Екоминистерството подготвя изваждане на плажа "Болата" от резервата "Калиакра"

Плажът "Болата"

© Спас Спасов

Плажът "Болата"Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на околната среда и водите да извади от територията на резерват "Калиакра" плажа "Болата" и прилежащата му инфраструктура. Това става известно от информация на сайта на Министерството на околната среда и водите. Според нея вече е започнала процедура по Закона за защитените територии за намаляване на площта на резерват "Калиакра", в землищата на селата Българево и Св. Никола.


Според проект на заповед, подготвена от министър Нено Димов, намаляването на площта на резервата


засяга "Болата", един от най-красивите плажове по Черноморието
пътя към него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги и буни и паркинг.


Паралелно с процедурата за намаляване площта на резервата Министерството на околната среда и водите ще предприеме и процедура за увеличаване на площта на Защитена местност Степите (бившата буферна зона на резерват "Калиакра") със същите имоти. Процедурата ще бъде подложена на обществен обсъждане на 12 април т.г. във Варна, става ясно още от сайта на екоминистерството.


Днес от пресцентъра на администрацията в Каварна не можаха да отговорят на въпроса на "Дневник" с какви мотиви кметът на града Нина Ставрева е поискала изключването на плажа "Болата" и прилежащите му инфраструктурни съоръжения от площта на резерват "Калиакра". Ставрева не отговори на посочения мобилен телефон.


Преди две години - в края на май 2016 г.


пътят към "Болата" беше блокиран


с бетонни прегради, които препятстваха достъпа до него. Заради недоволството на жителите на близкото с. Българево в началото на юни с.г. там беше организирана среща с участието на представители на общинската администрация в Каварна, Дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите и Областната администрация в Добрич. Веднага след срещата бетонните заграждения бяха премахнати а достъпът до плажа, част от резервата "Калиакра", стана напълно неконтролиран.


От екоминистерството тогава


така и не можаха да обяснят


защо, след като плажът "Болата" е станал част от резервата "Калиакра" още през 1980 г., решението той да бъде защитен от автомобили и туристи бе взето 26 години по-късно, и то точно в началото на поредния туристически сезон.


Проверка на "Дневник", извършена след срещата в с. Българево, показа, че един от възможните отговори на този въпрос са частни интереси, свързани с експлоатацията на плажа и изграденото върху пясъка заведение.


В началото на 2016 г. Административният съд в Добрич бе взел решение във връзка с жалба, подадена от собственика на Едноличен търговец "Анелия - Юлиана Борисова". Тя е срещу заповед на началник на Регионалния отдел "Национален строителен контрол" в Добрич, с която той е наредил


"спиране на незаконен строеж


- заведение за обществено хранене", стопанисвано от споменатия едноличен търговец.


Според материалите, приложени към делото на добричкия Административен съд, за изливането на бетонния постамент на ресторанта върху дюните на "Болата" е послужило разрешение от 2008 г. То е за поставяне на преместваем павилион от 120 кв.м само за срок от три години. Документът е издаден от тогавашния главен архитект на Каварна Юлиан Илиев.


Специално назначената съдебно-техническа експертиза от Административния съд в Добрич потвърждаваше, че ресторантът "няма характеристиките на преместваемо съоръжение, тъй като е трайно прикрепено към земята с железобетонни панели". Според вещото лице строителството на ресторанта "е приключило отдавна и той е бил ползван интензивно от няколко години, поради което към датата на проверката, извършена от ДНСК (през 2015г.), е бил завършен".


Фотогалерия: Болата - още една история за морето и бетона >


Точно в тази, последна констатация съдът в Добрич бе намерил основание


да отмени заповедта за премахване на незаконно построения ресторант


Според взетото решение разпоредбите на закона се прилагат "само при наличие на незаконно извършващи се строително монтажни работи към момента на съставяне на констативния акт и издаване на заповедта за премахването им". Навсякъде в официалните документи от проверките обаче ресторантът беше представен като завършено заведение за обществено хранене. Така е направена констатацията, че на защитения плаж "Болата" "фактически няма строителни дейности, чието изпълнение следва да бъде спряно".


Според източници на "Дневник" предприетата сега процедура по изваждането на плажа "Болата" от територията на резервата "Калиакра" ще позволи строителството и на други "временни" или "преместваеми" обекти върху пясъка и прилежащите терени при много по-облекчени процедури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK