене", стопанисвано от споменатия едноличен търговец.


Според материалите, приложени към делото на добричкия Административен съд, за изливането на бетонния постамент на ресторанта върху дюните на "Болата" е послужило разрешение от 2008 г. То е за поставяне на преместваем павилион от 120 кв.м само за срок от три години. Документът е издаден от тогавашния главен архитект на Каварна Юлиан Илиев.


Специално назначената съдебно-техническа експертиза от Административния съд в Добрич потвърждаваше, че ресторантът "няма характеристиките на преместваемо съоръжение, тъй като е трайно прикрепено към земята с железобетонни панели". Според вещото лице строителството на ресторанта "е приключило отдавна и той е бил ползван интензивно от няколко години, поради което към датата на проверката, извършена от ДНСК (през 2015г.), е бил завършен".


Фотогалерия: Болата - още една история за морето и бетона >


Точно в тази, последна констатация съдът в Добрич бе намерил основание


да отмени заповедта за премахване на незаконно построения ресторант


Според взетото решение разпоредбите на закона се прилагат "само при наличие на незаконно извършващи се строително монтажни работи към момента на съставяне на констативния акт и издаване на заповедта за премахването им". Навсякъде в официалните документи от проверките обаче ресторантът беше представен като завършено заведение за обществено хранене. Така е направена констатацията, че на защитения плаж "Болата" "фактически няма строителни дейности, чието изпълнение следва да бъде спряно".


Според източници на "Дневник" предприетата сега процедура по изваждането на плажа "Болата" от територията на резервата "Калиакра" ще позволи строителството и на други "временни" или "преместваеми" обекти върху пясъка и прилежащите терени при много по-облекчени процедури.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Има защитена територия има проблем. Изваждаме защитената територия и проблема изчезва. Даваме територията на гепаджия с "пернишки данък" и всички са доволни включително и оня с долнодъбнишкия данък!

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Нина Ставрева се е сетила за фестивала който обеща "Руски частюшки"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Жалко, но и Болата отдавна не е това, което беше. Сговорна дружина Болата унищожава. Държавата с действията си, еколетовниците с неудържимото желание да си спре колата на пясъка. Да може морето да се плиска в предните гуми на джипарата.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Нещо, което природата е градила милиони години, хората могат да затрият за часове. И за какво?
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  За пачки и майка си затриват!

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 807 Неутрално

  От решението на местният съд, аз останах с впечатление, че ако вече си приключил с незаконното строителство, не може да те барнат за нищо. Умно, строго, справедливо.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Гневно

  Нина Ставрева да се разкара от кметството час по-скоро, че освен , че затри Каварна - ще затрие и Болата!

  [email protected]
 8. 8 Профил на pipi_93
  pipi_93
  Рейтинг: 40 Гневно

  Няма да се спрат, докато не съсипят всичко. Накрая ще ни оставят само пустеещи грандомански хотели, за които ще ни трябват милиони само, за да ги съборим.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  И защо си го причиняват това
  Не е ли ясно какво ще стане
  Пак голяма олелия пак на задна скорост
  Пак обяснения
  Не е ли по-лесно просто да не се правят глупости

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Болата е едно малко плажче, където като се съберат стотина човека и става тясно. Ще го извадят от резервата, ще го прехвърлят на общината, тя ще го продаде, някой ще построи хотел, ама с тия 100 места на плажа не може да му избие парите. Къде по-добре е да направят един паркинг, една бариера и да оставят туристите да се радват на гледката. Докао това не стане, аз ще си ходя в Гърция.

 11. 11 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Жалко, но и Болата отдавна не е това, което беше. Сговорна дружина Болата унищожава.
  —цитат от коментар 4 на nema_labavo


  Болата е било военна територия, върната после на природата. Жалко, че сега искат да направят крачка назад. Ако не могат да дадат мотиви, при това разумни, трябва да бъдат спрени!

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  споко ве - ей я Гърция де е.

 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Епизод пореден на режисьора Нено от сагата "Бетонирай това"

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ако го беше поискал Кметъла - щях да го подкрепя.
  Но тая червунделеста чалгаджийка.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "Еко" министество пиша "Еко", щото то взе най-антиекологичните решения в последно време...

 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Държавен екотероризъм с грантове от олигархията.

  Умерен толераст
 17. 17 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Нено си е измекяр....изобщо не ме учудва това.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  13 хиляди години по-точно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Гневно

  Екоминистерството продължава да работи само и единствено в полза на разрушителите на екологичните зони в страната!
  Не мога да разбера защо изобщо това министерство се нарича екоминистерство, а министърът е екоминистър при положенние, че до сега не сме чули нещо да са защитили или предпазили от разрушение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 401 Разстроено

  Неномания - тежка форма на психопатия, при която човек изпитва абнормална и патологична нужда да бетонира всичко, което е природа.

 21. 21 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Интересно първо затри Рок феста на който идваха от целите балкани да го гледат, после продаде колата в която рок легендите се подписваха и си купи джип, след това и плажа. Каварна чао, чао :). Пак че стария кмет иска да премести Рок фестовете във Варна.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Как, за какво...? За да могат Живко Суджука и компания да направят някой лев...! Да бе, кметицата може и да е червена, но е в перфектна симбиоза със Суджука. Нещо повече, доскорошната зам.кметица на Каварна беше председателката на МГЕРБ в Добрич. Сега се чува, че са я настанили във ВиК, след скандала със суджуците...
  Иначе, ГЕРБ и БСП са в люта борба помежду си. Ама в Каварна, не е точно така... :)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  Борбата е за пред зрителите. Иначе това са пипала на един и същи октопод...

 24. 24 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 939 Гневно

  Както сме отбелязвали неведнъж вече - това министерство и този министър не може да се наричат "еко". Те са против екологията, борят се с нея с всички сили докато още са на власт.

 25. 25 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ГНУСНА АНТИБЪЛГАРСКА МАФИЯ , НЕКОЯ ДЪРЖАВНА МУТРА ПОЛИВАЧ С ШАМПАНСКО Е РЕЕШИЛА ДА СИ ИМА ПЛАЖ

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Нено , човек едно име има и ти твоето го з@ср@

 27. 27 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Болата е превърната в един кенеф. Там няма паркинг! Това което колите утъпкаха в последните години е пясък и блатна растителност. Незаконното заведение е изляло бетон на пясъка за да разшири площа си, но никой не е го е премахнал. Цялото място е зарито в боклуци и само момичетата и момчетата от Еко норд Камен бряг чистят.
  Нелепо е да говорят за резерват Калиакра, в който са допуснали изграждането на ветрогенератори (осъдена е държавата) и се чудят как да оправят своите хора със закупени земи и започнати строежи.

 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#4] от "nema_labavo":

  Не са "еколетовниците" а местните (визирам не само Българево и Каварна а и околните добричлийски села). Има снимки как са джиповете и лодките им по целия плаж. Потърси в нета. Аз също имам снимки.

 29. 29 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Докато се осети човек и ще има камиони и машини и ще е заградено, а някакъв чичка пазач ще обяснява че няма информация и който иска официална позиция да търси някоя си фирма на неизвестен адрес.

  Всичко ще е законно, някой наследил нещо, друг заменил нещо, общината променила статута преди години ...

 30. 31 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 731 Разстроено

  Нено иска да докаже,че не е само цЕко министър!

  Той ще работи под мъдрото ръководство на Боце за всички,които имат достатъчно кинти.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 31. 32 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 532 Неутрално

  еми... каварненци си избраха червения цвят

 32. 33 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Как не се намери един свестен коментар?!Плажа в проекта на заповед се прехвърля от РЕЗЕРВАТ в ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ-СТЕПИТЕ !За какво строителство плещите ?Просто плажа ще се отдаде под наем или концесия,за да се поддържа !Много "разбирачи",беее!Жалка статия от невежа,още по жалки коментари !Извинявайте,но така не може !Четете бе хора и тогава вземайте отношение или "загриженост" за околната среда !

 33. 34 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Как не се намери един свестен коментар?!Плажа в проекта на заповед се прехвърля от РЕЗЕРВАТ в ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ-СТЕПИТЕ !За какво строителство плещите ?Просто плажа ще се отдаде под наем или концесия,за да се поддържа !Много "разбирачи",беее!Жалка статия от невежа,още по жалки коментари !Извинявайте,но така не може !Четете бе хора и тогава вземайте отношение или "загриженост" за околната среда !

 34. 35 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А де, на мен ми намирисва на суджук.
  Ма нищо, той и плажа на каварна вече практически няма свободна зона, сЯ и Болата. Ще турят едни хотели както при бялата лагуна, която е дори по-малка от Болата. Който още ходи по БГ черноморието - е нагоре към Шабла и Крапец. Засега де!

 35. 36 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Голяма част от местността е заградена с ограда-военна зона. Явно автора не е ходил и няма представа.

 36. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално  Мястото е уникално. Плаж с паркирани коли! Е, това може да се случи само в Мутроландия!
  Бойко Борисов е в мръсотията.

 37. 38 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Министър Димов без проблеми ще извади "Болата" от резервата. Той е министър за борба с природата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 39 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Долна ‘курв@‘ е тая пишман кметица.

 39. 40 Профил на Stanqo
  Stanqo
  Рейтинг: 409 Неутрално
 40. 41 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Главния мутрьо е дал карт бланш на мутърчетата за ново разпределение на плажната ивици на БГ.
  Интиресно к'во стана със суджука. Или нещата са оправени...

 41. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Накратко... Който ходил на Болата, ходил. Интереса към нея, не отговаря на възможностите да поема хора. Там се струпва една камара народ от Каварна, селата, Добрич, Балчик, Варна и прочие... Понякога и шопското присъствие е осезателно. Всички са натъпкани един до друг, с колите си. Дъни сръбска музика и се разнасят бири с кебапчета. Въобще, райско място... Е, освен ако някой не е заклет почитател на ГЕРБ и не е твърдо решен да направи малко оборот на Живко Суджука. :)

  Бивш tww09306483.
 42. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#36] от "xali":

  Ти, кога ходи последно...? :)

  Бивш tww09306483.
 43. 44 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#10] от "Лео":

  Че колко ли неща в туризма в БГ са напавени за да си ибият парите?

  Когато се перат пари, когато парите са много, но няма творческа, обществено-полезна кауза или въобще идея, че има по-важни неща от парите (но които могат да бъдат направани с пари) тогава добавяш поредния "атрактивен" обект към света, от който той няма особена нужда.

 44. 45 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#36] от "xali":

  Заградено ама няма никой. С колелото си влязах до сградите.

 45. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  "Еко" министество пиша "Еко", щото то взе най-антиекологичните решения в последно време...
  —цитат от коментар 15 на bretschneider


  И Бойко той нищо не знае, за нищо не е чул.

 46. 47 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Тоя плаж кога е бил резерват, извинявайте? Там всяко лято се събира толкова народ, че единственото което вирее са фасовете и бирените кенчета.

 47. 48 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#33] от "Memish Mustafov":

  Няма какво да му поддържат!
  Трябва да се изчисти от бетона!

 48. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 904 Неутрално

  А няма ли кой да извади неокологичния нено от министерството

 49. 50 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#36] от "xali":Това е "Буферна зона",драга,а не на военните!!!Буферната зона сега е "защитена местност СТЕПИТЕ,към която се включва плажа !!!

 50. 51 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  За пари...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK