Прокуратурата ще реши до дни какво да прави с турския доклад за "Булгартабак"

В началото на март Цацаров заяви пред "Дневник", че от държавното обвинение са питали турските власти

© Анелия Николова

В началото на март Цацаров заяви пред "Дневник", че от държавното обвинение са питали турските властиПрокуратурата е получила официален отговор от турските служби, след който може да започне проверка на доклада, в който пише, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак", са се превърнали в източник на контрабанда в Турция". Това отговори главният прокурор Сотир Цацаров на въпрос на "Дневник".


Той отказа да посочи какво се казва в отговора на властите в южната съседка като заяви, че ще има повече информация след като наблюдаващият случая прокурор прецени какво да прави - дали да започне проверка или не, както и дали има данни за образуване директно на досъдебно производство.


Прокурорското постановление се очаква до края на другата седмица или началото на април.
Целта на запитването, отправено в началото на март, от страна на българската прокуратура към Турция, бе да се разбере официално коя е турската служба, издала доклада и на основата на какви факти прави констатациите в него.


На 21 декември Цацаров съобщи, че прокуратурата е започнала проверка по турския доклад, достъпен в интернет месец преди това. Тогава главният прокурор заяви, че до държавното обвинение са стигнали страници без заглавие, официален автор и обозначение на службата, която го е създала и ще изиска тези данни от Интерпол.


Тогав той увери, че "на проверка ще бъдат подложени всички факти, които са изложени в доклада. Това означава, че от всички компетентни правоохранителни български служби и такива, които са свързани с националната сигурност ще бъдат изискани абсолютно всички данни, с които разполагат - ако разполагат с такива, за контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на "Булгартабак". Такива данни ще бъдат изисквани и от агенция "Митници", допълни тогава Цацаров. По думите му ще трябва да се сравни целия износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната, с производството на самата фирма.


Пътят на един доклад


За доклада, който е от лятото на 2017 година и който е бил изпратен до Интерпол, съобщи през ноември месец "Капитал дейли". След разгласяването на информацията Цацаров първо съобщи, че в прокуратурата не е постъпвало нищо, свързано с документа.


В началото на декември главният прокурор уточни, че МВР ще изиска доклада от Турция, а когато го получи, ще го предостави на държавното обвинение. Месец след оповестяването му и прокуратурата получи документа, като тогава първоначално Цацаров не коментира какво се съдържа в него.


Първоначално вътрешният министър Валентин Радев каза, че не е запознат със съдържанието на турския доклад, но отрече в него да се посочва "Булгартабак". Едва преди два дни Радев призна, че в документа е споменато името на "Булгартабак", като уточни, че се говорело за три или четири марки цигари, които не е запомнил.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK