Кметът на Пловдив се изправя пред съда по делото за зоокъта

Иван Тотев в съдебна зала в Пловдив в началото на 2017 година. Тогава съдът не уважи искането на прокуратурата за отстраняването му

© Анелия Николова

Иван Тотев в съдебна зала в Пловдив в началото на 2017 година. Тогава съдът не уважи искането на прокуратурата за отстраняването муСпециализираният наказателен съд ще проведе разпоределително заседание по делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Председател на съдебния състав е бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова.


Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.


Обвинителният акт беше внесен от Софийската градска прокуратура (СГП) на 30 януари, като преди това делото беше върнато от Окръжния съд в Пловдив на антикорупционното звено на прокуратурата, което водеше случая. Тогава съдът констатира съществени процесуални нарушения. По това разследване прокуратурата поиска отстраняването на кмета, но съдът не уважи искането. Мотивите бяха, че прокуратурата е нямала никакви основания да иска отстраняването на кмета, че липсват каквито и да било доказателства, че той е можел или е въздействал по някакъв начин на свидетелите.


Даниела Костова беше един от членовете на бившия състав на съдебния съвет, които се възползваха от т.нар. кариерен бонус, с който управляващите уредиха бившите членове на кадровия орган. Благодарение на него тя се премести от Окръжен съд - Варна, в Специализирания наказателен съд в София. През ноември 2017 г. в специализирания съд бяха преместени делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK