Прокуратурата не успя да оспори замяна на имот на Столичната община

Прокуратурата не успя да оспори замяна на имот на Столичната община

© Николай ДойчиновСофийската градска прокуратура не постига успех с опита да си да оспори сделка на Столичната община със замяна на имоти с мотив, че е нищожна - твърдение, което прокуратурата обаче не е успяла да докаже нито един път. Това се разбира от решение на Административен съд - София, който не допуска жалбата с мотив, че в сделката няма достатъчно нарушения, за да бъде обявена за нищожна, а срокът за евентуалното ѝ атакуване като незаконосъобразна е изтекъл.


В средата на януари Софийската прокуратура съобщи, че е внесла протест в административния съд за сделка на Столичната община от 2006 г., с която тя заменя свой имот 3 декара на ъгъла на столичните булеварди "България" и "Петко Ю. Тодоров" за друг с размер 374 кв.м, собственост на строителната фирма НИКМИ. Фирмата има намерение да построи 150-метрова сграда на терена, макар че според устройствения план там може да се изгради църква, тоалетна или кафене. Настоящият главен архитект на София Здравко Здравков и кметът на града Йорданка Фандъкова неведнъж са заявявали, че не одобряват инвестиционните намерения на НИКМИ за имота. Здравков продължава да не изпълнява решение на Върховния административен съд да одобри промяна в устройствения план за терена, като така ще разреши строежа на небостъргач. Теренът на общината е бил оценен на 4 млн. лева, а този на строителната фирма - на 220 хил., като НИКМИ е доплатила разликата от 3.8 млн. лева. Изпълнението на решението е спряно от тогавашния областен управител на София Тодор Модев като незаконосъобразно, но впоследствие той губи делото в Софийски градски съд.


Според прокурорите в сделката са допуснати редица нарушения на закона, поради което тя трябва да бъде обявена за нищожна. От решението на съда, с което жалбата е отхвърлена, се вижда, че според прокуратурата решението за започване на процедурата за замяна на терена е взето без изрично разрешение на собственика - Столичната община. Вместо това инициативата била е на 4-ма общински съветници. Освен това разпореждането с имота не е направено с търг или конкурс, което според прокуратурата също е в нарушение на Закона за общинската собственост.
Ответник по делото е Столичният общински съвет, който изпраща двама адвокати, които не правят много, за да противоречат на прокуратурата, но все пак е достатъчно. Според становището им искането на прокуратурата е неоснователно, "тъй като твърдените в него пороци биха могли да обосноват незаконосъобразност, а не претендираната нищожност на Решението". Адвокатите на общинския съвет молят и за присъждане на разноски.


Според съдия Миглена Николова обаче посочените "пороци" в процедурата не са достатъчно тежки, за да бъде обявена за нищожна, а биха били причина да се иска обявяването й като незаконосъобразна. Срокът за това обаче е изтекъл отдавна, като Николова посочва и че единствената възможност на прокуратурата да атакува сделката е като иска нейната нищожност. "В протеста всъщност не се сочи нито един порок на акта, който да би могъл да обоснове неговата нищожност", се казва още в решението.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Замяната е осъществена през 2006 година, а на 5.11.2005 година ГЕРБ печели местните избори в София и Бойко става кмет. Следващите години доста имоти на общината ще дадат фира.

 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 398 Неутрално

  цацурор не успя или не искаше защото може би са му подплатили дебелите джобове (или други подобно изглеждащи части от тялото му)

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  До коментар [#1] от "tos_buratino":

  онова с фалшивите подписи беше най яко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Лоши деловодителки се навъдиха тогава, ей! Много лоши. Въртяха далавери за милиони.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Замяната е осъществена през 2006 година, а на 5.11.2005 година ГЕРБ печели местните избори в София и Бойко става кмет. Следващите години доста имоти на общината ще дадат фира.
  —цитат от коментар 1 на tos_buratino  До коментар [#1] от "tos_buratino":

  Разпоредителните сделки са дело на общинския съвет. Признайте си какъв е състава на общинския съвет по това време. Темата беше раздухана покрай приватизацията на лифтовете на Витоша. Доста кирливи ризи изскочиха за състава на СОС.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Разпоредителите по замяната, съставът на СОС:

  "Столичният общински съвет се състои от 61 пряко избрани от жителите на София общински съветници с 4-годишен мандат. Настоящият СОС е с мандат 2003 – 2007 г. Избори за нови съветници ще има през октомври 2007 г.


  Сега в Столичния общински съвет (www.sofiacouncil.bg) има 7 партийни фракции и двама независими общинари. 19 са съветниците от БСП и коалиция, 10 – от Съюза на демократичните сили, 9 – от Съюза на свободните демократи, 6 – от коалиця "Гергьовден" – БЗНС-НС – Демократическа партия, 6 – от Демократи за силна България, 5 – от Демократи за София и 4 – от Национално движение "Симеон Втори"."

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2007/02/15/311953_stolichen_obshtinski_suvet_-_sustav_i_komisii/

 7. 7 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дет'се вика честито на НИКМИ, е почакали са 12години, ама сега берекет... сигурно пак някоя "красива"сграда, като тази до НДК ще направят в джунглата на София

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Новина "прокуратурата спечели дело" е равностойна на новина "човек ухапа куче".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ако обявите пълен списък на нагушилите се, ще стане ясно!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Разпоредителите по замяната, съставът на СОС:"Столичният общински съвет се състои от 61 пряко избрани от жителите на София общински съветници с 4-годишен мандат. Настоящият СОС е с мандат 2003 – 2007 г. Избори за нови съветници ще има през октомври 2007 г.Сега в Столичния общински съвет (www.sofiacouncil.bg) има 7 партийни фракции и двама независими общинари. 19 са съветниците от БСП и коалиция, 10 – от Съюза на демократичните сили, 9 – от Съюза на свободните демократи, 6 – от коалиця "Гергьовден" – БЗНС-НС – Демократическа партия, 6 – от Демократи за силна България, 5 – от Демократи за София и 4 – от Национално движение "Симеон Втори"
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Проектът е внесен от общински съветник от НДСВ (Кирил Арсов), от общински съветник от партията на Софиянски (Петър Атанасов), от общински съветник от "Демократи за София" (Атанас Медникаров) и от общинския съветник от "Гергьовден" Радослав Тошев, който два мандата поред след това е съветник от ГЕРБ!


 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  Може пък да построят тоалетна,е, 150 метрова,но пък няма да има опашки......

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3537 Неутрално

  Разпоредителите по замяната, съставът на СОС:"Столичният общински съвет се състои от 61 пряко избрани от жителите на София общински съветници с 4-годишен мандат. Настоящият СОС е с мандат 2003 – 2007 г. Избори за нови съветници ще има през октомври 2007 г.Сега в Столичния общински съвет (www.sofiacouncil.bg) има 7 партийни фракции и двама независими общинари. 19 са съветниците от БСП и коалиция, 10 – от Съюза на демократичните сили, 9 – от Съюза на свободните демократи, 6 – от коалиця "Гергьовден" – БЗНС-НС – Демократическа партия, 6 – от Демократи за силна България, 5 – от Демократи за София и 4 – от Национално движение "Симеон...
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Виновни са само тези 6 от ДСБ, щото са били с Костов.
  Останалите са света вода ненапита.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  Прокуратурата - в сговор?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Кои са тия 4-ма общински съветници? Защо не се направи база данни да видим дали няма да се окажат все едни и същи хубавци в основите на такива хитри заменки?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Из далаверите "Софийски имоти":

  "Сделката за „София сити къмпани“ претендира за „общинска далавера на годината“"
  "„София сити къмпани“ осъмна с „чуждестранни“ собственици"

  Два материала на Капитал от 2003-4г.

 16. 16 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прокуратурата - в сговор?
  —цитат от коментар 13 на penetrating


  В подчинение.
  Като си имаш съдебна система, бизнесът върви по-ляко.

 17. 17 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тя кога ли е направила нещо прокуратурата?

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 510 Неутрално

  ПРАВИЛНОТО ЗАГЛАВИЕ Е :
  "ПРОКУРАТУРАТА успя да не оспори замяната на имот"
  ЧЕСТИТО НА УСПЕШНИЯ ПРОКУРОР!!!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  До коментар [#9] от "lone_wolf":

  На бас ,че са НДСВ-ейци

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Извинете, все пак да попитам - по каквато и процедура Общинският съвет да е взел решение сделката за тази замяна не е ли подписана все пак от кмета? В случая от Бойко Борисов?

 21. 21 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Може пък да построят тоалетна,е, 150 метрова,но пък няма да има опашки......
  —цитат от коментар 11 на xmm


  Изключително попадение. Поздрави и приятен ден.

 22. 22 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Прокуратурата ни е неуспешна,но печеливша.

 23. 23 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 559 Любопитно

  До коментар [#11] от "xmm":
  Може пък да построят тоалетна 150 метрова, но пък няма да има опашки[email protected]!

  На тая "кочина" требели и тоалетна????

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK