Заетостта на бежанските центрове в България е 17%

Заетостта на бежанските центрове в България е 17%

© Анелия НиколоваЗаетостта в бежанските центрове в България в момента е 17%, като във всички териториални поделения на Държавната агенция за бежанците има настанени 850 души, каза днес по БНТ председателят на агенцията Петя Първанова. Тя допълни, че от началото на година 270 човека са потърсили закрила от България.


Първанова обобщи, че от 2013 година до момента около 62 хиляди чужденци, търсещи международна закрила, са преминали през центровете на агенцията за бежанците. През 2016 г. през март заетостта също е била 16.17%, но през миналата година е била близо 60 на сто.


Председателят на Държавната агенция уточни, че от 2013 година започва да расте броят на лицата, търсещи закрила, но през миналата те са най-малко. По думите на Първанова първите три месеца търсещите закрила са от Сирия, Ирак и Афганистан. Председателят на Държавната агенция за бежанците уточни още, че 85% са потвърдените от съда откази, по дела срещу отказан статут от агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK